Hoge opbrengsten bij snijmaïs in zicht. 4260 hectare kleiner areaal !

Boerenbusiness.nl
Hoge opbrengsten bij snijmaïs in zicht
25-07-2014 •
De regenval van maandag, gevolgd door hoge temperaturen heeft de snijmaïs zichtbaar goed gedaan. De maïs staat volop in bloei en de kolfvorming is begonnen. Zoals de zaken er nu voor staan komt er een oogst boven het gemiddelde aan, maar die is onvoldoende om de areaalkrimp te compenseren.

Het maïsseizoen van dit jaar lijkt in niets op dat van een jaar
Dat gebeurde op een areaal wat 4.260 hectare kleiner uitviel dan het areaal van het jaar ervoor. Dit als gevolg van de aangepaste eisen rondom derogatie. Dat de krimp niet hoger uitviel komt mede doordat in Drenthe diverse akkerbouwers maïs gezaaid hebben, terug. Toen resulteerde een koud voorjaar er in dat de maïs pas zeer laat gezaaid kon worden en in het verlengde ook de oogst later was dan anders. In 2014 kende Nederland juist een warm voorjaar en kon er op tijd begonnen worden met de inzaai van maïs.
nadat aardappel- en bietenplanten verzopen waren, aldus Jos Groot Koerkamp, van Limagrain.

Sindsdien heeft de maïs zich goed kunnen ontwikkelen. Hierbij kende het noorden iets drogere omstandigheden dan het zuiden en het oosten. 'Alleen in het noordoosten staat de maïs er gemiddelde iets minder goed op als gevolg van een natte meimaand, waardoor plaatselijk wat structuurschade wordt waargenomen.'

De regenval van de laatste weken in combinatie met de hogere temperatuur maakt dat de maïs in goede conditie augustus in gaat. 'Een belangrijke maand vanwege de kolfvorming.' Als het weer blijft meewerken komt de oogst een week tot tien dagen vroeger dan in een gemiddeld jaar. 'Sowieso is de oogst vroeger dan vorig jaar.'

Toch kunnen de goede opbrengsten waarschijnlijk niet voorkomen dat het verlies aan areaal gevoeld gaat worden. Met name omdat veel melkveehouders de laatste jaren groter geworden zijn. 'Toch wachten de meeste eerst de oogst af en vindt er nog weinig handel plaats.'

Deel dit topic

Reacties

George
Lees vooral de laatste alinea. 😄
meelezer10
Het is maar net wat de gedachten van de artikel schrijver zijn er zijn ook andere argumenten. Er is heel veel gras geroeid dus is er minder mais nodig.

Mij maakt het niets uit. Ik heb niet aan derogatie mee gedaan en heb ongeveer 40% mais staan. Dit is meer dan genoeg. Gras heb ik zeker niet minder als vorig jaar ondanks 10% minder grasland.
+1
DeBoerin
Quote:
@George: Lees vooral de laatste alinea.

Wat wil je daar mee zeggen George?
Zoals jij ook wel weet staat in jou en onze hoek nog meer dan voldoende zeer goede mais en in het noorden
waar meer grasland is zijn de opbrengsten van grasland ook hoger dan vorig jaar. Dus jammer voor je maar ondanks het kleinere areaal snijmais zal er per saldo meer voedergewassen geoogst worden. Tel daarbij op dat de prijs van tarwe en gerst op dit moment 25% goedkoper ingekocht kan worden op de termijnmarkt.
De prijs van zowel snijmais als CCM kan nog wel eens meevallen 😉
George
Waarom is het jammer voor me dat er per saldo meer voer geoogst wordt?
Ik wil helemaal niks zeggen en verwijs alleen maar naar de laatste alinea waar staat geschreven dat de goede opbrengsten waarschijnlijk niet voorkomen dat het verlies aan areaal gevoeld gaat worden. Hier staat goede mais maar wat er bij jou staat zou ik niet weten want ik weet niet waar je ergens vandaan komt. Trouwens er zit heel veel verschil tussen goede mais of heel goede mais.
De prijs van melk gaat ook nog wel eens een keer meevallen 😉
dorpsrandhoeve
Heb nu al even veel gras in de kuil als vorig jaar in totaal.
George
4260 hectare is een heleboel in ons kleine landje.
Hansel
Das ong 1,852% minder, als de melkproductie zoveel zakt wat zou de prijs dan doen?
Maarja mais is geen melk gelukkig.
pieta
En de meeropbrengsten per hectare dit jaar, wat doe je daarmee?
+4
meelezer10
4260 ha is ongeveer 0.25ha per melkveehouder. we praaten dan over 1 kar. Tegenover het vorige groeiseizoen kan een veehouder wel 0.5 kar per hectare meer oogsten zowel voor gras als mais. dan praat je al over 20 karren per bedrijf.
Clooney
Ja, maar de gemiddelde melkveehouder zal bovenop wat we aan meer groei van gras/mais hebben dit jaar ook wel 1a 2ha meer mais en gras willen kuilen ivm 2015!!
+3
George
Er groeit zoveel gras dit jaar en de mais is zo goed dat hij waarschijnlijk niet eens aan de man is te brengen als je tenminste de niet zelfvoorzienende melkveehouders mag geloven.
+1
Hansel
Da is realistische praat George, da is ff geleden dat ik
zo´n wijze opmerking van jouw gehoord heb.
+2
de hoef
Quote:
@Hansel: zo´n wijze opmerking van jouw gehoord heb

en wanneer komt ie van jou smilly
+1
Hansel
@de hoef
Zie hierboven
George
@Hansel
De meeste melkveehouders zijn de realiteit al lang verloren en willen of kunnen de realiteit niet meer onder ogen zien. Alles wat niet in hun straatje past wil men totaal niet horen of zien. Ze kijken door een buis van een meter lengte en 70mm doorsnede , tunnelvisie heet dat....
meelezer10
@George
Ik zat net even op het andere prikbord te kijken je hebt het er maar druk mee om de prijzen omhoog te praaten. Begin je zenuwachtig te worden dat de mais goedkoper wordt dan vorig jaar. Dan moet je nog een jaartje met die deutz doen voordat je hem inruild. 😄
+1
DeBoerin
Quote:
@George: tunnelvisie heet dat....

Wie de bal kaatst kan hem terug verwachten zeggen we hier wel eens ...
Tunnelvisie komt niet voor bij "grootgrondbezitter" denk jij ?
Jij vindt dat de meeste melkveehouders de realiteit al lang verloren zijn.
Ik heb even teruggezocht in feiten en vorig jaar hadden wij in midden-brabant op ons bedrijf volgens de uitslagen van BLGG gemiddeld 18 ton ds/ha (990-1018 VEM/kg ds.). Een gemiddelde van 40 ha, van goede, minder goede en hele goede percelen (eigen percelen en aankoop).
De grasopbrengst was vorig jaar met 4 snedes en gemiddeld 11 ton ds / ha veel minder.
Dit jaar zal de maisopbrengst naar alle waarschijnlijkheid niet onder doen voor vorig jaar en de 4e snede wordt hier binnen 10 dagen in de kuil gedaan en zal in hoeveelheid, begin augustus, al gelijk zijn aan heel vorig jaar en beter van kwaliteit.
Wij zijn een intensief bedrijf met meer dan 50.000 kg melk per /ha eigen grond en volgens jou afhankelijk van "jullie".
Maar volgens mij kunnen wij KIEZEN voor aankoop uit verschillende voedermiddelen om de rantsoenen in orde te krijgen. Jullie als verkopende partij daar en tegen hebben veel minder keuze: je kunt kiezen aan wie je hem verkoopt maar verkopen zul je hem, vroeg of laat en duur of voor minder want zelf kun je er geen melk van maken.
En een grote varkensboer bij ons in de buurt vertelde eergisteren dat de prijs van tarwe en gerst op dit moment 25% goedkoper ingekocht kan worden op de termijnmarkt dan vorig jaar dus de vraag naar CCM kan ook nog wel eens tegen vallen.
Conclusie: wie heeft er nu het meeste last van tunnelvisie ?
jg
@DeBoerin
Wat is volgens jou een realistische prijs per ton snijmais , ex oogstkosten ??
+1
George
@meelezer10
Als je denkt dat je iets omhoog kunt praten moet je dat met de melk ook eens proberen.
+1
George
@jg
Beste JG , ik weet zeker dat je voor een realistische maisprijs niet bij deBoerin moet zijn. 😄
+1
jg
@George
Voor al dat extra vee is in 2015 ook ruwvoer nodig. Denk dat veel melkveehouders bij deze melkprijzen en produktieruimte vanaf april 2015 kiezen voor extra snijmaisaankoop.. Tevens is snijmais nodig naast de snelle eiwitrijke graskuilen voor benutting van al het goede uit deze graskuilen.....
Kenijor
@George
Een realistische maisprijs wordt bepaald door de markt. Of je t leuk vind of niet maar dat is nu eenmaal zo.(gelukkig)
jg
@Kenijor
En daarom gaat de mais dit jaar makkelijk verkocht worden. Voor de kringloopwijzer zal snijmais HET ruwvoer zijn om de snellere eiwitrijke graskuilen te BENUTTEN.
George
@Kenijor
Gelukkig maak jij die markt niet alleen.
-2
George
@DeBoerin
Ja de conclusie is duidelijk voor me. Waar schrijf ik dat jullie afhankelijk zijn van mij? Ik ben in ieder geval niet afhankelijk van jullie want ik heb op vorig jaar na bijna altijd mijn mais gedorsen. Maar met 50000 kg per ha is het in feite wel zo dat jij afhankelijk bent , wees maar braaf voor de akkerbouwers als je genoeg voer wilt houden en mest wil afzetten. Ik kan ook kiezen aan wie ik verkoop , korrelmais , CCM , of als snijmais. Tja en dat ik hem verkoop is duidelijk , liever als weggeven , maar dat is bij jullie met de melk ook zo . Alleen moet je die iedere 3 dagen al kwijt en is er helemaal geen onderhandelingsruimte.
Frans1
Quote:
@George: Alleen moet je die iedere 3 dagen al kwijt en is er helemaal geen onderhandelingsruimte.

Wie is hier nu de realiteit uit het oog verloren?
George
@Frans1
Wat is er mis met mijn realiteit. Onderhandel jij dan over je melkprijs? Iedere 3 dagen zuigen ze je tank leeg omdat je spul anders niet goed blijft en na 1 maand maken ze wat geld aan je over. Niks nul komma nul onderhandelingsruimte.
George
@Frans1
Wat is er mis met mijn realiteit. Onderhandel jij dan over je melkprijs? Iedere 3 dagen zuigen ze je tank leeg omdat je spul anders niet goed blijft en na 1 maand maken ze wat geld aan je over. Niks nul komma nul onderhandelingsruimte.
George
@Frans1
Wat is er mis met mijn realiteit. Onderhandel jij dan over je melkprijs? Iedere 3 dagen zuigen ze je tank leeg omdat je spul anders niet goed blijft en na 1 maand maken ze wat geld aan je over. Niks nul komma nul onderhandelingsruimte.
jan is hobbyboer
Quote:
@George: is met mijn realiteit.

Na 3x is het duidelijk :-))))))))
+6
DeBoerin
@George
Je schrijft inderdaad nergens letterlijk dat wij afhankelijk zijn van jou.
Maar ik lees regelmatig jou bijdrage en dan krijg ik toch het gevoel dat wij als nog actieve / intensieve melkveehouders heel erg blij moeten zijn met de welwillendheid van voormalige collega's als het gaat om de ruwvoedervoorziening.
Inderdaad we kunnen niet zonder de "grondbezitters" met weinig of geen vee, maar ik gun iedereen en dan ook iedereen een lekkere en goede boterham (inkomen).
Wat betreft je zinsnede:wees maar braaf voor de akkerbouwers als je genoeg voer wilt houden en mest wil afzetten.
We hebben dit jaar met gemak de put dweilschoon gekregen en hadden meer mest af kunnen zetten dan we hadden, ja wel tegen betaling maar ik gun dan ook iedereen een boterham.Gelukkig zijn er ook nog grondbezitter die weten dat er zonder mest niets groeit en die ontvangen de mest dan ook graag als we de uitrijdkosten voor onze rekening nemen en ook zij gunnen iemand anders een boterham.
Wat de akkerbouwers betreft (die ik ook het beste gun), je kunt maar een keer in de 4 jaar aardappelen zetten en als je ze dit jaar hebt zul je ook wel aan andere jaren denken want de prijs zakt aardig volgens de informatie die ik hoor. Natuurlijk zijn er nog veel meer goede gewassen maar net als wij zijn zij ook erg afhankelijk van goede groeizame jaren om kwaliteits gewassen te kunnen oogsten en in te goede jaren valt de prijs tegen.
Ik hoop George dat je je realiseert dat we als gezamenlijke landbouwers afhankelijk zijn van leven en laten leven, als de ene groep het te goed heeft en de ander lijdt dan gaat het niet lang goed en anders om ook.
Een ieder maakt zijn eigen keuze en als je daar maar gelukkig mee bent dan maakt het niet uit of je de beste prijs voor je gewas ontvangt of blij wordt omdat je zo'n mooie melkveestapel hebt die je ook nog graag laat groeien omdat er een opvolger is en jezelf nog te jong bent om met pensioen te gaan.
Amen.
-1
George
Quote:
@DeBoerin: Wat de akkerbouwers betreft (die ik ook het beste gun), je kunt maar een keer in de 4 jaar aardappelen zetten en als je ze dit jaar hebt zul je ook wel aan andere jaren denken want de prijs zakt aardig volgens de informatie die ik hoor.

De mis is nog niet uit Boerin.
Je schrijft die ik ook het beste gun maar dat kan ik niet uit je reacties opmaken. Je wilt het liefst tegen uitrijdkosten je mest kwijt en de prijs van zowel snijmais als CCM kan nog wel eens meevallen 😉 schrijf je lettelijk met zo'n smiley erbij. Je schrijft gewoon helemaal voor je eigen hachje en gunt in werkelijkheid helemaal niks. Je wilt gewoon je mest goedkoop kwijt en goedkoop voer en veel voor je melk en verder niks.
Amen.
Hansel
Zoals de waard is vertrouwd ie z´n gasten, jij zoekt overal iets achter.
Amen
DeBoerin
@George
Ik zou graag eens persoonlijk met je in gesprek willen want de zin:
ik gun iedereen en dan ook iedereen een lekkere en goede boterham (inkomen) komt toch echt diep uit mijn hart en mensen die mij kennen zullen dit gelukkig volmondig beamen. Wij hebben nooit "de beste koeien en de hoogste prijzen" en betalen bij heel veel mest ook gewoon een bedrag toe. Maar gelukkig zijn er ook die de waarde van mest kennen en hebben liever een goed jarenlange relatie waar ze van op aan kunnen en hebben liever mest zonder bijbetaling maar die geen verrassingen geeft wat betreft gehaltes en op het moment dat het hun het beste uitkomt.
Ik kan nog zoveel opschrijven maar sorry dat ik het zeg jij leest toch echt met een gekleurde bril.
Ik wil melk met een eerlijke opbrengstprijs, voer en mestafzet voor een eerlijke kostprijs en bovenal een gezond en gelukkig leven.
jg
@DeBoerin
Iets meer als een eerlijke kostprijs ,toch?
DeBoerin
Quote:
@jg: Iets meer als een eerlijke kostprijs ,toch

Als ik buiten de landbouw kijk betekent een eerlijke kostprijs (de prijs die ik voor de meest uiteenlopende zaken betaal)de (grondstof) kosten voor het geleverde + gemaakte arbeidskosten + een percentage daarboven op die bedoeld is om winst te maken op het geleverde goed.
Dit versta ik dus onder een eerlijke kostprijs en dan kun je natuurlijk weer uren discussieren over hoe hoog die laatste 2 mogen zijn.
pieta
Quote:
@DeBoerin: Dit versta ik dus onder een eerlijke kostprijs en dan kun je natuurlijk weer uren discussieren over hoe hoog die laatste 2 mogen zijn.

Als je dan begint met een fatsoenlijke vergoeding voor het in eigendom hebben van grond begint heb je toch al snel mais met een hoge prijs.
+1
gezienus
@pieta mocht je zo gaan rekenen dan mag een liter melk wel een 1 € kosten
+1
George
@gezienus
Zo moet je rekenen Gezienus en ja de melk mag ook gerust €1 per kg kosten.
George
@DeBoerin
Je kijkt niet buiten de landbouw, je kijkt door die buis van 1 meter bij 70mm.
DeBoerin
Quote:
@George: e kijkt niet buiten de landbouw, je kijkt door die buis van 1 meter bij 70mm.

@George waar uit leidt jij af dat ik niet buiten de landbouw kijk ?
+2
pieta
@DeBoerin
Ik snap gewoon niet wat jullie nu aan het doen zijn. Wat een gezever. Er wordt gewoon een stukje geplaatst van boerenbusiness en gewezen op de laatste alinea. De prijs van mais is het nog net iets te vroeg voor. De oogsten van gras en mais lijken goed te zijn/worden. Ik zie maar één probleem en dat is lage voerprijzen. Dat is jammer voor @George maar waarschijnlijk nog erger voor melkveehouders. De kans dat er wereldwijd meer gemolken gaat worden neemt dan toe en dat geeft weer druk op de melkprijs. Doordat veel melkveehouders relatief veel eigen voer hebben heeft een lagere voerprijs minder invloed op het resultaat als een lagere melkprijs.
George
@DeBoerin
Lees je topic als antwoord op jg zelf eens goed! Je hebt het over dat als je buiten de landbouw kijkt en gaat meteen over de (grondstof) kosten die je zelf maakt en gaat het dus toch weer over de landbouw.
George
@pieta
Het is waar maar de conclusie dat de mais goedkoop wordt is nog iets te voorbarig. We weten het nog niet.
DeBoerin
Quote:
@George: Lees je topic als antwoord op jg zelf eens goed! Je hebt het over dat als je buiten de landbouw kijkt en gaat meteen over de (grondstof) kosten die je zelf maakt en gaat het dus toch weer over de landbouw.

@George lees jij wel goed, volgens mij heeft iedere producent van welk produkt dan ook te maken met zogenoemde "grondstofkosten". Of je nu printplaten maakt, medicijnen of parfum. Al deze bedrijven werken met grondstoffen.
meelezer10
Quote:
@pieta: Ik zie maar één probleem en dat is lage voerprijzen. Dat is jammer voor @George maar waarschijnlijk nog erger voor melkveehouders. De kans dat er wereldwijd meer gemolken gaat worden

Hier zie ik nog een voordeel in namelijk overschrijding van fosfaatplafon.
+1
pieta
@George
Ik trek geen conclusie George. Van mij mag er net mee gebeuren wat men wil.
jg
Door de intensivering zijn er wel aan aantal extra problemen in de sector bijgekomen: fosfaatoverschot, ammoniak, co2, methaan, kritische houding NGO's etc.
George
Ik ben niet begonnen met zoeken...
+1
DeBoerin
Quote:
@George: Ik ben niet begonnen met zoeken...

Dat bedoel ik met gekleurde bril en lezen wat je wilt lezen: je bent toch echt dit topic begonnen
George - 8 uur geleden
+2
de hoef
En zo zijn alle boeren ,ze zitten niet op 1 lijn
ik schat jullie alle twee in als normale mensen
en toch worden jullie het al nooit eens .
+1
George
@de hoef
Ook al ben je maar een normaal mens dan hoef je het nog niet met elkaar eens te zijn. Ik plaats hier een topic netjes met bron vermelding en wijs op de laatste alinea over het kleinere areaal en dan krijg ik commentaar wat ik daar mee wil zeggen en dat de prijs van CCM en mais wel eens mee zal gaan vallen terwijl ik het daar helemaal niet over gehad heb. Ik heb het helemaal niet over maisprijzen gehad en sommige reageren als ze door een wesp zijn gestoken over de maisprijzen. Het is nog wat vroeg bovendien om over maisprijzen te beginnen , er moeten eerst nog fatsoenlijke kolven inkomen.
+2
pinokkio
@GeorgeHallo George, ik waardeer je inbreng juist wel, ben het niet altijd met je eens, maar je hebt (vindik) geen tunnelvisie met een buis van een meter lang. Juist doordat je geen koeien meer melkt kijk je er anders tegenaan, en dat het niet altijd over meer /groter hoeft te gaan. Maar dat er ook in de melkveehouderij gewoon geld verdiend moet worden, wat de meesten volgens mij vergeten. Met een ton of 7 melk moet er toch een normaal (40 tot 50000 euro) te verdienen zijn, zonder dat de vrouw uit werken moet om de koeien aan het vreten te houden ( van die dure mais)
+1
George
@pinokkio
Beste Pinokkio met 7 ton melk mag je gerust nog wel wat meer verdienen van mij! En de meesten weten dat ik voor een goede melkprijs ben. Ik begrijp alleen die enorme groeispurt en onevenwichtige groei van de laatste jaren niet zo goed hoewel het natuurlijk voor mij wel een voordeel kan opleveren in de vorm voer , mest.
mlkvhoudr
Gister rondje overijssel gedaan enini de verschillen in mais zijn hier groot. Echte supermais zag ik weinig in twenthe. In drenthe schijnt het ook niet overal mee te vallen de lengte, dus dan gaat
Het helemaal van de kolf afhangen, anders kunnen de kopers v eel beter per ton/wagen kopen
+2
Kenijor
Per ton kopen is zoiezo verstandig, of je moet meer vakkennis hebben dan de verkoper.
-1
George
Quote:
@Kenijor: meer vakkennis hebben dan

Ja de gemiddelde vakkennis over mais is bij de meeste melkveehouders niet zo heel groot. Ze denken allemaal dat ze heel goede mais hebben gekocht maar weten totaal niet wat er af komt als ze niet per ton hebben gekocht. Ze gebruiken wat geschatte cijfertjes van de Bex waar ze aan meedoen maar de werkelijkheid is natuurlijk lang niet altijd zo.
+1
Hansel
Quote:
@George: vakkennis over mais is bij de meeste melkveehouders niet zo heel groot

Pfffff, ik hoor het al wie hier de wijsheid in pacht heeft.
Je kunt ook gewoon een keer een 👍 geven zonder naar de meeste melkveehouders na te trappen.
PS Niet verkeerd bedoeld George.
+2
George
@Hansel
Ik dors al verschillende jaren mais en heb al heel wat over de weegbrug gereden en weet dus exact wat er afkomt op diverse percelen en mijn ervaring is dat er veel melkveehouders zijn die denken dat ze goede mais hebben of gekocht hebben maar dat het in werkelijkheid niet zo'n heel goede is. Natuurlijk zijn er zat melkveehouders die ook goede percelen mais hebben maar de verschillen tussen percelen zijn groter dan ze zelf denken.
DeBoerin
Quote:
@George: Ze gebruiken wat geschatte cijfertjes van de Bex waar ze aan meedoen maar de werkelijkheid is natuurlijk lang niet altijd zo

Toch wel fijn dat we met die geschatte cijfertjes het jaarrond uitkomen met de voorraad voer en dat ondanks dat wij maar simpele onnozele boeren zijn daar dan ook nog ruim 10.000 kg melk voor terug krijgen van onze super slimme koeien.
En verder rijdt er hier al sinds eind vorige eeuw een voermengwagen rond met weeginstallatie, of uil je zeggen dat er van een geijkte weeginstallatie ook niets klopt.
De tijd dat wij het druk hadden met paard en kar ligt al langer achter ons dan jij denkt.
+1
pieta
@DeBoerin
Berekenen jullie de benodigde voervoorraad aan de hand van bex dan? Ik kijk altijd op de kuilplaten of er genoeg is. Verder zijn er natuurlijk genoeg melkveehouders die echt wel verstand hebben van mais- en gras telen. Ik zie bij mij tenminste wel perceelsverschillen. Maar wegen en zo doen we niet aan.
DeBoerin
@pieta
George beweerd dat een gemiddelde melkveehouder zijn voorraad bepaald op basis van "wat geschatte cijfertjes". Nee ook hier wordt de voorraad met name de bepaald op de inhoud van de sleufsilo's. Maar als je mais bij moet kopen dan zul je toch vooraf moeten kunnen inschatten wat je aankoopt, en dus het gewas op stam kunnen beoordelen.
Als pas tijdens de oogst blijkt dat je een totaal verkeerde inschatting van de opbrengst maakt heb je een groot prbleem want dan is de beste mais meestal al verkocht. Dus George maak je niet ongerust na ruim 30 jaar maistelen weten we echt wel wanneer we goede of slechte mais kopen. Daarnaast is een massaal gewas lang niet altijd de beste mais om te voeren/ van te melken.
pieta
Quote:
@DeBoerin: George beweerd dat een gemiddelde melkveehouder zijn voorraad bepaald op basis van "wat geschatte cijfertjes".

Volgens mij beweert ie dat niet.
+2
de hoef
@pieta
sinds wij mee bex mee doen komt er hier 60 ton van een ha ,heb hier ook mijn twijfels bij
George
@de hoef
Beste de hoef, kijk dat is eerlijke praat. Alles wat niet daadwerkelijk gewogen is zijn gewoon schattingen.
+3
George
Quote:
@mlkvhoudr: de verschillen in mais zijn hier groot. Echte supermais zag ik weinig in twenthe.

Beste melkveehouder ik zou je graag het verschil laten zien tussen gewoon goede mais en echt goede mais. Als je er langs rijdt of loopt zit op het oog niet veel verschil in maar als je er tussendoor loopt kun je het verschil wel duidelijk merken aan de maisplanten. Veel hangt inderdaad ook nog van de kolfzetting af maar op de iets vochthoudende percelen kan dat ook al bijna niet meer fout , tenminste hier in de regio is genoeg neerslag gevallen.
mlkvhoudr
Voor mij is het nog belangrijker hoe het bereikt wordt, zou co het ook goed in beeld kunnen krijgen @grasbaal dan hebben we er allemaal wat aan
mlkvhoudr
Voor mij is het nog belangrijker hoe het bereikt wordt, zou co het ook goed in beeld kunnen krijgen @grasbaal dan hebben we er allemaal wat aan
+1
George
@mlkvhoudr
Beste mlkvhoudr , ik denk dat de meeste zelf ook wel weten hoe ze mais moeten telen maar je bent gewoon van meerdere factoren afhankelijk. De belangrijkste factor is wat voor grond je hebt en je afvragen of de grondsoort die je hebt geschikt is voor allerlei teelten. In het noorden beseffen er velen dat ze beter alleen gras kunnen telen maar ook hier in het zuiden heb je gronden waar je beter geen mais kunt zaaien. Grondsoorten maken het verschil. Wat je ook teelt op goede vochthoudende grond met goede afwatering gaat het altijd makkelijker dan op lichte erg droogtegevoelige gronden. Dus is het eigenlijk wel logisch dat er opbrengstverschillen zitten zonder dat de betreffende teler er echt wat aan kan doen. Denk ook aan de neerslag die in een kleine regio al heel verschillend kan zijn en goed of slecht kan uitpakken. Een perceel mais telen wat niet goed lukt kan iedereen overkomen , maar een perceel slechte mais kopen is een grotere fout. 😄
Meer dan een goede grondbewerking , bemesting in orde houden en wat ik al jaren hier zeg is bekalking in orde houden. Ik heb dit voorjaar ook gewezen op de populaire meststof uit België Haspargit. Deze kalium , zwavel en magnesium meststof kan met de lage bemestingsnormen wel eens nodig worden om een goed gewas te telen. En dan heb je nog wat verschillen tussen de diverse maisrassen. Ik heb dit jaar een hectare of 8 Lacta staan en ruim 7 ha Amaryl en deze laatste die staat er ongelooflijk goed bij. Enorm zware planten met hele grote wortels met vertakkingen vanaf de stam de bodem in zoals ik niet eerder heb gezien. De kolfzetting even afwachten en dan kan dit mijn favoriete ras worden. Mijn Lacta is goede mais maar die Amaryl is een veel zwaarder gewas. Om te hakselen ziet die Amaryl er veelbelovender uit maar het gaat om de kolf en dat is nu nog niet te boordelen.
+1
meelezer10
@George
Het aantal korrels rond kun je al wel tellen george. niet dat dit al alles zegt maar 12 is gewoon te weinig.
George
@meelezer10
Dat zegt helemaal niks. Lacta heeft meestal niet meer dan 12-14 rijen korrels en bracht in 2012 16380 kg korrels per ha op. Dit ras heeft grote kolven die geheel gevuld zijn met een heel dunne spil en zware ronde korrels.
George
Nieuwe foto's 27-07-2014:


3 meter hoog?





Dicht gewas met kolven op ooghoogte (1.70m)


Let op het zware wortelstelsel.

gezienus
@George ziet er goed , hier is de mais ook geweldig bij getroken in samenhang met de ruime hoeveelheid ruwvoer die er gewonen is en de goede oogstvoorspeling van granen wordt de korelmais / snijmais / krachtvoer stuken goedkoper dan vorig jaar
George
@gezienus
Beste gezienus dat bedoel ik nou met het verschil tussen goede mais en heel goede mais. Mais die is bij getrokken is altijd nog (veel)minder goed dan mais die continu door heeft gegroeid. Als je langs het perceel rijdt of loopt zie misschien nauwelijks verschil maar ga je het perceel door zul je zeker verschil zien. Die oogstvoorspellingen zijn tegenwoordig al genoeg om prijzen te laten dalen of stijgen. Eerst moet de oogst binnen zijn en is het al wat voorbarig om over de prijzen ervan te beginnen.
gezienus
@George lengte zecht niet alles hier zijn sommige boeren die hakselen op 50 cm hoogte of nog hoger ,,, zegen wat moet je met dat hout
onze mais heeft niet stil gestaan maar is laat gezaaid en had het vermoeden dat de lengte niet bereikte zoals in andere jaren ,dus wel maar bloeid nog niet
+2
George
Quote:
@meelezer10: alles zegt maar 12 is gewoon te weinig.

Om even terug te komen over hoe moeilijk het is om mais goed te beoordelen heb ik afgelopen middag 4 willekeurige kolven genomen uit mijn ruim 7 ha grote perceel Amaryl (KWS) en 4 willekeurige kolven uit mijn 8 ha grote perceel Lacta (KWS). De Amaryl is een gewas met meer lengte en massa en ziet er voor te hakselen beter uit dan de Lacta hoewel de Lacta er ook heel goed uit ziet echter met minder lengte. De Amaryl is echter wel een stukje verder afgerijpt en ik vind het jammer dat ik de DS nog niet heb kunnen bepalen van de kolven maar als ik tijd heb komt dat nog.
De bevindingen , kolven geheel uitgepeld en gewogen op keukenweegschaal. Het gewicht van de 4 kolven Amaryl was 774 gram.
En het gewicht van de 4 kolven Lacta was 877 gram.

De kolven van Lacta wegen dus ruim 25 gram per kolf zwaarder maar ik denk dat deze mais nog wat natter is dan de Amaryl. Maar 25 gram per kolf is natuurlijk wel veel.
Het aantal rijen korrels van een kolf is niet veelzeggend want de Amaryl kolven hadden allemaal 16 rijen en de Lacta 2 kolven met 12 rijen en 2 met 14 rijen korrels.


Links op de foto Lacta ----- Rechts Amaryl.
DeBoerin
Prikkebord heeft me altijd geprikkeld met interessante en een enkele keer meer grappige dan informatieve topics.
Na ruim een week geen prikkebord gelezen te hebben dacht ik gisteren weer even bij te lezen en een bijdrage aan een discussie te kunnen leveren.
Voorlopig toch maar even mijn laatste bijdrage;
Een goede vriend gaf me eens het volgende advies:
Steek geen tijd in zaken die je toch niet kunt veranderen maar in zaken die er echt toe doen en waar je van invloed kunt zijn.
Het gaat jullie goed.
+6
de hoef
Als je het niet kunt winnen naar je idee ,
wil dat nog niet zeggen dat je geen gelijk hebt ,
maar die ander heeft ook gelijk
het gaat je goed
+6
jan is hobbyboer
Dan kan ik beter helemaal niet meer reageren na die discussie van gisteren met Cornelis en Hookwood 😄. Misschien hebben velen dat ook wel liever. Gelijk krijgen interesseert me eigenlijk nix, ik geef gewoon een mening, soms ga ik er wat hard in om beetje discussie te krijgen, maar dat is alles. Ik sta trouwens wel achter m'n meningen.
Dus Boerin stel je niet aan, en blijf gewoon reageren zou ik zeggen.
Todi
@jan is hobbyboer
Praten is zilver en zwijgen is goud of is het nu anders om. smily.
+1
pinokkio
@jan is hobbyboer
Als je hier reageert moet je gewoon een goede dikke huid hebben, zolang het maar discussie is en niet op de man wordt gespeeld. Zolang als het discussie is kan het me eigenlijk niet hard genoeg gaan, kan er wel van genieten wat hier soms gebeurt!
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@Todi: Praten is zilver en zwijgen is goud of is het nu anders om. smily.

Voor zo'n forum is typen in ieder geval wel goud, anders kan Co de tent ook wel sluiten. Mensen die iets te verbergen hebben zwijgen altijd maar (vaak handelaren, bestuurders en politieke figuren ), als je niet zoveel te verbergen hebt kun je lekker vrijuit lullen. Daarom tetter ik wat af hiero 😄
+1
pieta
@jan is hobbyboer
Vroeger had je toch de befaamde "Willen de Zwijger". Die praatte veel maar zei niets.
+3
hofmiddelburg
Naar mijn mening is dit forum juist voor mensen met een verschillende mening, anders is er geen discussie.
Je kan met prikkebord waarschijnlijk niks veranderen, maar je krijgt wel een bredere kijk op een bepaald onderwerp.
Met een simpele tip kan je zo een paar honderd euro besparen, of makkelijker werken.

En het moet natuurlijk ook leuk zijn om te lezen.
"Jan is hobbyboer", Ga zo door!

Boerin, omdat jij het niet met alles eens bent, ben juist jij geknipt voor prikkebord.
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@hofmiddelburg: maar je krijgt wel een bredere kijk op een bepaald onderwerp.

Ik heb er ook al heel veel van geleerd. Ben dat hele financiele gedoe veel beter gaan begrijpen en ook alles met mest, regeltjes, vergunningen enzo, daar wist ik ook nix van, nu nog niet veel, maar heb wel veel bijgeleerd. Dank u allen.

Afgelopen week heb ik bijvoorbeeld weer geleerd wat ze precies bij die melkfabriek in Borculo aan het doen zijn. Altijd handig.

Met het prikkebord heb je geen Oogst en Boerderij meer nodig 😄
+3
gezienus
@jan is hobbyboer je visie wordt nog breeder met de buitenlandse prikers

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's derogatie , voorjaar , melkveehouders en conditie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
86
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
4