Poll: Rabobank had beter moeten informeren

Ruim twee derde van de melkveehouders die hebben gestemd op de poll van Melkvee.nl, vinden dat de Rabobank haar klanten beter had moeten informeren bij het afsluiten van een renteswap.

Deel dit topic

Reacties

+2
Greetje
De Rabobank had zeker beter moeten informeren, maar waar waren alle andere adviseurs?
Tijdens de stalspiegelmania van 2007/2008 had iedereen het over niets ander dan "swap" terwijl niemand wist wat dat was, sommigen dachten zelfs dat het een afkorting van iets was.

Wanneer iemand je een product aanbiedt dat alleen zou beschermen tegen rentestijging moet er toch een lampje gaan branden? Hoe naïef kun je zijn.

Wij hebben voor onze robots de rente gewoon voor langere tijd vast gezet, wat achteraf bekeken ook zat heeft gekost, maar wel met ons volle verstand gedaan.
+3
andre01
Natuurlijk gaat de RABO niet vrij uit, maar de ondernemers moeten ook de hand in eigen boezem steken,omdat de plannen die ze hebben ook door moeten gaan.
+2
pieta
Het was gewoon een alternatieve (lees=goedkopere) manier om de rente vast te zetten waarbij achteraf inzichtelijk werd hoeveel je telkens moest bij betalen doordat de rente gezakt was. Het punt wat niet expliciet benoemd werd was dat de SWAP binnen de looptijd een negatieve waarde zou kunnen krijgen. Bij ons hebben ze indertijd wel verteld dat het geld waard zou kunnen worden als de rentestijging doorzette.
+3
Coen
Mensen zijn soms zeer hypocriet; voor de mogelijk negatieve waarde moest toch al vanaf de aanvang van het swap-contract extra zekerheid worden gesteld.

het verschil met vaste rente is ook niet groot; bij voortijdige afkoop van een vaste rente moet ook een vergoedingsrente worden betaald --> dit is vergelijkbaar met de negatieve waarde van een swap-contract
+2
jan is hobbyboer
Je mag er toch vanuit gaan dat je boekhouder/accountant wel onafhankelijk advies kan geven over zo'n SWAP. Dat zo'n bank zo'n ding probeert te verkopen snap ik nog wel (zorgplicht doen we niet aan), maar je vraagt toch altijd even na bij iemand die geen commercieel belang heeft bij zo'n produkt wat het is en hoe het werkt. Zo'n klojo van de bank geloof je toch niet op z'n blauwe ogen, als je dat wel doet, stop dan aub om jezelf ondernemer te noemen. Ik heb ook hier pas geleerd wat zo'n SWAP is. Ik snap niets van die hypotheken ongein die ze allemaal bedenken, heb altijd een hypotheek gehad met lineaire aflossing, da's voor een simpel mens als ik te begrijpen. Nu geen aflossing meer heb omdat ik toch geen idee heb wat ik met nog meer overwaarde zou moeten. Aflossen doet nl. wel pijn in de portemonnee.
pieta
Quote:
@jan is hobbyboer: heb altijd een hypotheek gehad met lineaire aflossing

Een hypotheek geef je, lineaire aflossing voldoe je en een SWAP heeft slechts met de rente die je over je lening betaalt te maken.
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@undefined: [quote]@pieta: Een hypotheek geef je, lineaire aflossing voldoe je en een SWAP heeft slechts met de rente die je over je lening betaalt te maken.
[/quote]

Je hebt waarschijnlijk helemaal gelijk. Het hangt allemaal wel aan elkaar. Bij gewone particulieren met een hypotheek wordt andersom geredeneerd (misschien ook wel bij boeren). Er wordt eerst een constructie bedacht waarbij maximaal bedrag geleend kan worden, meestal veel rente en weinig aflossing, rente is belasting aftrekbaar dus daardoor kan het te lenen bedrag verder opgeschroeft worden. Vervolgens wordt gekeken welk huis men voor dit bedrag kan kopen. Ben bang dat het bij sommige grote uitbreiders ook wel eens zo gegaan kan zijn.

Maar die rente/aflossingsconstructies worden belachelijk ingewikkeld gemaakt, met spaarhypotheken, belegginshyptheken en allerlei mixjes daartussen incl de beruchte swaps en waarschijnlijk nog wel meer derivaten, knappe jongen dat je daar als semi leek iets van begript, cq grip op hebt.
MTSTAMMINGA
Hier heeft de RABOBANK het wel goed uitgelegt meerder keren
Voordat we het GOED wisten
+1
Coen
Na een aantal gesprekken hadden wij het nog steeds niet goed tussen de oren en boven de ogen --> daarom toen niets afgesloten 😄

nu krijgen we steeds meer door hoe lucratief dit soort producten waren voor de banken 😞
+3
paul1
Je koopt toch niet iets wat je niet snapt ?
dorpsrandhoeve
Ik wil ze niet allemaal te vreten geven.
Kenijor
Die horen wel bij de rabobank, want dat is toch een coöp.
+1
Greetje
Coen,

Er is zekers wel een groot verschil, nl. bij vaste rente mag je altijd boetevrij 5% per jaar aflossen.
De swap sluit je af over de hele geleende som, extra aflossen heeft dus geen zin.

Op onze duurste vaste lening van 5,4% rente hebben we altijd van die mogelijkheid gebruik gemaakt.
Aanvankelijk hadden we die afgesloten met de eerste 5 jaar aflossingsvrij en vervolgens in 30 jaar aflossen.

Van dat extra aflossen hebben we ondertussen ook al weer spijt want het is onmogelijk gebleken het weer terug te lenen ivm het te koop komen van buurmans grond.
spotmelker
5% boetevrij aflossen? Als je uit eigen middelen aflost kan dat toch onbeperkt of verschilt dat ook per bank/lening? Ik ben al 2 keer van bank verandert waarbij de boeterente lager was dan de begrote debetstand-rente wanneer ik zou blijven, ze wilden het vandaag geleende geld b.w.v.s. morgen weer afgelost hebben.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's rabobank , melkveehouders , poll en bank geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
14
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
0