Laat de gassen je niet verrassen

Praktijknetwerk 'Laat de gassen je niet verrassen' komt met tips over mestgassen
In het afgelopen anderhalf jaar heeft het praktijknetwerk 'Laat de gassen je niet verrassen' zich verdiept in mestgassen onder emissiearme vloeren. Vanuit de kennis die ze hierover hebben opgebouwd presenteren zij 3 concrete tips. Emissiearme vloeren zijn er op gemaakt om gassen onder de vloer te houden. Dit betekent dat tijdens het mixen van mest de concentraties mestgassen hoog op kunnen lopen. Hierdoor kunnen op punten waar een open verbinding met de stal is, ineens hoge concentraties giftige gassen vrijkomen.

Het praktijknetwerk adviseert om alle mixwerkzaamheden op het bedrijf uit te besteden aan specialisten. Zij kunnen getraind worden in het omgaan met risicovolle situaties en kunnen de stal of een deel van het erf afzetten. Bij het ontwerp van nieuwe stallen dient hier rekening mee gehouden te worden. Kosten hoeven niet de reden te zijn om het mixen zelf te blijven doen. Uitbesteden aan een professional kan een besparing van 200 euro per jaar opleveren. Door het mixen uit te besteden bespaart een veehouder niet alleen tijd, maar koopt deze bovendien extra veiligheid in.

Het is belangrijk om 'dode hoeken' in de stal te voorkomen. Dit zijn plaatsen waar de ventilatie slecht is en waar mestgassen tijdens het mestmixen blijven hangen. Wanneer dieren niet naar buiten kunnen tijdens het mixen lopen ze hier het risico op een vergiftiging. Om meer inzicht te krijgen in de dode hoeken in een stal kan een veehouder een ventilatiemeting laten doen met een bijbehorend advies. DLV rekent daar 250 euro voor.

Al bij het ontwerp van de stal is het belangrijk om rekening te houden met de risico's van mestgassen. Vooral onder emissiearme vloeren blijken permanent schadelijke gassen aanwezig te zijn. Zwavelwaterstof tast het beton aan. Daarom is het van belang om bij de bouw van een nieuwe stal te kiezen voor de zwaarste betonklasse.

DLV heeft met het oog op mestgassen een lijst met tips over mestmixen en een stal-advieslijst opgesteld. Deze zijn te vinden op de website van DLV.

bron: DLV Rundvee Advies

Deel dit topic

Reacties

+4
Husqvarna
Ja levensgevaarlijk al die zogenaamde emmissiearme onzin.
newholland6640
@Husqvarna inderdaad.. die emissie moet toch ergens heen.
+1
MTSTAMMINGA
Als emissie echte een probleem is wat opgelost moet worden
Is de oplossing de vrijloopstal met VOLDOENDE STRO 😞 😞

Em dan de mileu amtenaren laten strostrooien 😄
jan 1
Dat de gassen gevaarlijk zijn is waar,maar om nu het mixen uit te besteden en erf af te zetten met lint...Hoe creër je een probleem!
Tis wachten op de eerste veestal die ontploft.
meelezer
Wij van DLV adviseren DLV als deskundige 😁

Toch behoorlijk vieze vorm van marketing van zo'n dienst gezien de noodlottige ongevallen die er zich helaas hebben voorgedaan. Het komt mij eerder over als lijkenpikkerij, dan als deskundigheid!
George
De titel laat je niet vergassen was beter geweest.
GeertS

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , stal , erf , dieren , stallen , zwavelwaterstof , mestgassen , giftige gassen , mestmixen en rundvee geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
7
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
1