2013 een teleurstellend jaar voor de loonwerksector?

Het lijkt mij juist dat door het droge voorjaar, stabiel en groeizaam weer 2013 voor agrarische loonwerkers een veel beter jaar wordt dan 2012:

Persbericht Cumela:

Helaas staan er in een artikel in Boerderij Vandaag (7 augustus) uitspraken die door CUMELA Nederland gedaan zouden zijn. Als reactie op deze onjuiste publicatie plaatsen we hierbij de juiste informatie in de tekstvorm, zoals door ons tijdig doorgegeven aan de redacteur van het artikel. (artikel 07-08-2013)

Het ziet er naar uit dat 2013 een teleurstellend jaar wordt voor de loonwerksector. De kosten van loonwerkbedrijven blijven stijgen terwijl de gemiddelde omzet per bedrijf gelijk blijft. Voorgaande jaren waren eveneens al teleurstellend en boekten loonwerkers een negatief resultaat.
De cijfers van het eerste halfjaar van 2013 heeft Cumela, brancheorganisatie voor loonwerkers, nog niet volledig doorgerekend. Deze gegevens worden over drie weken verwacht.

Maar een eerste indicatie van de bedrijfsresultaten valt wel te geven: ook 2013 lijkt er voor veel bedrijven niet rooskleurig uit zien.De verwachting is dat de agrarisch loonwerkwerkbedrijven een resultaat boeken in het eerste half jaar van 2013 in lijn met de bedrijfseconomische resultaten waarmee zij 2012 hebben afgesloten. Mits loonwerkbedrijven de gestegen brandstofprijzen en overige kosten zoals assurantiebelastingen, voldoende hebben kunnen door berekenen naar hun klanten. Ans de Bie, teamleider bedrijvenadviseurs van Cumela betwijfelt of loonwerkers kun kosten wel voldoende kunnen laten meewegen in de prijzen. De Bie: "De concurrentie in de loonwerkbranche is groot. Ondernemers zijn daarom huiverig om kostprijsstijgingen volledig door te rekenen naar hun klanten."

Vooral de bedrijven gevestigd in de grensstreek met Belgie hebben hier moeite mee. De Bie schat dat de brandstofprijs van de Nederlandse loonwerkers 40 cent per liter hoger ligt dan de dieselprijs waar de Belgische loonwerkers mee rekenen. "Een flink verschil. De Nederlandse loonwerkers zullen dat niet allemaal zo maar durven door berekenen", aldus De Bie.

Cumela vindt al langer dat loonwerkers de gestegen kosten moeten doorberekenen in de tarieven en ziet al jaren dat de baten niet evenredig mee stijgen met de kosten. De loonwerkers zijn zich volgens de brancheorgansatie wel steeds meer bewust van de vraag of ze de diensten nog wel kostendekkend kunnen aanbieden.In 2012 waren de gestegen brandstofprijzen eveneens de grootste bottleneck voor loonwerkers. Procentureel stegen de brandstofprijzen in 2012 met 6,2 procent. Een flinke stijging. Uit de cijfers blijkt dat 14 procent van de totale kosten van een loonwerker uit brandstofkosten bestaat.

Ook de arbeidskosten stegen vorig jaar met 1,7 procent. De stijging van de arbeidskosten is een stuk lager maar namen in 2012 43,5 procent van de totale kosten voor hun rekening. Een kostenpost dus die zwaar mee telt. Het rendement van de loonwerkbedrijven daalde in 2012 naar min 3,2 procent. In 2011 was het rendement min 2,4 procent. Cumela baseert de berekening op basis van het rendement van 130 bedrijven die hun jaarrekening instuurden over 2012.

Momenteel doet het agrarisch loonwerk het beter dan de bedrijven met grondverzet. Deze laatste groep merkt vanaf vorig jaar een duidelijke terugval van het werkaanbod als gevolg van de economische crisis, waardoor het resultaat flink onder druk is komen te staan.

Bron: cumela.nl/bedrijf-en-economie/…

Deel dit topic

Reacties

+1
George
Beste Co het weer heeft niet veel te maken met de loonwerksector. Het kan regionaal wel wat verschillen maar om 2013 nu erg groeizaam te noemen gaat wat ver. Mais is de laatste tijd flink bijgetrokken wat groei betreft , maar het koude voorjaar en ook de maanden april , mei en juni waren relatief erg koud. Gras is er nog niet veel gewonnen. Een late superzware eerste snede die niet overal goed gewonnen is en daarna een kleine tweede en derde snede , hoewel sommige de derde snede nog niet eens hebben gemaaid. Dure brandstofkosten en minder werk buiten de landbouw drukken een groter stempel op het resultaat dan het weer!
koeman
Het weer heeft volgens mij natuurlijk wel degelijk invloed op het resultaat. Hier werken loonwerkers tenminste met bijv mais, per ha. In een natte herfst kost het meer brandstof om de mais van het land te krijgen, zo ook met een hogere of lagere opbrengst. De meeste zaaiwerkzaamheden gaan ook per ha en in een mooi droog voorjaar loopt dat nogal wat soepeler.
maisboerke
Hallo George,
De meeste Loonwerkers hebben op dit moment al meer balen geperst als in 2012. Ook wij hebben op dit moment al meer balen gemaakt als vorig jaar.
Gras en Mais is er dan ook meer als genoeg.
Wij hebben dan ook al Silo's Gras oogst 2012 bij jouw in de omgeving, in de baal geperst, omdat men anders geen plaats had voor oogst 2013.
Als ik naar de termijnmarkt kijkt zit de Korrelmais op het niveau van 2010, Graanprijzen zijn dalende internationaal.
Gras op stam af teler is deze maand met € 25,00 per 1000 kg gezakt.
Snijmais op stam zit op dit moment onder de € 2000,00 per Ha.
Zie dan ook op dit moment, geen reden tot paniek.

Groet, Adri
George
Ik heb het niet over paniek. Maar ik weet zeer zeker dat hier in de regio veel minder gras is gewonnen dan vorig jaar. Een late erg zware eerste snede van mindere kwaliteit en een lichte tweede en derde snede is hier een feit. Koude voorjaar en droge zomer hebben hier wel sporen nagelaten.
Wat de termijnmarkten voor korrelmais en snijmaisprijzen met de loonwerksector en diens problemen te maken hebben blijft me verder een raadsel.
paul1
Huh, wat in `boerderij` staat klopt toch altijd ?
+2
Clooney
Simpel, weinig gras weinig werk.
hookwood
Ik mag absoluut niet klagen over de hoeveelheid gras tot u toe. Er zit hier al meer onder het plastic dan vorig jaar het hele jaar.
maisboerke
Daar heb je echt gelijk in, zelf in die delen van het land waar het over het algemeen minder is.
+1
George
Regionaal kunnen de verschillen dus groot zijn. Hier is dus minder gras gewonnen dan vorig jaar!
maisboerke
@George
Dat er verschillen zijn weten wij allemaal, kan zelf al tussen jouw en je buurman. maar als je het landelijk gaat bekijken is er weinig minder als voorgaande jaren. er zijn dan ook verschillende loonwerkers die nu al aan het aantal geperste balen, gelijk als vorig jaar zitten.
Het is natuurlijk verschrikkelijk als je gewassen plat liggen door moeder natuur, was dan ook de laatste weken op verschillende plaatsen in Nederland,België,Frankrijk en Duitsland. heb dan ook extremen gezien, maar over de gehele linie gezien. kunnen wij best tevreden zijn. denk ik ??
de hoef
@maisboerke
hier is aanmerkelijk minder gras als vorig jaar ,en persen hebben we ook nog al wat minder gedaan als andere jaren
+1
oldhuus
Hier zat er de 1e en 2e ook minder op als vorig jaar, maar verschilt ook erg per perceel, koude grond zat gewoon veel minder op. Maar wel uitstekend gewonnen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's loonwerk , voorjaar , boerderij , loonwerker , belgie , rendement , 2012 en jaarrekening geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
12
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
0