Mest bedreigt exportjuweel

De wal keert altijd het schip:

Kees Romijn (LTO): ‘Rondrijdend door Noord-­Nederland verbaas ik me erover hoeveel ondernemers durven uit te breiden met nieuwe installaties en stallen. Ik denk wel eens dat de zuivel de bouwsector nog een beetje overeind heeft gehouden.’

Ruud Tijssens, directeur Corporate affairs van voerproducent Agrifirm en voorzitter van het MestinvesteringsFonds, ziet de spanning tussen mest en melk. ‘Er is nadrukkelijk sprake van een milieuvraagstuk. Per saldo ben ik toch optimistisch. Ik zie mogelijkheden voor melkveebedrijven om hun mest aan te pakken. Bijvoorbeeld door de hoeveelheid fosfaten in het diervoer te reduceren, de grasproductie te vergroten of het combineren van vergisting en mestbehandeling op het erf.’ Tijssens ziet een nieuwe realiteit ontstaan. ‘In de toekomst bepalen dus niet meer de heffingen, maar de milieueisen de randvoorwaarden van groei.

Meer: fd.nl/ondernemen/419355-1404/…

Deel dit topic

Reacties

Clooney
Dan zouden het aantal koeien per bedrijf in een paar jaar moeten verdubbelen.
Druk
Valse profeten 😞 maar het past wel bij de paasdagen
Grasbaal
Grasbaal
+2
avondrood
Er zullen grote spanningen onstaan. Mest, voer/grond en hypotheek zullen de onderwerpen worden waar de ondernemers rekening mee moeten houden om wat te kunnen verdienen.. Je kunt je gaan afvragen of flinke opschaling bijdraagt aan het verbeteren van de inkomen?
+2
koetje 10
Allemaal enorme grote onzin en dat een op de vijf v/d bedrijven op scherp staat is totaal niks nieuws/altijd al zo geweest.
In 't verleden zijn vanaf 1984 bedrijven gestopt en dat zal in de toekomst ook zijn.
Geloof niet dat de veestapel in NL zomaar de komende jaren met 30% zal groeien en als dat zo wel is dan maakt zo'n verandering amper een druppel melk verschil op wereld-niveau....
jg
Nee , meer aanbod heeft nooit invloed gehad op de prijsvorming. Een geruststellende paasgedachte......
cs-agrar
Dat was vroeger JG
Clooney
Wat ben je toch weer vaag JG
+1
jg
Ik begrijp niet dat je, zoals koetje, kunt ontkennen dat extra Nederlands melkaanbod invloed heeft op de prijsvorming.
pieta
Het heeft wellicht zelfs een dubbel effect meer aanbod op de wereldmarkt en een lager aandeel toegevoegde waarde producten. RFC doet er alles aan om het aandeel toegevoegde waarde producten te verhogen maar bij een forse groei vd melkproductie is dat lastig.
jg
Clowney, Nederland staat in de top VIER van zuivel exporterende landen. O. a. de melkproduktie in de top-exporterende landen is bepalend voor de wereldmarktprijs. De consumptie in westeuropa daalt.
Clooney
Weer vaag JG.
Ben je soms bang dat een andere boer/buurman veel meer gaat verdienen dan jij????
jg
Nee , begrijp niet hoe je daar bij komt.
Clooney
Lijkt wel heel veel op jaloezie JG
jg
Nee is absoluut niet aan de orde. Mijn punt is dat ondernemers zich afvragen wat haar/zijn handelen voor een effect heeft op de markt. Voor mezelf heb ik voldoende alternatieven om bij lage melkprijzen voor wat anders te kiezen. Komende winter dus.....
+2
arie.j
Wanneer JG, Nederland zeg 2 miljard minder zou gaan melken dan heeft dat een paar jaar invloed op wat prijzen(beslist niet alle).
Maar daarna is het effect weg.
Productie is elders overgenomen, afnemers hebben andere aanbieders gezocht als dat nodig was enz.
Evenzo denk ik dat het gaat met een paar miljard meer.
En als de zuivelmarkt erg goed is zoals afgelopen jaar plus dat de industrie (vnl.FC dus) het goed doet , dan merk je ook op de korte termijn niet zoveel.
In ieder geval heeft die ton (of voor mijn part miljoen)kg melk extra van een individuele boer geen merkbare invloed.
Dus die er op aanspreken heeft geen zin.
jg
@arie.j
Als je melk cooperatief laat verwerken moeten mensen er juist wel op aangesproken worden.
arie.j
@jg
Aanspreken zonder consequentie is een zinloze bezigheid.
Heeft net zoveel effect als jouw geroep erover.
En verdere maatregelen wenst de grote meerderheid van de leden niet.
Daarom is ingezet op grotere verwerkingscapaciteit.
Vrij logisch, een coöperatie waar alle melk heen moet, die moet geen veto over je bedrijfsvoering gaan uitspreken, daar ben je nou net geen lid voor geworden.
+1
Coen
@jg , er is niets cooperatiefs want je collega's zetten op dit moment maximaal vee op hun stallijsten, kunnen daarmede over enige jaren maximaal melk produceren.

want die dierrechten voor rundvee komen zeer binnenkort toch wel en hebben = hebben en krijgen is dan een kunst
Clooney
@Coen
Laat hopen dat die dierrechten nooit komen,lost ook niks op.
Spook melkquotum eruit spook dierrechten erin.
pieta
Ontkennen dat een grotere productie invloed heeft is natuurlijk nutteloos en wat jg schrijft heeft toch niets met jaloezie te maken. Gewoon realiteit. Net zo goed als dat het niet realistisch is om te denken dat boeren de produktie bij deze melkprijs al gaan remmen.
+2
Coen
Maar er zijn inmiddels wel heel veel collega's met struisvogelgedrag
Clooney
Puur 200% luchtfietsen van JG en Pieta, prijzen hangen voor 95% vast hoe de wereldeconomie loopt en natuurinvloeden of natuur-rampen.
pieta
Hahaha leuk dat je dat denkt. Dat veel van weersinvloeden en de economie afhangt weet ik ook wel. Maar daarmee geef je ook direct aan dat vraag( economie) en aanbod (weersinvloeden) van belang zijn. En op termijn komt alles goed.
jg
Zou kunnen Clooney. Vast staat dat het europese aanbod door de quotering altijd vrij constant was . Nu zie je Nederland Frankrijk Engeland en Duitsland fors opschalen. Dus een extra melkstroom die op de wereldmarkt geplaatst moet worden.
Clooney
Dat verhaal van die donkere wolken is gewoon angst voor de verandering en bangmakerij
En de de boer die ploegde voort....
George
En de de boer die ploegde voort....

Ploetert voort tegen elke prijs zul je bedoelen......
+1
Clooney
Zo is dat zzp'ers en mkb'ers zijn veel beter af.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , melk , voer , agrifirm , zuivel , stallen , toekomst en saldo geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
29
DEELNEMERS
11
WEERGAVES
1