Illustratie van: Thijs-4620

In BTW ja of nee?

Wil een stuk aan de stal gaan bouwen en bij wel bedrag excl btw is het interessant om uit de landbouw en in/de BTW regeling te gaan?? Boekhouders zeggen nogal gauw dat je van landbouw naar btw over moet gaan, maar is dat ook echt vaak zo??

Deel dit topic

Reacties

puddingbroodje
Dat is zeer verschillend per bedrijf vraag het je boekhouder die kan je verder helpen!
Jan Veenhouwer
Vraag dan ook even wat de boekhouder per uur kost als hij ieder kwartaal de BTW-aangifte voor je moet doen! Anders kost het je meer dan je aan BTW bespaart, want je zit er wel minimaal 5 jaar aan vast voor je eventueel weer in de landbouwregeling kunt stappen. Wij doen de aangifte zelf, daar ben je toch wel even over aan het rekenen, kan ik je vertellen.
Coen
De herzieningsperiode voor gebouwen is 10 jaar 😞

na 5 jaar uit de BTW-optie dan 50% van de ontvangen BTW op gebouwen alsnog terugbetalen 😞
conclusie: als je er één keer inzit kom je er niet meer uit 😞
koetje 33
Schat de kosten van de aanbouw ongeveer op 100000,- excl btw
+1
pieta
Uitrekenen kun je zelf ook wel. Alleen even rekening houden dat je als landbouwregelaar 5,374% btw op je melkgeld krijgt en als btw'er wordt dat 6%. Veel loonwerk = veel 6% kosten. Veel eigen mechanisatie = veel 21% kosten(aanschaf, onderhoud en diesel).
Coen
Wij zitten nog steeds in LBR 😄
je moet dan wel zorgen voor zo weinig mogelijk 21%-uitgaven 😄

3 jaar geleden begonnen met de bouw van een stal voor jongvee en droogvee, toch niet in de BTW-optie gegaan
+2
dorpsrandhoeve
Ik heb er de laatste 6 jaar dik voordeel aan gehad.
+1
Bertusboer
Meestal gaat het op jaarbasis om een paar 100 euro voor of nadeel. als je gaat investeren kan het echter al vrij snel uit! helemaal met stalbouw! Houdt er ook rekening mee dat je nog een deel BTW van de machines die je in de afgelopen 5 jaar hebt gekocht terug kan krijgen.
ronnie2
Je gaat meer investeren is goedkoper
als je nog jong bent aaltijd doen.
jan w
Over het algemeen zel je er voordeel bij hebben, dit omdat je met 2 btw tarieven te maken hebt. De ontvangsten melk en vee zijn 6% en het gros van de kosten is 21 %. alleen voer en loonwerker niet.
oldhuus
Als je meer BTW betaald als de BTW op melkgeld die je mag houden. Maar margeregeling is ook wel interessant als je veel fouragehandel/loonwerk doet en op veehandel hoef je geen 5,6% ofzo in te leveren. Maar hier wel in BTW gegaan vanwege veel investeringen, en vooral met die 21% bevalt me dat prima. Die 5,5% op veehandel en melkgeld is wel jammer, maar met lage prijzen heb je daar weer minder van dus.

En als je de laatste jaar veel geïnvesteerd hebt kan het wel interessant zijn, 1 jaar 75% 2 jaar 50% 3 jaar 25% van de btw op redelijke investeringen geloof ik.
Coen
Hoe hoger de melkprijs wordt, hoe minder voordelig de BTW-optie is 😄
LBR maakt je creatiever 😄
DUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUs hoe meer bier je drink hoe meer statie geld je krijgt ?
wotan2
Ligt er aan hoeveel % de toeslag deel uit maakt van je totale inkomsten,
hoe hoger het percentage des te eerder kan Btw uit. Bovendien krijg je nog een verrekening van de btw over investeringen die je de afgelopen jaren hebt gedaan.
koetje 33
Is dat in je voor of nadeel?
hookwood
In je voordeel natuurlijk. Je krijgt geld terug.
koetje 33
Ja, maar dan moet je wel iets gekocht hebben....
hookwood
@koetje 33Idd, maar je vervangt toch wel eens een machine oid?
koetje 33
Bedoel die verrekening.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's landbouw , stal en btw geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
19
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
1
TREFWOORDEN