LTO waarschuwt voor ingrijpen ivm fosfaatplafond.

Het fosfaatplafond melkvee ligt op 85 miljoen kilo. In 2013 zal de fosfaatproduktie uitkomen op ca 80 miljoen kilo, een groei van 3 tot 4 miljoen kilo in een jaar. Dus nog ca. 6,25 % groeimogelijkheid tov de vastgelegde bedrijfsfosfaatreferentie in 2013.
Grote vraag is of er dan beperkingen op bedrijfs- of sectornivo komen.

Deel dit topic

Reacties

producent
Hebben ze per 2014 wel weer de stikstof- en fosfaatproductiegetallen per melkkoe verhoogd, ruim 5%.

drloket.nl/onderwerpen/mest/…

drloket.nl/onderwerpen/mest/…
jan w
Grote vraag is of er dan beperkingen op bedrijfs- of sectornivo komen.

Dit is in principe toch niet nodig. We hebben 2013 als fosfaat plavond gekregen en iedereen die wil uitbreiden moet of grond hebben of moet de mest verwerken.
jg
En daarbij mag er in Nederland MAXIMAAL 85 miljoen kilo fosfaat geproduceerd worden door de melkveestapel, ongeacht of deze mest verwerkt en geexporteerd wordt.
Wiebren
Klopt helemaal JG
pieta
En zo komt er steeds een nieuw getal. Wat een "matige" voorlichting is dit toch. Had toch gewoon dierrechten laten komen. Volgens mij mag je gewoon nog steeds niet uitbreiden. Hoe zit dat nou Wiebren? Op welke berekeningsnorm is die fosfaatproduktie, forfaitair of bex?
Wiebren
@pieta, niks geen nieuw getal. Vanaf dag 1 dat we met de lobby om koerechten te voorkomen zijn begonnen hebben we aangegeven dat er geen uitbreidingsruimte is als mensen domweg koeien bijzetten.
Op diverse manieren is dit geuit, ook door mij hier op het Prikkebord.
Vorig jaar juli in het zuivelplan is die 85 miljoen kg fosfaat ook al aangehaald, in december nogmaals.

De melkveehouderij is begrensd op fosfaat en ammoniak. De ruimte zit 'm in betere benutting (minder mest(fosfaat/stikstof) per liter melk of in extra grond verwerven.

Geen koerechten is wat waard maar er staat wel wat tegenover.

Denk even aan je duurste quotum, wat kostte dat per liter?
Denk even aan het quotum op je balans, tot hoeveel € was/ben je gefinancierd?

Grond verwerven om mest te plaatsen en ruwvoer te telen is de boodschap als je forfaitair meer koeien wilt melken. Anders zit het voordeel in de verhoging van benutting. Platweg, betere voerefficiëntie en bodembenutting. Dat levert geld op, al lijkt het alsof sommigen zich liever blindstaren op kosten maken voor lucht...
de hoef
Dus de grote schuren komen niet vol
Karel58
En wat als de fosfaat omgezet wordt tot kunstmestvervanger?
+2
josl
Dierrechten is gewoon 0 uitbreiding. Ook mbt voeding zijn er nog mogelijkheden om de uitstoot terug te dringen. Maar de groeimogelijkheden zijn duidelijk niet onbeperkt
+1
pieta
Als ik zie dat in 2013 al bijna de uitbreiding naar het fosfaatplafond (wat blijkbaar ook nog eens gesplitst is naar diverse sectoren) is bereikt geeft mij dat weinig hoop voor toekomstige uitbreiding. Dan had ik net zo lief iets verhandelbaars gehad. Dat kun je namelijk ook nog verkopen als je stopt. Eerst wil LTO het quotum afgeschaft hebben want we hebben wel de lasten en niet de lusten. Nu hebben we de lasten van het volgende en nog steeds geen lusten.
Wiebren
Die extra koeien van 2013 zijn geen effect van onze inzet @pieta, die zijn het gevolg van mensen die meenden referentie te moeten opbouwen!
Wen er maar aan dat je nu ruimte kunt verdienen, terwijl je eerder ruimte moest kopen (en daarna mest afvoeren en kunsmest kopen: 3 keer betalen voor mineralen noem ik dat)
pieta
@Wiebren
Wordt die 85 miljoen nu dan forfaitair berekend en zometeen obv werkelijke getallen? Ik heb die 85 miljoen nu toch echt voor het eerst gezien. Ik lees overal plm 173 miljoen kilogram. Kunnen we van de varkens niks overnemen qua fosfaatruimte?
Wiebren
@pieta
Qua berekening zit je goed inderdaad forfaitair nu en straks specifiek berekend via centrale database kringloopwijzer.
Qua 173 milj kg is het misschien inderdaad wel mogelijk om ruimte van andere sectoren te benutten. Op dit moment noemen we dat maar niet, kun je wel snappen waarom toch?
Frans1
Quote:
@Wiebren: terwijl je eerder ruimte moest kopen (en daarna mest afvoeren en kunsmest kopen: 3 keer betalen voor mineralen noem ik dat)

Flauwekul Wiebren,er zijn ook nog minder intensieve bedrijven
mlkvhoudr
@Frans1

Vooral extensieve bedrijven moeten zorgen dat ze veel ruwvoer van hun land af krijgen of om land te gaan verhuren, anders zijn dat juist de bedrijven die slecht gaan uitkomen met de kringloopwijzer naar mijn idee
+1
jg
@mlkvhoudr
Klopt, dat noemt men efficientie.
Frans1
@mlkvhoudr
Nee,die kunnen binnen hun plaatsingsruimte meer gaan melken en hoeven zo niet 3 x te betalen voor mineralen zoals Wiebren stelt.
+1
mlkvhoudr
@Frans1

Nu nog wel (denk ik) maar ik denk dat het er steeds meer naar toe gaat dat je mag bemesten naar wat je van je perceel afhaalt.
jan w
Zou je dit nog nader willen toelichten?
pieta
Wat wil je weten?
Karel58
Door de afschaffing van het melkquotum, bepleit door LTO. Zien andere landen in Europa hun kans schoon: Door te zorgen dat Nederland gaan derogatie krijgt wordt hier de melkproductie behoorlijk ingeperkt. Andere landen kunnen dan meer gaan melken. Bedankt LTO
jg
Je hebt een punt wat betreft het gevaar van uitbreiding van de melkveestapel tot boven het fosfaatplafond: geen derogatie meer. Misschien tot 2017, echter daarna niet meer als de fosfaatproduktie zo hoog blijft, dus boven 85 miljoen kilo. Bepaalde LEDEN van lto pleiten voor afchaffing van quotering en andere te verwaarden beperkingen van de melkproduktie.
Lto heeft echter al jaren gemeld dat er een europees maximum kwa fosfaatproduktie is. Dat dit niet of (te) laat opgepakt is door uitbreiders is niet de fout van LTO. Daarom is er maar een mogelijkheid en dat is de in 2013 vastgestelde fosfaatreferentie voor iedereen met een 7 % te veruimen. Blijven we onder de 85 miljoen kilo dan kan er verder , naar evenredigheid, verruimd worden. Het fosfaatquotum is dus een feit omdat het fosfaatplafond geheid overschreden gaat worden. Dan is het beter dat de nederlandse overheid maatregelen neemt , dus fosfaatquotum/dierrechten , dan dat europa ons terug dwingt tot 170 kg N per ha.
pieta
Er zijn ook ondernemers in de sector die niet voor superheffing ed wilde melken en daarmee het fosfaatoverschot alleen omhoog brachten. Er zijn er ook die er voor gekozen hebben om het eigen melkquotum vol te melken en uit te breiden in grond om zodoende in 2015 uit te kunnen breiden.
En over die voorlichting van LTO ben ik het helemaal niet met je eens. Die 85 miljoen heb ik hier gisteren voor het eerst gelezen. Als dat fosfaatplafond er (al jaren) is waarom mochten bijv geitenhouders naar hartelust uitbreiden met fosfaatproductie? Waarom is er niet gewoon algemeen bekend gemaakt dat het ophoudt met een kleine uitbreiding?
jg
@pieta
Pieta, sinds 2002 is de grens van 85 miljoen kilo bekend. Wiebren heeft hierover al vaak geschreven. De 85 miljoen is een voorwaarde vanuit Brussel voor het verlenen van derogatie. Dus er moet zeer snel actie komen om als sector en individueel binnen deze grens te blijven, zoniet dan kunnen we allemaal inkrimpen tot 170 kg N per hectare.
Dat dit , in mijn ogen , niet gaat lukken ligt aan de blinde vergrotings drang. Mede gestimuleerd door de periferie.
Wiebren
@pieta, jg en karel:
De Europese Commissie heeft het melkquotum afgeschaft. LTO is daar voorstander van. Niet andersom.
De paniek over derogatie is helemaal niet nodig, als die er niet zou komen waren er nu geen onderhandelingen meer.
@jg : De verruiming van de referentie met 7% is oud denken, qoutering is straks weg. De ruimte binnen het plafond is beperkt, voor een individueel bedrijf sterk te beïnvloeden. BEX biedt die mogelijkheden al, straks in Kringloopwijzer ook via bemestingsnormen. Er zijn voor de sector andere en betere opties om te sturen zodat we onder het fosfaatplafond blijven. Nu via de wortel, straks via de stok
pieta
Quote:
@Wiebren: De verruiming van de referentie met 7% is oud denken, qoutering is straks weg. De ruimte binnen het plafond is beperkt, voor een individueel bedrijf sterk te beïnvloeden.

Hoezo oud denken? Er is weer een nieuwe referentie gekomen die bedrijven in mogen vullen. Bovenop die referentie is in mijn ogen maar een hele beperkte ruimte. Wat zie ik verkeerd?
jg
Wiebren, er komen ieder jaar gewoon meer dieren bij dan de efficientiemaatregelen kwa ruimte scheppen. Deze mest wordt verwerkt , zodoende is overschrijding van het fosfaatproduktieplafond toch een feit? En dan is het einde derogatie, een aantal melkveehouders gaat net zo lang door met uitbreiden en mestverwerken totdat er werkelijk beperkt gaat worden op 85 miljoen kilo. De sector kan zichzelf niet reguleren.
Wiebren
@pieta we hebben het dadelijk niet meer over een referentie voor de sector maar per bedrijf. Wil je geen 100% verwerkingsplicht dan is eefficiëntie verbeteren de goedkoopste optie
Wiebren
@jg aha, ik snap je zorg. Ik denk wel dat we als sector onszelf kunnen reguleren. Misschien zelfs wel moeten. Als we ons lot in handen van politiek en milieuclubs leggen wordt er voor ons gedacht
pieta
@Wiebren
Dat zou ons resultaat ook wel eens ten goede kunnen komen. Minder melk, betere prijs. Smiley
Cornelis
@WiebrenFosfaatreferentie op basis van aantallen in 2013? Heb ik hem zo? Dus dit is het nieuwe quotum? En wie mag de rest tot 85 milj. kg volmaken dan?
Wiebren
@Cornelis
Degene die per nieuwe liter de meeste koeien per hectare kan hebben obv bemestingsnorm en excretie.
Cornelis
@WiebrenEn dan produceren we in 2017 87 milj. kg en dan?
pieta
@Wiebren
Waarom dat dan? Waar is dat geregeld? Of denk je dat het economisch zo gaat werken?
Wiebren
@pieta
Zolang grond en voer niet gratis worden denk ik inderdaad dat het economisch zo gaat werken ja
Wiebren
@Cornelis het is nu 2014, 2015 blijkt al minder halleluja dan sommigen dachten (bevrijdingsdag) en stel dat de melkprijs keldert dan ziet het er in 2017 heel anders uit....
jg
@Wiebren Kijkend naar de stallen die nu nog gebouwd worden of nog niet geheel benut worden........ Tevens zijn er nog plannen op bedrijven die redelijk extensief zijn. Ik denk dat er teveel melkveehouders zijn die niet naar de kosten gaan kijken en gewoon doormelken. Iets wat we in 2009 ook gezien hebben. Iets van : gewoon over het fosfaatpalfond melken en dan zien we wel verder, er zal wel een ander zijn die mindert....
jan 1
Quote:
@pieta: Quote:
@Wiebren: De verruiming van de referentie met 7% is oud denken, qoutering is straks weg. De ruimte binnen het plafond is beperkt, voor een individueel bedrijf sterk te beïnvloeden.

Hoezo oud denken? Er is weer een nieuwe referentie gekomen die bedrijven in mogen vullen. Bovenop die referentie is in mijn ogen maar een hele beperkte ruimte. Wat zie ik verkeerd?

Volgens mij(als ik het goed begrepen heb)heb je in 2013 een eigen fosfaat quotum opgebouwd,wil je meer beesten houden dan moet je verwerken/efficienter omgaan met p of grond bij kopen.
+1
pieta
@jan 1
Dat efficiënter kan ik wel volgen maar de andere opties die je noemt doen niets af aan het NL-plafond voor fosfaat.
de hoef
@pieta
we hadden toch 80 milj en mogen toch naar 85milj.en daar na kun je uitbrijden door een ander op te kopen
pieta
@de hoef
Dan moet het eerst verhandelbaar worden en hebben we dus een nieuw quotum. Dat willen we toch niet?
de hoef
@pieta
maakt mij niet zo heel veel uit .er zal altijd wel iets blijven .we hebben vorig jaar alles gehouden incl stieren .en daar hebben we nu geluk mee
Karel58
JG,

Besef je wel dat in het nitraatcommitee vertegenwoordigers van verschillende landen zitten die over de derogatie van Nederland beslissen. Toen er melkquotering was ging het verkrijgen van derogatie makkelijk. Nu er geen melkquotum meer is straks zullen deze landen proberen ons via het mestbeleid de melkproductie te laten verminderen te bescherming van de boeren in de andere landen.
Wiebren
De Ieren hebben ook derogatie Karel, hoe strookt dat met je opmerking?
Karel58
Wieberen, met het feit dat nederland het helaas nog niet heeft
Wiebren
Kwestie van tijd
George
De tijd zal het leren.
Die nieuwe mestwet blijkt toch niet zo'n mooi sprookje dan het voor sommige leek lees ik uit de reacties. Maar ach voor sprookjes moet je dan ook in Kaatsheuvel zijn. 😄
gerrie-hul
Ik denk dat lto rustig verder kan dromen wat waarschuwing betreft Ze waarschuwen wel vaker wat niets uithaalt
gezienus
Interesante discussie als buiten staander trek ik mijn conclusie grondprijs verdubbeld neemt de plaats in van het melkquotum de opbrengsten van het grasland / mais wordt minder door weiniger bemesten en veel werk voor controlende / boekhoudsburau om het mineralen mangement te begeleiden

is nederland niet vol
de hoef
Wil je terug dan ,voor jou is er nog wel plaats hoor
pieta
Quote:
@gezienus: grondprijs verdubbeld neemt de plaats in van het melkquotum

Als je met grond kunt uitbreiden zou dit wel kunnen. Maar als de intensievere ook wat doorduwen qua aantallen is het fosfaatplafond bereikt en zal grond kopen ook niet helpen.
+1
Cornelis
We vliegen dus met grote snelheid over de 85 m kg heen en dan? Denken dat het wel mee zal vallen.....tja
+1
jan 1
Quote:
@Cornelis: We vliegen dus met grote snelheid over de 85 m kg heen en dan? Denken dat het wel mee zal vallen.....tja

Tijd komt raad Cor,als het in nl te duur wordt kan emigreren weer makkelijker uit..
+2
George
Grond kopen zou altijd moeten helpen. Je zorgt dus dat je zelf plaatsing van mest hebt en voorziet in je eigen (ruw)voer. Die intensievere proberen het met kunstgreepjes zoals Bex en kringloop tot een goed einde te foetelen.
+1
Cornelis
@jan 1Ik blijf mooi hier Jan, zo mooi! En ik red me wel, zie alleen maar akkerbouw om me heen en een nog groter voordeel: ik hoef niet groter. Laat de rest maar gek doen, ben heel tevreden zo.
jg
@Cornelis
Hoe is het te voorkomen dat we over de 85 miljoen heen vliegen, want de consquenties zijn ook voor RFC zeer groot!
Coen
@jan 1 het gras lijkt elders altijd groener 😄
Cornelis
@jgDat gaan we niet voorkomen want elk individu kiest voor zichzelf.
jg
@Cornelis
Dan is de staatssecretaris binnenkort aan zet..........
jan 1
Quote:
@Cornelis: wel, zie alleen maar akkerbouw om m

Dan hoef je je niet druk te maken om de 85 m kg,afgelopen 30jr hadden we een melkquotum plafond,was vooral in het begin goed mee te leven,denk zo gaat het de komende jaren ook met fosfaat quotum,als je uitbreiden wil had je nu al stal moeten hebben,en komende jaren volproppen!!
jan 1
Quote:
@Coen: @jan 1 het gras lijkt elders altijd groener :)

Jij kan het weten Coen,maar een goeie boer kan elders makkelijker en sneller wat verdienen als in nl.
gezienus
@jan 1 Als je álles van te voren Eens wist..........hoe luid Dat spreekwoord ook al weer

Áls je het zo bekijkt lopen we áltijd achter de feiten aan
Cornelis
@jgNee hoor, tegen die tijd dat het speelt zitten we vast alweer in een kabinetsformatie.
Cornelis
@jan 1En dan zit je daar met je vermogen........... Probeer te leven.
jan 1
Quote:
@gezienus: jan 1 Als je álles van te voren Eens wist..........hoe luid Dat spreekwoord ook al weer

Áls je het zo bekijkt lopen we áltijd

Spijt?
jan 1
Quote:
@Cornelis: n 1 En dan zit je daar met je vermogen........... Probeer te leven

Jij denkt toch niet dat je alleen in nl kan leven?
gezienus
@jan 1
ne maar had wel wat dingetjes anders gedaan
+1
jg
@jan 1
Nee hoor Jan, uitbreiders met (eigen) grond of verwerking blijven er komen. Dan wordt het fosfaatplafond overschreden en mag jij ook maar 170kg per hectare bemesten ivm verlies derogatie. Dus dan is N weer bepalend.
jan 1
Quote:
@gezienus: ders gedaan

Dat geldt voor de meesten,achteraf kijk je koe in de kont..
jan 1
Quote:
@jg: Nee hoor Jan, uitbreiders met (eigen) grond of verwerking blijven er komen. Dan wordt het fosfaatplafond overschreden en mag jij ook maar 170kg per hectare bemesten ivm verlies derogatie. Dus dan is N weer bepalend.

Tja dan moeten we maar nix meer doen...
+2
MTSTAMMINGA
@gezienus
Ja gezienus als je vader had geweten wat jij nu weet was ondernemen niet zo moeilijk

Beter te veel spijt als ondernemer over je beslissing dan een HELE verkeeerde beslissing nemen als ondernemer
Cornelis
@jan 1Nee dat denk ik niet, maar om nou ergens totaal in den vreemde een koppel koeien te gaan melken is ook zo wat.
+1
gezienus
Quote:
@MTSTAMMINGA: Beter te veel spijt als ondernemer over je beslissing dan een HELE verkeeerde beslissing nemen als ondernemer

zou maar eens met een uitgever gaan praten karst om jouw spreuken te bundelen ..geweldig
hookwood
Quote:
@gezienus: als buiten staander trek ik mijn conclusie grondprijs verdubbeld

In Duitsland gaat het inmiddels met de grondprijzen niet anders...

[url]topagrar.com/news/…]
pinokkio
Als er echt een beperking komt ben ik blij dat ik geen aannemer ben, over een jaar of 4 tot 5 hoeft er geen stal meer gebouwd te worden als ik dit lees....
+1
jan 1
Trekt de huizenbouw weer aan Piet
+5
Wiebren
Weer een leuke draad over mest zo langzamerhand.
Misschien even kort de balans opmaken, vooral wie moet waar rekening mee houden (deze gebruik ik ook voor de lto-nieuwsbrief):

- De melkveehouderijsector (NZO/LTO):
We hebben in het Zuivelplan 'kansen voor de zuivelketen na 2015' aangegeven dat we binnen het fosfaatplafond willen blijven, ook bij uitbreiding van de melkplas na 2015. Hier hangt ondermeer derogatie vanaf. Hoewel er in het landelijke plafond *173 miljoen kg fosfaat* in principe geen schotten per sector zijn opgenomen, is het wel zo fair om als sector niet meteen er maar vanuit te gaan dat anderen wel ruimte voor je overlaten.
- Om te kunnen borgen dat we binnen dat fosfaatplafond blijven hebben we als NZO/LTO bij het Ministerie van EZ een zgn. 'Early warning'-systematiek voorgesteld. Jaarlijks wordt op basis van de recentste gegevens berekend hoe het staat met de fosfaatproductie. In plaats van in april van het volgende jaar (dus cijfers 2014 zouden pas half 2015 bekend worden), willen we middels 'early warning' al in december 2014 beeld hebben hoe het staat met productie. Is de verwachting dat de productie te hoog wordt, dan kan er in 2015 gestuurd worden via maatregelen die de sector kan afdwingen, zoals aanscherpen P in voer/rantsoenen, iedereen verplicht aan de Kringloopwijzer of een heffing op aangevoerd fosfaat.
- Als totaalplaatje hebben we doorgerekend dat als we nog een keer het kunstje van Voerspoor kunnen herhalen (2% betere fosfaatbenutting) tussen 2015 en 2020, dat de mestproductie niet boven het fosfaatplafond komt. Dit redden we alleen als melkveehouders efficiënter produceren en daarvoor moeten dus ook de stimulansen gemaakt worden. Bovendien rekenen we erop dat ook aan de kant van plaatsingsruimte er meer mensen grond zullen bemonsteren en/of een specifieke gebruiksnorm zullen aanvrage en dat er meer (gescheiden) mest geplaatst wordt op grond van derden. Het eerste komt door het nieuwe actieprogramma (BEP-pilot) en het tweede doordat er meer varkensmest verwerkt wordt en er meer maatwerk geleverd wordt qua mest.
- Tot slot willen we dat melkveehouderij grondgebonden blijft en nemen we daar maatregelen voor, met name in de vergunningverlening voor uitbreidende bedrijven wordt het criterium grondgebonden belangrijk. Hierdoor is de druk op efficiëntie en groei met grond groot en verwachten we dat slechts een kleine groep ook echt kiest voor intensiveren en flink mest(laten)verwerken.

De melkveehouder:
- De prikkels die er georganiseerd worden richten zich vooral op een hogere fosfaatbenutting van de veestapel (BEX), een hogere voerefficiëntie en een betere benutting van ruwvoer. Ruwvoer wordt schaarser, bovendien is het met de huidige bemestingsnormen moeilijker om kwaliteit te oogsten. Via Kringloopwijzer is naast inzicht ook sturing op betere resultaten haalbaar. Bedrijven die dit goed redden kunnen meer koeien melken op een hectare dan dat lukt met forfaitaire normen.
- Via de meststoffenwet worden bedrijven met een groot overschot geconfronteerd met een verwerkingsplicht. Uitzonderingen zijn er voor bedrijven die grotendeels grondgebonden zijn (100 kg vrijstelling, 25% overschot afvoeren binnen 20 km via regionale mestafzetovereenkomst).
- Uitbreidende bedrijven zullen in 2015 geconfronteerd worden met 100% verwerkingsplicht van de uitbreiding in fosfaatoverschot t.o.v. de referentie uit 2013. Ook hier weer is grond verwerven en fosfaatbenutting verbeteren de goedkoopste weg om dit te voorkomen.
- Uitbreidende bedrijven krijgen in de vergunningverlening ook te maken met de mate van grondgebondenheid. Per regio verschilt dit enigszins.

Samengevat: melkveehouders tussen de 10 (forfaitair) en 20.000 (BEX/Kringloowpijzer) kg melk per hectare hebben geen verwerkingsplicht en kunnen ook qua grondgebondenheid makkelijk uit de voeten. Erboven is groei lastiger qua efficiëntie, bedrijfsopzet (melkvee/jongvee/grond) en grondgebondenheidscriteria

De overheid:
- Zolang bovenstaande ontwikkelingen zich vertalen in een grondgebonden groei van de melkveehouderij is er zicht op dat de derogatie in stand blijft (vanwege halen van de 50 mg/l), en dat de fosfaat -en ammoniakproductie van de totale melkveestapel binnen de milieugrenzen blijft. Via de 'early warning' en de resultaten van de Kringloopwijzer wordt dit zichtbaar gemaakt.
- Vliegt de sector uit de bocht dan kan het verwerkings% flink opgeschroefd worden of is er reden om anders in te grijpen.
sorry
Hallelujah,het melkquota is er bijna af
Wiebren
In het kader van " Hoe goed is het geheugen" haal ik deze weer even naar boven. Over fosfaatplafond waren de prikkers iets meer dan een jaar geleden ook al bezorgd.
jan 1
Quote:
@Wiebren: In het kader van " Hoe goed is het geheugen" haal ik deze weer even naar boven. Over fosfaatplafond waren de prikker

Hoe is de stand van zaken nu?
josl
Jammer dat LTO in 2014 zich zo druk heeft gemaakt over de melkveewet en niet tegelijkertijd energie heeft gestoken in ruimte creëren ( lees efficiency stimuleren) binnen het plafond.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's lto , melkvee , fosfaat , fosfaatreferentie en fosfaatplafond geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
81
DEELNEMERS
20
WEERGAVES
118