WUR: 'Mestinjectie blijft het beste'

Mestinjectie blijft de beste methode om ammoniakemissie tegen te gaan. Dat zegt WUR persvoorlichter Simon Vink in de vandaag verschenen regionale landbouwbladen van Uitgeverij Agrio. 

Deel dit topic

Reacties

BertK
Hoe belangrijk is het om ammoniak-emissie nog verder terug te dringen? Welke factoren zijn nog meer van belang tav welzijn, bodemleven, duurzaamheid etc.? De 'wetenschap' volgt de praktijk en de samenleving? Heel fijn dat injectie de beste methode is (voor het terugdringen van de ammoniak-emissie dan en met de huidige gebruikelijke methoden). Altijd geleerd dat je als wetenschapper een ruime en vooruitziende blik nodig hebt.
+2
Natuurlijk blijft dat het beste, wat dacht je dat men toe gaat geven dat het de grooooootste LARIEKOEK is die er bestaat, dat gaat men NOOIT doen.
En al die jaren voor het injecteren, toen hebben we het jaren verkeerd gedaan, met DE ketsplaat.
oldhuus
De fabrikanten van mestinjecteurs en snijkasten zullen de onderzoekers van de WUR eeuwig dankbaar blijven, case closed.
+4
spotmelker
De kop is niet compleet. "Mestinjectie blijft het beste om ammoniakemissie te voorkomen zolang we niks beters onderzoeken". En @oldhuus, zouden diezelfde fabrikantjes niet heel graag als eerste een efficienter werkend systeem introduceren?
+5
mlkvhoudr
De kop moet zijn : wij van WC eend vinden niet dat wij van WC eend iets fout kunnen onderzoeken
Grasbaal
Druk op vervolg ammoniakonderzoek:

Voor een onderzoek naar het vergelijken van ammoniakmeetmethodes is medewerking en geld nodig van de Nederlandse overheid. Politieke druk uit de Tweede Kamer om dat te doen komt er zeker.

Verschillende Tweede Kamerleden willen opheldering over de nauwkeurigheid van de Nederlandse ammoniakmeting. LTO zegt bij monde van Wiebren van Stralen al haar invloed aan te wenden om de discussie goed te voeren. Zo moet duidelijk worden of de basis onder het ammoniakbeleid stevig genoeg is. Van Stralen wijst erop dat de al geïnitieerde veldonderzoeken in Zegveld en proeftuin Overijssel een handje kunnen helpen. Bij deze onderzoeken worden verschillende bemesters en meetmethodes vergeleken, Daaronder ook de sleepvoet, die op de ‘dodenlijst’ staat.

Van Stralen: ‘Suggesties dat het hele ammoniakbeleid op losse schroeven
staat, gaan ons veel te ver. Wel willen we met onderzoek snel duidelijkheid krijgen voor boeren. We gaan voor reëel beleid op basis van feiten.’ Zwitserse en Nederlandse onderzoekers concludeerden onder leiding van Jorg Sintermann al in het najaar van 2011 dat grote verschillen bestaan tussen meetmethoden bij bovengrondse toediening. Dat daar tot nu toe niks mee gedaan is, bestrijdt woordvoerder Simon Vink van Wageningen UR. ‘De eerstvolgende bijeenkomst hierover, volgende maand, staat niet voor niets al veel langer geagendeerd. Door de publiciteit komt dit nu in een stroomversnelling.’

Onderzoeker Egbert Lantinga, die met zijn fluxkamermethode en buisjes met zuurtoevoegingen de zaak wakker schudde, is erg blij met het statement van de WUR-kopstukken. ‘Een doorbraak, een vergelijkend onderzoek voor alle meetmethoden, dat is nog nooit vertoond. Het werd tijd ook, want dat het ammoniakbeleid sinds 1992 nauwelijks is geijkt, roept vraagtekens op.’

monddood
Geruchten dat Lantinga binnen WUR monddood zou worden gemaakt, bestrijdt hij. ‘Integendeel. Ze stimuleren me juist van alle kanten om het onderzoek van Ciska Nienhuis in wetenschappelijke tijdschriften gepubliceerd te krijgen. Dan krijgt het ook status.’ Van Stralen en Lantinga zeggen afzonderlijk van elkaar dat het niet reëel is dat de oude giertank terugkeert in de landerijen. ‘Ook bij de best denkbare meetmethode geeft dat te veel verlies.’ Wel hebben beide mannen hoop dat er groen licht komt voor alternatieve bovengrondse methodes van mestaanwending. Verder kan vervolgonderzoek een revolutionaire wending geven aan de discussie over ammoniakdepositie. Boeren bij Natura 2000-gebieden krijgen dan meer ruimte. En, als het meezit, is de afgesproken verlaging van 10 kiloton aan ammoniak al bereikt.

Bron: Nieuwe Oogst
+5
Frans1
Quote:
@Grasbaal: Verder kan vervolgonderzoek een revolutionaire wending geven aan de discussie over ammoniakdepositie. Boeren bij Natura 2000-gebieden krijgen dan meer ruimte.

Dit is voor heel veel bedrijven veel belangrijker dan dat geneuzel over de ketsplaat.
En als ze dan toch bezig zijn kunnen ze ook de forfaitaire normen eens onder de loep nemen.Met het knijpen van fosfaat in voer en bemesting moet daar toch iets in veranderen,wat er niet in gaat komt er ook niet uit.
NieuwsGrazer2
MIDWOUD - PvdA-kamerlid Sjoera Dikkers is 8 februari gast bij melkveehouder Paul Blokker. De Midwouder is bestuurslid van de landelijke Vereniging tot behoud van boer en milieu. Hij zal de specialist landbouw en visserij wijzen op ’actuele idioterie’ rond mestwetgeving. Het bezoek is onderdeel van een bombardement van de vereniging.

Vereniging tot behoud van boer en milieu (VBBM) is bezig met een intensieve lobby in de landelijke politiek om aanzienlijke verscherping van de mestwetgeving terug te draaien.

Meer: noordhollandsdagblad.nl/stadstreek/alkmaar/…
cs-agrar
Da's inzake het mestgebeuren een goede zaak, Paul Blokker is daar zeer goed in thuis

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's emissie en ammoniakemissie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
9
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
1
TREFWOORDEN