Boerenverstand staat op automatische piloot

Boeren moeten weer hun gezond verstand gaan gebruiken. Dat stelt filosoof Jan Bransen van de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Bransen ziet dat in de maatschappij wetenschappelijke expertise steeds belangrijker wordt. Met als gevolg dat we zelf niet meer nadenken over vragen die we eigenlijk willen stellen.

'De technologie waarmee we werken wordt steeds ingewikkelder waardoor we als leken steeds meer in een vragende houding moeten gaan staan, zegt Bransen.

'We verwachten antwoorden van experts. Het boerenverstand gaat op de automatische piloot', aldus de filosoof.

Uitrijperiode mest
Bransen noemt als voorbeeld de uitrijperioden van mest. 'De uitrijperioden zijn vastgesteld door experts en we verwachten dat experts kunnen uitleggen waarom die zo zijn vastgelegd.'

'We denken niet meer na over waarom en of die mest wel in die periode moet worden uitgereden. Het is veel te ingewikkeld geworden door allerlei wetenschappelijke terreinen zoals ammoniakuitstoot, bodemleven, et cetera.'

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Deel dit topic

Reacties

Farmer_
Hebben ze in Duitsland zeker geen experts op mestgebied.
vanloon
Prima verhaal , we laten onzelf inderdaad voor de gek houden maar dat wist natuurlijk iedereen allang!
dorpsrandhoeve
We laten onszelf niet alleen voor de gek houden, er zijn er ook veel die zichzelf voor de gek houden.

Dat tweede is veel enger.
arjan Kok
Hoe zie je in dit verhaal de soms haast onoverbrugbare kloof tussen zogenaamde wetenschap en gezond boerenverstand, maar ik denk dat deze filosoof weinig op de hoogte is van de nuchtere kijk van de boeren
+1
oldhuus
De politiek gaat af op de "wetenschap" en publieke opinie en daaruit de regelgeving en daar hebben wij het mee te doen.
+2
melktkoeien
Die antwoorden van experts worden volgens mij meer door onze strot gedrukt, als we gewoon weer eens alles met boerenverstand konden regelen dan zouden er toch een hoop ontslagen vallen bij de expertbureaus en ambtenaren en zogenaamde belangenbehartigers.
+2
meelezer
Overschat de kennis van experts niet. De meeste kennis wordt vergaard door onderzoek. Helaas is het meeste onderzoek dat verricht wordt niet meer onafhankelijk. Vaak is het antwoord al bekend en wordt daar het onderzoek bij verricht, want de betaler wil alleen publiceren wat in diens straatje past.
Dre van Helmond
Laat je zeker niet gek maken door experts ,
jorisdriepinter
Radboud, dat is toch die universiteit van Roos Vonk, de meest linkse universiteit van NL
Betrouwbaarheid??
koetje 33
Een wereld vol met mensen die links zeggen en rechts doen of andersom.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , uitstoot , lei , boerenverstand , bodemleven , uitrijperioden en ammoniakuitstoot geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
10
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
0