Andries-Jan de Boer: laat je niet opjagen

Melkveehouders moeten zich in de aanloop naar het komende quotumloze tijdperk niet laten opjagen door wat grote groepen collega’s wel of niet doen.

„Reken eerst uit wat je verdient aan die laatste paar ton melk. Dat gebeurt te weinig,” zo zegt Andrie-Jan de Boer, agrarische bedrijfsadviseur van 3 D Agro uit het Friese Jellum. Hij reageert op het bericht dat er over het afgelopen quotumjaar een overschrijding van 4 procent en dus 132 miljoen euro boeteheffing was. Veel melkveehouders melken nu dus al meer met het oog op volgend jaar en dat lijkt zich zelfs nog te versnellen

Deel dit topic

Reacties

+7
hofmiddelburg
Elke boer is verschillend.
Veel boeren die vakbekwaam,zakelijk en ondernemend zijn, zien groeien als een uitdaging, plezier in het werk houden, opvolger een kans te bieden en eventueel de werklast te verminderen.
Daar is op zich niks mis mee, ik heb er zelfs bewondering voor wat die boeren opbouwen en de manier waarop ze alles onder controle houden.
Grote bedrijven worden door de gemiddelde burger vaak ondergewaardeerd, omdat ze alles van de media geloven, terwijl deze bedrijven gemiddeld genomen alles heel goed voor elkaar hebben.

Wel hoop ik dat de groei in Nederland, niet te veel negatieve invloed heeft op de grondprijzen, mestafvoerkosten en voerkosten.

Ik persoonlijk hoef niet meer koeien te houden dan noodzakelijk.
Mijn streven is max. 80 koeien.

Ik bedoel ermee dat je moet doen waar je plezier in hebt, en je inderdaad niet op moet laten jagen.
Groeien kan in 2025 ook nog. En daarna ook nog.
Dan is er waarschijnlijk nog meer vraag naar voedsel.
George
@hofmiddelburg

Dat laatste blijft natuurlijk de vraag hofmiddelburg.
Dan is er waarschijnlijk nog meer vraag naar voedsel. Met de nadruk op waarschijnlijk! Want die overactieve boeren produceren wie een stelletje dwazen. Ik heb geleerd de berichtgeving niet meer te geloven. 2 jaar terug schreven ze in de media dat tot 2020 de graanproduktie de vraag in de wereld niet zou kunnen bij houden en zie wat ze nu schrijven en wat de prijs doet. Dit gaat met de melk ook gebeuren , helaas maar de boeren willen te graag te veel produceren voor veel te weinig geld! Van mij mogen ze allemaal groeien en werken tot ze een ons wegen maar om nou te zeggen dat ik ze bewonder gaat me te ver. Sommige halen zich echt dwaze dingen op hun kop en financieren zich totaal kapot en zijn slaaf van hun bedrijf wat gewoon grotendeels van de bank is.
+4
hofmiddelburg
Ik kan me zeker wel vinden in je reactie.
Met bewonder bedoel ik de prestatie die zij neer zetten, door hun bedrijf zo te vergroten. Dat gaat echt niet uit zichzelf.
Er zijn ook mensen die er voor kiezen om stads/parkeerwacht zijn.

Eerder heb ik geschreven dat ook ik mijn vraagtekens heb.
dure grond kopen of mest afvoeren en voer aankopen
hoge rente en aflossing
personeel in dienst nemen

Een poosje terug zei ik dit ook tegen mijn bankadvieseur.
Die reageerde het zelfde als Jack Rijlaarsdam deed.
Hij zij dat dat helemaal verschillend per bedrijf is.
Er zijn bedrijven die geen toestemming krijgen om van 80 naar 100 koeien te groeien, terwijl er bedrijven zijn die met een paar honderd koeien willen groeien, appeltje-eitje is, omdat hun bedrijf er goed voor staat, en een hoge productie gehaald word met een lage kostprijs.

Ook denk ik dat die grote boeren minder slaaf zijn van hun bedrijf dan een veehouder met 60 koeien, die alles in z'n eentje doet(zoals ik).

Het lijkt er een beetje op dat die hele grote boeren onze concurenten zijn, maar het zijn gewoon onze collega's.

Maar het is zo, dat 2015 een soort magisch jaar.
De stempel word gedrukt, dat als je in 2015 geen nieuwgebouwde stal, vol met koeien hebt, dat je dan als veehouder afhaakt.
Zo is het natuurlijk niet.
+4
ErikSmale
@George Mijn pap leerde vroeger op de landbouwschool al dat door de stijgende voedselvraag ze glorie tijden in zouden gaan....

Des te meer ben ik geneigd om me de kop niet gek te laten praten en logisch te blijven boeren. Bedrijfsgrootte boeit me niets, je doet wat je als boer kan en wil en past op jou bedrijf en omgeving. Daarbij mag een enkeling mij betreft wel worden herinnerd aan de simpele logica dat stront op grond hoort...
pieta
@ErikSmale
Ik vind de laatste 10 jaar gemiddeld genomen wel heel redelijke jaren.
+3
Coen
@pieta , wat een eufemisme 😞

de laatste 10 jaren waren zeer goed, vooral als je je niet gek hebt laten maken en alles op je melkveebedrijf goed in balans hebt gehouden 😄
de afgelopen dagen wat rondgekeken bij collega's, wat een drama's zijn er ontstaan bij diegenen waar het bedrijf en de mentaliteit in onbalans ìs geraakt .
jg
@Coen
Het leuke van balans in je bedrijf, dus voldoende eigen grond, is dat elke euro aflossing nog eens versterkt wordt door waardestijging van de grond.
+2
ErikSmale
@pieta
Zijn we het daar over eens, maar ik blijf behouden in de melkprijs op langer termijn, als het dan meevalt kunnen we dat mooi in extra aflossen etc. stoppen, valt het tegen is er geen probleem 😄
-1
jan 1
Niet elke boer laat zich opjagen(ze zijn er wel!)De meesten hebben een nieuwe stal nodig omdat de oude niet meer voldoet of te klein is.Ga je eenmaal nieuw bouwen dan schiet het niet op om een stal voor 20 koeien meer neer te zetten,beste is meestal te proberen om te verdubbelen(kan ook in etappes) omdat er een opvolger aankomt of om andere redenen.Vooraf uitrekenen wat je verdiend is niet eenvoudig,kijk maar naar vorig jaar,die sh wordt zo afgetikt met een nieuwe trekker ernaast.
+5
Jan Veenhouwer
Volgens mij wist dezelfde adviseur een paar jaar geleden nog zeker dat het een kwestie zou worden van 'verdubbelen of verdwijnen'.
Dus trek maar gewoon je eigen plan.
+4
oldhuus
Hij zei in 2009, "slechte ruwvoertelers kunnen beter hun grond verkopen". En voer zou goedkoop blijven..
melkveehouders.nieuwsgrazer.nl/topic/30465/
dorpsrandhoeve
Leuk om zo nog eens terug te kijken. Overigens stoor ik me al jaren niet aan de opmerkingen uit die hoek. Ik hoop meestal dat veel mensen het advies opvolgen, dan bedenk ik zelf wel wat ik doe. Dat soort lui kijkt terug, en hoewel je je lessen uit het verleden moet trekken vind ik dat je vooruit moet kijken.
+2
oldhuus
Zag hier gister nog een filmpje van Jan van Weperen voorbij komen over die adviseurs.

Maar waarom nu veel koeien, je kunt beter veel jongvee hebben kun je die over een jaar mooi aanmelken. Maar dat hebben andere adviseurs natuurlijk allemaal al jaren afgeraden, "jongvee kost alleen maar geld", nou ben maar wat blij met al dat jongvee, dit jaar de veestapel nog wat optimaliseren, laagproductieven weg, en met droogzetten zonder antibiotica, die enkele koe die er niet tegen kan niet mee aanklooien direct de veewagen op, vaarzen genoeg.
wenters
Oldhuus, 100% mee eens. Puntjes op de 'spreekwoordelijke i zetten" en dan zo lekker verdergaan. Veel collega's gaan voor uitbreiden, maar ik ben van mening dat je jouw plan eerst uitgevoerd moet hebben, voor he gaat uitbreiden.
Clooney
2015 is gelukkig al dichtbij.
+2
Grasbaal
Hieronder 2 verplaatste reacties:

@arjankok_ - 4 uur geleden

je zwaar in de schulden steken en daarna over de kop werken heeft al veel boeren zuur gemaakt, vanwege voordurende betalingsachterstanden,of gebroken huwelijken is het op niets uitgelopen,doe wat bij je past niet als een kuddedier is veel gezelliger
+2, beoordeeld door casev ,George

@Clooney - 1 uur geleden

Mensen zijn toch net kuddedieren, als je tot 200 koeien of meer uit kan breiden dan gaat dat bij de meeste die doorgaan toch gebeuren.
Melkquotum is immers niet meer nodig.
+4
Ko Melker
Ik melk 50 koeien financien en arbeid dik onder controle.
Mensen die bij mij op het erf komen vragen altijd wanneer ik meer koeien ga melken. Ik antwoord dan door te zeggen; Moet dat dan.
Nee, natuurlijk moet dat niet maar het wordt je wel bijna opgelegd.
+2
oldhuus
Melk er nu 70, maar als ik er meer wil melken komen er alleen maar meer busjes op het erf, monteurs/bouwvakkers met uurtarieven van 40-70 euro daar kun je toch niet tegenaan werken.
Ko Melker
Het advies van vandaag is morgen alweer achterhaald!!!
+2
kaas
Andries -jan denkt ook dat hij wat weet toen hij nog bij avm werkte waren hun voorstellen nog al eens verkoop maar grond en koop daar maar kwotum voor en wie dat gedaan hebben zijn nu mooi de klos dus altijd je eigen kop volgen en niet naar anderen kijken en luisteren is mijn advies.
+2
Frans1
Quote:
@kaas: en niet naar anderen kijken en luisteren is mijn advies

Juist wel naar anderen kijken en luisteren en dan zelf bepalen wat wel of niet goed is voor jezelf.
+5
jan is hobbyboer
Snap ook niet waarom iedereen altijd overal advies over wil hebben, volgens mij is dat gewoon stukje onzekerheid (en commercie). Alles wat 10 jaar geleden goed ging gaat over 5 jaar ook nog wel goed, zo'n spannende business is die melkerij ook weer niet. Of je moet altijd maar aan de grenzen van het toelaatbare koersen, dat geeft lekker veel stress, maar gewoon koeien melken is al jaren hetzelfde.

Commercie denkt daar anders over, maar daarvoor is het ook commercie, hoe komt jouw geld in onze zak. Stap 1: bedenk een probleem, Stap 2: toevallig hebben wij daarvoor de oplossing, meestal ondersteund door onderzoek van de kwaliteit : 'Wij van WCEend adviseren WCEend'. Allemaal gelul dus.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melk , melken , melkveehouders en boer geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
22
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
0