Illustratie van: Thijs-4620

'Boycot legt diepe crisis landbouw bloot'

De Russische boycot van landbouwproducten uit Westerse landen doet pijn in Nederland, maar de échte landbouwcrisis zit veel dieper, betoogt Foodlog-hoofdredacteur Dick Veerman in een scherpe analyse op Foodlog.nl.

Deel dit topic

Reacties

jan 1
Makkelijk praten nu het ff wat tegen zit,we hebben jaren handel gedaan met de russen ,en er ook wat aan verdiend.(wederzijds)Dat hoort bij een handels land als nl.Eigenlijk zegt Veerman je moet geen exporteur meer willen zijn ,maar alleen voor interne markt produceren.Betekend per direct 80 % vd boeren naar huis sturen.Over schade gesproken!!
+8
MTSTAMMINGA
Laten we ereens de gek meehebben !!
Als het gaat zoals we nu denken gaan we niet door het fosfaat plafoon 😄
david2
Ja daar wordt ik stil van....., maar volgens mij heeft dick wel gezegd zoals het zit
+3
jan is hobbyboer
Kijk, gelukkig is er nog iemand in Nederland die dingen zo ziet als ik:

>>>>>>>
De Ruslandcrisis maakt zichtbaar wat Foodlog al sinds jaar en dag bespreekt. Nederland kampt met een landbouwcrisis. Door pappen en nathouden, wordt die werkelijkheid het liefst onzichtbaar gemaakt. Er iets aan doen kost boerenkoepels leden, het ministerie zorgen en met name de Rabobank forse afschrijvingen.
>>>>>

Maar ja, je maakt er geen vrienden mee, vooral niet op een boerenforum.
+5
mlkvhoudr
Crisis zit in je hoofd jan, er is nog lang geen crisis in de portomonee bij de melkveehouders in nederland.

Ik lever aan de verkeerde fabriek en heb nog steeds een beetje marge, die aan de goede fabrieken leven die hebben helemaal een mooi rendement.

Kortom er is geen crisis in melkveehoudersland
+4
Jan Veenhouwer
Er is natuurlijk wel wat te zeggen over alle subsidies en regelingen die onrendabele produktie overeind houden, maar over het geheel is het toch gewoon een kwestie van handel, wij verkopen en exporteren voedsel, voor dat geld kopen we weer produkten die we zelf niet hebben of maken. Als dan een diktatortje als Poetin die handel als politiek wapen gaat gebruiken sta je altijd machteloos.
Alleen produceren voor eigen markt, betekent dat dan ook gelijk dat je niet meer wilt importeren? Dan wordt het wel een schrale en dure boel hier denk ik.
+2
jorisdriepinter
Er zitten in bepaalde delen van de NL landbouw wel systeem risico's. Dat is waar Veerman op wijst.
Intensief en glastuinbouw hebben hun concurrentievoordeel grotendeels verloren t.o.v. Andere landen. Dat gaat wel pijn doen. Triest voor de betrokken ondernemers en vervelend voor de bank.
+1
MTSTAMMINGA
Goed gezond betaalbaar voedsel is het beste ruilmiddel wat er is in de handel Zei een prof eens op een Nisco bijeenkomst in Heerenveen
+9
Jack Rijlaarsdam
Dhr. Veerman is een links georiënteerde populist die in deze tijdelijke tegenwind voor voedsel exporterend Nederland een kans ziet z'n gelijk te halen.

Hij heeft wel heel erg veel woorden nodig om te zeggen: de Nederlandse landbouw is als netto exporteur gevoelig voor verandering op markten buiten onze eigen regio. Oeverloos lullen om zichzelf te profileren.

Dan inhoudelijk: Veerman denkt het risicoprofiel van de Nederlandse landbouw te verlagen door productie te verminderen en op afzet in de eigen regio te richten. Buiten het feit dat krimp een hele kostbare omslag is doordat de landbouw al decennia ingericht is op export, lost het voor de overgebleven bedrijven niets op. De overgebleven afzet voor de regionale thuismarkt blijft net zo gevoelig voor opgeklopte vermeende voedselschandalen en de toestand van de financiële huishouding van de consument.

Laten we ook niet doen of de landbouw een hele speciale sector is. In elke sector overleven alleen de best presterende bedrijven, gaat de schaalvergroting onverminderd door en is er op z'n tijd wat geluk nodig. Alleen de prijspieken en -dalen zijn wat grilliger onder invloed van de weersinvloeden.

Glastuinders die rechtstreeks zaken doen met Rusland en geen andere afnemers hebben, kun je verwijten te kort aandacht gehad te hebben voor hun risicoprofiel. Neem ik onze afzetorganisatie, FrieslandCampina, dan heeft het management al jaren oog voor risicospreiding door zich te richten op een gespreid productenpakket èn een goede regionale spreiding. De huidige Ruslandcrisis (als je al van crisis mag spreken, geen mens weet nog hoe dit uit gaat pakken) zal best impact hebben, maar het lijkt mij overdreven om er nu voor te pleiten 80% van de Nederlands landbouw te gaan saneren met flink negatieve gevolgen voor onze handelsbalans, werkgelegenheid en uiteindelijk ook de ruimtelijke ordening in Nederland.
jan is hobbyboer
Hij is vast een linkse populist die zichzelf graag hoort lullen, en over dat afschaffen van de volledige export is natuurlijk gelul, maar kern van het hele gedoe met rusland is, dat er maar zo'n klein rimpeltje in een afzetmarkt(je) hoeft te komen er moord en brand geschreeuwd wordt. Een echte sterke sector vloekt een keer (maar dat is ook not done in groot deel van landbouwland) en gaat weer verder met oplossingen bedenken, niet jammeren bij de overheid. Dus erg stabiel oogt het allemaal niet. Je mag best exporteren maar dan voor een goede prijs met inachtneming van de risico's. Als je meer risico loopt moet je een hogere prijs krijgen, dan kun je het hebben als het een keertje misgaat. Lijkt er sterk op dat dat niet gebeurd, exporteurs zijn allang blij dat ze het product kwijt kunnen. Banken doen trouwens hetzelfde, als ze het niet met je zien zitten betaal je een hogere rente als wanneer je het lievertje van de bank bent. Dat zou op basis van een goede risicoanalyse moeten zijn.

Overal is in crisitijd trouwens wel eens wat, bedrijven in de thuiszorg bijvoorbeeld zijn volledig afhankelijk van de overheid en moeten volgend jaar ineens 40% inleveren, dat vraagt meer aanpassingen en omdat het geld van de overheid komt hoeven die niet te gaan bedelen om extra compensatie, je ziet maar hoe je het oplost, je krijgt van de ene op de andere dag 40% minder.
Bouwbedrijven hebben er ook stevig van langs gehad omdat tot 2008 samen met banken en projectontwikkelaars een groot feest gevierd is. Toen die zaak in elkaar klapte, uiteindelijk omdat banken dingen financierenden die nooit konden, is daar ook een halve sector failliet gegaan en ligt de rest nog op apegapen. Die hebben gelukkig ook geen serieuze compensatie gekregen van de overheid.
En zo zijn er nog veel meer sectoren waar wel eens wat gebeurd.
+3
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jan is hobbyboer: Een echte sterke sector vloekt een keer en gaat weer verder met oplossingen bedenken, niet jammeren bij de overheid.

Gelijk heb je. Zo zal het ook gaan, het huidige gejammer komt van banken, adviseurs en belangenbehartigers. Heb jij 't Hart al met tranen in de ogen in het Acht uur journaal gezien?
pieta
Quote:
@jan is hobbyboer: Overal is in crisitijd trouwens wel eens wat, bedrijven in de thuiszorg bijvoorbeeld zijn volledig afhankelijk van de overheid en moeten volgend jaar ineens 40% inleveren, dat vraagt meer aanpassingen en omdat het geld van de overheid komt hoeven die niet te gaan bedelen om extra compensatie, je ziet maar hoe je het oplost, je krijgt van de ene op de andere dag 40% minder.

En raad eens waar ze gaan bezuinigen? Gewoon bij de zorgklanten, wat in personeel enz.
jan is hobbyboer
Quote:
@pieta: En raad eens waar ze gaan bezuinigen? Gewoon bij de zorgklanten, wat in personeel enz

Ik vind jouw redenering er wel een beetje een van, bij mij is alles heel erg, bij een ander valt het wel mee.

Ik mag nog wel eens van dichtbij in de keuken van de grootste thuiszorgorganisatie van Nederland kijken en ik kan je vertellen dat het van de ene op de andere dag 40% minder omzet hebben redelijk wat van een organisatie vergt (dit is een understatement). Op basis van z'n verwachtte omzet heeft een bedrijf personeel, kantoren, computers etc, en als daar ineens 40% minder van komt en er moet toch nog iets verdiend worden, kraakt en piept het gigantisch.

Trouwens alle clienten krijgen thuiszorg als er een zgn indicatie voor is, die wordt door de gemeente afgegeven, als de gemeente geen indicatie geeft mag de thuiszorgorganiatie ook geen zorg levernen. Daar kunnen ze dus niets aan doen. Hoe meer zorg hoe meer werk, dus ze willen graag.
+1
arie.j
Dus omdat Rusland nu eens wat onaardig doet moet al onze export van Agr. producten maar stoppen en minstens de helft van de Nederlandse boeren ook maar?
Hoe simpel en dom van verstand kan iemand zijn.
Tussen haakjes, hoe ver is de melkprijs eigenlijk al gedaald? Weet niemand dat?
Hard kermen voordat iemand pijn voelt, dat kunnen we!
Ieder die het zo snel in de broek doet wanneer ergens op de wereld een dictator minder aardig doet, laat die dan maar gauw de boel verkopen nu het nog duur is.
George
Die tegensancties zijn deze week pas ingegaan Arie. Dus de melkprijs zal nog niet gedaald zijn. Slechts wat transporteurs die hinder hebben ondervonden aan de grens met Rusland. Maar als Poetin daadwerkelijk 1 jaar lang de grenzen sluit zal er best wat prijsdruk komen op bepaalde agrarische producten.
+1
Campagne
Dat de landbouw in Nederland op grote schaal heeft of is aan het opschalen, is om de kostprijs te beheersen. Met meer werk/risico probeert de boer er een inkomen uit te behouden. Niet dat ie meer gaat verdienen, maar de periferie eromheen wel. Die heeft zijn vaste marges. Door die opschaling komt er meer aanbod, zakt de prijs. Voor wie doet die boer het nou? Liefdadigheid?
+1
friese koemelker
Ik vindt het eengigantiche prestatie wat de nederlanse land en tuinbouw presteert, op zo'n postzegel die ook nog steeds bewust kleiner gemaakt wordt zoveel hoogwaardig voedsel produceren dat je hier weg zelfs de russiche winkelschappen vult,een immens land! dit heeft niets met een voortdurende crists te maken ,maar mee door de eg opgenaaide oorlogs hitserij.hopelijk loopt dit conflikt niet verder op.
George
Dus jij denkt dat de eu op oorlog uit is?
jan is hobbyboer
Als het oorlog wordt dan zijn er wel belangrijkere problemen dan de melkprijs lijkt mij.
+1
friese koemelker
Heb jij dan geen nieuws gevolgd vanaf verleden herfst? vanuit nederland en de eu heeft men toch niet anders gedaan om de oekeraine naar de eu en het westen te lokken zonder te besefen hoe deinterne verhoudingen lagen tussen bevolkings groepen.en dan ook nog de rechtsteekse aanvallen op poetinm hebben wij van uit dit kleine land rusland te besturen,ook al gaat het ons lang nit naar de zin daar?
jan is hobbyboer
Onze koning zat een half jaar geleden nog een biertje te drinken in Sotsi, dus toen waren we nog grote vrienden. Paar maand later schiet die malloot een vliegtuig van ons uit de lucht. Fijne vrienden zijn dat.
+3
George
Beste friese koemelker dat ben ik wel met u eens. Ze hadden Oekraïne nooit bij de EU moeten willen halen en zo zijn er wel meer van die voormalige Oostbloklanden die kostentechnisch voor de EU beter Oostblok hadden kunnen blijven. Maar er zullen daar ook vast mensen wonen die wel liever bij de EU willen aansluiten.
jorisdriepinter
Poetin stookt de bevolking in een ander land op met wapens.
Hans van Baalen met woorden door een microfoon op een vol plein.
In de ogen van Rusland zit daar niet zo veel verschil in.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's landbouw geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
23
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN