Megatransport melktanks tussen Lochem en Borculo (video)

Deel dit topic

Reacties

-1
jan is hobbyboer
Dit hoort allemaal bij de nieuwe wolkenkrabber van Borculo. In een paar weken een vergunning voor gezichtsbepalend gebouw, fantastisch hoe er hier weer is gemarchandeerd met de regels. Alles voor de knikkers 😄. En nu de uitbreiding van de melkproductie na 2015 waarschijnlijk maar tijdelijk is is het wel mooi spul maar waarschijnlijk weggegooid geld. Eigenlijk is het net als een nieuwe superdeluxe stal die maar half vol staat.
+1
Cornelis
Het staat je vrij om bezwaar te maken toch. Wel makkelijk praten als je niet wordt gehinderd door kennis.
tencate
Voledig mee eens Jan is hobbijboer wordt zeurachtig en kan verdragen Dat nieuwe fabriek in Borculo aan bouwen is Dat is tipisch S Per
jan is hobbyboer
Ik snap jullie reaktie niet helemaal. Mijn broer (die gewoon burger is en niets met de landbouw heeft) woont toevallig in het wijkje tegenover de wolkenkrabber. Hij is mondig genoeg om even bezwaar te maken tegen zo'n uitbreiding maar de bezwaarprocedure is op z'n minst wat vreemd verlopen. Ik heb er verder geen last van, alleen is het wel een megalomaan gebouw in een dorpsomgeving.
Cornelis
Ik doel op je uitspraak dat het weggegooid geld is.
pieta
Het is nu nog gewoon flinke blok beton. Ik ben benieuwd hoe het er uiteindelijk uit gaat zien. En ja, de gemeente was blij dat ze in Borculo wilden bouwen. Belangrijke reden tijdelijke werkgelegenheid en permanente.
jan is hobbyboer
Quote:
@Cornelis: Ik doel op je uitspraak dat het weggegooid geld is.

Inderdaad wordt ik niet gehinderd door kennis. Maar RFC heeft mij verteld dat grote uitbreidingen bij RFC gedaan zijn in de tijd dat de algemene gedachte was dat er 20% melk bij zou komen na 2015. Nu lijkt het er toch erg op dat dit niet gaat gebeuren omdat de regering dat maar een heel slecht plan vind, en dan zijn deze investeringen toch grotendeels weggegooid geld. Zelfde categorie als halfvolle schuren.
Wat mot je ermee als ze toch niet gebruikt worden.
mlkvhoudr
@jan is hobbyboer

Jan die melk kan wel bij mij gehaald worden als het verschil zo groot blijft met bel, en met mij zullen er vele zijn.

Ik kan me dus eerlijk gezegd niet voorstellen dat jullie fabrieken niet vol komen
Cornelis
@jan is hobbyboerPraat dan ook niet zoveel onzin bij elkaar. FC heeft jou niet verteld dat er 20% melk bij komt NA 2015.
gezienus
hookwood
@gezienusDe Boerderij zal het wel verkeerd geciteerd hebben. Die 20 % is wat er bij komt tot 2020 en dan gerekend vanaf 2012. En die melk komt er echt wel.
pieta
@hookwood
De eerste 10% is er al bij zowat volgens mij.
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@Cornelis: Praat dan ook niet zoveel onzin bij elkaar.

Je ziet dit nogal zwaar geloof ik. Enige wat ik doe is aantal dingen aan elkaar knopen. In 2012 dacht iedereen dat het los kon in 2015. Dat blijkt nu tikje moeilijker te liggen. Als het niet doorgaat heb je overcapaciteit en da's duur. Zo vergezocht is dat toch niet? Voorspellen van de toekomst is nogal moeilijk, ik doe ook maar een 'educated guess'.

Als jij er anders over denkt geef dan graag argumenten waarom ik onzin uitkraam ipv alleen mij voor gek verklaren. Da's geen nieuws nl. meeste hier op het forum vinden mij waarschijnlijk maar een malloot 😄.
+4
hookwood
@jan is hobbyboerde eerste 10 % is er al. Nu heeft men ruim jongvee, meer dan voor de normale vervanging nodig is. Dat gaat straks weer veranderen. De productie per koe nog ff wat omhoog en je bent aan de 20%. Er zijn nogal wat boeren die momenteel ruim koeien hebben en bewust de productie laag houden ivm quotum. Als die de koeien eens netjes gaan voeren, dan heb je er gauw wat melk bij.
pieta
@jan is hobbyboer
Ik heb dat van die overcapaciteit ook wel eens gemeld op de vergadering maar dat schijnt niet zo te zijn. Daarbij komt natuurlijk dat als we met de kringloopwijzer aan de gang kunnen en de lagere fosfaatexcretie hard kunnen maken dat we meer koeien kunnen houden binnen de referentie. Nadeel is wel dat de plaatsingsruimte op de grond nog wat afneemt.
Cornelis
@jan is hobbyboerIk sluit me aan bij de woorden van Hookwood. De uitbreiding in Borculo wordt eerst gebruikt om van de extra melk poeder te maken, na verloop van tijd gaat het richting productie voor babyvoeding. Dit voorjaar moesten alle zeilen worden bijgezet om de extra melk die wij allen leveren te verwerken. Nu roepen dat capaciteitsuitbreiding zinloos is, rijmt niet met hetgeen er nu gebeurd. Er komt gewoon nog een plons melk bij zo het lijkt.
Cornelis
@jan is hobbyboerDe regering heeft op dit moment vertrouwen in het plan wat de zuivel heeft opgesteld. Dat roept zij dan ook. Wat er gebeurt als het fosfaatplafond wordt overschreden weet niemand op dit moment, ook de regering niet.
George
@jan is hobbyboer
Ze hebben 2 van die malloten hier met een eigenzinnige mening. 1 Uit de achterhoek en eentje uit ZO Brabant 😄
George
@hookwood
Jongveeopfok uitbesteden brengt natuurlijk ook extra ruimte om melkkoeien te houden.
George
Quote:
@Cornelis: De regering heeft op dit moment vertrouwen in het plan wat de zuivel heeft opgesteld. Dat roept zij dan ook.

Ik hoor de regering nooit over landbouw , zuivel etc.
+2
pinokkio
@George
liever dat jullie het zelf weten, dan dat de dokter het zegt........ 😃
pieta
@George
Wel op individuele bedrijven. Het helpt niet tegen het bereiken van het fosfaatplafond.
hookwood
@Georgeklopt, maar jongvee zit wel binnen het fosfaatplafond.
Cornelis
@GeorgeWees blij!!!
jan is hobbyboer
Quote:
@hookwood: Er zijn nogal wat boeren die momenteel ruim koeien hebben en bewust de productie laag houden ivm quotum. Als die de koeien eens netjes gaan voeren, dan heb je er gauw wat melk bij

Volgens mij ben ik het minder met jullie oneens dan jullie zelf denken. In 2012 was het idee nog bij de meeste boeren dat je ongebreideld kon groeien in melkproductie (en de wijze mannen hadden berekend dat er in die situatie ca 20% bijkomt), daarvoor zijn de laatste 5 jaar ook heel veel stallen, die nu nog lang niet vol staan, gebouwd. Na 2015 kon het los. Ik hoor daar zelf ook bij. In 2012 dacht ik nog 30+ koeien te gaan melken, inmiddels was dat het laatste jaar bijgesteld naar 20+ ivm grondgebondenheid (voer kopen, mest afvoeren is veel te duur), maar nu door de fosfaatrechten ben ik bang dat het bij ongeveer 15 blijft.

Nu is de situatie dus veranderd, de regering gooit de zaak in het slot, en er zou nog steeds 20% bijkomen. Dan klopt de berekening van 2012 toch niet, dan was 50% extra toch veel reeler geweest? Dan moet RFC blij zijn met de maatregelen van Dijksma, anders was het een bende geworden, waar moet je met al die extra melk naar toe.
jan is hobbyboer
Quote:
@Cornelis: @jan is hobbyboer Ik sluit me aan bij de woorden van Hookwood. De uitbreiding in Borculo wordt eerst gebruikt om van de extra melk poeder te maken, na verloop van tijd gaat het richting productie voor babyvoeding. Dit voorjaar moesten alle zeilen worden bijgezet om de extra melk die wij allen leveren te verwerken. Nu roepen dat capaciteitsuitbreiding zinloos is, rijmt niet met hetgeen er nu gebeurd. Er komt gewoon nog een plons melk bij zo het lijkt.

Kijk dat zijn argumenten, daar hebben we wat aan. Het is wel erg makkelijk om mij voor randdebiel te verklaren. Hoewel waarschijnlijk niet ver van de waarheid komt het wel wat vriendelijker over om de onnozelen onder ons wat tekst en uitleg te geven. Dank daarvoor 😄
Cornelis
@jan is hobbyboermaak jezelf niet kleiner, nergens voor nodig. Het allermoeilijkste voor FC is het inschatten van de hoeveelheid melk die er gaat komen en je kunt moeilijk roepen dat we even een dag geen melk komen halen omdat we het niet kunnen verwerken.
jan is hobbyboer
Quote:
@Cornelis: je kunt moeilijk roepen dat we even een dag geen melk komen halen omdat we het niet kunnen verwerken.

De spotmarkt is toch het afvoerputje van de grote melkverwerkers, als ze te weinig melk hebben kopen ze er wat, als ze teveel hebben dumpen ze het daaro. Je krijgt niet de hoogste prijs, maar je hoeft er ook niet voor te investeren.

Inderdaad snap ik wel dat het inschatten van de toekomstige melkproductie niet makkelijk is, maar gezien de afhankelijkheid van de overheid (misschien weet RFC meer dan ik, waarschijnlijk hebben ze wel 'lijntjes') die nogal wispelturig is, vind ik daarop je investeringen baseren ook wel beetje casino-economie. En de rendabiliteit van de zuivelverwerking in west europa is niet zo hoog dat je allerlei gekkigheid uit kunt halen.

Maar goed ik ken het risico profiel van de investeringen niet, dus laten we er voorlopig maar vanuit gaan dat het allemaal goed komt. Veranderen kunnen het toch niet meer, en dat leeft veel makkelijker.
+2
George
@pinokkio
Beter wat zelfkennis dan helemaal geen kennis. 😄
Cornelis
@jan is hobbyboerLaten we er vanuit gaan dat er bij FC mensen werken die niet helemaal gek zijn.
+1
jan is hobbyboer
@Cornelis
Heel veel HAS opgeleide landbouwers zijn ook verre van gek maar nemen toch hele domme economische beslissingen op basis van een erg onzekere toekomst.

Veel HAS-sers die geen boer konden of wilden worden zitten nu bij RFC, dus om nu maar aan te nemen dat daar alleen maar slimme beslissingen worden genomen gaat mij beetje ver. Ze doen hun best, dat geloof ik best, maar de cooperatieve melk-cultuur stond nu niet bepaald bekend om z'n vrijdenkers en harde werkers. Het is een hele mooie CAO, veel politiek en weinig, en voorspelbare, concurrentie. Da's nu niet de omgeving waar je scherp van wordt.
+2
hookwood
@jan is hobbyboermelk met dik verlies afzetten op de spotmarkt is natuurlijk niet iets wat je lang vol gaat houden. Het was afgelopen voorjaar zo dat ze de melk amper konden verwerken maar dat ze meer konden verkopen dan dat ze konden produceren.
Cornelis
@jan is hobbyboerJan ik raad je echt aan je enigszins in de materie te verdiepen en te lezen wat ik schrijf. Ik vind het altijd bijzonder dat de aan de kant staande stuurlui precies weten hoe het moet en vooral hoe het er in de onderneming aan toe gaat.
Ik ga het allemaal niet verdedigen, want dan ben je een vriendje van of een hielenlikker
+3
puddingbroodje
Het is een zegen voor berkeland dat er een dergelijke fabriek neergezet wordt het schept werkgelegenheid in een gebied waar dat hard nodig is!
+3
ricardo
Ik hoop dat er meerdere redenen zijn om de fabriek daar neer te zetten dan de werk gelegenheid in Berkelland.
+1
puddingbroodje
Die redenen zullen er vast zijn! o.a. de verwachte melkplas groei in deze regio de ondergrond die al eigendom was de medewerking van de gemeente Berkelland!
Als lid van fcdf denk ik ook wel eens wat kost dat allemaal wel niet en zou het allemaal wel volkomen naar de toekomst toe, en als inwoner van Berkelland denk ik mooi dat dat kan!
Coen
Ik krijg de indruk dat deze silo nogal wat hoger is dan de silo's die in Heerenveen bij A-ware / Fonterra zijn geplaatst
-1
Cornelis
Is het een wedstrijd dan?
hookwood
Ja en?
tukker12
En toch vind ik het raar om een weiverwerking te bouwen op een plek waar niet eens kaas gemaakt wordt en waar geen autoweg in de buurt ligt
Weiverwerking zou logistiek gezien toch bij een kaasfabriek moeten staan
+1
jan is hobbyboer
Dat is waar ik deze topic mee begonnen ben, nog voordat ik tot onzinverkoper gedegradeerd was.

De vergunning verlening is nogal schemerig verlopen. Het ging allemaal heel snel. Blijkbaar waren Lochem (10 km verderop) en Borculo beide in de race. In Lochem staat logistiek een veel betere fabriek dan in Borculo, ruimte genoeg op een bijna leeg industrie terreintje, alle vrachtwagens die naar Borculo rijden komen langs Lochem (zelfs langs de fabriek). Erg wonderlijk en naar de toekomst toe inefficient lijkt mij.

Dat kan volgens mij maar 2 redenen hebben:
a) De fabriek in Borculo is zo waardevol dat verkassen naar Lochem (of ergens anders) te duur zou zijn.
b) De gemeente Berkelland (Borculo) was zo makkelijk met de vergunningaanvraag dat RFC wel gek zou zijn om het ergens anders er door te krijgen.

Dat laatste heeft in ieder geval de schijn tegen. Gigantische gebouwen die er met erg weinig ruchtbaarheid door gedrukt zijn. Knap staaltje politiek. De weiproducten fabriek in Borculo had tot een jaar of wat geleden toch al een erg goede naam. Zo nu en dan zaten alle auto's in het wijkje ernaast onder de plakkerige smurrie, was er weer eens iets mis gegaan in het productieproces 😄. Laatste tijd hoor ik m'n broer er niet meer over, vroeger sprak ie mij als EIGENAAR van de fabriek nog wel eens op aan 😄. Maar of de buurt dus zonder slag of stoot akkoord zou zijn gegaan met zo'n gigantische uitbreiding, ik betwijfel het.
hookwood
Hoezo weiverwerking? De nieuwe fabriek gaat hoogwaardig melkpoeder produceren. Die silo's zijn voor de opslag van de verse melk.
jan is hobbyboer
Quote:
@hookwood: Hoezo weiverwerking?

De fabriek heet in de volksmond hiero de weiproductenfabriek (al jaren), wat ze er precies doen weet ik ook niet.
-1
Cornelis
@jan is hobbyboerEn dan wel zeggen dat elders bouwen beter is?
jan is hobbyboer
@Cornelis
Je reageert wel erg knorrig op een beetje kritische noot tav jouw vriendjes van RFC. Ben ook gewoon erg tevreden lid hoor, maar als je dat transport van die vrachtwagens van Lochem naar Borculo ziet heeft dat wel iets lachwekkends. En maar karren met die wagens. Het rijdt de hele dag af en aan over zo'n 80 km weg en dan nog stukje dorp in. Misschien is het wel heel efficient, maar zo ziet het er in ieder geval niet uit.
pieta
@jan is hobbyboer
Wat er zo inefficiënt is aan Borculo zou ik niet weten maar volgens mij wordt het gewoon een rauwe melkinnamepunt. En dan zit het nog best logisch. Melk genoeg rondom de fabriek.
hookwood
@jan is hobbyboerdat is de oude fabriek. Die wordt niet uitgebreid, maar er komt een compleet nieuwe fabriek naast te staan waar dus rauwe melk wordt verwerkt. En er zit idd een bult melk daar in de achterhoek.
Cornelis
@jan is hobbyboerJe zegt zelf dat je niet precies weet wat ze doen maar je weet wel waar de nieuwe fabriek het beste gebouwd kan worden in verband met het transport naar en van de fabriek. Dan kun je mij knorrig noemen, prima!
+1
jan is hobbyboer
Ik schijn de plank volledig mis te slaan. Da's is dan jammer, maar ik vind het nog steeds een waanzinnige locatie voor een grote productiefabriek. Mijn excuses aan eenieder die vannacht niet slaapt vanwege alle onzin die ik vandaag uitgeslagen heb.
tencate
Wat ik gehoord heb DAT Fabriek in Lochem vil is dus volgebouwd dus naar Borculo Ik meen herrindert ongeveer 15 ha in bezit heb Dat is logisch FF op eigen bouwen en uitbreiden Needseweg word verlegt en rotonde Ongeveer 70 mmeter naar noordelijke richting Kosten 6 miljoen FF betaald 2 miljoen en de rest Berkeland prov Gelderland Tussen oude en nieuwe gedeelte komen groen gedeelte Dus Jan is hobbijboer je BROERTJE in hambroek kan rustig slapen Hambroek is woonwijk naast fabriek
jan is hobbyboer
Ik heb eigenlijk geen zin meer in deze discussie, maar ik denk dat de grondaankoop op het hele investeringsbedrag peanuts is. Ik denk nog steeds dat de korte termijn welwillendheid van de gemeente een erg belangrijke factor was om snel te kunnen bouwen, er kon immers meer babyvoeding geleverd worden dan geproduceerd, zoals hierboven uitgelegd. Dat een gemeente dan snel meewerkt zijn echt belangrijke overwegingen voor een fabriek die zeker jaar of 20 mee zal moeten.

Die beroemde rotonde ligt er overigens pas een paar jaar en gaat dus nu weer verplaatst worden. Die rotonde is de toegangsweg tot recratieplas Hambroek en een woonwijk met veel jonge kinderen. Moeten deze mensen via dezelfde rotonde of komen er 2 rotondes?

Echt een top productielocatie. Wat Tukker12 hieronder ook zegt, er komen erg veel extra transportbewegingen op allemaal 80 km weggetjes. Aanvoer en AFVOER.
gezienus
Allemaal 80 km weggetjes. 

Een geluk dat vrachtwagens niet sneller kunnen
tukker12
En toch blijft het raar, een fabriek die voor aan en afvoer afhankelijk is van krappe 80 kilometer weggetjes, zoiets moet volgens mij gewoon naast een autobaan staan, bijv Holten, en dat is dezelfde regio qua werkgelegenheid als dat al een overweging zou zijn voor de directie van de FC
pieta
Nou zo krap is die weg daar niet hoor. En inderdaad harder als 80 mag een vrachtwagen toch niet. Belangrijke redenen zullen de welwillendheid van de gemeente, ligging en eigendom van de grond kort bij bestaande fabriek zijn. Daarnaast zou ik het qua afvoer niet al te hoog inschatten. Melk is altijd nog een slordige 80 tot 85% water. Dat water zullen ze wel niet allemaal met de vrachtwagen afvoeren.
friese koemelker
Ook workum is zon plaats waarRFC een heel grote kaasmakerij heeft staan. ver van de grote wegen en maar een half achterland.vlak tegen het ijselmeer. de laatste decenia giganties geinvesteerd
hookwood
De boeren waar de melk weg komt zitten toch ook niet aan de snelweg?
de hoef
Daar komen ze maar 1 keer in de drie dagen
+1
pieta
Ze zullen wel denken dat ze die melk bij boeren in Holten eo ophalen, de A1 oversteken, naar Borculo brengen, verpoederen en dan weer via de A1 af gaan voeren. Smiley
Ik ga er, op goed vertrouwen, vanuit dat er goed over nagedacht is en dat dit de beste optie was.
friese koemelker
Alls de auto vol is na een paar adressen en hij moet dan b.v.45 km. door snelheids beperkers smalle binnenwegetjes,provinciale weg met veel rotondes ,kruisingen met beerkingen en nog een aquduct dan zou het efficent zijn als devrachtwagen dekortse route naar een vierbaans kon nenen en aan die weg kon lossen . en dan is het eindprodukt er ook nog in zon uithoek.
hookwood
Als die fabriek gewoon midden in het gebied staat waar de melk zit, hoef je de snelweg niet op natuurlijk. Je kunt trouwens beter met het eindproduct vanuit een 'uithoek' naar bijvoorbeeld Rotterdam rijden dan met RMO's vol rauwe melk lijkt me. De afstand van Borculo naar Rotterdam valt je nog wel mee hoor als je dat vergelijkt met andere fabrieken van RFC of die van Aware bijvoorbeeld.

Hier is trouwens de bouw te volgen: bouwenaanborculo.nl/
+2
pieta
Volgens mij ben je niet bekend in de Achterhoek. Hier ben je nooit snel bij de snelweg. Dus of je nu de fabriek midden in je ophaalgebied hebt staan of je verplaatst hem naar de snelweg bij beide opties haal je op dezelfde plekken melk en moet ie vanaf daar naar de fabriek en dan naar de snelweg. Volgens mij is dat lood om oud ijzer tenzij je ontzettend veel grondstoffen vanaf de snelweg naar de fabriek moet brengen.
+1
MTSTAMMINGA
De beste melkprijs wordt straks betaalt in Heerenveen omdat die melkfabrieken aan de vierbaansweg staan ??? 😞 😞

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
63
DEELNEMERS
16
WEERGAVES
0