Illustratie van: valmet 605

Ketsplaat

Hallo ik heb een vraag ik moet voor school en onderzoek doen over hoe je het beste kunt uitrijden met een mestinjecteur of met een ketsplaat. Ik wil graag de meningen van wat jullie vinden als er meer opbrengsten per hectare op levert met het uit rijden. Maar wat vinden jullie hier van en wat vinden jullie beter is voor de bodem en bodemleven. En als er mensen zijn die met een ketsplaat uit rijden wat hun opbrengsten zijn en wat voor verbeteringen ze vinden of wat er achter uit gaat. Kort om wat vinden jullie er van?

Deel dit topic

Reacties

-1
ejb
Welke belachelijke school laat jou een onderzoek waarbij 1 van de 2 verboden is???
+3
Geartsje
Nou het gaat er om want der zijn boeren dien het nog wel doen
ejb
Als je je dan beperkt tot Nederland kun je ook de volgende vraag gaan onderzoeken: producten die je meeneemt bij de kassa afrekenen of niet,beide gebeurd in Nederland en als gedachtegang van jou school zo kort is schiet het niet op

met andere woorden in landen waar het toegestaan is heeft een onderzoek zin en dan ook in relatie tot de grondsoort.
en dan zou ik ook gelijk meenemen de volgende vraag: nu nog mest met ketsplaat uitrijden wat voor gevolg heeft dat voor de grasopname van de weidende koe 3 weken later en dan specifiek in het najaar met natter wordende gronden.
mlkvhoudr
Beste geartsje elk antwoord wat ik je er op zou geven zou bij voorbaat al nergens op slaan, je hebt zoveel variabelen die je eerst moet definieren voor dat ook maar iemand een poging kan doen een zinnig antwoord te geven.

Ik zal er een paar voor je op noemen :

Grondsoort

botanische samenstelling van het perceel

weersomstandigheden tijdens en na het bemesten.

Samenstelling van de mest Hoeveel Stikstof Fostaat en kali zit er in per ton.

Dus een zinnig antwoord is pas te geven als je op 1 perceel naast elkaar zou kunnen gaan bemesten en dan gaat wegen wat er af komt.
wally
Volgens mij is er onlangs een onderzoek gedaan met redelijk goede resultaten voor de ketsplaat (inderdaad als randvoorwaarde gunstige weestomstandigheden) dit zal best ergens te googelen zijn,

(leren is nog steeds copieren :-))
meelezer
Foute conclusie Wally. Want er wordt veel gepubliceerd, maar dat wil niet automatisch zeggen dat dat de waarheid is. Wakker dier is zo'n voorbeeld van veel google-resultaten waar ik nog zelden enige waarheid in heb kunnen ontdekken.
+5
cs-agrar
Hogere opbrengsten met zelfde hoeveelheid mest is natuurlijk altijd gunstig.
Het verschil tussen ketsplaat en zodeverpester is duidelijk, maar liefst een ketsplaat. Verdeeld het mooist egaal over het veld, weegt het minst maar dit werkt eigenlijk alleen mooi als het regent of met het zgn "green duo" principe.
Een zodeverpester zelf zijn eigenlijk ondingen. Mest hoort helemaal niet in de grond waar het bodemleven om zeep helpt en de grond verzuurt, maar op de grond waar mest verteerd en bodemleven stimuleerd.
Liever dan een sleepvoet op de minimale afstand van 15cm van elkaar.
Een sleepvoet/zodeverpester heeft meer werkbare dagen dan de ketsplaat vanwege minder kans op "verbranding" van gewas. Echter, werken deze systemen ook gewoon beter bij dauw in het gras en liefst ook regen.
Dan ziet men duidelijk verschil in werking dan bij droge omstandigheden.
Je vraag over opbrengsten is een waar je alleen wat mee kunt als je gelijktijdig op hetzelfde perceel een gelijke gift uitrijd met meerdere verdeelsystemen. Dan pas kan je verschil in werking en dus opbrengst zien.
Farmer_
Wij mogen met de ketsplaat, maar rijden nu altijd met sleepslangen dat werkt goed en gaat sneller.
josl
Wat is vele jaren geleden marcel r? Ik weet nog de 1e injecteurs stopten de mest 15 cm onder de zode met de nodige verbranding/verdrogingschade door het doorsnijden van de wortels. Later kwamen de injecteurs met bolle schijven die een flinke gleuf in de grond drukten om de 30 cm waar je je hand in kon leggen. Tegenwoordig stelt de gleuf niet veel meer voor, kun je nauwelijks van injecteren spreken, als de mest niet dun genoeg is groeit hij met het gras mee omhoog. Mest uit rijden onder de beregeningshaspel hebben we ook gedaan. Dat werkte perfekt, kwa geur en benutting. De huidige zodemester is voor mij een goed compromis, wellicht kan de duo hier nog overheen maar ouderwets met de ketsplaat uitrijden zou ik niet weten hoe ik mijn m3 uit moet rijden zonder grasverbranding en zonder de hele buurt tegen mij te krijgen.
+1
gezienus
 zonder grasverbranding

zou zeggen kom eens kijken, en de reuk tja is net wat ze gewend zijn ,niet in het wekend etc vraag je ze hier ,,het hoort bij het platelands leven
mlkvhoudr
De eerste zodebemester kwam hier destijds amper aan bemesten toe, dat was voordat ze de snijmolen uitvonden en het stro nog per baal verdeeld werd in de boxen.

Gisteren een avond gehad met DMS . Die wou juist weer graag dikke mest in de put hebben en dat dan uitrijden met zuurstofrijk water uit de sloot.

En hij was ook erg fan van vloeibaar bemesten met "flex" heeft iemand daar ervaring mee ?

n-xt.com/nl/toepassing/…
+1
jvt
@gezienus

hier zijn wij eigenlijk de enige die willen rijden met de sleepslangen (bomers) of injecteur, maar je kweekt ook een hoop goodwill terwijl je duidelijk meer gras hebt en betere stikstofbenutting tov ketsplaat..
gezienus
@jvt begin volgend jaar ook met sleepslang of sleepvoet moet nog een loonwerker vinden die hier in de buurt eentje heeft , wij beginnen er mee om het geld krijgen hier 1,80 de kub van de overheid
marcel r
Vele jaren geleden, toen we nog met de ketsplaat mochten rijden.
Hebben wij een keer de proef op de som genomen.
Mijn broer werkte bij een loonwerker die een zodebemester had.
Op een perceel heeft hij 2 banen met de zodebemester gereden. Op de rest van het perceel met de kestplaat dezelfde hoeveelheid mest gereden.
Resultaat: Meer en donkerder groen gras op de banen die met de zodebemester gedaan waren.
Conclusie : Benutting zodebemester is beter.

Wat mestinjecteren met het bodemleven doet kan ik niet beoordelen.

Een lichtere tank/traktor is voor bodemverdichting natuurlijk altijd beter als een zwaardere zodebemester.
Farmer_
Quote:
@marcel r: Resultaat: Meer en donkerder groen gras op de banen die met de zodebemester gedaan waren.
Conclusie : Benutting zodebemester is beter.

Zodebemester of het in strepen op de bodem leggen is denk ik het beste, dat diepe injecteren lijkt me de mest op de verkeerde plek brengen.
oldhuus
Hier is ook wel een boer die het al jaren zo uitrijd, is wel een van de vbbm-kringloopboeren.nl/
Farmer_
Wat dat FIR of koolstof doet met de mest en bodem is werkelijk niet te geloven, afgelopen jaar 38ha mais land €2500,- aan kunstmest(zwaar gewas), 62 ha grasland €2000,- aan KAS, 1ste (zware)snede zonder kunstmest met 15t/ha drijfmest zat volgens Blgg analyse in de colom optimum, dus ideaale (in balance) grassilage om goed van te melken.

Er zijn wel oplossingen voor de mest, heb nu alleen elke keer mest tekort 😄
oldhuus
Drijfmestkwaliteit is ook een groot onderschat probleem. En dat lees je ook niet van een simpel mestmonstertje af. Er kan wel veel stikstof in zitten maar minerale of organische maakt nogal verschil.
gezienus
Overal op kunstmest gespaard maar wat was je aan fir kwijt
Farmer_
@oldhuus
Schijnbaar zit er meer in dan wat we gewend zijn, hier in de omgeving zie je nu nogal wat percelen met flink wat roest, waar alleen KAS op gestrooid is of zelfs met drijfmest, met die koolstofmest hebben we hier dat probleem niet, zelfs op enkele percelen die jarenlang in natuurbeheer geweest zijn.
Farmer_
@gezienus
€20.-/dag, 60 ton minder krachtvoer/veearts stukken lager en minder uitval, meer zeg ik niet want ZE 😄 lezen mee.

Heb op het moment wel pech, we staan onder IBR verdacht, was jaren vrij, vorige week hier thuis bijna alle koeien ziek en een hoop melk weg, we wachten nog op de resultaten van enkele bloedtesten.
gezienus
@Farmer_ hier hoor je veel over microplasma onder de koeien en dan voral hoestende koeien Symptomen van longworm maar is het niet
gezienus
@Farmer_ 20 € dag prijs per dier en hoeveel kilo per dag
Farmer_
@gezienus
Nee, 20 euro totaal/dag voor alle dieren =20kg/dag totaal, ze adviseren 150gr/dier/dag, we voeren 120gr/dag
Antbo
Quote:
@gezienus: hier hoor je veel over microplasma onder de koeien en dan voral hoestende koeien Symptomen van longworm maar is het niet

Het is toch geen zware aantasting door longoedeem .
Hier een paar maanden terug ook hoestende koeien , gruis op longen men dacht aan longontsteking , bloed stalen en neusslijm zwabs van verschillende koeien niets gevonden .
dan koeien en organen weg gedaan voor autopsie
hart- (massaal)witte plekken ( is dood weefsel) op het myocard
longen - niets aan te zien ,sommige bleek van kleur , maar bij weefselonderzoek is er zeer zwaar longoedeem vastgesteld,
oldhuus
@Farmer_
Hier ook rond de 100gr en door de kalvermelk nog een paar gram 😄 jongvee nog een schepje, ik weet niet hoeveel dat zin heeft, maar scheelt wel met mixen. Toch denk ik dat je niet met een ureum van 30 moet gaan melken dan word het ook geen succes.
Farmer_
Quote:
@oldhuus: Toch denk ik dat je niet met een ureum van 30 moet gaan melken dan word het ook geen succes

Nee idd, heb dat een paar keer gehad dat als ik het krachtvoer terug nam de koeien beter melkten en het lekkerder liep, met 30 belast je de koe onnodig.
Farmer_
@Antbo
Was de oorzaak ook mycoplasma?
Antbo
@Farmer_
hier is geen mycoplasma gevonden
myocard is dwarsgestreepte hartspier
Farmer_
@gezienus
Onderzoek op IBR was positief, beide bedrijven gespert nu, hier in de regio waren er dit jaar al 2 gevallen van IBR.
oldhuus
@Farmer_
Spinaziekuilen met hoog eiwit hoge OEB's is ook vragen om problemen. Hier waren we dit jaar een van de laatsten die de 1e maaiden half mei, maar wel een boel structuur en toch 170 eiwit OEB61, melkt al een stuk beter als de 4e snee van vorig jaar 220 eiwit OEB130, wel opgemengd met 1e snee en hooi.
Hoog penseiwit (OEB) vliegt door de koe met alle gevolgen.
Farmer_
Quote:
@oldhuus: Hoog penseiwit (OEB) vliegt door de koe met alle gevolgen

Dat is ideaal met Fir, goedkoop eiwit,met een hoge oeb eiwitverlagen en grammen fir/koe verhogen, heb trouwens de hoeveelheid Fir weer verhoogt/koe, dat merk je dan toch meteen na een paar dagen, na de ibr problemen komen ze nu weer goed terug.
gezienus
@Farmer_en nu, koeien moeten binnen blijven je mag zeker nu ook geen dier voor het leven verkopen
Farmer_
@gezienus
Nee, niets mag levend weg, deze week thuis alles gevaccineerd, over 3wkn nog 1x, dan bloedtesten en alles wat dan nog positief is wordt geruimd ook op het andere bedrijf, hebben wel een verzekering ervoor maar of dat alles dekt?
gezienus
[@Farmer verzekering kun je zoiets dekken
Farmer_
@gezienus
Ja, met een tiersuchen verzekering(incl. bedrijfsuitval), moet je wel vooraf afsluiten, tiersuchenkasse vergoed wel wat maar niet alles.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's bodemleven en uitrijden geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
38
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
5
TREFWOORDEN