Melkveehouderij in #Weidegang spagaat

Het wordt een onmogelijke opgave om weidegang op het huidige niveau te handhaven. Wanneer we laten wat het is, krijgen we wat we hebben. We zullen het systeem moeten doorbreken. Gewenste duurzame productie met weidegang, een hoge fosfaatefficiëntie, voedselveiligheid en biodiversiteit moet worden beloond met prijsdifferentiatie en passende wet- en regelgeving. De uitdaging voor de melkveesector met de rijksoverheid! Cono is er mee gestart, FrieslandCampina komt er mee, wie volgt? Banken, accountantskantoren, voersector

Lees hier de complete column van Jaap Gielen: countus.nl/blog/bonus-malus-melkveehouderij/

Deel dit topic

Reacties

+1
dorpsrandhoeve
Countus: Schoenmaker houd je bij je leest, en zorg dat je scherp bent met het doen van de financiële administratie. In plaats van je met zaken te bemoeien waar jullie niet over gaan.
arjan Kok
Beetje geprikkeld zeker, mag wel hoor maar geeft meestal geen afgewogen reactie
+2
ricardo
Dorpsrandhoeve deel jouw mening in het algemeen, maar vind niks mis met deze blog.
+4
dorpsrandhoeve
Je moet mijn reactie in de juiste proportie zien.
Ik ben niet tegen weidegang, doe er juist zelf aan. Ook wat betreft fosfaat efficiëntie zit ik zelf vrij scherp te boeren. Daar gaat het niet om.

Dit gaat over zaken die de zuivelonderneming (coöperatie) en haar leden aan gaan. Dat LTO zich een mening vormt dat kan. Dat banken wat willen zeggen daar kan ik ook nog in komen. Maar boekhouders moeten gewoon de administratie doen, en goed ook. Klaar.
arjan Kok
Ben wel benieuwd wat er allemaal gaat veranderen, ben zelf van plan om na 6 jr volledig opstallen, weer voorzichtig te beginnen met weidegang voor een deel van de melkveestapel, het jongvee heeft de laatste 3 jr al geoefend, en dat moet nu wel een vervolg krijgen, zijn er prikkers die ervaring hebben met herintroductie van weidegang op hun bedrijf?
jan is hobbyboer
2x per dag doe ik dat.
Campagne
Het beste lijkt me te beginnen in Augustus als je je meeste voer binnen hebt, want ze versmeren erg veel gras in het begin. Beginnen met een groot stuk, kort gras. De versmeerde plekken (vaak kort bij de stal)met rantsoendraad afbakenen. Het mooiste is als je al enkele dieren (je jongvee)hebt die het al kunnen, dit geeft het voorbeeld. s Morgens hongerig naar buiten en later op de dag goed bijvoeren. Succes en volhouden.
arjan Kok
Doe voorlopig alleen de dieren buiten die als jongvee wat gewend zijn, 3e snee is net eraf, even vakantie, en daarna is de planning,
MTSTAMMINGA
@arjan Kok
Na augst koeien weiden en op de melk houden valt niet mee hier
arjan Kok
@MTSTAMMINGAdit jaar is ook alleen maar een oefening om te voorkomen dat de koeien met enige weidegang ervaring het niet verleren, zal bij leven en welzijn wel verslag doen hier
Todi
@MTSTAMMINGA
Karst wat doe je aan maag-darm en long worm preventie?
MTSTAMMINGA
@Todi
Engelijk niets Als ze binnen komen straks giet ik spul over de rug als ze hoesten
miss boerin
Ja, is lastig
+1
friese koemelker
Hier al 6 jaar ervaring ,wennen binnen een week.
spotmelker
Waarom zou een accountant geen mening mogen geven? Dit is i.h.a. gebaseerd op bedrijfseconomische cijfers. Bovendien begeleid Jaap veel studieclubs en doet aan projectbegeleiding bij privaat praktijkonderzoek en is daardoor up to date.
+1
wally
Als ik er om vraag is een mening welkom
advies geven Mogen/moeten ze ook

maar uitgebreid in de media op de voorgrond treden vind ik geen doel op zich

heb liever persoonlijk advies met orakels in de media is het gevolg dat iedereen zich ermee gaat bemoeien over onze hoofden heen

en dat alleen omdat het goed is voor hun ego ?!?!?
hofmiddelburg
Ik ben voor mezelf voorstander van weiden.
Accountants hebben naar mijn mening een goed beeld van het financieele
reilen en zeilen.
Wat ikzelf ervaar is dat een accountant in cijfers denkt.
Adviezen die ik krijg zijn absoluut het beste voor mijn bedrijf, alleen in de praktijk niet altijd haalbaar.

Zeggen hoe het moet vanachter het bureau is één.
Het uitvoeren is twee.

Maar advies is natuurlijk altijd welkom.
Je hebt zelf de keuze wat je er mee doet.
dorpsrandhoeve
Dat men een financieel beeld vormt voor je is goed, daar heb je ze voor. Je behoord zelf genoeg ondernemer te zijn om de juiste beslissing daarop te maken.
Campagne
In zijn laatste alinea zegt Jaap Giele van Countus: "gewenste duurzame productie moet beloond worden met een prijsdifferentiatie". Mee eens. Het is alleen de vraag of er voldoende markt is voor deze onderscheidende melk. Daar valt of staat het mee lijkt me.
dorpsrandhoeve
De vraag die je dan moet stellen is: Wiens gewenste duurzame productie? Dat is in mijn ogen een zaak van in mijn geval de zuivelcoöperatie en haar leden. Die zijn oud en wijs genoeg om goede overwegingen te maken.
hofmiddelburg
De Partij voor Dieren heeft ook in veel gevallen het beste voor met de boeren.
Samengevat zeggen zij; als de boer duurzamer en diervriendelijker produceert moet hij daarvoor beloond worden.
Maar waar komt die beloning dan vandaan?
Van de consument, of de wereldmarktprijs, of EU-subsidie, of sinterklaas?
Kortom, de bedoelingen zijn allemaal goed, alleen er gebeurd niks.
Als ondernemen zo makkelijk was dat je alle veranderingen betaald kreeg, ging er geen bedrijf meer failliet en waren er in Nederland 17 miljoen ondernemers. Helaas is het niet zo. Regel je het binnen de sector zelf of wacht de regelgeving af en dan weet je zeker dat het sws geld kost. De pvd heft wel een punt maar weet ook wel dat het geld ontbreekt. Die beloning zal dan zelf door de sector opgehoest moeten worden.
+1
pieta
@zuidwestfriesland
Waarom? Volgens mij doet een ondernemer bepaalde dingen juist om de kost te verdienen. Dus als het geen geld opbrengt kun je er beter niet in investeren.
Bij weidegang gaat het volgens mij over beeldvorming. Voor de beeldvorming maakt het niet uit of een boer al zijn (melk)koeien buiten heeft lopen of slechts een deel. Wat bij de één een deel kunnen bij een ander wel alle koeien zijn.
arjan Kok
Als prijs differentiatie moet helpen om weidegang te stimuleren zal het weinig helpen, want de markt daarvoor ontbreekt, die is er alleen in de bio sector, persoonlijk vind ik weidegang wel een uitdaging en als het wat oplevert is dat mooi meegenomen maar geen voorwaarde
+2
jan w
De "grotere" Accauntantskantoren strooien momenteel allemaal met zout. Hun bedrijfsvoering is grotendeels gebaseerd op een te grote advies afname. En het verkopen van dat advies stokt momenteel behoorlijk, dit omdat de boer de hand ook op de knip houdt. Daardoor hebben de accauntantskantoren het niet makkelijk en gaan ze zoeken om het advies op een andere manier aan de man te brengen.
Zit de kern van alles niet dat we onszelf zo "vastgezet" hebben binnen ons eigen bedrijfssysteem dat we niet meer in kunnen spelen op veranderingen die of door de overheid of door de consument verplicht/gewenst zijn. Kijk ik naar de andere bedrijfstakken binnen het MKB hebben ze dit ook. Als ondernemer ben je verplicht constant bezig te zijn je bedrijfsvoering te veranderen of aan te passen ook al levert dit niks op
pieta
Quote:
@zuidwestfriesland: Als ondernemer ben je verplicht constant bezig te zijn je bedrijfsvoering te veranderen of aan te passen ook al levert dit niks op

Verplicht klinkt al slecht.
Coen
Noodzakelijk ?
Campagne
@zuidwestfriesland: hoe bedoel je dat; "zelf zo 'vastgezet' hebben binnen ons eigen bedrijfssysteem"?
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@Campagne: Campagne - 6 uur geleden

@zuidwestfriesland: hoe bedoel je dat; "zelf zo 'vastgezet' hebben binnen ons eigen bedrijfssysteem"?

Lijkt me logisch, hoe dichter je langs de grenzen van de financiering, beschikbare arbeid en de wettelijke (milieu)regels schurkt, hoe minder bewegingsruimte je hebt. Als er dan wat gewijzigd moet worden in de bedrijfsvoering is de kans dat je klem komt te zitten veel groter dan bij iemand die voor deze zaken nog ruimte over heeft.
Campagne
@jan is hobbyboeroké, als men zich dus zo kwetsbaar heeft gemaakt is er inderdaad weinig tot geen ruimte meer. Gezien de huidige ontwikkelingen en regelgeving kan men dan inderdaad 'vast' komen te zitten. Maar dan ben is men daar zelf bijgeweest lijkt me. Hoe hebben die zich dat dan voor laten rekenen door hun accountant? Onze accountant had altijd een andere weg voor ogen dan ons, maar we hebben nog steeds een rendabel bedrijf en zijn vrij. Accountantskantoren en de rest eromheen hebben andere belangen dan een boer en dat is goed om je dat voor ogen te houden.
+4
pieta
Quote:
@Campagne: Hoe hebben die zich dat dan voor laten rekenen door hun accountant?

Hier gaat het al mis. Je moet het zelf uit kunnen rekenen. Lukt dat niet dan is er niet genoeg rendement.
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@Campagne: Hoe hebben die zich dat dan voor laten rekenen door hun accountant

Wat moet je nou met zo'n accountant Campagne, als hij berekeningen maakt waar je toch nooit wat mee doet zou ik tegen de beste man zeggen, laat maar zitten die berekeningen van jouw. Je betaalt wel voor die berekeningen. Daarom heb ik ook een accountant die alleen maar een fiscale jaarrekening maakt, de rest kan ik op een sigarendoos wel uitrekenen. Als dat niet kan is het plan veel te ingewikkeld met meestal veel te lage (en toch nog te positief ingeschatte) marges en moet je het niet doen. Tenminste dat vind ik.
matt
@pieta
Hebben hier ook gerekend,aan een plan om te verdubbelen,in die tijd dat dat in was!
Uitkomst was,dat het uitkon als de quotumkosten nul zouden zijn,en de arbeid niet geteld
Werd.
Paar dagen,vrij gepakt en heel nederland rondgereden,en nieuwe golfplaten geteld..

Maar dat de quotumkosten in 2014 nog een kwartje,zouden zijn had ik toen ook
Niet gedacht.
pieta
@matt
Dat had ik nou wel gedacht. Ik heb in, ik dacht 2007, accon op bezoek gehad om me te adviseren mijn quotum te verkopen. Vriendelijk uitgelegd dat dat te laat was. Dan had je bij 45 cent moeten verkopen. Was volgens hun zeker nog interessant. Zij verwachtten toen dat in 2011 het quotum zijn waarde verloren zou hebben.
+1
Campagne
@jan is hobbyboerinderdaad, ik schrijf ook had, want die berekeningen hoeven we niet meer. Je kent zelf je bedrijf en inzet het beste en ook of passende is binnen het sociale-gezinsplaatje.
friese koemelker
De boek houder heeft zich bij ons te beperken om volgens geldende regels eerlijk het boekjaar uit te rekenen endan de afdracht naar de bodemloze schatkist tezo laag mogelijk te bepalen .ooknog een leuk rapportje om de bankman van zijn slapeloze nachten af tw helpen.En verder zijn smoel houden.
+1
pieta
Quote:
@friese koemelker: En verder zijn smoel houden.

Zo, strakke praat. Als ie bij je op bezoek ben je dan ook zo of heb je dan wel enig fatsoen?
+2
MTSTAMMINGA
Alles je bij hem opbezoek bent is het wel gezellige @Pieta

Ik vindt het altijd maar niets alles die boekhouder alles met me eens is Wat dicusie met de boekhouder vindt ik altijd wel LEERZAAM !!!
+1
@MTSTAMMINGA
Als iedereen rechts afgaat, durf ik wel links af te gaan. Jij dan Karst ???
jan is hobbyboer
@de tukker oet twente

ik heb bewezen dat ik dat wel durf 😄. Meesten is het alleen maar borrelpraat, het is nl. niet zo makkelijk om het volledig anders te doen dan de meerderheid. Dus je moet niet al te sociaal zijn, dan kun je beter beetje met de meerderheid meehobbelen, dat praat makkelijker op feestjes en forums.
+1
@jan is hobbyboer
Het is niet alles goud wat er blinkt, wat je bij veel bedrijven ziet gewoon je eigen kop volgen, een dure liter goedkoop in de tank krijgen dat is al JAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAREN ons motto, we hebben jaren gehad dat we meer dan 100000 gulden aflosten/ jaar wel te verstaan, en dan kun je slagen maken.
@jan is hobbyboer
Het is niet alles goud wat er blinkt, wat je bij veel bedrijven ziet gewoon je eigen kop volgen, een dure liter goedkoop in de tank krijgen dat is al JAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAREN ons motto, we hebben jaren gehad dat we meer dan 100000 gulden aflosten/ jaar wel te verstaan, en dan kun je slagen maken.
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@de tukker oet twente: Het is niet alles goud wat er blinkt, wat je bij veel bedrijven ziet gewoon je eigen kop volgen, een dure liter goedkoop in de tank krijgen dat is al JAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAREN ons motto, we hebben jaren gehad dat we meer dan 100000 gulden aflosten/ jaar wel te verstaan, en dan kun je slagen maken.

1x is genoeg hoor, ik snap het en ben overtuigd 😄
+1
pieta
Quote:
@jan is hobbyboer: Dus je moet niet al te sociaal zijn

Jij zegt altijd dat je sociaal bent. Smiley. Ik heb trouwens een andere mening over de stap die jij gezet hebt als dat het durf is. Ik neem dan ook maar aan dat je het cynisch bedoeld.
+1
MTSTAMMINGA
@de tukker oet twente
Maar je moet er wel overreken vind ik ,ja oa met die duure boekhouder 2 Bedweterige personen weten altijd meer als 1 eigenwijse vrijgezel boer 😄

Ik ben net als @jan is hobbyboer met weinige werk een boel proberen te verdienen
pieta
@MTSTAMMINGA
O dat vind ik ook. Maar spreken doe ik hem niet zo vaak. Maar ik ben wel netjes tegen hem. Zoals ik verwacht dat men dat ook tegen mij is en daar komt bij mij niet in voor dat ie zijn smoel moet houden. Dat vind ik dan weer dom en lomp klinken. Je kunt hetzelfde ook op een fatsoenlijke manier zeggen.
+2
friese koemelker
We zijn al jaren uitgekeken opadviseurs .maar we houden het el netjes. in hetverleden toch al twee kantoren waarbij door ons de relatie gewoon zakelijk de relatie en goed afgewerkt beeindicht is.Let wel jij bent de verantwwoordelijke voor jou bedrijf en dan moet je oppassen dat niet ieder thuis is in jouw denken over jou bedrijf en je kunt diverse beweegreden hebben om iets op een bepaalde manier te doen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , frieslandcampina , campina , biodiversiteit , voedselveiligheid , weidegang , regelgeving en cono geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
48
DEELNEMERS
18
WEERGAVES
0