Manager heeft wel invloed op ammoniak

Ik zie in het interview niet terug wat de melkveehouder (manager) na dit onderzoek hier in de praktijk mee kan doen. Dat drijfmest in de regen uitrijden beter is als in de felle zon weet iedereen al lijkt mij:

'Er is wetenschappelijk vastgesteld dat hoe lager het droge stofgehalte in de mest is, hoe lager de ammoniakemissie bij het uitrijden van mest uitvalt. In het onderzoek worden in dat verband luchtvochtigheid, soort mest en de uitrijdtechniek genoemd.

Interview met Lubbert van Dellen, secretaris van het Mesdagfonds: boerenbusiness.nl/mestmarkt/artikel/…

Deel dit topic

Reacties

+1
oldhuus
De Agribobo's hebben ook weer een nieuw projectje. Een boel papier en lange verhalen zodat de gemiddelde boer er geen snars van begrijpt.
Ammoniak is gewoon een gevolg van teveel eiwit wat de koe niet verteerd heeft en dus niet in de melk maar in de put beland is.
ErikSmale
@Grasbaal, iedereen 'weet' misschien wel dat je niet moet mestuitrijden met felle zon etc. maar jij weet net zo goed wat in de praktijk nog vaak gebeurd!

@oldhuus, dat ammoniak gewoon het gevolg is van teveel eiwit ben ik het grotendeels mee eens. Maar 1 veel boeren beseffen dit niet, net als kijken naar ureum. Fanatieke beweiders (ook die hier actief zijn) zijn heel makkelijk met de reactie hoort bij weidegang kan ik niets aan doen in plaats van kijken hoe collega's in gelijke omstandigheden het WEL beter doen.
Petro Pelgrum
ER wordt hier gepraat over weidegang, maar hoe zit het met de stalgang en ureum.
Zijn hier ook bedrijven bij die het re. verlaagd hebben en dezelfde hoge produktie kunnen behouden.?
+1
ErikSmale
Ja zeker kan dit, tijdje terug bij boer in de achterhoek geweest, zat +10.000 met ureum jaarrond onder de 17 met prima gehalte's en deed ook aan weidegang.

Maar wees je er wel van bewust dat het een bedrijfsysteem is waar het in zit. Als je nu jaarrond op 24 zit met een hoge productie en je gaat roer om sturen naar 17 dan gaat het absoluut fout. Beste man is ontzettend kien op zijn ruwvoer en bodem overigens en simpele bedrijfsvoering (bijv. geen voermengwagen 😉 )
+1
Laat de boeren gewoon boeren, en laat die stadse stoepschijters die in het buuten gebied wonen opstappen, als men een hekel heeft aan de mestlucht, want dat is het probleem men wil wel de lusten maar niet de lasten van buitenaf wonen. Als de mest niet stonk bij het uitrijden was er geen problem ! En amoniak heeft nog nooit schade aan gericht en zal ook nooit en te nimmer schade aanrichtten , een probleem wat niet bestaat kun je niet oplossen, je kunt natuurlijk wel volhouden dat er een groot problem is, maar dat wil nog niet zeggen dat er daadwerkelijk een problem is .

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , emissie , ammoniak , ammoniakemissie , drijfmest , melkveehouder en uitrijden geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
5
DEELNEMERS
4
WEERGAVES
0