Fosfaat.nu dé marktplaats voor fosfaathandel

We zaten er al een tijdje over te broeden hoe dit vorm te geven maar nu de regelgeving sinds enkele maanden duidelijk is hebben we dit ontwikkeld. Hieronder het persbericht dat maandag wordt verzonden (hier de primeur 😄 ):

In één oogopslag de actuele vraagprijzen voor een Vervangende Verwerkingsovereenkomst (VVO) zien. Dat biedt fosfaat.nu/, hét handelsportaal dat vraag en aanbod van fosfaat bij elkaar brengt.

Fosfaat.nu start vandaag als dé marktplaats voor fosfaathandel in Nederland. Op de site komen vraag naar en aanbod van Vervangende Verwerkingsovereenkomsten (VVO’s), Regionale Mestafzetovereenkomsten (RMO’s), Mestverwerkingsovereenkomsten (MVO’s) en Driepartijenovereenkomsten (DPO's) bij elkaar.

Van elk type overeenkomst presenteert Fosfaat.nu een gemiddelde vraagprijs. Bij een RMO, MVO en een DPO is dat de prijs per kilo fosfaat exclusief transport-, monster- en analysekosten. Dat maakt de genoteerde prijzen door heel Nederland goed vergelijkbaar.

Onafhankelijk handelsportaal
‘We handelen zelf niet in overeenkomsten. Daardoor kunnen we met recht zeggen dat we het enige onafhankelijke handelsportaal voor fosfaathandel in Nederland zijn’, zeggen de initiatiefnemers Co Scholten en Freerk Kalsbeek. Beide mannen hebben al vijftien jaar ervaring met digitale marktplaatsen voor melkquotum, toeslagrechten, varkensrechten en pluimveerechten.

Boeren, bemiddelaars, adviseurs en verwerkers kunnen met Fosfaat.nu scherp onderhandelen en zelf advertenties plaatsen. Fosfaat.nu rekent 25 euro voor een incidentele advertentie. Bemiddelaars en adviseurs die continu aanvragen en biedingen willen plaatsen, betalen 100 euro per maand.

Cirkel voor mest wegbrengen
Fosfaat.nu informeert boeren die een deel van hun mestoverschot moeten verwerken in helder taal- en beeldgebruik over de mogelijkheden. Zo kan een boer die een RMO-overeenkomst wil afsluiten, met één druk op de landkaart de cirkel zien waarbinnen hij mest mag lossen.

Deel dit topic

Reacties

Jack Rijlaarsdam
Mooi initiatief, Co! Had ook niets anders van je verwacht...

Detail: een RMO is een regionale mestafzetovereenkomst en geen mestverwerkingsovereenkomst. Snel het persbericht nog ff aanpassen.
Grasbaal
Bedankt voor de tip, is aangepast....

Wat vind je van de weergave van de 10 of 20 km cirkel bij RMO overeenkomsten: fosfaat.nu/aanbod/details.php/…
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Grasbaal: Wat vind je van de weergave van de 10 of 20 km cirkel

Handig! Al heb ik het idee dat de cirkel bij jouw aanbieding ruimer is als 10 km.

De prijs, is dat wat jij wilt betalen bij levering van de waardevolle mest?
Grasbaal
Ik heb de cirkel nu op 20 km gezet zodat ook jij er nu in valt. Bij benadering klopt de afstand. Hemelsbreed kijk je er van op hoever je komt. Vergelijk het op dezelfde kaart maar met de Afsluitdijk, die is 32 km lang.

Uiteraard wil ik mijn fosfaatruimte verzilveren 😄. Is op deze manier goedkoper als je overtollige mest laten ophalen. En zeker goedkoper als hiervoor land voor 60.000 per hectare kopen wat hier in de regio nu gangbaar is.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Grasbaal: Uiteraard wil ik mijn fosfaatruimte verzilveren

Gelijk heb je, nu kan het nog...

In deze regio wordt er nogal wat mest bij akkerbouwburen in de tarwe gebracht met de sleepslang. Veehouder betaalt alleen loonwerker en monsteren, verder blijft de portemonnee dicht. Ik verwacht dat er in de nabije toekomst krapte op de mestmarkt komt, waardoor er in de extensievere gebieden wellicht geld betaald gaat worden voor mest in plaats van geld meegeven. Hoe ga je deze "negatieve" prijsvorming verwerken op je platform?

Het is verder een mooie marktplaats, maar door grote regionale prijsverschillen kun je weinig met de gemiddelde prijsvorming zoals bij het quotum.
+1
Grasbaal
@Jack Rijlaarsdam de VVO's zijn op dit moment landelijk wel goed vergelijkbaar. De markt voor RMO's moet zich nog vormen. Als er toebetaald gaat worden dan kan er net als met credit-betalingen een - voor. Maar met een krappere bemestingsnorm en langzamerhand meer koeien zie ik dat direct nog niet gebeuren. De tijd zal het leren. Ik hoop in ieder geval dat door ons initiatief er meer overzicht komt wat er werkelijk op de markt gebeurt.
Dre van Helmond
Mooi initiatief.
Succes
Ik moet er nog wel achter komen hoe het een en ander werkt.
De cirkel van Jack heb ik nog niet gevonden!
Grasbaal
Dre van Helmond
Co als ik het goed begrijp voldoe ik aan mijn verwerkingsplicht als ik mijn hele overschot afzet aan een afnemer in de 20 km cirkel van ons.
Grasbaal
Dre,

Dat hangt ervan af hoe groot je overschot is:

Voert u uw totale bedrijfsoverschot rechtstreeks af naar één of meerdere landbouwbedrijven die hemelsbreed niet meer dan 20 kilometer van uw productielocatie liggen? Dan hoeft u geen mest te laten verwerken.

U sluit vooraf een schriftelijke overeenkomst (RMO) af met de afnemer. U hoeft deze overeenkomst niet naar het DR-loket te sturen, maar bewaart deze in uw administratie. Bij afvoer van de mest vult u op het Vervoersbewijs Dierlijke Meststoffen (VDM) de nieuwe opmerkingscode 71 in.

Er zijn wel een paar voorwaarden aan verbonden. Zo mag uw fosfaatoverschot niet groter zijn dan 25 procent van de totale mestproductie op uw bedrijf. Verder moet de mest direct worden aangewend op het land van de afnemer.

Meer informatie: fosfaat.nu/pages/info.php/
+3
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Grasbaal: via het Vervoersbewijs Dierlijke Meststoffen, maar dan via het aankruisen van opmerkingscode 71. Dit heet een Regionale Mestafzet Overeenkomst (RMO).

Het is iets anders: van tevoren dien je een afnamecontract op te maken (RMO) en ondertekend in de administratie te bewaren. Bij afvoer van deze mest code 71 invullen.
+1
Dre van Helmond
Er zijn best veel veehouders met een relatief klein overschot , die zijn hier toch mooi mee geholpen.
Ze hebben vaak een afnemer waar ze ook nog mais van terug krijgen.
Ik vind het geen slechte regel.
+1
Grasbaal
En een toegevoegde waarde voor loonwerkers die dit kunnen verzorgen incl wegen en bemonsteren...
+1
Wiebren
Ziet er goed uit Co. Zoals verwacht duurde het even maar komen nu gelukkig de initiatieven in de markt (en niet voor een idiote €4,- per kg fosfaat????)
Zag nog wel wat staan op je site over boer-boer transport. Zou ik er niet bij noemen, heeft namelijk niks met (ontkomen aan) verwerkingsplicht of overeenkomsten te maken.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Wiebren: Zag nog wel wat staan op je site over boer-boer transport. Zou ik er niet bij noemen, heeft namelijk niks met (ontkomen aan) verwerkingsplicht of overeenkomsten te maken.

Wel met ontkomen aan wegen en bemonsteren. Laten staan, heeft toegevoegde waarde.
+2
Wiebren
Quote:

Ik merk dat er vooral verwarring is over RMO (sommigen noemen het al RVO zie ik) en boer-boer. Co heeft vogelaar-variant en AGR-GPS er ook niet bijgezet. Zou dan voor de volledigheid wel moeten.

Wat is het verschil..

RMO: max.25% fosfaatoverschot afzetten binnen 20 km
hoeft niet naar een en dezelfde grondgebruiker. Rechtstreeks op het land.

boer-boer: vrijstelling van wegen en bemonsteren bij afzet 25% overschot, binnen 10 km

Dus netto: in de eerste 10 km zowel RMO als boer-boer te benutten. Mest mag naar boer binnen 10 km, gaat af van je overschot, en je hoeft niet te laten wegen/monsteren.
De volgende 10 km mag je het nog steeds via RMO afzetten maar moet wel wegen/monsteren.
MTSTAMMINGA
Nu we het toch over mesthebben
Vind het verhaal van Jan Mingels in Nieuwe Oogst bl 4 en 5 hier wel intersant\grappige Dankzij een hobby vleesveehouder Komt het derogatiemeetnet op 51 uit Is zulks nou niets aan te doen @Wiebren ??
Een hobby boer die de uitslag beinvloedt

Geeft grasland landbouwkundige norm Is de titel van het artikel
+1
Wiebren
Quote:
@MTSTAMMINGA: Reageer @MTSTAMMINGA

Ja, mooi verhaal Karst, de steekproef veranderen omdat de uitkomsten ons niet aanstaan. Vleesveehouders hebben ook derogatiemogelijkheid.
Principe vind ik wel goed trouwens; mensen aanspreken die er voor iedereen een puinhoop van maken. We dreigen af te glijden naar twee kampen:
- een groep die het goed doet en wil blijven doen
- een groep die alle creativiteit inzet om te ontkomen aan regels
Als dat lang genoeg duurt hebben we geen collectieve belangenbehartiging meer en valt de eerste groep vanzelf af
Grasbaal
@wiebren Op verzoek van enkele bezoekers nu ook een rubriek Driepartijenovereenkomst (DPO): fosfaat.nu/aanbod/index.php/… , indien er vraag naar is dan is er ook nog plek voor de andere mogelijkheden.

Afvoer via bewerker naar verwerker? Driepartijenovereenkomst (DPO)
Gaat u mest niet rechtstreeks naar een verwerker, maar naar een mestbewerker? Dan sluit u een overeenkomst met zowel de bewerker als de verwerker. Dit heet een driepartijenovereenkomst.

In zo’n overeenkomst leggen de drie partijen de hoeveelheid afgevoerde fosfaat vast die de veehouder levert aan de bewerker of diens intermediair. Op zijn beurt legt de bewerker of diens intermediair in dezelfde overeenkomst vast dat hij deze hoeveelheid fosfaat laat verwerken door de verwerker.

U sluit de overeenkomst af via een elektronisch formulier. Dat moet vóórdat de eerste mest naar de bewerker wordt vervoerd. Alle drie partijen moeten ondertekenen met een elektronische handtgekening (TAN-code). Bewaar het formulier goed in uw eigen administratie. Uiterlijk 31 december moet de driepartijenovereenkomst binnen zijn bij het DR-loket.

Lees meer hierover op:
drloket.nl/onderwerpen/mest/…
Grasbaal
Wie zijn mestverwerkingsplicht goedkoop wil afkopen kan nu zijn slag slaan: fosfaat.nu/aanbod/details.php/…
Dre van Helmond
Volgens mij zijn er nog niet veel veehouders met dit probleem bezig.
Die VVO zijn een goedkope oplossing voor rundveehouders die verwerkingsplicht hebben.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , rmo , fosfaat , mestoverschot , melkquotum , regelgeving , boer , toeslagrechten , taal , vvo , fosfaatovereenkomsten en mvo geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
21
DEELNEMERS
5
WEERGAVES
55