Koeien kun je ook anders voeren - deel 3

We zijn ook op bezoek geweest naar het bedrijf van de Fam. Sjoerd Ydema. Op dit bedrijf wordt er ook een compact TMR mengsel gevoerd. Maar de de prioriteit ligt hier bij het voeren van de droge koeien.

Deel dit topic

Reacties

de hoef
Wie zijn er nu allemaal mee geweest karst hebik gezien en gezienes en csagrar als die tenminste op zijn broer lijkt .
+1
cs-agrar
Dan mis je nog Thae en Pieter.
MTSTAMMINGA
Sjoerd deed nog een mooie uitspraak in verbandt met probleem koeien door foute droogstand
Die 37 uur van een werknemer zijn SNELom
Had de mestrobot ook weer verkocht had beide gehad de lely en de joz

Was ook een leerzaam bezoekje !!!!
cs-agrar
Zeker, bij deze boer hadden we de dag ook weer vol kunnen maken, zoals bij alle boeren eigenlijk. Dit was een onverwachte welkome aanvulling op het programma
milkman1
Heel mooi verslag Co. Achteraf maar goed dat ik niet mee was want kreeg zaterdag buikgriep. Zaterdagmiddag ook hier nog een koe gekalfd en van zaterdag op zondag ook nog eens twee, waarvan een vaars en een ander kalf van de tweede koe lag achterstevoorst op de rug erin. Alles gelukkig goed gegaan maar het valt dan niet mee met een ziek lijf. Mooi dat jullie ook bij Sjoerd Ydema zijn geweest, is namelijk een oude klasgenoot van mij van de rmls. Mooi dat het daar zo goed met hem gaat en dat ik hem na 30 jaar weer eens terug zie.
Petro Pelgrum
Dit rantsoen voeren wij ook aan de droge koeien 1000 vem gras 4000 vem mais 1000 vem soja 1000 vem raap en 3,2 kg stro (gehakseld) en 4 liter Water. En precies zoals Sjoerd zei geen melkziekte nagenoeg geen nageboortes en nagenoeg geen ketose. Nogmaals het is toch nog zeer moeilijk om te voorjkomen dat een koe niet kan selecteren, zoals je kunt zien op het filmpje.
ROORDA J
Mooie reportage Co. Had ook graag mee gegaan om bij de bedrijven langs te gaan .sjoerd ydema is ook een studie genoot fan mij geweest op RMLS en is nog altijd wel een beetje de schoolmeester van de klas.Heeft een super mooi bedrijf en heeft het magnement super in vingers.Hoor veel van hem van z,n neef Andre Ydema ,produktmaneger bij DeLaval.
+3
gezienus
Had alles in de vingers en een strak protocol van geboorte tot afkalven
ErikSmale
Ik ben een paar jaar terug op het bedrijf van Sjoerd Ydema geweest, ik neem aan dat hij nog steeds dezelfde Nolan voermengwagen heeft?

Wat dan wel een vrij fors verschil is dat de Nolan een peddelmengprincipe hanteert waarbij Petro met een verticale menger (stond een USA wagen op het filmpje) toch duidelijk meer zit te snijden in het rantsoen, zeker naar zijn intensieve menging.

Ik ben nu benieuwd naar Sjoerds visie op het mengprincipe (dus peddel vs. verticaal) in dit geheel, op het gebied van structuur bederf (mechanische beschadiging) zit tussen beide systemen nogal een fors verschil.
cs-agrar
Hij heeft wel een Nolan mengwagen, zal dan waarschijnlijk wel dezelfde zijn.
Weet me zo niet meer te herinneren dat we over mengprincipes gepraat hebben, was wel zo dat hij stro in verschillende groftes liet snijden, voor verschillende toepassingen, zo kon ie het altijd goed mengen
+2
ErikSmale
Wagen van Sjoerd, had nog een foto gevonden 😄
Petro Pelgrum
Je kunt op het filmpje "wanneer en waarom stopt een melkveehouder" goed zien aan de rechter rij aan het voerhek dat de koeien selecteren. gaten in het voer en schuiven met het voer. Je kunt ook met een Nolan voer maken waar ze niet in selecteren, veel langer mengen en Water toevoegen. Als er stro toegevoegd wordt op max 2 cm snijden.
cs-agrar
Dat klopt. Er was die dag niet gevoerd door de vaste voerder, maar door een zaterdaghulp, het was Ydema ook opgevallen dat hij wel wat minder tijd nodig had om te voeren, dus met het door jouw opgevallen resultaat.
Petro Pelgrum
@cs-agrareen handig hulpmiddel is om op de trekker een tijdklokje te monteren zodat na de ingestelde tijd automatisch de aftakas uitschakeld
+1
cs-agrar
@Petro Pelgrum
dat zei jij al, en het is op de meeste (moderne)trekkers ook heel makkelijk te doen om er een maak/breekcontact tussen te zetten. Tegenwoordig moet het ook mogelijk zijn om met HMS of weet ik wat voor kopakkersystemen het gewoon in te stellen.
Grasbaal
Hier een discussie over de voor en nadelen van een Feedwall.
cs-agrar
Ydema had nu feedwall voor de gehele stal besteld, beviel hem goed. Was qua voerresten geen probleem, koeien vraten het zo schoon weg dat er, vanaf plaatsen , nog maar 1x de goot uitgeveegd had.
Kan je zeggen, hij voert tekort, maar er werd hetzelfde gevoerd als voor de plaatsing. Ydema zei zelf dat het kwam omdat het voer minder versmeert, elke keer als het aangerolt/geveegd wword, krijg je versmering met wat er nog meer op de grond ligt, gaat de smakelijkheid eraf en wordt er minder gevreten.
mlkvhoudr
Toch denk ik wel dat hij daar de grenzen van de waarheid op zoekt, maar hij weet het wel mooi te vertellen
+1
ErikSmale
Feedwall mooi principe maar wat in het filmpje ook genoemd wordt, maar wat in het filmpje ook genoemd, je voerkwaliteit moet goed zijn anders werkt het tegen je
MTSTAMMINGA
Koeien konden aan de andere kant van de stal ook vreten ,daar was het gewoon voerpad En daar laag het restvoer ook als het er was
+1
ROORDA J
@mlkvhoudr
ja dat kunnen de Ydema,s wel
+3
cs-agrar
@ROORDA J
whatever, weet wel dat zeer veel boeren een voorbeeld mogen nemen aan het bedrijf van Ydema. Het vee zag er perfect uit, evenals stallen en erf. En aan dat vee kon ik wel zien dat zijn (re)produktieverhaal wel aardig klopte.
Tis ook heel simpel, kan je het vee niet goed op de rails krijgen, kan je geld verdienen wel vergeten
jerommeke
Wij werken al 4 jaar met een soortgelijk systeem zoals de feedwall en inderdaad er is geen restvoer, een keer in de week met een bezem de droge maisbladeren, steentjes e.d wegvegen. wie het niet gelooft moet maar komen kijken!
Petro Pelgrum
@jerommeke
Ik geloof je graag maar geen restvoer is dat dan gewenst?
Grasbaal
Hier een discussie met Sjoerd Ydema over de melkveehouderij in Denemarken - Wanneer en waarom stopt een Deense melkveehouder?
Grasbaal
De koeien liggen hier perfect in de goed gevulde strandboxen.
cs-agrar
Zijn er ook prikkers met ervaring met zandboxen, ik vraag me af of dat zand herbruikbaar is, bijv een soort bezinkstraat, dan op een hoop draaien en na een jaar buiten liggen weer in de box rijden
huub
@de heug heeft het gedaan en/of doet het nog(?)
+1
Farmer_
Er zijn systemen in de VS, maar deze kende ik nog niet.

Intressant filmpje en systeem, geen ge-etter met zand in de silo.

Met zijn systeem komt het zand niet voor de schraper maar in een goot in de box die het weer naar voren transporteerd , hij gebruikt 5-6 pounds zand per jaar/koe, normale zandboxen 60 pounds/koe/jaar.

Zo wordt zandbedding intressant.

www.boomerangdairysandbedding.com

+1
Farmer_
Petro Pelgrum
@Farmer_Zou er niet veel slijtage zijn aan het systeem dat het zand transporteert? Anders is het een goed idee
de heug
@huubjij heb me snel herkent
Farmer_
@Petro Pelgrum
Licht eraan wat hij gebruikt om het te transporteren, als het in 24 uur te installeren is zoals hij zegt, zal het transport systeem ook wel snel te vervangen zijn, misschien een ketting vijzel?
huub
@de heug
Je Achterhoekse oom en neef gebruiken steevast 'de heug' 😉

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's stro , zand , koeien , droogstand , tmr , zandboxen , compact , watervoeren , compactvoeren en strandboxen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
34
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
23