Melkveehouderij kan onder voorwaarden groeien

Grondgebondenheid van melkveehouderij rechtvaardigt bijzondere benadering in mestbeleid:

Het onderscheid in benadering van de melkveehouderij, de varkenshouderij en de pluimveehouderij in het mestbeleid is in belangrijke mate toe te schrijven aan de kenmerken van deze drie sectoren. De melkveehouderij is in Nederland in belangrijke mate grondgebonden. Melkveehouders kunnen ruim 90% van de eigen mestproductie aanwenden op eigen grond. In de varkens- en pluimveehouderij moet meer dan 90% van de fosfaat in dierlijke mest buiten het eigen bedrijf afgezet worden. Dat schrijft staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken in reactie op vragen uit de Tweede Kamer. Verschillende partijen vroegen haar nader te motiveren waarom dierrechten in de varkens- en pluimveesector gehandhaafd blijven terwijl er voor de melkveehouderij geen dierrechten worden ingesteld.

Voor de melkveehouderij wordt niet gekozen voor introductie van dierrechten vanwege de negatieve impact op de Europese en mondiale concurrentiepositie. Om te borgen dat groei plaatsvindt binnen milieurandvoorwaarden zal om die reden een nieuw stelsel worden geïntroduceerd dat nadere voorwaarden stelt aan groei, onder de voorwaarde dat deze groei gecompenseerd wordt door extra grond, 100% mestverwerking van het door de groei toegenomen bedrijfsoverschot dan wel een combinatie van beide maatregelen. De Europese Commissie heeft het voorgenomen kabinetsbeleid ten aanzien van voortzetting van dierrechten voor varkens en pluimvee na 2015 en invoering van een stelsel om verantwoorde groei van de melkveehouderij te borgen als voorwaarde in de derogatie voor de periode 2014-2017.

Meer: rijksoverheid.nl/bestanden/…

Deel dit topic

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , melkveehouderij , varkens , derogatie , fosfaat , mestbeleid , grond , melkveehouders , mestverwerking , grondgebondenheid , mestproductie , dierrechten , europese commissie , grondgebonden , dijksma , tweede kamer en bedrijfsoverschot geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
0