RABOBANK

Daarnet een item gezien in het TV programma Nieuwsuur over de RABObank die kredieten op zegt van ondernemers met een zwak (klein) eigenvermogenspositie, dit ondank dat rente en aflossing altijd netjes worden voldaan!
Het gevoel bestaat dat RABO van het MKB af wil omdat deze "kleine"ondernemers niet intressant zijn voor de winstgevendheid van de bank
Hebben jullie dat gevoel ook, of ervaring mee?
Vooral hoevepachters met heel weinig eigen vermogen schijnen het bokje te zijn

Deel dit topic

Reacties

arjan Kok
Daar val ik ook onder, maar heb er nog nooit iets van gemerkt, je moet gewoon andere zekerheden bieden, en ja als pachter hoef je niet zo veel te lenen
mlkvhoudr
Niet ? ik vond het bij mij toch een mooie bak geld toen ik het bedrijf over nam, in geen verhouding met eigendomsbedrijven maar vond het toch een behoorlijke bak met geld
milkman1
Wat denk je van melkquotum wat indertijd is gekocht en volgend jaar niks meer waard is?!
+6
arie.j
Als je een lening afsluit staan de voorwaarden toch in het contract?
Bij gewoon rente en aflossing voldoen kan ik me niet voorstellen dat de Rabo moeilijk gaat doen.
Of je moet bewust onderpand gaan vervreemden.
Maar verder, hoeveel huizen staan er niet onder water? Bij gewoon rente en aflossing doet de Rabo dan toch ook niets?
Er zal wel iets meer of iets anders aan de hand zijn, en dan heeft de bank het al gauw gedaan.
Clooney
Mag de bank zomaar de rente omhoog zetten als der meer dan ruim genoeg onderpand is?
+2
pieta
Vaak wel. Ik heb het programma ook een stuk gezien en de contracten die je moet tekenen laten weinig ruimte voor de klant en veel voor de bank.
+2
Coen
Onderpand is niet cruciaal, het gaat om de vrije kasstroom.
George
Quote:
@Coen: onderpand is niet cruciaal, het gaat om de vrije kasstroom.

Beste Coen , onderpand is natuurlijk heel belangrijk! Stel dat iemand 15 ha land heeft en geen schuld en die zou van me €100000 willen lenen en geeft me die 15 ha land als onderpand , eerste hypotheekrecht dan interesseert me zijn kasstroom of boekhouding of jaarcijfers of wat dan ook totaal niet!
+3
Farmer_
@George
Kasstroom of Cash-Flow is wel belangrijk, ook voor de bank, daar betaal je de maandelijkse rekeningen van.
George
@Farmer_
Dat ligt er aan . In mijn voorbeeld vind ik al die zaken totaal niet belangrijk. Het ingebrachte onderpand is immers zo hoog dat het nooit een risico zal vormen.
+2
Coen
@George echt, het gaat om de kasstroom, de rest is bijzaak
George
@Coen
Ik heb er gelukkig geen verstand van. 😄
Maar als ik geld zou uit moeten lenen , zou ik dat meteen doen in de situatie zoals in mijn voorbeeld beschreven. En kon me de boekhouding , cashflow etc. gestolen worden! Nul komma nul risico bij zo iemand , als hij niet meer kan betalen heb je bij zoveel overwaarde totaal geen risico. Voor mij zou onderpand zeer zeker geen bijzaak zijn en ik denk bij de bank ook niet meer.
Frans1
Quote:
@George: En kon me de boekhouding , cashflow etc. gestolen worden!

De bank wil gewoon zien dat je aan je verplichtingen kunt blijven voldoen ,en dat doe je door een nieuwe financiering in je kasstroom op te nemen met een melkprijs van 34,5 ct en een rekenrente van 5% en aflossing op 30 jr.
George
@Frans1
Dat weet ik ook wel maar hier wordt net gedaan of onderpand niet belangrijk is. Terwijl ik liever iemand een lening zou verstrekken zoals ik in mijn voorbeeld beschrijf.
Coen
@George , daarom staan er soms geldverstrekkers (kredietunies en vermogende particulieren) op als banken niet meer verder willen financieren

ik zou niet graag gedwongen achter mijn centen aan willen gaan, dan zijn de renteinkomsten snel besteed aan advocaatkosten

maar niemand let jou om in dit soort situaties geld te verstrekken 😄
+1
cs-agrar
@Coen
in hoeverre is die kasstroom verzekerd?
George
@Coen
Ik heb geen geld om uit te lenen , ik geef alleen maar een voorbeeld aan. En in dat voorbeeld heeft de geldverstrekker nul komma nul risico! Daar gaat het me om. Jij zegt dat zekerheden onbelangrijk zijn en dat geloof ik niet. En wat Cees al aan geeft heb je op cashflow ook geen garantie maar op zekerheid wel. Je zal maar een mooi investeringsplaatje gemaakt hebben met voldoende cashflow bij een melkprijs van 34 cent en er in werkelijkheid maar 30 ontvangen , dan geef mij maar zekerheid en onderpand. Dus vind ik persoonlijk zekerheid belangrijker! Maar ik ben geen bank.
Als banken niet willen financieren moet je jezelf afvragen of het wel verstandig is om te investeren. Particulieren en vermogende mensen staan ook niet in de rij om geld uit te lenen en vooral niet in achtergestelde leningen. Maar mijn voorbeeld gaat uit naar iemand met 15 ha grond zonder schuld die 100000 Euro nodig heeft en zijn grond als eerste hypothecaire zekerheid biedt. Dan vind ik al dat geleuter over cashflow en dergelijke totaal niet van belang want als hij de rente en aflossing niet kan betalen is er genoeg op hem te verhalen.
Coen
@cs-agrar , in ondernemersland is niets zeker, als loonslaaf is ook niets zeker

maar er is wel een zekerheid ...........
+2
Coen
@George , je bent wel erg hardleers 😄

als er geen vrije kasstroom is (te verwachten) krijg zelfs jij de 100.000 euro niet.
+1
George
@Coen
Ik blijf het niet opgeven , noem het hardleers , noem het hoe je wilt , ik denk gewoon wat anders. Want ik denk dat onderpand wel heel belangrijk is waarmee je het grootste risico om iemand geld uit te lenen kunt afdekken. Ik zou ook liever iemand €100000 lenen om te investeren in grond dan in een nieuwe trekker , puur alleen omdat dit altijd een redelijke waardevaste investering is. Bij mij zou het meer over de zekerheden gaan, en als die goed zijn zou ik gaan kijken of die persoon het kan opbrengen , vooral ook om hem een beetje tegen zichzelf te beschermen en dat hij weet wat voor risico hij aangaat. Waarom zou je iemand in mijn voorbeeld die €100000 niet durven te lenen. Met het vestigen van eerste hypothecaire zekerheid is het risico nul komma nul! Als ik geld zou uitlenen zou ik daar meer waarde aan hechten dan aan een te verwachten kasstroom verhaal. Maar ik ben geen bank. En toch denk ik dat als ik maandag naar een bank zou gaan voor zelfs het dubbele bedrag dat ik dat zonder al te veel moeite zou krijgen op mijn onderpand. Er is immers totaal geen risico!
MTSTAMMINGA
@George
Probeer het maandag maar eens !!!!
MTSTAMMINGA
@George
Probeer het maandag maar eens !!!!
MTSTAMMINGA
de hoef
@George
als je mij 100.000 leent voor een trekker heb je het geld ook sneller terug .
ps het word geen deuts
+1
Farmer_
Quote:
@George: En toch denk ik dat als ik maandag naar een bank zou gaan voor zelfs het dubbele bedrag dat ik dat zonder al te veel moeite zou krijgen op mijn onderpand. Er is immers totaal geen risico!

Als je een boederij hebt die bv aan grond en gebouwen 1.000.000 waardt zijn, ga je maandag naar de bank en leen 700.000, je zegt tegen de bank ik ga 10 ha land ervoor kopen, dan denk ik dat jij je geld niet krijgt, het moet toch elk jaar zijn rente en aflossing opbrengen, die 7ha brengt het niet op, wel een mooi onderpand, zeg je tegen de bank ik ga 100 koeien melken na 1-4-2015(of het in jou stal past weet ik niet) voor die 700.000, je hebt 100 koeien nodig, wat machines erbij/aanbouwgewassen, misschien wat renovatie in de stal of een stuk erbij aan bouwen, 100.000rekening courant, dan krijg je het waarschijnlijk wel, want dan komt er Cash-Flow om de rekeningen en rente/aflossing te betalen.
700.000 op mischien 1 mil afgeleverde liters?, is 70ct/liter vreemdgeld.(is misschien nog hoog genoeg)
George
@MTSTAMMINGA
Dus jij denkt dat ik geen €200000 kan lenen bij een bank?
Met een onderpand van 36 ha , woonhuis plus woonhuis in het dorp en het tegen jongveestal aangelegen woonhuisje waar mijn moeder heeft gewoond wat verhuurd is? Droom verder Karst.
George
@Farmer_
Jij wijkt wel heel erg van mijn gegeven voorbeeld af. Het gaat niet over mij. In het voorbeeld heb ik het over 15 ha eigendom en totaal geen schuld. €100000 lening nodig. Geldverstrekker loopt bij eerste hypothecaire zekerheid totaal nooit geen risico, zelfs bij een waarde halvering nul komma nul risico. Ik ken banken die risicovoller geld weg zetten. We worden het hier nooit over eens denk ik. En als je mijn verhaal goed leest zou ik als bank het eerst naar zekerheden kijken en dan naar de kasstroom , of beter gezegd gewoon of het is op te brengen voor de klant.
+2
jan is hobbyboer
Quote:
@Coen: je bent wel erg hardleers

Volgens mij zijn jullie beide beetje eigenwijs, maar da's mooi want dat geeft lekker discussie. Gezond verstand zegt volgens mij wat George zegt, als je maar gigantische zekerheden hebt zou je altijd een soort van opeet lening moeten kunnen krijgen. Dat werkt alleen tegenwoordig niet meer zo. Banken verstrekken alleen maar leningen op basis van inkomen/kasstroom. Oud boerke in Beltrum met 25 ha grond en geen schuld moest daarom 5 ha verkopen om aan geld te komen, bank wilde geen leninkje verstrekken omdat hij geen inkomen/kasstroom heeft. Alleen paar pinkjes op te fokken. Het klinkt maf, maar het is blijkbaar zo.

Ik ga wel met George mee dat ik het oude boerke in Beltrum liever geld leende dan mijn buurman met 140 koeien en een groot deel van de grond bij Fortis. Meer kasstroom lullen ze dan, totdat de melkprijs weer een tijdje onder de 30 cent zakt, dan ook veel kasstroom, maar wel de verkeerde kant op. Het slaat nergens op, alleen maar korte termijn politiek.
Kenijor
@jan is hobbyboer
Als je beide boeren persoonlijk kent, moet dat de doorslag geven, degene die hard en efficiënt werkt en de wind eronder heeft of misschien die luiwammes, die toevallig veel onderpand heeft.
Die eerste is waarschijnlijk toekomst gericht en zal het eerder terugbetalen.
George
@jan is hobbyboer
Coen schreef dat onderpand niet cruciaal is en onbelangrijk en dat geloof ik gewoon niet. De banken zullen best geleerd hebben van de waanzin om meer dan 110% van een waarde van een woning te financieren. Nu er een groot aantal woningen onder water staan waarvan de waarde een stuk lager is dan de hypotheek zullen ze nog vaak denken aan dat oude oude boerke in Beltrum dat ze beter die dat geld hadden kunnen lenen. Maar ik denk waarschijnlijk te simpel , een beetje ondernemer heeft tegenwoordig renteswaps en euriborleningen en een hoop moeilijke termen waar ik de betekenis niet eens van wil weten. 😄
George
Quote:
@Kenijor: Die eerste is waarschijnlijk toekomst gericht en zal het eerder terugbetalen

De in jou voorbeeld genoemde luiwammes hoeft in feite niks terug te betalen als tegenover dat geleende geld het driedubbele aan vermogen tegenover staat!
Frans1
Quote:
@George: Coen schreef dat onderpand niet cruciaal is

Jan geeft het voorbeeld over dat boertje met 25 ha. De bank heeft graag onderpand maar uit de kasstroom moet blijken dat je het betalen kunt,dus is doorslaggevend
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@Kenijor: degene die hard en efficiënt werkt en de wind eronder heeft of misschien die luiwammes,

De beste man die geen lening kon krijgen is vrijgezel, leeft bijzonder sober en is 70 jaar oud. Oh oh wat een risico, maar omdat ie geen cashflow heeft kon ie geen geld krijgen.

Trouwens, het al dan niet hard werken heeft niet alles met de cashflow te maken, er zijn genoeg boeren die zich te pletter werken en vooral domme investeringen doen of bijv. trekkerboer zijn en daardoor slechte resultaten bij hun koeien halen.

Verder ben ik geen partij in het hele gedoe, ik denk niet dat ikzelf nog een lening nodig heb in m'n leven. Ik betaal al jaren bijna alles uit cash flow en dat zal de laatste 10-15 jaar ook wel lukken. Ik zie mezelf eerder een paar bunder grond verkopen dan dat ik voor dat bedrag nog een lening aanga. Uiteindelijk moet toch alles verkocht worden, geen opvolger en geen kinderen hier.
jan is hobbyboer
Quote:
@Frans1: moet blijken dat je het betalen kunt,

Dit is natuurlijk wel een boterzacht criterium. Kijk naar de financieringsvoorstellen voor de stallen die 5 jaar geleden gezet zijn en nu nog steeds half leeg staan. Het is toch gewoon poppekast, die kasstroom-prognoses.
George
@Frans1
Ik denk , nee ik weet zeker dat het een combinatie is. Zekerheid voor de bank en of het is op te brengen voor degene die lening aan gaat. Probeer maar eens met een wild idee met toprendementen en cashflow bij de bank aan te kloppen zonder de inbreng van eigen vermogen . Dan krijg je ook niks. Vandaar dat sommige hun heil zoeken in crowdfunding. Maar ook dat valt niet mee om dan geld los te krijgen omdat vaak de daar komen ze weer er te weinig zekerheden kunnen worden geboden.
+3
pieta
@Kenijor
Eenbank kijkt naar allerhande zaken en daaronder vallen natuurlijk kasstroom maar ook de zekerheden. En belangrijk zijn ze allebei. Heb je geen zekerheden te bieden betaal je een hogere rente als je het geld krijgt. Heb je wel zekerheden en geen kasstroom dan krijg je geen geld omdat ze dan hun hypotheekrecht uit moeten gaan oefenen. Dat doen ze op voorhand liever niet. Ze hebben liever dat je gewoon kunt betalen.
pieta
Quote:
@jan is hobbyboer: De beste man die geen lening kon krijgen is vrijgezel, leeft bijzonder sober en is 70 jaar oud. Oh oh wat een risico, maar omdat ie geen cashflow heeft kon ie geen geld krijgen.

Dat zo iemand die zo sober leeft en AOW ontvangt dan nog een lening nodig heeft. Nooit iets verdiend?
Farmer_
@George
Een financieel sterk bedrijf heeft beide, Cash-Flow en genoeg onderpand aan eigenland wat de meeste boeren overgenomen hebben van de ouders, je kan wel zeggen dat bedrijven met in verhouding veel pachtland voor banken risicobedrijven zijn.
George
@Farmer_
Volgens mij zeg ik precies hetzelfde.
MTSTAMMINGA
@George
Als je geen goedondernemers plan er bij hebt wordt het hem niet
Een bank heeft je voor de winst Niet om drukte te hebben om hun geld weerom te krijgen
George
Quote:
@pieta: AOW ontvangt dan nog een lening nodig heeft. Nooit iets verdiend?

Misschien dat deze vrijgezel iemand uit de familie of vriend financieel wil helpen en nog niet graag wat verkoopt van zijn bedrijf. Zou toch eigenlijk geen probleem mogen zijn voor de bank. Als ik geld zou hebben kon hij bij mij lenen!
+1
Frans1
Quote:
@jan is hobbyboer: Kijk naar de financieringsvoorstellen voor de stallen die 5 jaar geleden gezet zijn en nu nog steeds half leeg staan

Wat is het probleem als er met de helft van de koeien al aan de verplichtingen voldaan kan worden? 😄
George
@MTSTAMMINGA
Ach Karst al dat gezever heb je totaal niet nodig als je nauwelijks lasten hebt. Gewoon de jaarcijfers inleveren bij de bank en wat voor zekerheden je hebt en klaar is Kees. Bij het door mij genoemde voorbeeld hoeven ze geen moeite te doen om hun geld terug te krijgen want ze lopen geen risico! En ja de banken gaan voor de winst en die kunnen ze beter behalen bij iemand waar ze geen risico lopen. Alle ondernemersplannen ten spijt biedt dat geen enkele zekerheid dat ze de lening kunnen betalen. Zekerheid is een degelijk onderpand zoals grond of een woonhuis. Een ondernemersplan is gewoon een hoop gezever vol aannames van te verwachten opbrengsten en kosten en dat zo gunstig mogelijk verpakt om zoveel mogelijk geld los te krijgen bij de bank. Dat is geen zekerheid maar drijfzand!
George
Quote:
@de hoef: 100.000 leent voor een trekker heb je het geld ook sneller terug

Ik dacht dat jullie een trekker cash konden aftikken met die recordhoge melkprijzen van tegenwoordig.
Clooney
Bedoel, ook als je de rente vast hebt staan??
producent
Ze zullen waarschijnlijk de opslag verhogen, meestal staat in de voorwaarde dat die aangepast mag worden.
+2
jan is hobbyboer
De luchtkastelen van ondernemers in het MKB zijn nog veel groter dan in de landbouw. Banken zijn zeker geen lievertjes maar ik kan me wel voorstellen dat ze zo nu en dan de stekker eruit trekken. Er zit nl ook nogal verschil in kwaliteit van eigen vermogen. Een balans is ook maar een optelling van waardebepalingen, daar zit nogal wat ruis op. Alleen schuld staat vast.
arjan Kok
Hier vragen ze niet eens meer naar de jaarlijkse cijfers
+1
arie.j
Zo'n nuchtere beoordeling van eigen vermogen had ik van Jan niet verwacht.
Maar je hebt helemaal gelijk.
Boeren , en ik bedoel dan akkerbouwers en melkveehouders, zijn gewend voor het merendeel courant verkoopbare bezittingen te hebben, waarvan de waarde vrijwel geen verband heeft met hoe het bedrijf draait.
Maar dat is lang niet overal zo.
Clooney
Door minder personeel bij de banken veranderen klanten ook in een nummer en de enige die wat meer aandacht krijgen zijn de slechtste en beste 10% tussenin is melkkoe.
+1
pieta
Quote:
@Clooney: beste 10%

Wat zijn de beste 10% dan volgens jou? Ik denk namelijk dat vooral het slechte deel van hun klanten veel tijd en geld kost.
jan is hobbyboer
Klanten als onze George, wat natuurlijk de makkelijkste klant is die ze kunnen hebben bij een bank kennen ze waarschijnlijk helemaal niet. Zijn niet interessant.

Bij elk bedrijf kosten klanten die niet of slecht betalen heel veel tijd en energie, vaak ten koste van de brave betalers. Weer een van de voordelen van het zijn van vele boeren, de grootste klant zijn RFC en de overheid, en die betalen altijd, de rest is gerommel in de marge.
+2
De ondernemers
Van onderpand kun je geen rekeningen betalen. al heb je 100 hectare, als het niet goed loopt krijg je geen euro
arie.j
Van onderpand kun je alleen rekeningen betalen bij verkoop.
En dat mag een bank dan ook doen wanneer de verplichtingen niet worden nagekomen.
Frans1
Quote:
@arie.j: En dat mag een bank dan ook doen wanneer de verplichtingen niet worden nagekomen.

Precies,daarom kijken ze eerst naar de kasstroom zodat dat niet zo snel aan de orde is
+1
George
@Frans1
En toch zal de bank van je verlangen dat ze eerste hypotheekrecht op je bezittingen nemen! Zonder dat krijg je al helemaal geen financiering. Onderpand is een heel belangrijke factor , zonder zekerheid geeft een bank geen geld. Ze zullen best geleerd hebben van de financieringen die ze hebben uitstaan op woonhuizen waarvan de waarde kleiner is dan het uitgeleende bedrag!
+1
jan is hobbyboer
Ondanks dat je er geen rekeningen van kunt betalen ben ik nog steeds erg blij met m'n lapje grond echt in eigendom, van mijn 16 ha is inmiddels 14 echt van mij die andere 2 heb ik nog nodig om de hypotheek af te betalen. Mocht het om wat voor reden niet lukken dan is die grond toch een mooie verzekeringspremie/pensioen. En in de ongelooflijk veedichte achterhoek is vraag naar grond bijna gegarandeerd. Bijkomend voordeel is ook dat banken minder snel zenuwachtig wordt als het tijdje tegen zit.
+1
pieta
Quote:
@jan is hobbyboer: En in de ongelooflijk veedichte achterhoek is vraag naar grond bijna gegarandeerd

Wij hebben twee jaar geleden nog grond gekocht en vlgs mij waren de enige met belangstelling. Zo vlug kunnen dingen veranderen Jan. Voor minder als vier euro de meter trouwens.
De ondernemers
Ja die menig deel ik ook wel er zit alleen wel een maar aan...
Wat er bijna altijd gebeurd is dat een zoon het overneemt van zijn vader. Dan word grond vaak in vorm van een familie lening overgedragen(omdat het anders niet op te brengen is). Wat op een moment komt te vervallen i.v.m. met overlijden. Grond is er waardevol maar alleen op het moment dat je het verkoop aan een derde en niet aan je kinderen. Dan is het namelijk voor jou een hele dure investering geweest. Buiten het feit dat het bedrijf het gewoon nodig heeft.

On topic maar weer: Ik kom als zzper veel bij boeren. Sommigen met 80 ha eigendom. Als je dan ziet hoe moeilijk het is om 2 ton te kunnen krijgen zegt vermogen helemaal niks.(misschien maar goed ook maar dat ten zijde)Resultaat telt eigen alleen maar. Pacht bedrijven kunnen makkelijke projecten van de grond krijgen dan boeren met veel grond en hoge financiering.
+1
cs-agrar
Quote:
@De ondernemers: On topic maar weer: Ik kom als zzper veel bij boeren. Sommigen met 80 ha eigendom. Als je dan ziet hoe moeilijk het is om 2 ton te kunnen krijgen zegt vermogen helemaal niks

Hoe weet jij zo zeker dat die 80ha eigendom zijn? OMdat die boer dat verteld heeft, zegt niet zoveel. En als ze dan geen 2ton los kunnen krijgen, wordt het woordje "eigendom" zeer discutabel
+1
George
Quote:
@De ondernemers: Pacht bedrijven kunnen makkelijke projecten van de grond krijgen dan boeren met veel grond en hoge financiering

Vooral dat laatste stuk , veel grond en een hoge financiering. Dan is de grond dus ook niet van hun zelf als er nog een hoge financiering op ligt! Neem van mij aan dat je op 80 ha grond in eigendom zonder financiering makkelijk €200000 krijgt bij de bank en het dubbele ook! Maar als je met 80 ha grond al een topfinanciering hebt krijg je er niet zomaar nog 2 ton bij!
Vermogen zegt dus wel iets , alleen moet je er eigen voor zetten: Eigen Vermogen!
+1
wally
@de ondernemers:

pachtbedrijven betalen doorgaans wel 1-2 % meer rente en doordat in verleden boeren met grond duidelijk bevoordeeld zijn (aflossingsvrije leningen op grond om quota of machines te kopen) ervaren die nu financieren als moeilijk terwijl bank in verleden hebben nagelaten wat ze nu preken : aflossingen en afschrijvingen gelijk.

pachters hebben hier altijd al mee gewerkt en hebben er altijd nadeel van gehad terwijl de gehele sitatie gezonder was
De ondernemers
Het rente % is niet zo interessant het gaan meer om de staat van bedrijf t.o.v. schuld per liter melk. Daardoor kunnen pachter makkelijker groeien.

Er word hier in de buurt al meer als 100000 euro per ha betaald. laten we maar rekenen voor 60.000 euro goedkoper grond kopen kan hier niet. Als ik dan reken met 4% terwijl je kunt pachten tegen max. 2% zegt dat al genoeg. En dan mag aflossing boekhoud technisch wel geen kosten zijn, je moet het wel betalen dus reken nog maar 5%.
Een ha kopen nu kost dan incl. aflossing per jaar 5400 euro.

Daar kan ik 2,5 ha voor pachten(losse pacht)
+2
jan is hobbyboer
@De ondernemers:
ik vind dat je er maar rare berekeningen op na houdt. Het gaat er toch niet om of je koop met losse pacht vergelijkt, het gaat er toch om dat je er iets aan overhoud. Als je 5400 euro of 2000 euro per jaar rekent, daar houdt niemand wat aan over of je moet er wietplanten op zetten.
Enige manier waarom grondaankoop uit heeft gekund is dat de prijs van grond door gekkigheid van boeren de laatste 10 jaar bijna is verdubbeld. Dit heeft niets met boeren te maken, maar is gewoon speculatie. Of het in de toekomst nog een keertje gaat gebeuren is nog maar de vraag, pure speculatie dus. Daarom was kopen nog wel recht te lullen, maar volgens mij heeft op basis van agrarische waarden zowel kopen als pachten met de prijzen die jij noemt uitbreiden geen enkele zin, gewoon werkverschaffing.
De ondernemers
@jan is hobbyboer

Dit is op dit moment gewoon de praktijk. Er word hier feitelijk zoveel betaald. Ik zuig dit niet uit mijn duim. Boeren die uitgekocht zijn ed. die betalen dat gewoon. En die maken het voor de rest kapot. En jij betaald toch ook 2000 euro voor de mais. Dat is dan toch ook een soort pacht. Je hebt alleen iemand anders het laten verbouwen.
jan is hobbyboer
Quote:
@De ondernemers: En die maken het voor de rest kapot. En jij betaald toch ook 2000 euro voor de mais.

Ik heb nog nooit 2000 euro voor mais betaald, 1900 was de max tot nu toe. Vorig jaar nix gekocht en dit jaar gaat het hier ook niet over de 2000 euries per ha.

En als ik het goed begrijp heeft mais ook nog teeltkosten van ergens tussen de 500 en 750 euro per ha (afhankelijk of een trekkerboer of een loonwerkboer het berekend 😄. Dus dat mag je eraf trekken.

Ik geloof je wel dat die prijzen betaald worden maar dan kun je als economische boer toch ook besluiten om maar geen grond te huren en paar koeien minder te melken? Minder werk en meer geld verdienen, dat past mij altijd wel. Rare jongens die echte boeren, grond huren waar je vooraf al weet dat je geld achteraan moet brengen.
sorry
@De ondernemers
2000 euro?dat is zeg maar 15cent/kgds ,daar kun je toch wel een liter melk uithalen?
Kenijor
@De ondernemers
Dat klopt uitgekochte boeren zijn een grotere bedreiging dan de ganzen die hier alles op vreten
pieta
@Kenijor
Wat een teken van zwakte die uitspraak. Een grotere bedreiging lijkt het mij als ze de schade niet meer vergoeden.
Kenijor
@pieta
Waarom zwakte, er zitten er hier een paar in de buurt, nou daar wordt je niet vrolijk van als je t zelf wel met melken moet verdienen.
George
@Kenijor
Wat een jaloezie.
Kenijor
@George
Klopt
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@Kenijor: Waarom zwakte, er zitten er hier een paar in de buurt, nou daar wordt je niet vrolijk van als je t zelf wel met melken moet verdienen.

Wat een gelul. Jij hebt ook vast wel een bijdrage gekregen van je ouders/voorgangers op boerderij. Bij de een is dat nu eenmaal iets meer dan bij de ander, tussen bedrijfsopvolgers in familie zit ook nogal verschil in uitgangssituatie. Niet zeuren dus, zou ik zeggen.
Kenijor
@jan is hobbyboer
Nee, helemaal niks
+3
MTSTAMMINGA
@Kenijor
Een ondernemer heeft vertrouwen inzichzelf,en niet in het gekregen geld van een andere 😄

Goede rendement doet meer als de gekregen miljoenen van een uitgekocht verplaatser
George
Quote:
@Kenijor: Klopt

Dan heb je een moeilijk leven.
Kenijor
@George
Nee, hoor , moet gewoon aan de bak. Voldoening is 5 x zo groot als bij jou. Ik kan tenminste zeggen dat ik t zelf heb gedaan.
jan is hobbyboer
Quote:
@Kenijor: @jan is hobbyboer
Nee, helemaal niks

Ben je met nix begonnen te boeren in Nederland. Dan maak je het jezelf wel moeilijk. Heb er wel respect voor hoor maar wat een geploeter voor een paar rotcenten. Dan kun je het toch wel makkelijker verdienen ergens anders lijkt mij, en dan voor de hobby wat dieren houden. Succes, ik hoop dat het lukt.
George
Quote:
@Kenijor: Voldoening is 5 x zo groot als bij jou. Ik tenminste zeggen dat ik t zelf heb gedaan.

Proficiat jongen. Ga je gang maar. Maar even voor de duidelijkheid , je weet niet wat ik heb gedaan en ik ben ook niet uitgekocht.
Wel rare reacties van iemand die 5 keer zoveel voldoening heeft dan een ander en jaloers is op uitgekochte boeren!
jan is hobbyboer
Quote:
@George: ik ben ook niet uitgekocht

Ik ook niet, maar nijg toch veel meer naar de relaxte manier van leven van George dan het eeuwige geploeter dat sommigen hiero tot levensdoel verheven hebben, tot ver na hun pensioen. Gaat hier niet gebeuren, er is meer in het leven.
pieta
@Kenijor
Die moeten het toch ook met melken verdienen.
George
@pieta
Beste Pieta , dat zal hij wel toegeven maar ze hebben wel 5 keer minder voldoening van hun werk. 😄
Hansel
@Kenijor
Kenijor - 3 weken geleden

Dan kunnen de mannen zich onderscheiden van je jongetjes

Waarom reageer je dan zo op het onderwerp van de 21 cent melkprijs,
zo lijkt het of jij degene bent die niets te klagen heeft.
cs-agrar
@jan is hobbyboer

@Kenijor zit er niet ver naast. Als jij gegadigde bent bij grondaankoop, en jouw in verleden voor veel te veel geld uitgekochte buurman doet ook mee, dan gaat deze man lachend over het door jouw met buikpijn geboden bod heen, gewoon omdat hij dat kan, en jij niet. Daarmee wordt dus ook direct een prijstrend gezet in de buurt.

Zo werkt dat eenmaal. Bij jou in de buurt zijn waarschijnlijk weinig weggekochte boeren neergestreken. Deze zijn meest naar goedkopere en ruimere gebieden gegaan zoals Wieringermeer en oost-Groningen. Daar zijn prijzen dus heel hard gestegen.
Dat is heel leuk voor als je daar zit en verder geen uitbreidingsplannen hebt, dan is het allemaal weer makkelijk verdiend, maar situaties zoals Kenijor schetst, zijn er ook legio
+1
George
@cs-agrar
Ach Cees het geeft hem toch veel voldoening. Moet je niet willen zo´n zak geld als je uitgekocht wordt , je moet het zelf doen....
Het kaf van het koren en de mannen van de jongetjes onderscheiden.
jan is hobbyboer
Quote:
@cs-agrar: Daar zijn prijzen dus heel hard gestegen.

Daar hoef je geen uitgekochte boeren voor te hebben hoor. Hier in de Achterhoek is de waarde van grond al jaaaaaaaaren ver boven de agrarische waarde, gewoon belegging. rond de 7 euro per meter slaat toch nergens op, maar ja, het is de markt.
pieta
Quote:
@cs-agrar: Deze zijn meest naar goedkopere en ruimere gebieden gegaan zoals Wieringermeer en oost-Groningen.

Hier spreek je nou jezelf tegen. Het was goedkoper als elders. Oftewel hij heeft nu te maken met dezelfde prijzen als in de rest van NL. De melkprijs is in NL hetzelfde per fabriek en dus zie ik het probleem nog steeds niet.
cs-agrar
@pieta
Hier wordt niets tegen gesproken, toen de betreffende boer(en) verhuisden was lagere prijs het geval. En met een zak geld gaat alles eenmaal stuk makkelijker dan zonder
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@pieta: De melkprijs is in NL hetzelfde per fabriek en dus zie ik het probleem nog steeds niet.

Is er ook geen probleem, ze moeten alleen nog even wennen aan de hogere prijzen, hebben altijd voor habbekrats stukkie grond kunnen kopen en moeten nu iets meer betalen. Dat is ook de markt. Hier heb je ook aardappelboeren die veel meer kunnen/willen betalen. Gezeur dus.
pieta
@cs-agrar
Jawel Cees. Door uitgekochte boeren zeg jij dat de goedkope ruime gebieden duurder zijn geworden en in de achterhoek zijn niet veel uitgekochte boeren neergestreken omdat het al duur was. Dat zitten beide boeren nu toch in dezelfde situatie.
Cornelis
@pietaIk denk dat de makelaars meer debet zijn aan de grote stijgingen dan wie dan ook. Immers deze heren en dames laten zich betalen op basis van de verkoop of opbrengstprijs. Dus is het in beider belang dat de prijs zo hoog mogelijk is.
+2
ricardo
@Cornelis
Zouden we dan de makelaars ook niet beter onze melk kunnen laten verkopen, als ze de grondprijs kunnen laten stijgen, moet ze dat toch ook met de melk lukken 😄
sorry
@CornelisEen makelaar wil vooral snel verkopen,geeft weinig werk en snel geld in de knip Een hoge vraagprijs werkt dan niet
sorry
@CornelisEen makelaar wil vooral snel verkopen,geeft weinig werk en snel geld in de knip Een hoge vraagprijs werkt dan niet
+1
pieta
@Cornelis
Ik denk dat het vooral aan de markt en de financieringsmogelijkheden ligt. Net alsof een paar uitgekochte boeren alles duur maken. Ze kunnen natuurlijk op het moment van verplaatsing wel meer en ze hebben naderhand ook een sterker bedrijf maar ook dan moeten ze het met melken verdienen.
Kenijor
@jan is hobbyboer
Nou, die aardappelboeren zijn ook weer terug op aarde na dit jaar, voeraardappelen zijn nog duurder. Wortelen zijn het rooien ook niet waard en graan maakt ze ook niet enthousiast.
Cornelis
@ricardoNee dat durf ik niet aan, kunnen we net zo goed onze huidige verkopers op provisie laten werken.
Cornelis
@sorryMakelaars vallen elkaar nooit af......
+3
Cornelis
@pietaIk zie nogal eens dat al hetgeen men extra heeft gebeurd er binnen de kortste keren doorheen gejaagd wordt. Ik heb stallen gezien die gewoon een miljoen euro te duur waren gebouwd en zo hier en daar staat er een machinepark waar een loonwerker jaloers op is.
+1
diezel
@Kenijor
Aardappelboeren terug op aarde? Zal wel meevallen. De meesten hebben gewoon mooie contractprijzen afgesloten voor deze oogst.
-2
@Kenijor Ja dat geeft voldoening als jezelf wat opbouwt, en george is aan het freeweelen , hij maakt de boel op wat zijn (voor)ouders bij elkaar gewerkt/gespaart hebben, ja soms gaan dingen zo.
+5
George
@de tukker oet twente
Freewheelen? Wat heb ik dan opgemaakt Tukker? Als je er geen verstand van hebt moet je gewoon je mond houden. Ik heb alleen geen quotum en melkkoeien meer en wat betreft het quotum staan we volgend jaar quitte want dan heb jij dat ook niet meer. Ik heb er een woonhuis van over in het dorp , is dat de boel opmaken? Het gedachtengoed van velen wordt hier met de dag vreemder.
+2
diezel
@George
Je moet het lef maar hebben om over " opbouwen" en " voldoening" te durven beginnen terwijl je net 20 mille/koe de lucht in hebt laten vliegen.
Wie is er dan feitelijk heel zijn werkzame leven aan het freeweelen? 😄
+2
Frans1
@de tukker oet twente
Volgens mij maakt George niks op,hij heeft alleen verzilverd.
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@Frans1: @de tukker oet twente
Volgens mij maakt George niks op,hij heeft alleen verzilverd.

Dat wat George heeft gedaan hadden meer boeren jaar of 10 geleden moeten bedenken, had hun balans er met minder werk heel wat gezonder uit gezien. Volgend jaar weer lekker koeien melken 😄.
sorry
@de tukker oet twenteOpa zal zijn eigen omdraaien in het graf als je afhankelijk moet zijn van een bankpieper
+1
@GeorgeJa het kan verkeren george, ieder zijn keus.
George
@Gait oet klooster
Het is een keuze geweest om dat te doen met een reden dat er een koopoptie van het recreatiepark dat op onze boerderij lag. En omdat Veerman in september 2006 verkondigde dat het quotum snel weg zou zijn en Hay Zeegers het had over nog sneller dan snel heb ik mijn quotum ook maar verkocht omdat ik dacht dat het in 2010 toen de optie afliep misschien wel niks meer waard zou zijn. Bovendien had ik geregeld last van Colites Ulcerosa .(gelukkig nu bijna niet meer)
Van het geld dat woonhuis gekocht en achteraf bevalt me het akkerbouwen en jongvee opfokken heel erg goed. De keuze is achteraf goed uitgepakt en ben er wel tevreden over.
Farmer_
@George
Denk dat je een goede keus hebt gemaakt,je doet je ding schijnbaar met plezier, zolang je zelf maar tevreden bent. 😄
MTSTAMMINGA
@jan is hobbyboer
Gelukkige hoef je het verschil mij niet in contacten te betalen !!! 😞
mlkvhoudr
@MTSTAMMINGA

Tot vorig jaar hadden de stoppers een voorsprong als ze opnieuw wilden beginnen nu hebben ze tot het einde van het jaar om hun ammoniak te slijten, is waarschijnlijk niet meer verhandelbaar als de PAS in werking en treed.

Doen ze dat niet dan wordt het ammoniak waardeloos waarschijnlijk, willen ze toch opnieuw opstarten hebben ze geen fosfaatreferentie, dus ik ben er niet van overtuigd dat stoppers en weer starters het uiteindelijk beter gaan hebben.

Daarnaast weet ik ook niet of ze recht hebben op de 13 e maand als ze in (ik meen) 2013 geen actief bedrijf waren
George
Quote:
@mlkvhoudr: ik ook niet of ze recht hebben op de 13 e maand als ze in (ik meen) 2013 geen actief bedrijf waren

Leg eens uit mlkvhoudr? 13de maand? Bedoel je toeslagrechten? Natuurlijk heeft ook een niet melker daar recht op. Niet alleen melkers hebben een actief bedrijf.
MTSTAMMINGA
@mlkvhoudr
Nog even en dan ben ik overtuigd ,dat ik alles fout gedaan heb
Na @jan is hobbyboeren @Georgehun reaktie geregelt te lezen
Maar het probleem is A Ben te lui om buiten de deur te werken
B Grond is niet geschikt voor mais 😞
C De reaktie van hun moet nog 11 volhouden ,als die gedacht in mijn hoofd komt Hou ik vandaag nog op 😄
mlkvhoudr
@George

Toeslagrechten bedoel ik inderdaad, jij bent toch ook niet gestopt met je bedrijf, je hebt nog dieren en je hebt de akkerbouw.

Toch betwijfel ik als je alleen akkerbouw had of de fiscus je dan nog als bedrijf zou willen zien, of bestaat die 1250 uur eis niet meer voor zelfstandigen (aftrek).

Ik weet verder ook niet wat voor eisen ze stellen aan een actief bedrijf
George
@MTSTAMMINGA
Ik geloof niet dat je alles fout doet Karst. Telkens trek je andere conclusies dan wat ik bedoel. Maar ook nu weer blijkt dat je heel anders denkt. Waarom zou een man van jou leeftijd die altijd zelfstandig is geweest nog buiten de deur gaan werken?
En dat van die 11 snapte ik niet maar ik denk dat je bedoeld dat ik voor de grap tegen Jan zei dat we nog 11 jaartjes vol moeten houden?
George
@mlkvhoudr
Nu haal je een paar dingen door elkaar , ik geloof niet dat de fiscus en het verkrijgen van toeslagrechten met elkaar te maken hebben. Bovendien zijn de bedrijven die hier gestopt zijn met melken allemaal nog actieve bedrijven in de landbouw , zoals akkerbouw , maisdrogerij , loonwerk , jongveeopfok en of een combinatie van dat alles.
jan is hobbyboer
Quote:
@George: Niet alleen melkers hebben een actief bedrijf

Volgens de 'echte boeren' bestaan er maar 2 soorten bedrijven, boeren die stug doorgemolken hebben met quotum, liefst nog flink uitgebreid na 2006, en boeren die helemaal gestopt zijn. Boeren, zoals ik, die tijdelijk hun bedrijf aangepast hebben aan de gewijzigde omstandigheden (quotum afgeschaft) en dus minder koeien zijn gaan melken maar nog wel een bedrijf(je) hebben bestaan in hun ogen niet. Ik kan volgens mij zo weer beginnen in 2015, alleen nog wat gezeur met dat fosfaat, maar daar vinden we ook wel weer een weg in.
jan is hobbyboer
Quote:
@mlkvhoudr: bestaat die 1250 uur eis niet meer voor zelfstandigen (aftrek).

Zonder die paar 1000 euro zelfstandigen aftrek kom je er ook wel hoor, moet je ietsje meer belasting betalen, maar dat doen de meeste boeren toch al niet, als ik het hier zo lees.
jan is hobbyboer
Quote:
@George: Bovendien zijn de bedrijven die hier gestopt zijn met melken allemaal nog actieve bedrijven in de landbouw

In zo'n mail die ik deze week van de opvolger van LNV kreeg stond dat je toeslagrechten kreeg als je als bedrijf bij de Kamer van Koophandel geregistreerd staat. Toeslagrechten zijn volgens mij vanaf 2015 gelukkig niet meer gebaseerd op historische rechten maar op hectares grond. Toch weer mooi 4 cent per liter gratis en voor nix van de staat. Blijf het onzin vinden, miljonairs subsidieren.
jan is hobbyboer
Quote:
@MTSTAMMINGA: @jan is hobbyboer
Gelukkige hoef je het verschil mij niet in contacten te betalen !!!

C De reaktie van hun moet nog 11 volhouden ,als die gedacht in mijn hoofd komt Hou ik vandaag nog op 😄


Karst, wat bedoel je met deze 2 dingen, ik snap ze niet.
+1
George
@jan is hobbyboer
Gelukkig dat ik niet de enige ben hier die het niet begrijpt. Maar alleen dat van die 11 volhouden zal wel slaan op de reactie die ik op jou gaf dat je als je 57 was wilde stoppen dat je dan nog 11 jaar moet vol houden. 😄
George
Quote:
@jan is hobbyboer: Blijf het onzin vinden, miljonairs subsidieren.

Ik niet , vind het wel leuk. Is ook een van de onderdelen uit mijn inkomen. Samen met wat aardappelen telen en wat mais en jongvee opfokken en huisjeshuur komt zo toch nog een redelijk inkomentje tot stand.
jan is hobbyboer
Quote:
@George: . Maar Alleen dat van die 11 volhouden zal wel slaan op de reactie die ik op jou gaf dat je als je 57 was wilde stoppen dat je dan nog 11 jaar moet vol houden.

OK. Ik hoef het volgens mij helemaal niet meer vol te houden, maar dat wil ik zelf graag omdat ik op mijn manier boeren wel leuk vind. Als ik nu alles verkoop gooi mag ik elke maand ook nog ergens tussen de 3 en 4000 euro netto opmaken tot m'n 75e, da's toch ook niet echt honger lijden. Dus waar maken we ons druk over.

Volgens mij heeft Karst echt geen idee hoe mooi leven ik leidt, ook zonder permanent geploeter is het goed vol te houden anno 2014. Vandaag was het zelfs weer bijzonder mooi notenboom weer.
jan is hobbyboer
Quote:
@George: Ik niet , vind het wel leuk. Is ook een van de onderdelen uit mijn inkomen. Samen met wat aardappelen telen en wat mais en jongvee opfokken en huisjeshuur komt zo toch nog een redelijk inkomentje tot stand.

Ik vind het ook best hoor, spuug er niet in, zelfs met mijn lullig bedrijfje is het bijna 6000 euro geloof ik per jaar. Maar om dat nu uit te leggen aan de gemiddelde burger in dit land vind ik nog steeds moeilijk, zeker bij de huidige melkprijs.
cs-agrar
@pieta
Die uitgekochte boeren misschien wel ja, maar degenen die er al zaten, hebben een probleem er bij gekregen. Jij bent waarschijnlijk zelf ook uitgekochte, maar zeker een verplaatste boer, heb jij ook niet zonder reden gedaan. Waar jij heen gegaan bent zaten ook vast al boeren. Gevolg is dat ij, doordat bijv jij meer geeeft, ook met hogere prijzen te maken hebben. Deels handig door opwaardering eigendom, deels zeer onhandig door moeilijker uitbeiding.
jan is hobbyboer
Quote:
@cs-agrar: Waar jij heen gegaan bent zaten ook vast al boeren.

Volgens mij komt Pieta ergens uit Brabant en heeft ie de vrouw van z'n dromen in de achterhoek gevonden. Vervolgens hebben ze 2 ouderlijke bedrijven (gedeeltelijk) samengevoegd, tenminste dat heb ik ervan begrepen (maar dat kan natuurlijk weer helemaal mis zijn).
pieta
@jan is hobbyboer
Jij snapt er niks van. Smiley
+1
pieta
@cs-agrar
Wij zijn uitgekocht/verplaatst en hebben niets te klagen. Van prijsopdrijving door mij is hier geen sprake. Zo actief ben ik nou eenmaal niet. Ik vind dat ik een mooi bedrijf heb en hoef niet zo per se groter. Jan is Hobbyboer zou onderhand moeten weten wie ik ben.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@pieta: Jan is Hobbyboer zou onderhand moeten weten wie ik ben.

Het verbaast me inderdaad dat hij niet al eens om een koppie is geweest bij je. Zat jij ook zonder leidingwater afgelopen weekeinde?
Farmer_
Quote:
@pieta: Jan is Hobbyboer zou onderhand moeten weten wie ik ben

Zoveel boeren uit brabant zitten niet in die(achter)hoek, het is zowieso ongewoon dat een boer van verder naar de (overbezette)achterhoek verhuist.
pieta
@Jack Rijlaarsdam
Nee, de druk was wel even weg maar toen ik weer wakker werd was er weer water genoeg. We hadden zaterdag meegedaan met de optocht in Borculo. Leuke zaterdag, rustige zondag.
pieta
@Farmer_
Ik vind dat hier een zee van ruimte is. Dit in tegenstelling tot veel Achterhoekers. Mestafzet was hier tot vorig jaar een stuk goedkoper als in Brabant en de grond was hier goedkoper. In de jaren dat wij hier boeren is binnen een straal van plm 3 km al meer grond te koop geweest dan in de twintig jaar Brabant daarvoor.
George
Quote:
@jan is hobbyboer: de 3 en 4000 euro netto opmaken tot m'n 75e, da's toch ook niet echt honger lijden. Dus waar maken we ons druk over.

Ja als je het zo bekijkt kan ik de komende 40 jaar ook nog €50000 spenderen en dan ben ik 86. Dan zal er toch wel wat AOW zijn? 😉
En al die jaren dat er eerder AOW is en al die jaren dat ik gewoon nog wat verdien met dit bedrijfje en geen €50000 spendeer zijn het mijn kinderen die daar profijt van hebben.
+1
gezienus
@jan is hobbyboerToch weer mooi 4 cent per liter gratis en voor nix van de staat. Blijf het onzin vinden, miljonairs subsidieren.

Jan een beetje dubbel zinnig. ? Wil je het nu wel hebben of niet
jan is hobbyboer
@gezienus
Is ook dubbelzinnig. Ik heb de regeling niet bedacht, pak het heus wel aan, maar zou het ook heel goed snappen als het binnenkort afgeschaft wordt, ga dan echt niet op de barricaden.
jan is hobbyboer
Quote:
@pieta: Jan is Hobbyboer zou onderhand moeten weten wie ik ben.

Ik heb geen idee wie je bent, en dat maakt mij ook niet zoveel uit. Ik heb nooit geweten dat je uitgekocht bent, d'r gaat nl. bijna nooit een uitgekochte boer naar de achterhoek, het is hier nl. al heel erg vol met boeren, koeien, varkens, kippen en paarden. Je bent van harte welkom hoor, alleen laat dat bij mij wel een heel ander licht schijnen op jouw uitspraken hiero.
pieta
Quote:
@jan is hobbyboer: alleen laat dat bij mij wel een heel ander licht schijnen op jouw uitspraken hiero

Hoezo? En wat voor uitspraken bedoel je?
+1
jan is hobbyboer
@pieta
De relaxedheid waarmee jij uitbreid, nieuwe stal zet, 20 ha grond koopt en toch nog bijna geen schuld hebt, vond het altijd erg knap. Ik zag in jouw al de nieuwe George 😄. Het is je gegund hoor, maar hulp van verkoop maakt het allemaal wel wat makkelijker natuurlijk. Ik heb ook buren die jaren geleden met een zak geld uit Twente vertrokken zijn wegens stadsuitbreiding. Dat boert toch anders. Maar ik ben blij met deze buren, als ik ga verkopen bieden ze zeker mee 😄.
+2
pieta
@jan is hobbyboer
Wij breiden al jaren niet uit(2004/2005 ergens laatste quotumaankoop). Dat ik geen schuld heb heb ik nooit beweerd en is ook zeker niet zo. Wij boeren eigenlijk maar heel gewoon en mijn gedachte is geeneens zo heel veel anders als die van @george en jou. Als ik het geld voor een nieuwe stal bovenop mijn huidige financiering had moeten nemen zou ik er nooit aan begonnen zijn voordat ik er ook direct koeien in kon houden en daar inkomen mee kon halen(dus geen koop/lease of superheffing). Dankzij de verplaatsing ben ik boer op een prachtige locatie. Zonder verplaatsing was ik boer geweest op een oudere, minder mooie locatie maar had ik er ook mijn inkomen wel verdiend.
+3
George
@pieta
Hartstikke mooi als je zo kunt boeren en tevreden bent met wat je hebt. Waarom zou je je meer op je hals halen. Een inkomentje verdienen is toch genoeg.
+1
pieta
@George
Ach, ik zal niet zeggen dat ik nooit wat ga uitbreiden. Maar de fanatiekigheid ben ik wel kwijt. Ik ben overigens wel fanatiek op een goed resultaat.
+1
Coen
@pieta , continuiteit van inkomen en plezier in het werk, daar zou het om moeten draaien 😄
pieta
Quote:
@Coen: plezier in het werk

Zondag bij BZV was er een die 240 koeien molk als ik het goed heb en er graag nog wat meer zou melken. Dus daar zal ie dan wel veel plezier in hebben.
George
@pieta
Jaja zoveel plezier dat hij tot heden nog geen vrouw had.
+1
de hoef
@George
melk er hier ook rond de 200 ,en kan er ook nog wel een vrouw bij hebben voor het werk
+2
gezienus
@George
dat zecht niet alles ken ze hier ook genoeg met 50 mk altijd laat. nooit op tijd , nooit ergens tijd voor altijd aan het prutsen en knoeien dus aantal koeien zecht niks george
-1
George
@gezienus
Met 50 koeien heb je minder werk dan met 200. Prutsers en knoeiers en mensen die niet makkelijk werken heb je in alle klasses.
+1
pieta
@George
Die was 8 maanden na de trouwdatum overleden. Nu zes jaar geleden. Niet te snel oordelen George.
+2
George
@pieta
Sorry Pieta , excuses ik heb het programma niet gezien. Ik ben niet iemand die graag iemand met zoiets kwetst.
MTSTAMMINGA
@George
Toen mijn vader 5 ha had en 11 koeien had hij het ook aldruk
Vooral omdat hij ook een halveha akkerbouw ha Voederbieten en aardappelen verbouwend hij daar op

Zo van dat jij nog tijd hebt om te prikken hier !!!!! 😞
jan is hobbyboer
@MTSTAMMINGA
Tja, ik heb 16 ha en stuk of wat koeien, en ik kan mijn landbouwbedrijfje met geen mogelijkheid druk noemen. Heb niet eens een trekker. Hoe simpeler hoe liever ik het heb.
MTSTAMMINGA
@jan is hobbyboer
Ook maar met de handgaanmelken en de waterleiding laten afsluiten Jan
Wat was oa de drinkbakjes bij de koeien een geweldige arbeid bespaaring Jan En de melkmachine Nog weerlater kwam de mestafvoer

En zodoende konden we in de zelfdetijd meer koeien melken
En ging onse inkomens vooruit En konden we een auto en tv kopen 😄 😄
jan is hobbyboer
Quote:
@MTSTAMMINGA: @jan is hobbyboer
Ook maar met de handgaanmelken en de waterleiding laten afsluiten Jan
Wat was oa de drinkbakjes bij de koeien een geweldige arbeid bespaaring Jan En de melkmachine Nog weerlater kwam de mestafvoer

En zodoende konden we in de zelfdetijd meer koeien melken
En ging onse inkomens vooruit En konden we een auto en tv kopen

Volgens mij begrijpen we elkaar verkeerd. Ik zeg niet dat de boeren vroeger niet druk waren met een paar koeien, da's absoluut zo, een vreselijk gepokkel, het is maar goed dat ze niet beter wisten, nu kreeg je niemand meer zo gek.

Ik wilde alleen maar zeggen dat ik met mijn bedrijfje absoluut niet druk ben, ondanks dat het ook maar een ouwe zooi is. Het is maar hoe je het inricht en alle dingen waar ik geen snars aan verdien besteed ik uit. Dan blijft er niet veel over 😄.
pieta
Quote:
@jan is hobbyboer: Het is maar hoe je het inricht en alle dingen waar ik geen snars aan verdien besteed ik uit.

Wie heeft er dan de laatste plm 8 jaar gemolken?
Wat je niet leent hoef je ook niet af te lossen.
Coen
Een lyk man is een ryk man 😄
BernieX
Leuk gezegde, 1x per jaar een belastingaanslag waar je een hartverzakking van kunt krijgen daar zou ik niet blij van worden,wetende dat ik een aantal investeringen wil doen om het mijzelf makkelijker te maken....

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's rabobank , rente en bank geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
157
DEELNEMERS
28
WEERGAVES
2
TREFWOORDEN