Illustratie van: stijn-de-bock

Voor de watervoerders

Met name een vraag voor Petro. Bij watervoeren gaat het toch om het zo egaal mogelijke rantsoen, de zgn structuur etc hebben jullie 'schijt'aan omdat alles zo kort en egaal mogelijk moet om selectie te voorkomen. Klopt toch?
Nou komt m'n vraag, wij kuilen op dit moment in met de ladewagen, is hakselen dan beter? (we zitten voor de keuze mengwagen/zelfrijdende mengwagen) Of kun je dan net zo goed met ladewagen kuilen en met een zelfrijder de boel eruit frezen? Dan is het ook kort. Misschien kan heersink wat toevoegen, want de trioliet freest niet. Wat is in dit geval beter? frezen of zoals de trioliet snijden?
Gr Pinokkio

Deel dit topic

Reacties

Farmer_
Frezen zal wel helpen, als je niet freest kun je beter hakselen zodat het beter mengt, stuctuur moet er wel inzitten, wij maaien iets later voor meer structuur, heb van een voervoorlichter gehoord dat een klant van hem kort gemaaide gras silage met water toevoegde, was een catastrofe zei hij.
ROORDA J
De inkuil methode maakt volgens mij niet zoveel uit, als de opraapwagen maar kort genoeg snijd =4 cm. Uitfrezen maakt wel een korter product in de mengwagen en het gelijktijdig mengen zou de mengtijd t.o.v. een geladen mengwagen iets korter zijn voor dat het rantsoen 100 % goed gemengd is en dat is één van de belangrijkste voorwaarden.

Als er maar enige vorm van pensverzuring optreed is voldoende structuur, lees prik, altijd de beste toevoeging om de pens actief te houden.
Farmer_
Quote:
@ROORDA J: , als de opraapwagen maar kort genoeg snijd

Ja die loonwerkers, soms snijd het perfect. 😄
wally
Een zelfrijder werkt zo snel dat het frezen minder effect heeft omdat er per saldo korter gemengd word.

andere systemen kosten meer tijd en dan is er per saldo ook meer gemengd en elke vertikale en horizontale wagen verkleind ook tijdens mengen

zelfrijder krijg je nooit spijt van, je kunt eventueel loonwerker in de regio uitnodigen om maandje te voeren dan weet je het

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's hakselen , rantsoen , structuur en watervoeren geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
4
DEELNEMERS
3
WEERGAVES
0