Half jaar lang geen diarree meer bij kalfjes.

Sinds we de biest verstrekking over de kop hebben gegooid hebben we geen diarree meer gehad bij de kalfjes.
Waar we voorheen eenmaal de eerste biest 2 liter aan een kalfje verstrekten daarna voor tweede keer het 2e melkmaal 2 liter en voor de derde voedering derde keer melken 2 liter biest gaven hadden we toch wel last van zeer regelmatig diarree bij de kalfjes.
Tegenwoordig geven we ze 3 keer 2 liter eerste biest binnen een etmaal en daarna nog een keer 2de biest melk en daarna 3e biestmelk.
Ook hebben we een voorraad biest in de vriezer op voorraad zodat we dat snel kunnen ontdooien en opwarmen en binnen een halfuur op kunnen voeren aan het pasgeboren kalfje.
Koeien en vaarzen hoeven dan niet beslist gelijk gemolken te worden voor de biest.
Na een paar dagen verstrekken we 2enhalf schepje electrolytenmix door de melk.
De vertering is tot nu toe zo goed dat ik de eerst paar weken helemaal geen mest zie liggen in de hokken en de kalfjes drinken zeer goed.

Deel dit topic

Reacties

Idd. Zo vlug en zo veel mogelijk biest d'r in.
Enten tegen Rota-corona /Rota-virus voor superbiest?
jan w
Het enten tegen rota-corona geeft betere biest. Maar goede biest is van meerdere factoren afhankelijk.
ronnie2
Mooi milkman maar het is nu wel een gunstige tijd
bvd gehad ook veel trammelant bij kalveren niks tegen te doen moest van zelf beter worden
jan w
BVD vrij zien te worden en dan eventueel enten. Wordt van zelf niet beter, alleen maar erger.
verbi
Wij deden eerst 3x daags 2 liter biest ,op advies van poederfabrikant 1 ste keer zoveel mogelijk (meer dan 4 ltr vaak)alleen maar ellende mee gehad, nu weer terug op vorige systeem gaat nu veel beter.Test nu de biest wel, vaak niet goed ben nu ook BVD aan het enten,was overgens wel vrij.Bij diarree gebruiken wij vaak een schuitje karnemelk(aanzuren)bij de melk.Na 3 dagen gaan ze op kunstmelk.Oude man zei eens als je nooit geen diarree hebt heb je geen kalveren!
+2
MTSTAMMINGA
Waarom enten tegen BVD als je vrij bent?
Enten is ook een risico!!
+1
verbi
Ben een uitbreider koop veel vee aan wel BVD vrij. Buurman heeft veel problemen (kalvermesterij en melkvee) veearts vondt het verstandig om gaan te enten.Aan het gesprek bleek duidelijk dat daar BVD problemen waren zonder dat hij het rechtstreeks zei.
demelkboer
Als je niet ent heb je binnen 7 jaar (gemiddeld dan) weer BVD.
+1
wenters
Heb zelf anderhalf jaar lang alle kalfjes 5cc ijzer gespoten binnen 12 uur na de geboorte. Had veel minder last van diarree onder kalveren. Verder probeer ik ze zo snel mogelijk brokjes en ruwvoer te laten vreten. Ruwvoer liefst een beetje van dat wat de melkkoeien ook krijgen.

Wie heeft er goede ervaring met Coloquick?
wenters
Het princiepe vind ik super, zo snel mogelijk zo veel mogelijk biest erin.
Ook minder last van diarree hierdoor?
+1
Zeerserieuzeboer
Snel ruwvoer en brok is prima. Maar helpt niets tegen kalverdiarree. Snel veel biest wel. Kan met Coloquick, maar gewoon koe melken en biest geven, gaat minstens zo goed.
jan w
Een van de grootste voordelen is dat je meer protocolair gaat werken. Nu krijgen de kalveren s'nachts ook direct melk. als je de koe eerst moet melken dan wil dat nog wel eens ver blijven. Dan is het kalf als eerste na het melken aan de beurt.
Verder gebruiken we de betere biest dan voor de vaarskalveren en de mindere biest voor de stierkalveren.
de hoeveelheid biest die een koe geeft is niet direct bepalend voor de kwaliteit van de biest.
meelezer
@jan w
Ik geloof er niks van dat 's nachts de kalveren direct biest krijgen via een uitgebreid systeem. Hier geldt: een kalf dat 's nachts geboren word heeft biest nodig en moet zich zelf daar maar van voorzien. 's Nachts moet een veehouder slapen. Een goede nachtrust is goud waard!
+1
Melkveehouder6
Wij geven de eerste dag 3x 1,5 liter biest en dan krijgen ze biest waar yoghert aan toe is gevoegd. Dit houden we vol tot 10 dagen (later met gewone melk aangevuld), de stieren tot ze weg gaan. We hebben de melk dan in een emmer van 30 liter zitten en dan elke dag melk bij doen om hem vol te houden. Werkt super al een jaar of 10 amper kalveren met diarree (1 a 2 per jaar)
-2
frankrooi
BVD enten zou net als in veel buurlanden hier ook verplicht moeten worden. Geeft veel (sluimerende) problemen bij koeien en kalveren als je het veldvirus ongezien weer te pakken hebt. Vrij blijven zonder enten is een grote illusie.
ronnie2
jan w hier bvd vrij gecertifiseerd plus enten en oorbiopten bij kalveren steeds weer geen virus en plotseling veel verwerpers 4 dode onvoldragen kalveren in gestuurd gd en jawel virus aangetoond
daarna kun je niks doen als wachten tot dat de storm voor bij is
veel zwakke en dode kalveren en nog veel meer
Todi
Ronnie2 voer jij ook mest aan of zit je in een gebied waar mest aan gevoerd wordt?
+1
ronnie2
Wij zijn gesloten bedrijf voeren geen mest aan
we vermoeden dat het van de buurman komt die voert wel mest aan en doet verder nergens aan mee
jan w
Als die buurman ook melk levert, dan zou je hem voor kunnen stellen om eens een bvd onderzoek te laten doen en mocht hij vrij zijn, dat jij dat onderzoek betaald. Mocht hij positief zijn , dan verdient hij dat geld wel terig door vrij te worden.
En toch zijn er nog melkveebedrijven die nergens iets van willen weten.
ronnie2
Zo een heb ik
jan w
Dat is mooi kl...ten

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , koeien , melk , melken en biest geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
23
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
5
TREFWOORDEN