Illustratie van: fendtlars

Mestschuif

Beste grazers,

Zoals jullie misschien weten ben ik wat me aan het orienteren op een nieuwe stal.

Ik dacht aan een mestschuif, wat kost zo'n ding ongeveer per gang?

Deel dit topic

Reacties

+1
Eddie v
Tot ca. 50 mtr. stallengte

1 aandrijfstation

2 schuiven

3 hoekrollen

1 bedieningskas

1 tros astra touw, lengte 200 mtr, 20 mm

max. belasting 8.6 ton

Incl. montage, excl. bekabeling en breekwerk

€5500,00

Farmer4all

groet EDDIE
+2
paul1
Bij een dichte vloer kun je beter een ketting nemen i.p.v. een kabel...
+1
meelezer
De prijs van een mestschuif inclusief aanschaf is mij nog onbekend. Maar als je nu nog in de oriënterende fase zit overweeg dan in ieder geval alle alternatieven.
Het zou je veel ergernis kunnen besparen.
sallandseboer
Zal ik zeker doen!
sallandseboer
Hartelijk dank Eddie,

Mij is het duidelijk, ook handige site!

@paul1 Daar zat ik over te denken, touwen knappen nog wel eens. Alleen kettingen is niet zo fijn als ze er achter blijven haken.
+1
jvt
Hier 2 gangen van 85 meter met kabel, extra zware aandrijfstations. 1xtouwschuif, ook 2 aandrijfstations, maar standaard uitvoering, voor gang van 50 meter. Exl montage 15.500, de boer.
gezienus
Heb hier eentje van beerepoot loopt nu 8 jaar met een ketting ook gewoon simpel een panlat in beton gestort waar de ketting door loopt ketting is in die 8 jaar wel een meter langer geworden geen reparateur gehad loopt nog wel 8 jaar volgens mij simpele bestuuringkast met veelmogelijk heden
kunnen in princiepe 2 aanlagen op lopen

zorg wel voor een vorst beveiliging dan weet je zeker dat hij ook bij - 15 elke dag loopt
beerepootagri.com/de/katalog/…

prijs incl montage rond de 8000€
adrie
In Denemarken heb ik de ervaring dat een mestchuif op een dichte vloer blijft gaan tot een graad of -10 bij -15 ligt alles stilen moet je wat anders verzinnen om de mest uit de stal te krijgen.
jvt
Gewoon continu laten draaien bij temp. lager dan -10, no problemo's, mits stal vol genoeg zit..
cs-agrar
Beerepoot heeft vorstfunctie er op, gaat ie bijv om de 10min een stukje. Er is ook touw te krijgen bij Beerepoot gebaseerd op Kevlar. Is dun touwtje met hoge slijtage- en breekweerstandweerstand. Breekt ie wel, kan je gewoon door elkaar vlechten en weer verder.
Volgens mij klopt de opsomming in de eerste reaktie niet, er staat een aandrijfstation tekort bij. Er word touw gebruikt en dat kan alleen in een oprolsysteem met 2 aandrijfstations. Overigens wel mooiste systeem qua mestschuiven. Geen problemen met opspannen en rafelende staalkabels.
+1
gezienus
Quote:
@adrie: op een dichte vloer blijft gaan tot een graad of -10 bij -15 ligt alles stil

Had ook wel -20 kunnen schrijven de mestschuif blijft lopen enigste probleem de aangevroren mest wordt net zand en hoopt Zich voor het mestkanaal op
+1
hookwood
@cs-agrardaar zit dyneema touw op. Ik draai er nu 6 jaar mee en heb een stuk vervangen. Dat was het stuk waar de koeien langs lopen als ze uit de melkstal komen. Ik heb een nieuw stuk dyneematouw gekocht bij touw-staalkabel.nl/ scheelde nogal wat met wat Beerepoot destijds rekende per meter.
joske1980
@hookwood
Hallo ik heb dyneema touw van spinder en dat kost ook nogal wat meet als bij touw en staalkabel maar ben beetje huiverig voor kwaliteitsproblemen. Hoe zit dat bij jou?
heb ook mestketting bij hem vandaan en die is slijtvaster en goedkoper dan GEA alleen minder maatvast over het aandrijfwiel. Dus vandaar dat ik een beetje huiverig ben.

ik hoor graag hoe het touw zich houd

mvrgr Jos Heeren
Noorderling
@joske1980
de meeste stalinrichters kopen het touw ook bij Staal in, alleen verdubbelen de prijs en willen je laten geloven dat de kwaliteit beter is. Dyneema touw haalt hij rechtstreeks van de fabriek.
cs-agrar
Quote Reactie van @joske1980:
minder maatvast over het aandrijfwiel

Had je die dan ook vervangen? Immers ketting en aadrijfwiel slijten op elkaar in
Jos1980
@cs-agrar
Touw en staalkabel heeft geen nestwielen voor 10 mm ketting. De nestwielen komen daarom van Gea. De originele ketting van gea past ook beter over het nestwiel maar is meer dan 2 x zo duur
hookwood
@joske1980 touw is prima. Heb nu alle originele touw vervangen en het touw tussen de schuiven twee keer in tien jaar tijd.
Jos1980
@hookwood
Bedankt voor je reactie. Heb in de nieuwe stal ook touw en best wat vervangen onder garantie van Spinder en tegen gereduceerd tarief. Maar er zit gewoon groot prijsverschil in.
paul1
Met een JOZ heb je verschillende maten aandrijfrol, om de slijtage van de ketting op te vangen....
paul1
verwijderd
+1
gezienus
Quote:
@: verschillende maten aandrijfrol

Heeft volgens mij elk merk met ketting
cs-agrar
Ja, zijn verschillende maten van "nestenwielen". Als je het verloop daarin goed bijhoudt, kan je ketting jaren mee. Doe je een nieuwe ketting, begin je ook weer met je 1e nestenwiel
jan w
Vorige week met een studieclub had er iemand zijn mestschuif vervangen door een robot. Volgens hem waren de pootproblemen nu stukken minder. Dat wil natuurlijk nog niet zeggen dat een mestrobot heilig is.
cs-agrar
Ga eens kijken in de stal wat voor een effect de standaard mestschuif heeft op de koeien als ie aan gaat. Vooral in oudere stallen, met tekort loopoppervlak tov het aantal koeien, gaan aan het voerhek alle koeien aan de loop. Dit geeft dus stress in de stal, sommige dieren kunnen niet weg met alle negatieve (poot)belastingen van dien. Mooie van de robotschuif is, na gewenning, dat dieren er omheen kunnen en je laat hem bijv alleen na omjagen van de dieren voor het melken bij het voerhek langs gaan. Er zijn meer opties, en meer vluchtroutes voor de dieren. In een krappe stal een robotschuif nemen met de breedst mogelijke schuif is dan ook niet handig.
Ik heb zelf het aantal schuifbewegingen gehalveerd (standaardschuif) het leek mij te veel stress te geven. Volgende dag gem 1ltr melk meer/koe. Let wel, zonder wil ik ook weer niet, het moet allemaal wel beetje schoon blijven.
Eddie v
Onze ,,De Boer '' Mestschuif zit nu 12 jaar in de stal .
Om de 1,5 jaar de kabel vernieuwen die door de aandrijving loopt , kosten rond de 100 euro voor 60 meter .
Het andere gedeelte gaat wel 3 jaar mee, heeft minder te lijden omdat het niet door de aandrijving gaat .
De hoekwielen zijn vorig jaar vervangen ,het gat was helemaal ovaal geworden en versleten.
Nu hebben we afgelopen week de aandrijfwielen op het aandrijfstation vervangen ,waren ook versleten .(kosten 600 euro).
Ik denk dat de kosten voor onderhoud op jaarbasis ongeveer op 250 euro per jaar komen ... DAAR WIL IK ZELF TOCH NIET VOOR SCHUIVEN 12 KEER PER DAG..

Groet Eddie
meelezer
Uit ervaring denk ik dat je de onderhoudskosten ver onderschat.
1 hoekrol kost al een 200. En daarvan zijn er bij mij al een stuk of 10.
Ketting gaat zo'n 3 jaar mee (1000 euro / keer)
nestwiel a 500 euro gaat 1,5 jaar mee.

En dan nog. Op een dichte vloer ben je direct de pineut als het 12 uur stagneert.

En je vergeet nog een hele belangrijke kostenpost: door versmering van mest in combinatie met opdrogen wordt de vloer spiegelglad. En dit kost op jaarbasis ook zomaar een 2 a 3 koeien die niet meer kunnen opstaan.

Als ik terug denk aan de goede oude roostervloer dan kom ik tot de conclusie dat de uitvinder daarvan minimaal een lintje van de koningin had verdient.

Maar praat jij nou over een dichte vloer met mestschuif of over een roosterschuif?
MBTrac1100
Quote:
@meelezer: 1 hoekrol kost al een 200

het is maar net waar je hem weghaalt
Quote:
@meelezer: En dit kost op jaarbasis ook zomaar een 2 a 3 koeien die niet meer kunnen opstaan.

is wel heel overdreven, en anders opruwen die vloer
Quote:
@meelezer: Als ik terug denk aan de goede oude roostervloer dan kom ik tot de conclusie dat de uitvinder daarvan minimaal een lintje van de koningin had verdient.

beter is er (nog) niet
jvt
Met onze verhuizing zijn we van de roostervloer naar de dichte vloer gegaan. We moeten nog ff de zomer afwachten, maar nu is mijn oordeel dat een vlakke vloer, mits netjes opgeruwd dmv ruitprofiel, voor de koeienpoten vele malen beter is dan de roostervloer. Witte lijn onstekingen komen eigenlijk niet meer voor. Wel elke week ff voetbaden voor mortelarro en stinkpoot, maar dan kun je dit probleem prima tackelen..
cs-agrar
@MBTrac1100
er zijn meerdere soorten hoekwielen, weet goed wat je vergelijkt. Beerepoot bijv heeft grote gietijzeren hoewielen met een (vet)gesmeerde as. Hou je dit smeren bij, gaat het wiel echt jaren mee.
Meen dat Brouwers gelagerde hoewielen heeft, met een kleinere diameter. Dit geeft een zwaardere belasting op het touw of de kabel. Zeker bij gebruik van gecoate staalkabel zijn grote hoekwielen aan te bevelen, bij krappe bochten of een te hoog benodigde spanning raakt de coating eerder los.
cs-agrar
@jvt
is jouw vloer echt helemaal vlak of ook voorzien van "giergootjes"?
jvt
@cs-agrar
,

helemaal vlak, in het werk gestort beton. Wel opgeruwd in diagonaalprofiel
oldhuus
Quote:
@Eddie v : DAAR WIL IK ZELF TOCH NIET VOOR SCHUIVEN 12 KEER PER DAG

Waarom 12 keer per dag, ik vind 2x per dag toch wel voldoende op een roostervloer, over verspreiding van mortellaro enz maar niet te spreken, en doet die kabelschuif ook de dwarspaden?
+1
Eddie v
Inderdaad het gaat bij ons over een roostervloer,dus had ik beter moeten lezen .

wel is het zo dat die bij ons on de 2 uur heel en weer gaat en de doorgangen moet we met de hand doen

groet Eddie
Tom87
Is er misschien ook iemand bekend met de roosterschuiven van Kuenen?
Ben redelijk geïnteresseerd in deze schuif, maar weet niet of iemand hier ervaring heeft ermee. Het is een verstevigde en omgebouwde stiga.

Groete Tom
oldhuus
Nee, ik weet wel dat gewone gazonmaaiers veel te licht en gebouwd zijn, een ouwe kooimaaier is onverwoestbaar en gauw om te bouwen.
avondrood
We hebben met een stiga vila gewerkt voor een paar jaar. Werkt goed met zelfgebouwde mestschuif ervoor. Een korte draai en snel werken. Is inderdaad wat gevoelig voor veel dikke mest ervoor ivm. slip en roestvorming. Als je geluk heb met de machine heb je voor 500 a 600 euro een makelijke wendbare machine. Af en toe de tank bijvullen.
Jan-O
Hallo,
Ik ga ook aan de stal met een dichte vloer nadat ik mijn hele leven een roostervloer gewend was. maar met de indeling loop ik tegen een ding aan en dat is mijn droogvee. en dan vooral die rijp worden want ik zie het een keer gebeuren dat er plotseling een koealft en dat ik men kalf kwijt ben. hoe doen jullie dat????
+1
matt
Close up staat hier op roosters,far off op de schuif en ja is wel eens ooit gebeurd dat we een
Kalf uit de put hebben moeten vissen.
Zou zomaar kunnen gebeuren dat je het leven laat onder in deput,als gevolg van een of andere
Ambtenaar die je een groen label opdringt..sleuvenvloer met stip ergernis nummer 1 hier!
paul1
Wat is het probleem dan van een sleuvenvloer ?
oldhuus
Als het kalf verdronken is, dan belt men de brandweer..
matt
@ oldhuus kalf leefde nog lag op de vaste mest

@ paul sleuvenvloer wil nog wel eens glad worden,verder ben je afhankelijk van de schuif.
in de winter lastig met vastvriezen,en vergt ook regelmatig onderhoud.
niks zo makkelijk als een gewone roostervloer.
gezienus
Quote:
@matt: vastvriezen

dat hoeft het probleem niet te zijn daar kun je een vorstbeveiliging op laten bouwen
de schuif licht hier meest buiten als die ingevroren is dan zijn de roosters helemaal dicht door de vorst. heb hier allebij je kunt met een schuif goedkoper bouwen licht hier nu bijna 8 jaar zonder onderhoud mocht ik het weer doen werd er wel met roosters gebouwd
matt
@gezienus
Hoe werkt dat gezienus die vorstbeveiliging?
gezienus
@matt
is een sensor die de temperatuur in de gaten houd mocht de temp onder het vriespunt komen dan beweegd de schuif elke 10 tot 20 min zon 30 cm heen en weer hij houd de schuif dus in beweging zodat de ketting en schuif niet invriest
matt
@gezienus
Okay bedankt Gezienus.
oldhuus
Ik heb geen vaste roosterschuif, maar ik zou anders gewoon een hydrauliekunit plaatsen en de roosterschuiven elke met een eigen hydromotor aandrijven, veel goedkoper/eenvoudiger, hier staat een hele uitleg:
konijn-holsteins.nl/index.php/…
+1
cs-agrar
Grootste manco daarbij is dat alles constant onder spanning staat. Daar kunnen die kabels slecht tegen, een beetje slip en die mantel gaat loslaten, vervolgens roest in de staalkabel, gaat ook "verharen" en dan weer keupele koeien.'
Konijn had beter een oprolsysteem kunnen plaatsen, en dan met (kevlar)touw over de aandrijving. Geen gedonder met spanningen en slip, en werkt altijd. Touw gaat gewoon 4x zo lang mee als de kabel, en als ie stuk gaat is het ook nog eens door elkaar te vlechten. Een 4-rijer stal via staalkabels laten mestschuiven is vragen om problemen, heb dat al uitgevonden. Oprolstysteem en je bent van heel veel werk en ergernis af

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's stal en mestschuif geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
47
DEELNEMERS
19
WEERGAVES
75
TREFWOORDEN