Ontploffing in stal in Lettele

Door een ontploffing in een stal aan de Cröddendijk in Lettele zijn vanmiddag vier koeien in een mestkelder terechtgekomen. Een koe heeft dat niet overleefd.

De koeien zijn door roosters zijn gezakt die door de ontploffing ontzet raakten.

Meer: rtvoost.nl/nieuws/default.aspx/…

Hopelijk gaat dit toch geen nieuw fenomeen worden.

Deel dit topic

Reacties

tijgernest
Dit is beslist geen nieuw fenomeen. Het gebeurt jaarlijks tig keer, alleen komen de meeste niet in de media........
De oorzaak is bijna altijd "hot work": lassen en slijpen in de stal zonder de gierput af te dekken. Als er dan een vonkje in de put komt, gaat het mis.
friesboertje
Voorafgaand moet er dan ook haast wel gemixt zijn lijkt me? Of kan dit na een week ook nog gebeuren bij een roostervloer?
spotmelker
Gasvorming stopt nooit, mixen versterkt het wel enorm. Ik denk dat het vertering en rantsoensafhankelijk is wat en hoeveel gas er vrijkomt. Het blijft uitkijken.
+3
tijgernest
Er zit ALTIJD gas (vooral methaan) in de gierput, ook als je niet mixt. Alleen als je er een dikke koek op hebt staan en er geen verse gier bovenop zou hebben, is het misschien voldoende ingesloten om geen explosie en/of brand te krijgen.

Wat de effecten zijn van een vonk in de put hangt ontzettend af van de lokale situatie.

- Is de stal slecht geventileerd: het vonkje hoeft niet eens in de put te komen. In de stal zelf is genoeg. Explosie en vuurbal in de stal en mogelijk ook in de put. De stal kan (deels) instorten en de vloer kan omhoog komen, met alle gevolgen van dien

- Is de stal goed geventileerd maar de put niet: explosie in de put en steekvlammen door de roosters, soms lokaal, soms door de hele roostervloer. De vloer kan omhoog komen, met alle gevolgen van dien

- Is de put goed geventileerd of zit er bijna overal een koek op: alleen blauwe vlammen boven de mest

- zit er schuim op de mest: kans op minder snelle brandvoortplanting in de put door "muren" van schuim

Elke situatie is anders. Ik probeer van elk ongeval te leren (hoe was de situatie ter plekke, wat is er precies gebeurd, wat waren de effecten, waren die logisch?) maar helaas blijven de meeste ongevallen buiten beeld en wordt daarvan - behalve door de betreffende boer en misschien zijn directe omgeving - niet geleerd.

Mestgasongevallen? Praat erover! Alleen door ervaringen te delen wordt duidelijk hoe groot de risico's echt zijn en hoe vaak zulke ongevallen voorkomen - en zullen meer mensen dit serieus nemen.

hazmatcat.nl/
contact@hazmatcat.nl

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's stal , koeien , koe , roosters , mestkelder en mestgassen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
4
DEELNEMERS
3
WEERGAVES
2