De SP komt met een wetsvoorstel om de koe in de wei te houden

De melkveehouderij is nu nog een extensieve sector met een vriendelijke reputatie:

SP Kamerlid Henk van Gerven: ‘Een koe hoort gewoon in de wei, en niet permanent op stal. Bovendien past het bij het Nederlandse landschap.’ Steeds meer koeien verdwijnen permanent op stal. In 2001 liep nog 90% van de koeien in de wei. In 2012 was dit nog slechts 70%; een procent minder dan het jaar ervoor. De huidige situatie met 30% van de koeien op stal, is volgens hem al onwenselijk. Maar de kans is reëel dat, zonder tegenmaatregelen, het aantal koeien op stal de komende jaren flink zal toenemen.

Van Gerven: ‘De melkveehouderij staat aan de vooravond van een schaalsprong. Door de afschaffing van het melkquotum per 2015 en door de nieuwe mestwetgeving staan de poorten open voor uitbreiding van de melkveehouderij. De grondgebondenheid van de melkveesector dreigt te verdwijnen. Als we niet willen dat de melkveehouderij in een nieuwe bio-industrie verandert, moeten we nu ingrijpen.’

Meer: sp.nl/henkvangerven/nieuwsberichten/…

Deel dit topic

Reacties

huub
Geen woord aan gelogen.
pa
HELEMAAL MEE EENS!!
Quote:
@huub: Geen woord aan gelogen.
pieta
Overdrijven is een vak. Ondernemersvrijheid? We hebben regels genoeg.
+2
meelezer
Nou heb ik helemaal niks tegen beweiding. Maar om nou wetten te bedenken over weidegang gaat mij te ver. In de jaren 60 werd nog meer dan 50 % van het verdiende loon besteed aan voedsel. Gaan we dat dan ook even bij wet vastleggen?
pa
Quote:
@meelezer: In de jaren 60 werd nog meer dan 50 % van het verdiende loon besteed aan voedsel

KOMT OOK DOOR LAGE LONEN
+1
huub
Het een en het ander heeft met elkaar te maken, door de welvaart wordt er verhoudingsgewijs minder aan voedsel besteed, door dezelfde welvaart worden er meer eisen aan voedselproductie gesteld.
jan 1
Stemmen winnen hoort ook bij politiek.
Petro Pelgrum
Alles moet dan maar naar buiten, ook de kippen en varkens want die horen van nature ook buiten.
+6
mlkvhoudr
Vrouwen in rokjes horen ook buiten, ook graag in de wet vastleggen 😃
+1
huub
Er zijn er ook wat die kunnen beste aan het aanrecht blijven..
+1
spotmelker
Heeft die van jou (meestal) de broek aan?
+3
mlkvhoudr
+1
spotmelker
@mlkvhoudr Da's heel herkenbaar. Zo loop ik ook voor de koffie naar binnen als m'n wederhelft haar maandelijkse gedragsstoornis heeft.
pieta
@spotmelker
Zwanger maken, dan heb je er een tijdje geen last van! Smiley
+1
paul1
Zonder rokjes mag ook best ....
+2
jan 1
Wat te denken van kinderen die 10 hoog opgroeien,tussen spuit en drank volk,ga daar je best maar is voor doen!!
Maar als m,n koeien naar buiten gaan dan komen de burgers bij een lege stal,leg dat de burger maar uit!!
puddingbroodje
Wij weiden al sinds heugenis maar om dit nou in de wet vast te leggen is natuurlijk van de zotte! als de koeien het in de stal nu aantoonbaar slechter hebben nee ik mag toch hopen dat de sp nooit en te nimmer een regeringspartij wordt want dan kunnen we in NL de tent wel dicht doen.....
jan is hobbyboer
De makkelijkste manier om weidemelk standaard te maken is een dubbeltje meer per liter betalen, daar is geen wet voor nodig. Volgens mij is dat over een paar jaar wel het geval, net als met scharreleieren. Ik komt een gouden toekomst voor mijn manier van boeren, haha.

Ik zie trouwens ook geen enkel probleem in een regering met SP erin.
spotmelker
Dan kun je wel een handel in notenboompjes beginnen Jan. Er zijn vast collega's die ook tijd gaan nemen om daar met een pilsje onder te gaan zitten.
huub
Weiden verlaagt de kostprijs, dus misschien moet de melkprijs wel zakken, een dubbeltje meer betalen leidt volgens mij tot nieuwe stallen met robots en loodsen vol machines.
anonymous_359
@huub

Zeg wat dach ie dr van, omhoog met die melkprijs niet omlaag 😞
jan w
@huub
Is dat echt waar wat je zegt.
"Weiden verlaagt de kostprijs".
Voor een paar jaar terug hebben we van de robot studieclub een excursie gemaakt naar het voorbeeld bedrijf Qua beweiden via ForFarmers. Zijn percelen waar die op beweide had een opbrengst die ongeveer een-derde lager was dan de rest van zijn percelen. Alleen voor het beweiden van zijn koeien had hij voor 115 melkkoeien ongeveer 36 ha grond nodig. Die percelen hadden een opbrengst van tussen de 9000 en 9500 kg d.s.per jaar. Dat is veels te laag.
Bij een goed snijmaisjaar zitten we hier op het dubbele.
huub
@jan w
De kosten van maisteelt zijn hoger en van alleen mais geeft een koe geen melk.
pieta
@huub
De kosten van mais zijn niet zo verschillend van gras gerekend naar de potentiële melkproduktie. En als weiden Financieel zo interessant was had je geen weidepremie nodig om de koeien in de wei te houden. De praktijk bewijst het.
-1
Coen
@pieta , als je harder groeit in aantallen stuks vee dan in areaal huiskavel krijg je hiermee vanzelf problemen 😄
+1
pieta
@Coen
Waarmee? Ik denk dat er in NL legio boeren zijn die nagenoeg geen mogelijkheden hebben om hun huiskavel te vergroten. Dus die zouden dan ook maar meteen nooit mogen groeien?
-1
Coen
@pieta , volledig eigen keuze, maar het probleem wordt dan wel vee weiden.
huub
@pieta
Dat er boeren zijn die opstallen wil niet zeggen dat dat financieel een goede keuze is.
Nico96
@pieta
Sinds hier de ruilverkaveling geweest is, zijn de huiskavels flink vergroot, maar het aantal boeren dat de koeien weidt is enorm afgenomen. Het heeft vooral met gemak te maken denk ik.
+1
de hoef
@pietawij hebben hier ook maar 10 ha rond de deur ,dus volgens coen hebben wij geen bestaans recht .maar goed dat coen niet op Dijksma dr plaats zit
pieta
@Coen
Hoezo is het je eigen keuze als je je huiskavel niet uit kunt breiden? Het kan wel of het kan niet.
pieta
@Nico96
Dat mag je denken. Ik denk dat als opstallen veel geld zou kosten tov weiden dat nagenoeg niemand ze op zou stallen.
pieta
@huub
Geldt dat andersom ook niet?
+2
DeBoerin
Quote:
@huub: Dat er boeren zijn die opstallen wil niet zeggen dat dat financieel een goede keuze is.

Maar als het echt een slechte keuze was, waren wij er allang niet meer geweest: sinds 1995 koeien volledig opgestald, 20-25 % vervanging de laatste jaren, levensproduktie schommelt al jaren tussen 40-45.000 kg melk. Toen 60 nu 160 mk. 😉 hier dus geen ene koe of kalf die het nog kent om te grazen.
+2
de hoef
@Coen
wat een klets .wij hebben zoveel grond in gebruik dat we de derogatie niet nodig hebben.alleen hier om de boerderij ligt niet meer grond .wij zitten tegen het dorp aan ,en rondom in de fietspaden .en van geen man last .dus zeg maar hoe moet,en niet kletsen zelf om gevraagd .wij zitten hier nu eenmaal,en uigekocht word je hier niet
+1
de hoef
@pieta
coen zit nog te broeien op een antwoord.
het zal wel hooi broei worden denk ik
+1
Farmer_
@huub
Hier thuis zijn we opstaller, op een andere locatie een pachtbedrijf lopen ze in de zomer buiten omdat de stal niet geschikt is om jaar rond op te stallen, op dat pachtbedrijf hebben we meer gezondheids problemen, meer klauwen problemen, meer mastites, meer vruchtbaarheids problemen dan hier thuis.
Ze krijgen qua eiwit/mais endergelijke de zelfde TMR als hier thuis alleen de grassilage is van weiland bij deze boerderij.

Meeste boeren weten wel wat weiden is, maar niet wat opstallen is, je moet er ook een geschikte stal voor hebben.
oldhuus
Ja, of geschikt maken, muren er uit gordijnen er in, nok vergroten, paar lichtplaten. Ligboxen afstellen, koematrassen. Ja sommige stallen zijn gewoon te klein, maar daar kun je ze 's winters ook niet in houden of Jerseys.
pieta
@oldhuus
Isoleren?
oldhuus
Quote:
@pieta: @oldhuus
Isoleren?

Als de stal nog niet zo oud is had ik dat ook gedaan, maar deze bovenbouw gaat er met 5 jaar wel af, denk ik.
jan w
Iedereen is goed in het bedenken van regeltjes, als je ze maar niet aan de portemonnee komt.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , stal , koeien , koe , melkquotum , weidegang , koe in de wei , grondgebondenheid , 2012 en wetsvoorstel geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
41
DEELNEMERS
19
WEERGAVES
1