Friesland Campina neemt Zeijerveld en Den Hollander Lochem over
Ze hebben weer wat gekocht. Zie boerenbusiness.nl/artikel/item/…
Deel dit topic
Deel ook jouw kennis en inzicht
Hebben de thema's campina en friesland campina geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!
Reacties
aan RFC nu de opdracht om deze goodwill in een paar jaar tijd terug te verdienen, wij weten nog wel hoe het is afgelopen met eerdere aquisities waarbij heel veel goodwill is betaald
AAN DIRK VAN DER MEULEN
tegast
Gebrek aan daadkracht kan FrieslandCampina niet worden ontzegd. Het coöperatieve zuivelconcern, waarbij ongeveer tweederde van de Nederlandse melkveehouders is aangesloten, timmert stevig aan de weg met overnames en reorganisaties.
Vooral in de kaasdivisie maakt stevige stappen vooruit. Zo maakte FrieslandCampina medio december de joint-venture bekend met de Franse zuivelreus Bongrain om gezamenlijk Nederlandse merkkazen op de Franse markt te brengen. In oktober werd de Belgische kaasverpakker IDB Belgium ingelijfd (voorverpakte kaas voor zowel supermarktketens als horeca).
De grootste klapper volgde maandag met de overname van kaasspecialiteitenbedrijf Zijerveld uit Bodegraven en kaasverpakker Den Hollander Food in Lochem. Deze bedrijven van de Mywo Food Groep hebben een gezamenlijke omzet van circa €400 miljoen. Het bedrijf heeft een breed assortiment speciaalkazen en boerenkazen. De bekendste speciaalkaas is de Echte Noord-Hollandse kaas.
Dat FrieslandCampina wat Hollands koopmansbloed in de aderen krijgt, kan geen kwaad. Vanouds is het zo dat de coöperatieve zuivelbedrijven kaas maken en de Hollandse handel deze verkoopt. Zelf kaas vermarkten en ontwikkelen, zit de zuivelcoöperaties, uitgezonderd het Noord-Hollandse Cono met Beemster Kaas, nog steeds niet in de genen. Terwijl een goed rendement met kaas toch de beste garantie is voor een goede melkprijs voor de boerenachterban. Immers, ruim 60 procent van de melk verdwijnt in de kaasbak.
Zoveel innovaties er in de toetjes en de zuiveldranken plaatsvinden, tot vervelends toe, zo weinig ontwikkeling zit er het kaassegment. Die beperkt zich vooral tot vorm (geraspt, blokjes) en verpakking. Het wordt tijd dat de gatenkaas Leerdammer, de belangrijkste kaasinnovatie uit de twintigste eeuw, een waardig opvolger krijgt uit de coöperatieve hoek. Mogelijk dat het nieuwe R&D-centrum van FrieslandCampina in Wageningen hiertoe de aanzet kan geven.
Toch lijkt niet het merkenassortiment de belangrijkste reden te zijn om Zijerveld over te nemen, maar de verkoopkanalen van dit bedrijf. FrieslandCampina lijkt hiermee te reageren om de ambities van A-Ware, dat straks met de nieuwe kaasfabriek in Heerenveen een concurrent van formaat wordt. Nu is A-Ware nog een belangrijke afnemer van de kaas die FrieslandCampina produceert. Die verhouding gaat natuurlijk wringen als A-Ware zelf melk gaat verwerken. Door Zijerveld in te lijven, dekt FrieslandCampina zich in tegen een dreigende breuk met A-Ware.
AAN DIRK VAN DER MEULEN. ECONOMIE-REDACTEUR LC