Milk Market Observatory (MMO) - Meer dan observatorium

Wie zijn de andere stakeholders?:

Persbericht DDB:

Zonder uitzondering prezen de aanwezige stakeholders uit de zuivelsector de opzet van het nieuwe Milk Market Observatory (MMO: melk markt observatorium), dat gistermiddag door de Europese Commissaris voor landbouw, Dacian Ciolos, werd gepresenteerd.

De European Milk Board (EMB) was als belangrijke stakeholder en belangenbehartiger uit de Europese zuivelsector uitgenodigd en zal in de toekomst, zoals alle permanente leden van de MMO, twee vaste zetels in het MMO bekleden.

DDB voorzitter Sieta van Keimpema, die als vice voorzitter van de EMB aanwezig was tijdens de ‘kick off meeting’ van de MMO is zeer positief gestemd over de wijze waarop de Europese Commissie deze nieuwe databank wil inrichten: “ Belangrijk is dat niet alleen data wordt verzameld over bijvoorbeeld prijzen, marges, productie, voorraden en handel, maar dat van de permanente leden een analyse van deze cijfers wordt verwacht met aanbevelingen, waarop de Europese Commissie handelend op zal kunnen treden”, aldus Van Keimpema.

Vooral het feit, dat Commissaris Ciolos nadrukkelijk de mogelijkheid in de nieuwe GLB Verordening benoemde, die hem in tijden van crisis in staat stelt over alle partijen heen (inclusief de Mededingingsautoriteit) op te treden, waarbij hij dwingende maatregelen aan de lidstaten kan opleggen om het volume te beperken, geeft aan dat de taakstelling van het MMO veel meer zal gaan inhouden dan een puur observatorium.

Commissaris Ciolos gaf aan, dat hij het MMO beschouwt als een economische raad, die de marktontwikkelingen op de voet volgt met de doelstelling om crises te voorkomen door middel van besluitvorming. De Commissaris noemde het van cruciaal belang, dat de economische realiteit door de stakeholders zal worden ingebracht, de MMO is nadrukkelijk geen politiek forum.

Tijdens de vergadering werd aan de aanwezige stakeholders het functioneren en de inhoud van de MMO gepresenteerd, waarna er ruime mogelijkheid was voor het uitwisselen van standpunten.
De EMB informeerde naar de mogelijkheid om de productiekosten voor de melkveehouders een vast onderdeel te maken voor het beoordelen van de marktsituatie. Door de woordvoerder van DG Agri werd benadrukt, dat dit uitdrukkelijk de bedoeling is.

De EMB zal de door haar uitgewerkte methode voor het actualiseren van de kostprijs voor een liter melk, ter beschikking stellen aan de MMO. Inmiddels is deze methode voltooid voor Duitsland en Frankrijk terwijl eind juni de methode voor Nederland klaar zal zijn. Daarmee zijn de kostenontwikkelingen voor de door de Europese Commissie in de MMO aangemerkte belangrijkste zuivelproducerende landen, inzichtelijk.

In tegenstelling tot de reeds lang bestaande Advisory Group for Milk, waar traditionele boerenbonden door een groot aantal zetels veel gewicht in de schaal leggen, zal binnen de MMO ieder permanent lid twee zetels kunnen bekleden. Van Keimpema complimenteerde de Commissie met deze nieuwe aanpak, die de daadkracht en besluitvorming naar aanleiding van de analyse van de ontwikkelingen op de zuivelmarkt, zeker ten goede zullen komen.

Als datum voor de eerste werkvergadering staat 27 mei gepland.

Deel dit topic

Reacties

jg
"Dwingende maatregelen opleggen aan lidstaten om het produktievolume te beperken......." Nieuwe ontwikkelingen.
Grasbaal
Ik zie die DDB conclusie/wens niet terug in de uiteindelijke overeenkomst:
Quote:
( MEMO/13/621 ) zorgt voor meer marktoriëntatie met een versterkte vangnet voor boeren in het kader van de externe onzekerheden - hoofdzakelijk via directe betalingen , maar ook met opties voor risicobeheer in het kader van programma's voor plattelandsontwikkeling en een nieuwe, flexibele markt crisis reserve in geval van problemen in de markt.

Bron: europa.eu/rapid/press-release_IP-14-452_en.htm/
Coen
Nieuw speeltje van NMV-DDB ?

boerderij.nl/Rundveehouderij/Nieuws/…

Europees Melkmarkt Observatorium online

Brussel – Een Europees Melkmarkt Observatorium (MMO) houdt sinds woensdag de zuivelmarkt in de gaten. Het instrument is door Eurocommissaris Dacian Ciolos in het leven geroepen in het licht van de afschaffing van de melkquotering op 31 maart 2015.

Het observatorium moet de Commissie helpen ontwikkelingen op de zuivelmarkt op de voet te volgen. Ook moet het de sector helpen wennen aan de nieuwe marktomstandigheden na een periode van dertig jaar quotering. De informatie die het MMO verzamelt, wordt gepubliceerd op een website.

Kees Romijn, LTO-vakgroepvoorzitter melkveehouderij, is niet onverdeeld positief over het nieuwe instrument. "Het voegt weinig toe aan het bestaande instrumentarium dat de Commissie ter beschikking heeft, ofwel het vangnet waar al afspraken over zijn gemaakt." In Nederland ligt volgens hem de informatievoorziening ook nu al op een goed niveau. Hij kan zich wel indenken dat dit in met name recent toegetreden lidstaten minder goed is geregeld. Als het MMO al actueler marktinformatie kan verzamelen, blijft het volgens Romijn de vraag wat de Commissie daar mee kan doen. "We hebben gekozen voor een vrije markt. Het moet niet zo zijn dat het MMO gezien wordt als halffabricaat om een nieuw zuivelbeleid in het leven te roepen."

Voorzitter van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond, Dirk Jan Schoonman, ziet het MMO wel degelijk als opmaat voor meer, het liefst een flexibele regulering van de markt. Hij denkt aan productierechten voor bijvoorbeeld de duur van een half of heel jaar. Ook moet het MMO volgens hem leiden tot nieuwe maatregelen om te kunnen ingrijpen als het mis gaat in de markt. Een melkprijs van 22 cent, als vangnet, noemt hij een lachertje.
Cornelis
Mijn oude voetbal cluppie heet zo, veel gezelliger en vooral ook veel nuttiger werk!!! MMO staat dan ook voor Met Moeite Opgericht.
pieta
Niet alles afkeuren Cornelis. Gewoon afwachten wat er van gaat komen.
+1
Cornelis
Productie afremmen gaat heel goed dmv slachten. Productie opvoeren kost een aantal jaren en als de markt vrij is en het gaat snel omhoog dan gaat een ander er in het slechtste geval met de winst vandoor en tegen die tijd dat wij op stoom zijn gaat er weer geremd worden. Niet weer een batterij ambtenaren erbij waar wij als sector niet bij gebaat zijn.
koeman
Quote:
@Coen: De informatie die het MMO verzamelt, wordt gepubliceerd op een website.

het is natuurlijk wel fijn voor de afnemers van onze produkten om te weten wat er zoal geproduceerd wordt
Coen
@Cornelis , iedereen zal straks zijn eigen strategie en taktiek moeten kiezen 😄

maar er zullen vast velen zijn die zich laten beinvloeden door wat de omgeving doet, die zullen dan blijvend ver achter de markt aan gaan produceren.
jg
@Cornelis
Waarom de produktie snel opvoeren als de melkprijs goed is, raakt dat standpunt niet wat achterhaald gezien alle milieulasten/beperkingen/belastingen. Gewoon melk als waardervol, misschien wel duur produkt beschouwen.
Cornelis
@jgIk hoor in een andere topic al dat er problemen ontstaan omdat de DOC wat zakt, dus best handig om de gaten dan een keer dicht te werken.
+1
Cornelis
@CoenGewoon elk jaar hetzelfde doen met je eigen systeem. Soms heb je voordeel en soms nadeel. Of zoals ik het zie: altijd prijs.
pieta
@Cornelis
In 2012 quotum niet vol in 2013 4 a 5 procent eroverheen met 1% uitbreiding. Hoezo duurt jaren. En wat heeft melkprijs met het veroveren van markten te doen. Je kunt ook redeneren het volume hoeft niet zozeer toe te nemen maar het aandeel producten met toegevoegde waarde moet toenemen. Productie is geen doel!

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's duitsland , landbouw , frankrijk , melk , emb , ddb , ciolos , politiek , melkveehouders , bank , glb , sieta , zuivelmarkt , europese commissie , toekomst , kostprijs , marges , milk market observatory en mmo geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
12
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
0