Koeien helpen Nederland uit de crisis

Door Jan Schouten,

Met een pennenstreek uit Brussel kan de Nederlandse melkveehouderij sector 600 miljoen euro meer omzet maken. Melk die geproduceerd wordt in Nederland en verkocht wordt buiten Nederland brengt directe euro’s inkomsten op voor Nederland BV.

Om de Nederlandse economie een extra stimulans te geven de komende 2 jaren zijn er meer mogelijkheden dan bezuinigingen. De winstgevende sectoren meer productie ruimte geven is de meest makkelijke manier om meer omzet en meer winst te behalen voor de Nederlandse economie. De internationale zuivelmarkt schreeuwt om de Nederlandse zuivelproducten. De melkveehouders willen graag deze producten produceren. De melkveehouders kunnen dit ook realiseren, maar op dit moment mogen ze niet vanwege de Europese melkquota.

De melkquota worden op 1 april 2015 afgeschaft. Maar op dit moment is de vraag naar zuivel producten enorm groot. Wil Nederland BV uit de crisis komen dan kan zij beter nu proberen te profiteren van deze gunstige markt. Een extra 600 miljoen euro op de export balans helpt meer dan het continu kapot bezuinigen van de economie. Het vervroegd afschaffen van de melkquota, kost de overheid geen cent, maar levert alleen maar euro’s op. Nederland heeft genoeg financiële steunpakketen gegeven aan andere Europese landen, dat zij wel in de positie is om iets terug te vragen.

Scenario

In de bovenstaande tabel staan de financiële consequenties weergegeven voor het afschaffen van de melkquota anderhalf jaar eerder dan gepland. Deze consequentie geldt per jaar. Door de melkquota per direct af te schaffen is een extra omzet van 1,2 miljard euro mogelijk, voor de komende 1,5 jaar. Deze omzet wordt gehaald door verkoop van de producten buiten Nederland. De extra 1,2 miljard euro komt rechtstreeks bovenop het positieve saldo van de betalingsbalans van Nederland BV.
Scenario 1 is remmen van de melkproductie (gevolg van huidige wetgeving). In scenario 2 wordt de superheffingsboete op nul gezet, de melkquota afgeschaft. Op dit moment produceren de Nederlandse melkveehouders al 4,7% boven het melkquotum.

Voor elk scenario zijn maatschappelijke, milieutechnische en dierwelzijns argumenten te verzinnen. In algemene zin is de Nederlandse melkveehouderij een van de duurzaamst producerende sectoren van Nederland. De extra melkproductie van scenario 2 zal ten alle tijden binnen de zeer strenge randvoorwaarden plaatsvinden. Scenario 1 leidt in het huidige jaar tot veel negatieve gevolgen omdat er relatief veel moet worden geremd.

Voor de melkveehouderij sector geeft de stopzetting van de superheffingsboete meer kansen om het inkomen te verbeteren. De kosten van het veranderen van het systeem zijn minimaal het financiële resultaat relatief groot. Voor de belangenbehartigers interessant om te realiseren.

Bron: Q-koper.nl

Deel dit topic

Reacties

George
Wat een ongelooflijk gelul weer. Het quotum blijft gewoon tot 1 april 2015 daar kan Nederland helemaal niks nul komma nul aan veranderen en dat is maar goed ook. Volgens de media afgelopen jaren zou de graanproduktie ook de wereldvraag niet bij kunnen benen , dramatische droogte vorig jaar in de states , oplopende graan en maisprijzen en 1 jaar later ver voor de nieuwe oogst zakt de prijs weer als een pudding in elkaar alleen door het feit dat ze een topoogst in de wereld verwachten. Let wel verwachten want lang niet alles is en was geoogst! Straks kun je als boer de BV Nederland uit de crises helpen maar moet jezelf melken tegen een crisesprijs.
meelezer
Ik verbaas me dit jaar steeds over de eerlijkheid van @George. Zolang dit prikbord bestaat heeft hij altijd de maisprijzen omhoog geluld. En dit jaar realiseert hij zich donders goed dat de mais matig staat en daardoor geen topopbrengsten (in euro's) te verwachten zijn.
proficiat
+2
George
Zo te lezen heb je aan mijn oprechtheid getwijfeld. Ik vind mezelf toch knap dat ik de maisprijzen jarenlang omhoog heb kunnen lullen.
Dat moeten jullie met de melk dan ook doen. Denk je nu echt dat dit prikbord en een boerke uit Budel invloed heeft op de maisprijzen? Bovendien ik post berichten onder mijn eigen naam en als ik kiloopbrengsten en prijzen noem dan kloppen die gewoon. Je mag bij me langs komen om te controleren wat ik afgelopen jaren voor de mais heb ontvangen. Dat zijn prijzen die de meeste melkveehouders niet willen betalen.
matt
@George
De 50 cent melkprijs die je voor ons besteld hebt george is ook bijna bereikt..
+1
George
@matt
Ja ik snap niet dat jullie me niet voordragen als nieuwe staatssecretaris van Landbouw. 😄
jg
Ingezonden brief in Nieuweoogst van afgelopen zaterdag. Commentaar vanuit redaktie is dat rommelen aan de huidige afspraken tav de melkquotering reakties teweeg zal brengen die behoud van de melkquotering inhouden.
George
Laat ze dan maar wat rommelen. Is beter voor jullie.
jan is hobbyboer
Gewoon nog iets meer dan een jaartje geduld hebben, 18 maanden en 21 dagen volgens mij. Ga in de tussentijd wat anders doen en zorg dat je koeien klaarstaan voor periode na het stomme quotum. Net als ik dus. Nu veel melken heeft, zelfs bij deze melkprijs niet veel nut, het is helaas niet anders.
George
Denk je dat het in 2015 plotseling wel nut heeft Jan?
Wordt het na het verdwijnen van het stomme quotum plotseling beter?
Ik voorzie een te grote wil om veel te melken en veel zal er worden gemolken ! En wat dat met de melkprijzen doet laat zich raden.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , koeien , melk , export , zuivel , melkquotum , melkproductie , overheid , melkveehouders , economie , zuivelmarkt , brussel , saldo en inkomen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
9
DEELNEMERS
5
WEERGAVES
4