Friesland Campina neemt Zeijerveld en Den Hollander Lochem over

Ze hebben weer wat gekocht. Zie boerenbusiness.nl/artikel/item/…

Deel dit topic

Reacties

Coen
De verkopers zijn natuurlijk uiterst tevreden, ze hebben een beste goodwill gebeurd 😄
aan RFC nu de opdracht om deze goodwill in een paar jaar tijd terug te verdienen, wij weten nog wel hoe het is afgelopen met eerdere aquisities waarbij heel veel goodwill is betaald 😞
pieta
Weet jij meer of denk je het?
+1
Coen
Pieta, mijn gedachte, geld uitgeven van een ander (de boeren-eigenaren) maakt minder kritisch.
+2
jg
Benieuwd of er nog cash over is voor verhoging van de garantieprijs.
melkkoe
Jg,dus nee
Coen
Overname kaasbedrijf reactie op A-Ware

AAN DIRK VAN DER MEULEN

tegast

Gebrek aan daadkracht kan FrieslandCampina niet worden ontzegd. Het coöperatieve zuivelconcern, waarbij ongeveer tweederde van de Nederlandse melkveehouders is aangesloten, timmert stevig aan de weg met overnames en reorganisaties.

Vooral in de kaasdivisie maakt stevige stappen vooruit. Zo maakte FrieslandCampina medio december de joint-venture bekend met de Franse zuivelreus Bongrain om gezamenlijk Nederlandse merkkazen op de Franse markt te brengen. In oktober werd de Belgische kaasverpakker IDB Belgium ingelijfd (voorverpakte kaas voor zowel supermarktketens als horeca).

De grootste klapper volgde maandag met de overname van kaasspecialiteitenbedrijf Zijerveld uit Bodegraven en kaasverpakker Den Hollander Food in Lochem. Deze bedrijven van de Mywo Food Groep hebben een gezamenlijke omzet van circa €400 miljoen. Het bedrijf heeft een breed assortiment speciaalkazen en boerenkazen. De bekendste speciaalkaas is de Echte Noord-Hollandse kaas.

Dat FrieslandCampina wat Hollands koopmansbloed in de aderen krijgt, kan geen kwaad. Vanouds is het zo dat de coöperatieve zuivelbedrijven kaas maken en de Hollandse handel deze verkoopt. Zelf kaas vermarkten en ontwikkelen, zit de zuivelcoöperaties, uitgezonderd het Noord-Hollandse Cono met Beemster Kaas, nog steeds niet in de genen. Terwijl een goed rendement met kaas toch de beste garantie is voor een goede melkprijs voor de boerenachterban. Immers, ruim 60 procent van de melk verdwijnt in de kaasbak.

Zoveel innovaties er in de toetjes en de zuiveldranken plaatsvinden, tot vervelends toe, zo weinig ontwikkeling zit er het kaassegment. Die beperkt zich vooral tot vorm (geraspt, blokjes) en verpakking. Het wordt tijd dat de gatenkaas Leerdammer, de belangrijkste kaasinnovatie uit de twintigste eeuw, een waardig opvolger krijgt uit de coöperatieve hoek. Mogelijk dat het nieuwe R&D-centrum van FrieslandCampina in Wageningen hiertoe de aanzet kan geven.

Toch lijkt niet het merkenassortiment de belangrijkste reden te zijn om Zijerveld over te nemen, maar de verkoopkanalen van dit bedrijf. FrieslandCampina lijkt hiermee te reageren om de ambities van A-Ware, dat straks met de nieuwe kaasfabriek in Heerenveen een concurrent van formaat wordt. Nu is A-Ware nog een belangrijke afnemer van de kaas die FrieslandCampina produceert. Die verhouding gaat natuurlijk wringen als A-Ware zelf melk gaat verwerken. Door Zijerveld in te lijven, dekt FrieslandCampina zich in tegen een dreigende breuk met A-Ware.

AAN DIRK VAN DER MEULEN. ECONOMIE-REDACTEUR LC
pieta
Quote:
@Coen: Vooral in de kaasdivisie maakt stevige stappen vooruit.

Dat vooruit hoop ik natuurlijk van harte maar moet natuurlijk gewoon nog waargemaakt worden.
+1
jorisdriepinter
Het track record van de coop v.w.b. de overname van kaashandels is niet erg hoopvol. In het verleden is gebleken dat de overname van handelsbedrijven vaak uitloop op een teleurstelling. Wat is er overgebleven van bv. bouter kaas en kh de jong bij RFC. De waarde van het bedrijf zit vaak bij de mensen. Als A-ware de beste 5 handelaren wegkaapt bij het bedrijf wat heb je dan over.(het blijven handelaren natuurlijk).
Toch lijkt er nu wezenlijk iets te veranderen in de afzetstructuur van kaas. Nu A-ware zelf kaas gaat maken veranderd dit bedrijf wezenlijk van karakter. Ze zullen natuurlijk de meest rendabele kaas zelf willen gaan maken.
De retail zal hierdoor ook een andere houding richting het bedrijf aan gaan nemen.
Wat al 15 jaar lang de verwachting was, de handel gaat er tussen uit, lijkt nu toch te gaan gebeuren.
Ben benieuwd wat de laatst overgebleven grote handelaar, Westland, nu voor strategische stap gaat zetten?
mlkvhoudr
@jorisdriepinter

Westland is toch van old amsterdammer, die zit toch bij doc?
jorisdriepinter
@mlkvhoudr
klopt, maar ze waren ook partner in cheese partners holland. Dat aandeel heeft DOC over genomen. Dus heeft westland een terugtrek beweging gemaakt bij DOC. Reden?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's campina en friesland campina geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
10
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
10