DE ROBOTS HEBBEN ME MEER VRIJHEID GEGEVEN

Gesprek met Patrick Hoefmans uit Alphen, Noord Brabant. Zijn melkveehouderij ligt in een bosrijke omgeving en telt 150 koeien

Sinds we met robots werken hebben we meer vrijheid en flexibiliteit in het werk gekregen. Dat heeft wel tijd nodig gehad; we moesten echt omschakelen naar een ander ritme. Ik weet dat ik elke dag minimaal tweeënhalf tot vier uur moet werken, ook op zondagen. Dat blijft gewoon het vaste werk, ook zonder melken. We hebben er bewust voor gekozen om het ochtendritme aan te houden.

Ik kan er echt van genieten wanneer ’s morgens al het stalwerk gedaan is en de koeien er netjes bij staan, de boxen schoon zijn en de robots hard aan het melken zijn. Dan ga ik lekker aan de koffie.

Ik kan wel zeggen dat de robots ons leven positief beïnvloed hebben; wij hebben ook een goed sociaal leven. Ik ben de enige melkveehouder en agrariër in onze vriendengroep. De meeste feestjes beginnen op zondagmiddag om drie uur. Wij waren meestal als eerste aanwezig en tegen de tijd dat de barbecue aan ging en het echt gezellig begon te worden moesten wij weer naar huis; dan was het de hoogste tijd om weer aan het werk te gaan. Nu kunnen wij er ook normaal aan meedoen. Ook kunnen we nu ’s morgens een keertje blijven liggen als we ’s avonds een feestje gehad hebben.

Meer: milkstory.nl/artikel/…

Deel dit topic

Reacties

pieta
Tja, wij hebben een melker. Het enige jammere daar aan is dat ie niet altijd kan.
+7
spotmelker
Je kunt zo vrij zijn als je wilt, robot of niet. Die gedachte vinden veel boeren blijkbaar al beangstigend.
mlkvhoudr
Gebrek aan vrijheid
mlkvhoudr
Gebrek aan vrijheid
mlkvhoudr
@mlkvhoudr
Geen problemen mee 😃
gezienus
@mlkvhoudr dood bier
mlkvhoudr
A@gezienus
ja dat is dan wel weer jammer 😃
+2
George
@gezienus
Maar wel Grolsch. Die Grolsch Radler is toch lekker!
+2
pieta
@mlkvhoudr
Nou, gezien het doodgevallen biertje(geen schuim), heb je dus inderdaad teveel tijd om hem op te drinken. Smiley
jan is hobbyboer
Quote:
@jan is hobbyboer: aha vandaar die naam

Ja net als vorig jaar is ook dit jaar de notenboom weer een van de meest gebruikte bedrijfsmiddelen.
+1
jan w
En op zn kant en het bier loopt nog niet uit het glas. (bevroren)
+1
jop456
@mlkvhoudr
Is dat glas nou half vol of half leeg ?
George
@jop456
Meer dan half leeg!
cs-agrar
@mlkvhoudr
Grolsch? dat is meer straf dan vrijheid!
jan is hobbyboer
@cs-agrar
Beter dat jij niet op vakantie gaat in de achterhoek 😄
mlkvhoudr
@cs-agrar

Ik vind bijna al het gewone bier lekker, alleen oranjeboom vind ik bocht
cs-agrar
@jan is hobbyboer
Ga er al jaren heen op vakantie, altijd rond deze tijd, wel 3dgn lang. En die bocht valt nog steeds niet mee.
de hoef
@cs-agrar
heb jij die salto gemaakt dan
+1
mlkvhoudr
@cs-agrar
Hoe wad de zwarte cross ?
+2
George
@mlkvhoudr
Dat Limburgs bier zoals Oranjeboom , Lindeboom en Brand is ook bocht! Verschrikkelijk bitter/zuur en niet te zuipen.
+1
oldhuus
@mlkvhoudr
3 dagen grolsch gehad niks geen last 😄
cs-agrar
@oldhuus
inderdaar oldhuus, niks geen, dat zegt mij genoeg
+2
verbi
Heb een gewone melkstal melk altijd zelf uitgezonderd 1 week vakantie ,maar voel me toch echt niet gebonden tis maar hoe je het bekijkt.
jan is hobbyboer
Melken is m'n hobby. Is maar goed ook, anders blijft er in de zomer helemaal niets over. Maar ja ik heb er ook maar een paar, dat kun je bijna geen werk noemen.
+2
gezienus
Melken is m'n hobby.

aha vandaar die naam jan is ,,,,
+5
Eddie v
Als je doet wat je leuk vind ,
Hoef je nooit te werken .

groet

eddie
Fryslanboppe
Soms kan ik onze robots wel een schop mee geven!!! Dan is er altijd wat. En maar bellen. Vooral s nachts natuurlijk.Maar als het draait, dan is het super. Geen werk ervan.
jan is hobbyboer
Kijk dat vind ik nu juist het grootste nadeel van die robots. Ik ben nu met 2 rondjes per dag klaar, kan de rest van de dag wat anders gaan doen, die koeien redden zich wel in de weide. Met zo'n robot kan er elk moment van de dag iets aan de hand zijn. Dat past hier gewoon helemaal niet, ik run de boerderij normaal gesproken alleen en je wordt op deze manier wel heel afhankelijk van de techniek. Als de techniek net zo betrouwbaar was als mijn oude melkmachientje was het geen probleem, maar dat is ie blijkbaar nog lang niet bij de meesten.
oldhuus
Delaval ?
+3
tukker12
Na jaren een robot nu weer een melkstal, geweldig die vrijheid die we nu hebben!
s'morgens en sávonds even melken en de rest van de dag beschikbaar voor andere dingen/werk.
En willen we een keer weg, of we hebben een feestje dan hebben we een melker, kost een paar tientjes maar dan voert ie ook en doet de kalveren ook, en dat is stukken goedkoper dan de meerkosten van een robot!
Heel gelkukkig zonder robot dus!
Hansel
Jij had toch opvolgers die in de put wilden melken, ik zou die laten melken als je een keer weg wil.
Waarom de robotjes eruit gegooit tukker 121314, moesten ze vervangen worden ? Of moest je met 1 botje uitbreiden?Of de vrijheid veel groter word , ik heb mijn twijfels met botjes.
tukker12
Nee geen opvolger die in de put wil melken, maar ddodziek van een (rooie) robot die niet deed waar die voor aangeschaft was, namelijk koeien goed melken
Ook weiden ging niet, dan liep het aantal melkingen veel te ver terug waardoor je veel te veel moest dwingen.
Nu veel meer vrijheid dan toen met de robot
+3
josl
Melk nu 5 jaar met robot. Vind het prima, geniet van de vrijheid elke dag weer. Maar de nadelen zijn er ook, het belangrijkste de jaarlijkse kosten. Weiden is een drama ( ze hebben er gewoonweg geen zin in dus het is een straf voor de koeien als ik ze binnen te weinig voer). Je bent flexibel maar ook kwetsbaar. Het blijft zoeken naar de balans, en de ene maakt daarbij een andere afweging dan de andere. Voor mij het belangrijkst: geen trammelant met de koeien, dan voldoet elk systeem.
jan w
Hoe doe je dat met het beweiden.Ik beweid zelf ook met de robot, op zich is het geen probleem, alleen je moet wel constant bijsturen.

Maar ik hoor ook wel van bedrijven die traditioneel melken dat het weiden waardeloos is.
Te nat, te droog, mooi weer niet te warm (dan gaat het goed) te warm, regen. gras groeit te snel , gras groeit te langzaam. en wat valt er nog meer te bedenken.
Als je goed wilt beweiden heb je er ook veel werk mee.Het enigste goede systeem om te weiden is stripgrazen.
+2
jan is hobbyboer
Quote:
@jan w: .Het enigste goede systeem om te weiden is stripgrazen.

Stripgrazen is bezigheidstherapie.
josl
100 koeien op standweide van 4 ha. Rest maaien en na elke snede, dus ongeveer om de 4-5 weken een verse blok etgroen. Sinds 2 weken snachts buiten en overdag binnen, want overdag wil met 25gr+ echt niet. Weide selectie poort staat nu 12 uur open, overdag 9. In mei en juni ging het redelijk, hielden het aardig kort. Door extreme regenval van 2 weken terug het gras nu helemaal geel met roestpunten erin ( rijd ook geen organische mest uit op het perceel wat voor weiden bestemd is) en zijn ze er echt klaar mee.Morgen weer alles maaien en over 1 week nieuwe ronde, nieuwe kansen.
+2
pieta
Quote:
@josl: 100 koeien op standweide van 4 ha.

En is dat nou weiden of buiten doen?
arjan Kok
@pieta
Dat kan je wel of geen weidegang noemen, maakt voor de beeldvorming niet uit, en als de koeien kunnen kiezen geeft dat denk ik een goede productie, maar geen lagere voerkosten wat een van de voordelen is van een uitgekiend beweidings plan
pieta
Quote:
@arjan Kok: maakt voor de beeldvorming niet uit

Juist maar dan zou een gedeelte van de koeien net zo goed zijn?
+1
arjan Kok
@pieta
Dat vind ik ook wel, maar de zuivel gaat uit van alle dieren die tot een groep behoren ik heb ook steeds wat jongvee buiten, maar kan het niet meetellen voor de duurzaamheids punten
de hoef
@arjan Kok
je hebt toch ook deelweidegang
arjan Kok
@de hoef
Dat ken ik bij vreugdehil niet maar misschien moet ik het nog is navragen
de hoef
@arjan Kok
wij zitten bij rfc
gisteren hercontrole gehad,bijna alles was binnen omdat we zoveel regen hadden gehad,de beste man nam de moeite om effe mee rond te rijden langs de percelen .en keurde alles goed echt weer een man van de praktijk
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@josl: 100 koeien op standweide van 4 ha

Kom je daarmee weg voor de weidepremie?

Weidegang is de koe vers gras op laten halen. Voor 'twijfel'gevallen als jij is het misschien wel goed dat er onderzoek wordt gedaan naar controle op weidegang middels de samenstelling van de melk.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@pieta: Juist maar dan zou een gedeelte van de koeien net zo goed zijn?

Wel ja, gewoon alleen je lievelingskoe buiten moet meer dan genoeg zijn...
jan w
@Jack Rijlaarsdam
Er zijn hier in de omgeving ook wel traditionele melkers die precies 3 maand de koeien s'nachts naar buiten doen. Zij houden zich precies aan de regels, maar daar kun je ook ???? tekens bij zetten. En een robot melker die de koeien bij wijze van zijn koeien 6 maand naar buiten doet zou de boot missen. Heb je de laatste nieuwsbrief van RFC gelezen over robotmelken en weidegang. Hij gaat uit van een economisch voordeel van 2.5 cent. Ik heb daar mijn twijfels bij. Zijn maaipercelen hebben 25 % meer opbrengst dan zijn weide percelen.
jan w
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Weidegang is de koe vers gras op laten halen. Voor 'twijfel'gevallen als jij is het misschien wel goed dat er onderzoek wordt gedaan naar controle op weidegang middels de samenstelling van de melk.

Dan een beetje zomerstalvoedering erbij en dan lijkt het weer goed. Wel een mooie manier om je herfstgras goed te benutten.
pieta
@jan w
Als die 2.5 cent realiteit was dan liepen de koeien overal buiten.
pieta
@Jack Rijlaarsdam
Lopen de koeien nu buiten voor beeldvorming/imago of kunnen we zoveel meer met melk uit gras dat door koeien zelf gegraasd is. Waarom krijgt een boer met dertig koeien, allemaal buiten, plm 1.500 euro weidepremie en een boer met bijv 150 koeien die er ook 30 buiten laat grazen niets?
Bijkomende zaak is dat als je ook voor imago wat moet je de bedrijven die nu niet weiden of overwegen te stoppen hard nodig zult hebben om het imago in stand te houden.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@pieta: Lopen de koeien nu buiten voor beeldvorming/imago of kunnen we zoveel meer met melk uit gras dat door koeien zelf gegraasd is.

Je vraagt naar de bekende weg: imago.

Quote:
@pieta: Waarom krijgt een boer met dertig koeien, allemaal buiten, plm 1.500 euro weidepremie en een boer met bijv 150 koeien die er ook 30 buiten laat grazen niets?

Je vraagt naar de bekende weg: de boer van 30 heeft ze allemaal buiten, de boer van 150 niet. Zo hebben we de regels vastgesteld.

Je loopt ook heel zielig te mekkeren, 1.500 euro is voor die boer met 150 koeien nauwelijks een schadepost te noemen en als er 30 naar buiten kunnen, kan de rest er natuurlijk ook best bij. Als je in de gaten hebt dat weiden goed is voor het imago en de verkoop van ook jouw product, dan gooi je gewoon die deur open, desnoods maar een paar uur uitloop op 4 ha standweide, maar lig niet te zaniken over die paar rotcenten.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jan w: Zij houden zich precies aan de regels, maar daar kun je ook ???? tekens bij zetten.

Dat zijn we eens. De regels zijn minimumeisen. Eigenlijk zouden er geen regels nodig moeten zijn, maar ja, we zoeken zo graag de grens op, dan moet die er wel zijn...

Quote:
@jan w: Heb je de laatste nieuwsbrief van RFC gelezen

De informatie van RFC lees ik zeer selectief en met de nodige argwaan: nee dus.

Quote:
@jan w: Dan een beetje zomerstalvoedering erbij en dan lijkt het weer goed.

Dat lijkt me niet. Tijdens de Campina merkmelkperiode kon men goed bepalen of melk van grazende of zomerstal gevoerde koeien afkomstig was.
+1
Farmer_
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Dat lijkt me niet. Tijdens de Campina merkmelkperiode kon men goed bepalen of melk van grazende of zomerstal gevoerde koeien afkomstig was.

Dat lijkt me sterk.
pieta
@Jack Rijlaarsdam
Als het puur over imago gaat moeten ze het gewoon over een andere boeg gooien. Het gaat mij erom dat ze moeten stimuleren wat ze willen hebben. Willen ze aangeklede bedrijven hebben met wat vee om het erf regel daar dan iets voor. Nu zit je altijd met het schemergebied tussen wat is nou weiden en wat niet.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@pieta: wat is nou weiden en wat niet.

Niks schemergebied. Regels zijn duidelijk: alle melkgevende dieren, minimaal 120 dagen, minimaal 6 uur in een wei met voldoende grasaanbod zodat het vee voortdurend natuurlijk graasgedrag kan uitoefenen. Jij bent vakman genoeg om te bepalen of je hieraan kunt voldoen, hoeft niet eens iemand voor langs te komen om te controleren.

Quote:
@pieta: Het gaat mij erom dat ze moeten stimuleren wat ze willen hebben.

Men wil uitstralen dat wij in Nederland een professionele diervriendelijke melkveehouderij bedrijven die van puur natuurlijke en verse grondstoffen een super gezond en betrouwbaar product maakt. Dit alles vat je samen met een plaatje van een koe in een groene weide. Het valt dan wel wat tegen als je als consument in het echt 100 koeien in een standweide van 4 ha op een kluitje ziet staan wachten tot de boer z'n mengwagen weer vol gooit.
pieta
@Jack Rijlaarsdam
Er is iig één rechtszaak over geweest. Die werd in het nadeel van de boer beslist terwijl hij voldeed aan de door jou hierboven beschreven criteria. En er zijn er ontzettend veel die niet aan de voorwaarden als hierboven voldoen en wel weidepremie beuren. Maar het is natuurlijk wel juridisch gevogel.
+1
jan w
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Men wil uitstralen dat wij in Nederland een professionele diervriendelijke melkveehouderij bedrijven die van puur natuurlijke en verse grondstoffen een super gezond en betrouwbaar product maakt. Dit alles vat je samen met een plaatje van een koe in een groene weide. Het valt dan wel wat tegen als je als consument in het echt 100 koeien in een standweide van 4 ha op een kluitje ziet staan wachten tot de boer z'n mengwagen weer vol gooit.

Da's wel mooi, maar dan zal er ook voor betaald moeten worden. Nu krijgen weiders een beetje toeslag en de rest is een koekje van eigen deeg. De niet weiders worden gekort. Een directeur waaraan eisen worden gesteld worden ook betaald en dat komt wel uit de grote pot. En het uistralen van professioneel diervriendelijke veehouderijen is wel leuk, maar het gaat om het rendement.
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@jan w:maar het gaat om het rendement.

Als boeren bij elke investering zo goed keken naar het rendement als bij de weidegang dan zag de melkveehouderij er heel anders uit. Bij investeringen in quotum de laatste jaren of in veel te dikke machines is nooit naar het rendement gekeken, maar bij weidegang is dat ineens allesbepalend. Volgens mij is weiden hardstikke rendabel maar willen de meeste boeren veel liever op een trekker met voermengwagen langs de koeien crossen dan gezellig de koeien achter uit het land halen. De meeste control-freaks raken helemaal over de flos als ze weer eens met de echte natuur (regen en zon) te maken krijgen. Ik denk dat veel belangrijkere argumenten voor de meeste boeren zijn dan dat geneuzel over rendement. Ik kan geen goedkoper systeem bedenken dan wat ik op het moment heb, een melkmachine en een basisstalletje en daar gaat het heen.
+3
gezienus
@jan is hobbyboer
als onze huiskavel groot genoeg was liepen ze dag en nacht buiten
weiniger inkuilen en uitkuilen en de mestkelder blijft leeg
+3
gezienus
@gezienus
hier nog een citaat van een duitse melkveehouder

20.000 Euro an Kraftfutter, 5.000 Liter Diesel, 450 Bulldog-Stunden, die wir nicht gefahren sind, dann ungefähr 6.000 Euro, die der Lohnunternehmer nicht bekommen hat, weil wir die Arbeiten nicht brauchten. Die Tiere haben sich ihr Futter selbst geholt und ihre Gülle quasi selbst ausgefahren. Und so setzt sich dann das zusammen, was man nicht glaubt: Obwohl man weniger liefert, kommt mehr raus."

Georg Breinbauer, Landwirt, Tittling, Landkreis Passau
oldhuus
@jan is hobbyboer
Of ze hebben een robot.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@pieta: Er is iig één rechtszaak over geweest. Die werd in het nadeel van de boer beslist terwijl hij voldeed aan de door jou hierboven beschreven criteria.

Dan ben je onjuist geïnformeerd. De betreffende veehouder houdt zestig verse koeien bij de robot binnen en weidt de overige 100 koeien die door de melkstal gaan. Zijn argument was dat de verse koeien na ongeveer 100 dagen doorschuiven naar de melkstalgroep en dan ook de 120 dagen weidegang krijgen. De rechter gaf aan dat de regels duidelijk zijn: op elke weidegangdag dienen alle melkgevende koeien weidegang te krijgen. Hij voldoet dus niet aan de regels.

Quote:
@pieta: En er zijn er ontzettend veel die niet aan de voorwaarden als hierboven voldoen en wel weidepremie beuren.

Vandaar de scherpere controle op de administratie en de onderzoeken naar samenstelling van de melk.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jan w: Da's wel mooi, maar dan zal er ook voor betaald moeten worden.

Dat wordt er ook. Waar denk je dat RFC de goede resultaten aan te danken heeft? Aan de charmes van 't Hart of het goede imago van de NL melkveehouderij?

Quote:
@jan w: De niet weiders worden gekort.

Bekijk het anders: de niet-weiders profiteren mee van het uitstekende imago.
+1
jan w
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Dat wordt er ook. Waar denk je dat RFC de goede resultaten aan te danken heeft? Aan de charmes van 't Hart of het goede imago van de NL melkveehouderij?

De winst komt nog steeds uit het verre oosten, moet wel nageven dat dat ook wel met het imago te maken heeft. Maar voor de nederlandse markt kunnen ze op het gebied van consumptiemelk en producten nog steeds onvoldoende rendement halen om daar mee de weidetoeslag te bekostigen, het rendement hierin is zelfs nog lager dan de andere sigmenten van RFC
Farmer_
Quote:
@gezienus: als onze huiskavel groot genoeg was liepen ze dag en nacht buiten
weiniger inkuilen en uitkuilen en de mestkelder blijft leeg

Hier lopen ze ook dag en nacht buiten op de andere locatie, ze vreten bijna net zoveel TMR als ze binnen zijn, ze lopen een rondje, vreten wat in de wei, dan liggen ze weer een tijd, waarna ze weer binnen staan te vreten, mestput is ook bijna even snel vol maar dat vindt ik niet erg kan die fir mest goed gebruiken op de maai weides, is beter dan KAS.

Dat verhaal van die Duitse boer neem ik met een korreltje zout, je kent die Duitsers toch ook wel. 😄
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote:

Snel mee stoppen, Jan. Jij benadert alles vanuit je eigen situatie, accepteer nu eens dat een ander andere prioriteiten stelt dan uitbollen op een aftandse grupstal tussen die stinkknollen.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jan w: De winst komt nog steeds uit het verre oosten, moet wel nageven dat dat ook wel met het imago te maken heeft.

Mooi, dat we het bij het scheiden van de markt toch nog eens zijn.
+1
Farmer_
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Dat wordt er ook. Waar denk je dat RFC de goede resultaten aan te danken heeft? Aan de charmes van 't Hart of het goede imago van de NL melkveehouderij?

Dus als de koe uit de wei verdwijnt willen de chinezen en andere de melk niet meer, denk het toch niet, heeft meer met betrouwbaarheid en controle te doen, de Chinees zoekt veiligheid in zijn melkproducten, Dld zit ook op die markt, die staat ook niet bekend van koe in de wei, eerder het tegendeel, veel opstallers.
De Chinezen zullen geen melk kopen in een land dat de controle niet zo nauw neemt.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Farmer_: Dus als de koe uit de wei verdwijnt willen de chinezen en andere de melk niet meer, denk het toch niet, heeft meer met betrouwbaarheid en controle te doen,

Betrouwbaarheid en controle zijn basisvoorwaarden, dat hoort iedereen voor elkaar te hebben. Met een weide-imago kun je je onderscheiden. Komen we achter wanneer de vraagmarkt omslaat in een aanbodsmarkt.
pieta
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: De rechter gaf aan dat de regels duidelijk zijn: op elke weidegangdag dienen alle melkgevende koeien weidegang te krijgen

Zo schreef je het de eerste keer niet. Het verschil zit hem in de details. Kun je ook meteen zien wat een bureacratie het eigenlijk is. Als deze veehouder nou van zeg 1 april tot 1 oktober alle melkgevende koeien buiten doet en verse koeien de eerste zestig dagen niet uiten doet. Dan doet ie veel voor het imago en krijgt hij geen weidetoeslag.
Ik heb overigens de regels niet gelezen want ik heb ze binnen.
jan is hobbyboer

Mag ik niet meer denken? Ik benader alles gewoon eenvoudig en simpel, de trend is precies de andere kant op, overal moeilijk over doen en een berg techniek tegenaan gooien.

Die grustal is er nu eenmaal, da's een makkelijke stok om mee te slaan bij mij. Daar hoor je mij ook nooit enthousiast over doen. Als ik 50 koeien zou hebben had ik gewoon een ligboxenstalletje met een visgraat melkputje en verder de koeien nog steeds bijna altijd buiten lopen. Da's gewoon zo makkelijk, als je dat eenmaal gewend bent wil je nooit meer anders 😄
+1
jan w
Quote:
@pieta: Zo schreef je het de eerste keer niet. Het verschil zit hem in de details. Kun je ook meteen zien wat een bureacratie het eigenlijk is. Als deze veehouder nou van zeg 1 april tot 1 oktober alle melkgevende koeien buiten doet en verse koeien de eerste zestig dagen niet uiten doet. Dan doet ie veel voor het imago en krijgt hij geen weidetoeslag.
Ik heb overigens de regels niet gelezen want ik heb ze binnen

Daar zit nu ook het geneuzel bij de robotmelkers. Bij die boer doen alle koeien aan de voorwaarde dat ze allemaal voldoende dagen en voldoende uren weidegang hebben gehad. Maar niet allemaal tegelijk en daar zit nu ook het knelpunt bij de robotmelkers. Aan de dagen en de uren valt aan te voldoen. Alleen dat allemaal tegelijk niet. Dus in principe zouden ze ook van alle robotweiders de weidepremie in moeten trekken. Maar als ze dat bij mij zouden doen, dan blijven mijn koeien binnen. Misschien komen we er met het project robotmelken en weidegang uit en anders zien we het wel.
jan is hobbyboer
Quote:
@jan w: Bij die boer doen alle koeien aan de voorwaarde dat ze allemaal voldoende dagen en voldoende uren weidegang hebben gehad.

Dit is nu precies waar het spaak loopt. Die voorwaarde van 120 dagen 6 uur per dag weiden heeft natuurlijk niets met weiden te maken. Koeien staan nog 90% van de tijd binnen. De moderne boer is maar met een ding bezig, precies binnen de regeltjes blijven (zowel met weiden als met milieu dingen, fiscale aftrekpostjes etc), ipv de intentie van het idee een warm hart toe te dragen.(RFC vindt dat het beter verkoopt als er koeien in de weide lopen). Eigenlijk vinden ze dat weiden nix, maar omdat het nog een halve cent (jawel een halve cent, waar praat je over) extra oplevert willen ze nog wel net aan de minimumvereisten voldoen, sommigen willen zelfs premie zonder er aan te voldoen, maar blijkbaar is de controle iets strenger geworden. Jammer dat je zo als slaaf van regeltjes moet leven. En maar zeuren (en zelfs procederen) over de criteria, wat een sneu leven.
+1
pieta
@jan is hobbyboer
Ik vind dat @ jack rijlaarsdam meer geprikkeld dan prikkelend reageert maar dat terzijde. Die makkelijke stok om mee te slaan gebruik jij ook de hele tijd Jan. Koekje van eigen deeg.
pieta
Quote:
@jan is hobbyboer: En maar zeuren (en zelfs procederen) over de criteria, wat een sneu leven.

Volgens mij zeuren de weiders er nog meer over. Ik weet geeneens de exacte regels. Dit bedoel ik nou eigenlijk met die stok waar jij constant mee wil slaan. Het is bij jou ook steeds hetzelfde riedeltje.
+1
gezienus
[@jan is hobbyboe rjawel een halve cent, waar praat je over

sorry jan daar moeten sommige mensen een paar maand voor werken ,,,, mischien sigarendoos inruilen voor rekenmachine
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@pieta: meer geprikkeld dan prikkelend

Mwoah, vond 't gewoon lekker scherp. Jan lijkt me een mooie vent om een biertje mee te doen, gespreksstof genoeg. Hij doet alleen of hij heel relativerend in het leven staat, maar ondertussen kan hij totaal niet begrijpen dat er verschil in uitgangssituatie en ambitie is met collega's. Dat relativeren doet hij dus alleen om z'n eigen keuzes goed te praten, die van een ander zijn per definitie onverstandig.
Erco
@Jack Rijlaarsdam
problemen thuis ofzo Jack en moet je je frustraties hier even kwijt? Hou het een beetje netjes, zo ga je niet met elkaar om. Dit is toch geen nette reactie! Of het moet voor jou normaal zijn?
+1
gezienus
@Erco vind er niks mis mee, gewoon goede discussie jan en jack hebbbn zo zijn eigen ideen over de veehouderij niks mis mee om dat te verdedegen
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Erco: Dit is toch geen nette reactie!

Wie kaatst kan de bal terug verwachten. Jan heeft het continu over collega's met groeiambities die slaaf zijn van bank, accountants en regeltjes en een sneu leven hebben, omdat zij zich druk maken over zaken waar hij zich niet over druk wenst te maken. Die visie kennen we na herhaling in vele vormen ondertussen wel. Een beetje tegengas is wat mij betreft op z'n plaats, een goed verstaander hoef ik niet uit te leggen dat er een snufje sarcasme is toegevoegd...

Voor jouw info: thuis alles goed.
+1
jan is hobbyboer
@Jack Rijlaarsdam
Ik kan het hebben hoor. Schijn steeds meer ergernis op te wekken bij de mensen die het niet met mij eens zijn. En dat zijn er nogal wat. We zullen zien wie er gelijk krijgt in de toekomst. Wij in het oosten hebben de varkensboeren als voorbeeld, dat is in ieder geval een weg die ik niet wil gaan, maar iedereen een vrije keuze.
jan is hobbyboer
@gezienus
Een halve cent is bij een redelijk bedrijf van 100.000 liter in de maand (1.2 miljoen liter per jaar, ca 150 koeien vaak) 500 Euro per maand. Dan vraag ik me af wie er een rekenmachine nodig heeft en wie er droog brood vreet.
pieta
@jan is hobbyboer
Hij bedoelde voor de jaarpremie moeten sommige toch wel een maand gaan werken. En dat klopt wel. De premie wordt toch ook per jaar uitbetaald, niet per maand.
+1
mlkvhoudr
@pieta

Dit vind ik nou een goed initiatief van een collega melkveehouder. Komt al 15 jaar met een koe op de siepelmarkt.
siepelmarkten.nl/index.php/informatie/

Deze "triple A" gefokte koe laat zich gewoon benaderen door de kinderen/volwassen superleuk voor de bezoekers van deze markt en supergoed voor ons imago.

Een groot compliment waard voor deze collega melkveehouder
gezienus
@pieta
Zo kun je het ook redeneren. hier zijn nogal wat 450 € jobs per maand en daar doelde ik op

weidepremie is hier niet en mocht je de melkfabrieken geloven komt het er ook nooit
+2
gezienus
@jan is hobbyboer bij een redelijk bedrijf van 100.000 liter in de maand 

? Nu komt de aap uit de mouw dus dit vind je een redelijk bedrijf niet te klein en niet te groot
jan is hobbyboer
Quote:
@gezienus: Nu komt de aap uit de mouw dus dit vind je een redelijk bedrijf niet te klein en niet te groot

Ik pas me maar beetje aan aan jullie belevingswereld (dat wordt me nogal eens verweten, dat ik in m'n eigen wereldje leef). Bij mijn omvang van zeg 2 ton per jaar is het bedrag nog veel kleiner. Dan is het iets van 80 euro per maand, dat noem ik ruis, daar vind je aan het eind van het jaar niets van terug. Maar blijkbaar denken jullie er anders over. Gekke wereld nog steeds, aan ene kant vinden jullie 6000 euro per jaar veel geld, aan andere kant wordt er dozen met geld uitgegeven aan quotum, machines en grond, dan gaan er nog wel wat nullekes achter. Maar ja, dat is ook precies het probleem dat ik heb met de belevingswereld van de GROTE boeren.
+1
gezienus
@jan is hobbyboer GROTE boeren

jan hier 300 stuks dieren noem me ggeen grote boer

mijn doelsteling is veel melken, veel verdienen en zoveel mogelijk vrijtijd hoop nog een keer zoveel te melken en dat ik dan kan zeggen stond er bij en keek erna smily
jan is hobbyboer
@gezienus
Mensen die veel verdienen doen niet moeilijk meer over 6.000 euro per jaar. Combinatie van veel verdienen met melken, veel koeien houden en veel vrije tijd is trouwens niet de meest makkelijke.
+1
Cornelis
@jan is hobbyboerWel als je veel koeien weg laat.....
+3
gezienus
[@jan zijn genoeg mensen die 10000 schoon in de maand verdienen .betaal ze maar eens 1 maand niet uit dan flippen ze uit jii mag dan geen waarde op geld stellen maar ik denk elke cent is er eentje
+1
pieta
@jan is hobbyboer
Juist wel Jan. Die verdienen veel omdat ze over elke cent moeilijk doen. Wie het "kleine" niet eert is het grote niet weerd.
oldhuus
Wel mooi die verhalen. Maar hoeveel robots en melkkoeien heeft ie nou precies?
jvt
Hier de bulgaar, ook veel vrijheid en stukken goedkoper...
wenters
Betrouwbaarheid?
jvt
100% ok, en hij kan ook instrooien en evt helpen bij probleemsituaties bij koeien e.d. Robot zal dat niet gauw doen...
de hoef
Quote:
@jvt: 100%

we zullen over 3 jaar nog is informeren of je de zelfde melkers nog hebt .ik ken er meerdere waar ze van de eene op de andere dag nooit meer komen opdagen
gezienus
@de hoef je moet ze natuurlijk geen loon vooruit betalen
gezienus
de hoef
@gezienus
BETROUWBAARHEID IS IN HET OOSTEN VER TE ZOEKEN ,HEB EEN OOM IN POLEN ZITTEN ,DAAR HALEN ZE OOK ALLES WEG ,4MAN OM HET BEDRIJF TE BEWAKEN
+1
jvt
@de hoef,

ken verschillende boeren die al jaren de melkers hebben van hetzelfde uitzendbureau. Gezien het systeem van 3 maanden op en 3 maanden af heb je dus altijd wisseling, maar de baas heeft ze goed geselecteerd. We hebben 1 jongen waarvan ik hoop dat hij nog jaren blijft komen, de persoon voor de andere 2x3 maaanden is nu al de derde; de eerste twee bevielen mij minder en hebben wij afscheid van genomen. Die we nu hebben komt van Reintjes uit Duitsland af; daar had hij ook al drie jaar meegedraaid, maar aangezien e.e.a. niet gelopen is zoals gepland door Reintjes zit hij nu bij ons. Het zal nooit zo super worden als met de andere jongen, maar deze is gewoon goed. En... zo niet, dan vragen we gewoon weer een andere...
gezienus
@jvt wereld is toch klein. hoe kom je aan die van rientjes ook via jouw uitzend Büro
jvt
@gezienus

ja, aan het werkend personeel( melkers e.d) heeft het in elk geval niet gelegen dat e.e.a. niet volgens de planning is verlopen. Ik ben in elk geval blij met de nieuwe medewerker; als je een goede hebt en een super hoef je je over het melken in elk geval geen zorgen te maken; als je meent dat je dan niet meer in de stal hoeft te komen gaat het echter ook niet goed...

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , stal , koeien , melken en melkveehouder geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
103
DEELNEMERS
25
WEERGAVES
0