Veel animo voor vaste melkprijs van 38 euro

DTO snel volgetekend

Melkveehouders blijken goed uit de voeten te kunnen met een melkprijs van 38 euro. Slechts daags na het in de markt zetten van een nieuw certificaat ter waarde van 38 euro kan Dairy Trading Online (DTO) melden dat het certificaat alweer overschreven is. De koers van de zuivelmarkt is richting het einde van augustus op zijn positiefst onzeker.

Meer: boerenbusiness.nl/melkmarkt/artikel/…

Deel dit topic

Reacties

jan is hobbyboer
Ben eigenlijk wel benieuwd wie de tegenpartij is, 38 cent t/m april 2015 en dan ook nog een vergoeding krijgen voor het risico. Je hebt wel lef al tegenpartij. Als ik een dik gefinancierde boer was lijkt het mij een fantastische optie. 38 cent is een dikke melkprijs in deze onzekere tijd.

Ik denk trouwens dat alleen 'vrije' boeren aan dit soort grappen mee kunnen doen, de rest heeft toch allemaal leverplicht?
+2
diezel
Is toch enkel een schriftelijke overeenkomst. Geen fysieke levering.
+1
Coen
Het is een melkswap 😄
jan is hobbyboer
@Coen
Hoe bedoel je dat? ik dacht dat het zo zat dat als de prijs onder de 38 cent zakt je bijbetaald krijgt tot 38 cent? dan moet er toch een tegenpartij zijn die vertrouwen heeft in die 38 cent (incl. risico), die partij moet dan toch die 38 cent uit de markt kunnen halen, anders gaat ie nat. Maar blijkbaar heb ik het (weer eens) verkeerd begrepen.
+2
hookwood
@jan is hobbyboerDe boer ontvangt geen prijs van DCA. Hij ontvangt het geld van zijn melkfabriek. Het contract van DCA is puur een speculatie op de garantieprijs van FrieslandCampina. Is die lager dan het contract dan moet DCA bijbetalen en andersom moet de melkveehouder bij betalen als de garantieprijs hoger is dan het contract.

Stel nou dat je levert aan bijvoorbeeld DOC en jouw DOC melkprijs is lager dan het contract terwijl de garantieprijs van RFC erboven ligt, dan moet je ook bijbetalen en beur je dus netto nog minder. Het is dus geen gegarandeerde prijs die je zelf zou ontvangen.

Daarnaast betaal je nog kosten voor het contract.
+1
jan is hobbyboer
@hookwood
OK op zich duidelijk, maar dan gaat DCA er nog steeds vanuit dat de garantieprijs van RFC komende half jaar op gemiddeld 38 euro blijft staan. Dat vind ik nog steeds wel lef hebben van de jongens DCA of wie er garant staat voor deze prijs. Ik ben er blij mee, want dan zijn de verwachtingen voor de melkprijs echt bijzonder positief. 38 cent en dan nog wat premie en 5 cent omzet en aanwas geeft toch een gezellige kasstroom. Jammer dat er nu nog quotum is 😄.
Coen
@hookwood , als je zelf melk levert aan RFC is het geen speculeren, maar voor dat gedeelte en die periode de melkprijs vastzetten.
hookwood
@CoenHet vastzetten is ook speculeren. Je speculeert dan feitelijk op een lagere garantieprijs dan de prijs waarvoor je het vastzet.
Coen
@hookwood , een ieder heeft zijn eigen gevoel bij speculeren, het gaat om de visie die je zelf hebt met betrekkking tot de prijsontwikkeling en de risico's die dat met zich brengt.

een renteswap is in mijn ogen geen speculeren als je maar leningen hebt met variabele rente, en niet alles afdekken
een termijncontract aardappelen is in mijn ogen geen speculeren als je de (kwaliteit) aardappelen maar zelf hebt, en niet alles afdekken
+2
pieta
@hookwood
Niet vastzetten is ook speculeren en zelfs meer als vastzetten. Als een RFC lid de prijs vastzet, waar zie jij dan de speculatie?
Frans1
Quote:
@pieta: waar zie jij dan de speculatie?

Als de garantieprijs onder de vastgezette prijs zakt en DCA dus moet betalen tot die prijs
+3
meelezer
Zo'n belofte straalt vertrouwen uit voor de melkprijs van de toekomst. Alles komt dus toch wel op zijn pootjes terecht.
ricardo
Paprika is ook al weer net zo duur als voor de boycot van poetin was net op de radio, loopt mischien wel weer met een sisser af.
jan is hobbyboer
Paprika's groeien niet meer vanwege koude weer, dus er is weinig aanvoer en daarom is prijs gestegen, niet dat de markt beter is. Tenminste dat heb ik gehoord.
+1
meelezer10
De 190 miljoen die rfc naar rusland exporteerd steld eigenlijk niet zo veel voor. Als rfc de melk van die 190 miljoen aan de vergisters weg geeft hoeft de melkprijs maar 2 cent te dalen. 190 miljoen op 10,4 miljard liter is toch 2 cent. Daarbij zal de melk naar de vergister nog wat opleveren en hoeven er minder kosten gemaakt te worden.

Maarja er zijn nog meer fabrieken die aan rusland leveren. En alles wordt toch op de markt gebracht. En een halve vrachtwagen te veel en de prijs kelderd.
Grasbaal
Met melk slaat een vergister op hol heb ik weleens begrepen

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkprijs , melkveehouders , dairy , zuivelmarkt en dto geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
16
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
0