Koeien kun je ook anders voeren - deel 5
/
Deel dit topic
Deel ook jouw kennis en inzicht
Hebben de thema's koeien , denemarken , tmr , ratsoen en compact geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!
Laatste
Reacties
Zo nee, waarom niet?
als je die steeds vertoonde koppies niet kent zijn de verhalen ook veel minder interessant geef nu eens een eindrapport met redenen om al dan niet in denemarken te willen boeren en de financiele kanten daarvan daar heeft de menigte meer behoefte aan dan te weten wat voor tmr brij er gevoerd wordt denk ik en hoe zit t met arla schep zegt aan arla te gaan leveren....
Dat het op dit bedrijf toch goed gaat kan hem zitten in de verzuurrings index van het rantsoen die hier misschien meevalt.Hier zou ik in het algemeen wat meer aandacht voor willen hebben.VERZUURINGS index en ZUURTEGRAAT van het rantsoen zoals het voor het hek ligt.De rantsoenen zijn in het algemeen van een hoog energie nivau.Kort gehakseld, jong gras,hoog aandeel mais welke soms ook behoorlijk zuur kunnen worden met hoge verteerbaarheid, aan gevuld met krachtvoerachtigen.Hier bij is selectie uit den boze en zal water toevoeging zich dubbel en dwars terugverdienen.
Ik ben dan ook geen voorstander van het natter inkuilen van gewassen om meer ,plak"te bewerkstelligen om selectie te voor komen omdat nattere kuilen in het algemeen zuurder zijn.Zo zou water toevoeging ook een verdunnings effect op de zuurtegraad van het rantsoen hebben.Door bv 5 tot 10 ltr water per koe toe te voegen zou dit zomaar 25% kunnen zijn.Na het vreten heeft een koe altijd behoefte aan waterdrinken,maar de pH schommeling heeft dan al plaats gevonden en zo gaat het je zelf ook bij een goede sineese maaltijd is een glaasje water of biertje er bij prettig en wacht je ook niet tot dat je maag begint te branden.
Watertoevoeging geeft dus ook meer balans in wateropname.Dus allemaal voordelen zou je kunnen zeggen.Twee vliegen in een klap.Minder selectie en niet minder belangrijk een lagere pH aan het voerhek.Ik wordt dan ook steeds enthousiaster en volg de discussie met genoegen.
Om nu ook nog met meer indexen te beginnen dan zien we met gemak door de bomen het bos niet meer.
Gras inkuilen met 31% ds ,Aanrijden met 2 shovels en of trekkers,lagen niet dikker dan 10 cm aanrijden, gaat altijd goed.
Mais 30-31% ds inkuilen zacht deeg rijp, ook met 2 machines aanrijden, en ook in dunne lagen.
En wie zegt dat het op dit bedrijf goed gaat? Met hetzelfde rantsoen zonder selectie kan er misschien wel 3-4 l melk meer per koe gemolken worden?
Wij praten over geen selectie en niet minder selectie.
Als er voldoende ruwvoer aanwezig is dan is het niet interresant om bijv bierborstel aardappelvezel enz. toe te voegen omdat deze produkten te veel verdringen mits je rantsoen uit veel gras bestaat dan remmen deze produkten wel om een betere benutting te verkrijgen.
Ook al heb je geen zuur rantsoen voor het voerhek liggen is selectie nog verboden in de koe zijn ogen.
Leg nu alle theorie nu even terzijde en draai de knop om.
De schudbakken worden ook nog steeds gebruikt om te zien wat de verdeling is van de partikelen.
Als we deze toepassen bij niet selecterend rantsoen dan wil dat niet, hier plakt het gewoon aan elkaar.
Wil het wel dan heb ik mijn twijfels dat een koe hier niet kan selecteren.