Met #Veenhuis mogelijk 10 tot 15% lager mestoverschot

Veelbelovend!

Door het nieuwe mestanalyse-systeem Nabij Infrarood Spectografie (NIRS) van Veenhuis Machines kan het mestoverschot in Nederland naar schatting 10 tot 15% lager worden. "Omdat direct en precies bekend is hoeveel stikstof, kalium, fosfaat en drogestof er in mest zit, zal dat meer plaatsingsruimte dan nu opleveren", zegt directeur Welter Veenhuis.

In het huidige verplichte systeem worden er uit een volle tank mest (13.000 liter) 5 mestmonsters genomen om elders in een laboratorium te worden onderzocht. Dat duurt één tot twee weken. Dan is de inhoud van de mesttank uiteraard al lang uitgereden en kan de mestgift niet meer worden aangepast, bijvoorbeeld door het toevoegen van extra stikstof omdat de concentratie van die stof in de mest laag was.

Bij het nieuwe NIRS van Veenhuis hoeft dat dus niet. Het systeem stuurt infrarood licht door de mest als die in de tank wordt gepompt en maakt elke seconde een volledige, nieuwe analyse van de hoeveelheid stikstof, kalium, fosfaat en drogestof. Als de mesttank vol is, meldt de computer op basis van honderden analyses precies wat er in zit. De veehouder weet dus precies wat er wordt afgevoerd. En de akkerbouwer weet precies wat hij krijgt.

Het ministerie van Economische Zaken heeft grote belangstelling. "We zitten in een werkgroep met EZ, want de wet moet worden aangepast. We willen vanaf 1 januari een praktijkproef doen met twee wagens met dit systeem. Dan heb je het over ongeveer 450 ladingen mest waarbij we moeten aantonen dat de gemaakte analyses kloppen. Die moeten minstens zo goed zijn als met de huidige bemonstering."

bron: Vee&Gewas

Deel dit topic

Reacties

Oepke
Goede ontwikkeling. Stikstof is makkelijk te meten met Nirs, cq het eiwit in de graskuilen. Ben benieuwd hoe ze fosfaat met Nirs willen meten.
melktkoeien
Zal tijd worden dat het erkend wordt dat er veel minder N en P in een kuub zitten. Kunnen we tenminste weer een beetje normaal bemesten.
Oepke
Ik denk dat je daar heel goed de volgende problematiek geschetst hebt. Erkenning.
Wilbert
De gehalten in mest zijn enkel voor belang voor afvoer met forfataire normen, bijv boer-boer. En dan zijn hogere gehalten juist gunstig, namelijk minder kuub mest afvoeren (= minder transport / meer mest voor eigen gebruik). Wat mij betreft mogen ze hoog blijven, en eerlijk gezegd klopt het hier aardig.
spotmelker
Het is goed om in beeld te hebben wat je bemest maar verder zie ik er geen hogere bemestingsefficiëntie door en dat is veel interessanter.
jorisdriepinter
Volgens mij gaat je efficiëntie omhoog als je daar bemest waar het nodig is. Daar bied dit systeem toch wel mogelijkheden toe.
+1
cs-agrar
Bedoel je dan plaats-specifiek? dus met zo'n sensording voor op de trekker bemesten? Dat lijkt me ook nog typisch verhaal trouwens. De mindere plekken meer bemesten. Vraag is volgens mij, waarom zijn die plekken minder, als daar mindere grond is, en je bemest vervolgens meer om een gelijk gewas te krijgen, ben je dan wel efficient bezig. Immers, die plek zit in een perceel wat daarvoor altijd gelijk behandelt is dus gaat die plek gewoon minder efficient met mest om.
jorisdriepinter
@cs-agrar uit testen met de veriscan blijkt vaak dat de pH op dat soort plekken te laag is.
Als je efficiënt wilt bemesten ben je twee zaken nodig, weten wat waar moet komen en weten wat je uitrijd.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , veenhuis , stikstof , fosfaat , mestoverschot en plaatsingsruimte geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
8
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
1