Van Groningse klei naar winderige prairies

Tot augustus 2006 molk de familie Reuvekamp in het Groningse Rasquert 170 koeien met melkrobots. Ze hadden het er goed. Toch besloten ze acht jaar geleden de Groningse klei te verruilen voor de winderige prairies in South Dakotha (Verenigde Staten). In Elton kochten ze een melkveebedrijf met 1400 koeien en nauwelijks land. Op dit moment bevolken de stallen ruim 2000 koeien en investeerden ze in grond.

Deel dit topic

Reacties

Coen
Ze waren al eens eerder geemigreerd van Zwolle naar Groningen
+1
Cornelis
Je emigreert naar Groningen en vervolgens verhuis je naar de VS...
jan is hobbyboer
Quote:
@Cornelis: Cornelis - 5 uur geleden

Je emigreert naar Groningen en vervolgens verhuis je naar de VS...

Eerste keer verhuizen is het moeilijkst zeggen ze altijd, daarna maakt het niet zoveel meer uit. Dat zij mijn vader, die deze boerderij gekocht heeft, ook altijd. Ik heb er ook nix mee moet ik zeggen, geboortegrond vind ik alleen maar emotionele onzin. Wij gaan over een jaar of 15 richting Brabant is het plan. George wordt dan ook wat ouder, kan ik hem mooi nog beetje helpen kalfjes voeren 😄.
pieta
@jan is hobbyboer
Dan zit je wel in amperbrabant joh. Smiley
de hoef
@jan is hobbyboer
hier is ook nog wel plaats voor een kalver vriend
George
@jan is hobbyboer
Jan je bent welkom!
+1
George
@pieta
Het is hier gewoon Brabant tegen de Limburgers en de Belgische Limburgers aan.
+1
Farmer_
@de hoef
Zolang hij de mond maar dicht houdt. 😃
jan is hobbyboer
@Farmer_
We gaan richting Den Bosch, dus boeren in die omgeving, maak je maar vast zorgen 😄. Ik heb dan immers wel tijd om richting George te tuffen.

Ik denk dat ik tegen die tijd ook heel erg spijt heb van de keuzes in mijn leven tot nu toe, als ik al mijn leeftijdsgenoten nog gezellie 80 uur per week zie werken 😄
josl
@jan is hobbyboer je hebt niets met geboortegrond zeg je. Maar waarom weet je nu al dat je overr 15 jaar richting brabant zult gaan?
+2
de hoef
@jan is hobbyboerdat word waarschijnlijk de notelaan dan
jan is hobbyboer
Quote:
@josl: Maar waarom weet je nu al dat je overr 15 jaar richting brabant zult gaan?

Mijn vriendin heeft wel wat met geboortegrond, en zij komt uit Brabant, dus we gaan over jaar of 15 weer terug. Ik heb nooit in Brabant gewoond.
casev
In 2006.... Dan heb je de nodige pieken en dalen al meegemaakt in de vs!
jan 1
Zal wel ff moeilijk geweest zijn daar met een melkprijs van 12 dollar,maar als je dat overleeft dan kan je wel stootje hebben,prachtig land daar.Als je er tijdje ben geweest dan snap je niet dat je hier nog boer wil zijn,maar alles went..
Farmer_
Kosten zijn wel laag in S-Dakota.
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@jan 1: .Als je er tijdje ben geweest dan snap je niet dat je hier nog boer wil zijn,maar alles went..

Niet iedereen trekt dezelfde conclusies, ben ook klein jaartje in canada, en tussendoor ruim maand in Amerika geweest. Zolang je maar jong, gezond, rijk en blank bent is het er goed vol te houden, in alle andere gevallen is het een ramp. Ik vond het helemaal nix, alleen op geld en status gerichte maatschappij zonder enige gezelligheid. Canada was stukkie beter, maar daar was het klimaat wel weer zo hopeloos dat ik een winter wel genoeg vond. Plus dat al die plattelanders, zowel in Canada als USA nogal van de kerk en de kleine dorpsgemeenschapjes zijn. Daar ontstaan ook alleen maar erg bekrompen ideeen. Ben dus blij dat ik keus gemaakt heb om terug naar Europa te gaan.
+2
gezienus
Dat was jouw idee .. je bent er in idergeval geweest .. nu george zijn verhaal nog dat het niks is om 2000 koeien te melken in het buitenland
jan is hobbyboer
Quote:
@gezienus: nu george zijn verhaal nog dat het niks is om 2000 koeien te melken in het buitenland

In Canada kun je ook gewoon met 50 koetjes een leuke boterham verdienen, dus dat past mij wel. Alleen klimaat en oppervlakkigheid van de mensen begon me na jaartje erg tegen te staan.

Voor mensen zoals ik, is het gewoon nergens op de wereld zo goed toeven als hier in Nederland vrees ik. Maak eerst maar eens een heel jaar mee in zo'n land, en niet intrekken bij familie maar op jezelf gaan wonen daaro, als je het dan nog leuk vind OK, maar niet op basis van een vakantie of studiereis oordelen, da's wat te makkelijk.
BernieX
@jan is hobbyboerWat een Wijsheid! 😄
+6
gezienus
@jan is hobbyboer je moet het toch zelf doen , om er wat van te maken in nederland maar ook in het buitenland
oldhuus
Ja was het niet zo dat je altijd nog jezelf mee neemt naar zo'n land, en dat is binnen Nederland ook zo.
pieta
@oldhuus
Dat kan vervolgens ook wel het probleem zijn! Smiley Als Jan is hobbyboer daar zijn ongezouten kritiek op die koeien spuwde...
George
@gezienus
Ik ben er niet geweest en ik zal er ook niet komen. Nogmaals helemaal niks voor mij , ik heb het hier veel te goed. Waarom zou je dan gaan? Ik wil hier geen 2000 koeien laat staan in een ander vreemd land. Ik wil nog geen 200 koeien , hier niet en nergens niet en bovendien heb ik vrouw en kinderen die hier ook niet weg willen.
Waarom zou ik me moeten verantwoorden dat ik niet naar een ander land wil?
Farmer_
Quote:
@gezienus: je moet het toch zelf doen , om er wat van te maken in nederland maar ook in het buitenland

idd, de eerste paar jaar kom je de verkeerde tegen(vooral in Canada), daarna vindt je meestal de juiste mensen om je heen waar je goed mee kan werken, dan loopt het meestal wel los, ken er genoeg die wel tevreden zijn met hun leven in Canada, maar ga je noordenlijk zitten waar het dun bevolkt is dan krijg je dat wat jan zegt, je kan het beste bij de grotere plaatsen wonen daar is het wat moderner.
We wilden toen ook naar S-Dakota daar liggen best wel kansen, maar dat dun bevolkte sprak ons niet zo aan.
Kenijor
@George
Als je er niet ben geweest, kun je natuurlijk ook niet zeggen dat t niks is.
Ik ben er wel geweest en vond t geweldig, maar was toch wel blij dat ik weer terug was.
Ik ben ook wel in bijna ieder dorp in Brabant geweest, maar ik heb last van claustrofobie, dus was extra blij dat ik terug was.
+1
jan 1
Quote:
@jan is hobbyboer: Niet iedereen trekt dezelfde conclusies, ben ook klein jaartje in canada, en tussendoor ruim maand in Amerika geweest. Zolang je maar jong, gezond, rijk en blank bent is het er goed vol te houden, in alle andere gevallen is het een ramp. Ik vond het helemaal nix, alleen op geld en status gerichte maatschappij zonder enige gezelligheid. Canada was stukkie beter, maar daar was het klimaat wel weer zo hopeloos dat ik een winter wel genoeg vond. Plus dat al die plattelanders, zowel in Canada als USA nogal van de kerk en de kleine dorpsgemeenschapjes zijn. Daar ontstaan ook alleen maar erg bekrompen ideeen. Ben dus blij dat ik keus gemaakt heb om terug naar Europa te gaan.

Tijden veranderen Jan is hobbyboer,weet niet wanneer jij er voor het laatst ben geweest,maar Canada is zeer welvarend en het is er zeer goed boeren,(alleen je moet er wel nu zitten:))
Zijn idd plekken waar behoudend gedacht wordt,maar heb je in nl ook,ga jij niet tussen zitten denk ik.Wel moeten jongelui is verder rijden voor avond uit,maar feesie vieren kunnen ze daar ook...
+3
gezienus
@George
je hoeft je niet te verantwoorden heb ook niet geschreven dat je naar een ander land moest en 2000 koeien moest melken is wel zo dat jij de laatste tijd idereen die groot bouwt of veel koeien wil melken eigelijk voor :gek: verklaard zelf zou ik wel 2000 koeien willen melken maar heb gewoon niet de capaciteiten er voor vraagt toch om een andere soort boer mijn vrouw zou het nog sneller kunnen als ik ,je weet zelf ook wel de wereld staat niet stil en alles wordt groter en moderner opvolger is hier niet anders haden wij ook nog een stap in groter gezet maar laten we het hier maar bij houden als je nu 10 koeien melk of vaarsen optrekt of korelmais aanbouwd of duizenden van koeien gaat melken als dat voldoening geeft en je gelukig bent ..so wat
George
@Kenijor
Ik zeg niet dat het niks is maar dat het voor mij niks is. Ik blijf gewoon hier. Klaar , ik hoef niet zo nodig naar een vreemd land om daar koeien te gaan melken. Ik kan de kost ook hier verdienen dus voegt het voor mij helemaal niks toe. Hier totaal geen last van claustrofobie , je komt op de wrong places.
Grazy
@jan 1 die 12 dollar is wel per pond, melkprijs in de USA is over het algemeen een stukje beter als in NL
jan 1
Quote:
@Grazy: 1 die 12 dollar is wel per pond, melkprijs in de USA is over het algemeen een stukje beter als in NL

Ja,ik bedoel ook per pond,jullie melkprijs zit nu omgerekend op 35 eurocent dacht ik.
jan is hobbyboer
Quote:
@jan 1: Ja,ik bedoel ook per pond,jullie melkprijs zit nu omgerekend op 35 eurocent dacht ik.

Melkprijs moet je altijd zien in relatie tot kostprijs. Die is in elk land en zelfs voor elk bedrijf verschillend. Ik hoef alleen maar naar mijn buurman en mij te kijken. Bij een hoge melkprijs verdient hij wat meer, bij een lage melkprijs piept ie harder.
Grazy
@jan 1 Omgerekend naar NL gehaltes halen we de 50 eurocent nog wel 😄
jan 1
Quote:
@Grazy: Omgerekend naar NL gehaltes h

Tis jullie gegund,m.n broer zal er blij mee zijn.
Farmer_
@jan 1
Waar zit je broer?
jan 1
Quote:
@Farmer_: Waar zit je bro

Wisconsin
Farmer_
@jan 1
De cheese state, staan genoeg melkveebedrijven daar.
jan is hobbyboer
@Farmer_
Lekker klimaat ook. Ieder z'n ding.
+1
George
Ik verklaar niemand voor gek , ik zie het alleen niet zitten dat groeien , een boel geregel en grote hypotheken en dat ook nog eens in een vreemd land. En voor mij is het geen reden als iedereen een grote stal bouwt om dat dan ook te gaan doen! Mij maakt het niet gelukkig zo'n grote hoeveelheid koeien en het buitenland trekt me gewoon totaal niet. Zoals je waarschijnlijk weet ga ik nauwelijks op vakantie en meer dan wat Duitsland , België , Frankrijk , Luxumburg en Spanje heb ik niet van de wereld gezien en dat hoeft ook niet want ik vind het hier best.
flyingrussian
Als mensen van jou en hobbyboer dit al verwachten zal je standaard antwoord afkrakend alsmaar zijn. Misschien daar eens bij stil staan?
jan is hobbyboer
Quote:
@flyingrussian: als mensen van jou en hobbyboer dit al verwachten zal je standaard antwoord afkrakend alsmaar zijn. Misschien daar eens bij stil staan?

Ik heb je wel aardig in je ziel geraakt geloof ik met mijn opmerkingen over Rusland/Oekraine. Sta er nog volledig achter, zelfs als iedereen, behalve George, gaat vinden dat de grootste uitdagingen voor boeren in dit soort bananenrepublieken liggen. Veel plezier allen ver weg, droom uw droom, veel koeien, veel geld verdienen en nooit vrouwen met heimwee. Ik heb genoeg gezien van de wereld. Als je het in NL niet redt red je het meestal ook niet in de rest van de wereld. En in NL hoef je niet zo hard te werken als in veel van die verlaten buitenlanden om een fatsoenlijke boterham te verdienen. En werken om het werken is misschien wel het doel van veel boeren (dat geeft status, 80-100 uur werken per week), ik doe het liever ietsje slimmer en werk wat minder. Anders staat die notenboom ook maar voor nix op het erf.
+6
Campagne
@jan is hobbyboer, mooi dat je het zo naar de zin hebt in Nederland en de boel zo voor elkaar hebt dat het je goed afgaat. Wij zijn uit Nederland vertrokken, niet omdat we het daar niet redden, zoals je schrijft, maar omdat we het op een andere manier wilden doen. Dat kan natuurlijk ook een reden zijn.
In die tijd was onze zoon 6 jaar en dat kon nog goed. In Nederland konden we ook prima van de boerderij leven, dus dat was niet de reden.
Ieder moet doen waar zijn hart ligt en de mogelijkheden.
+3
jan is hobbyboer
Quote:
@Campagne: Ieder moet doen waar zijn hart ligt en de mogelijkheden.

Daar ben ik het helemaal mee eens.
flyingrussian
@jan is hobbyboer ik weet al van wie de reactie komt, dus neem jou niet zo serieus.
jan is hobbyboer
Quote:
@flyingrussian: dus neem jou niet zo serieus

Ik neem mezelf ook niet zo serieus, doe maar wat. Zouden meer mensen moeten doen, zichzelf niet zo serieus nemen, meeste in leven heb je nauwelijks invloed op (daar weet jij in Rusland alles van), soms lukt iets, soms mislukt iets. Alleen in NL kan je verder niet zoveel gebeuren, niemand gaat hier dood van de honger en behalve paar criminelen wordt hier ook niemand doodgeschoten.
+4
MTSTAMMINGA
Olga Reuvekamp houdt ook een blog bij wat ze als familie zoal allemaal beleven daar Leuk om te lezen [niet voor [@jan is hobbyboer] en @George 😄
theodanielle.blogspot.com/ Deze is ook wel intersant denk ik
jan is hobbyboer
Quote:
@MTSTAMMINGA: [niet voor [@jan is hobbyboer] en @George

Ben zo stout geweest om toch maar even te kijken. Aantal van mijn vooroordelen wordt wel weer bevestigd. Zinnetjes als:

>> Water pret met voorganger van onze kerk en zijn familie
MTSTAMMINGA
Hoevaker je het leest Jan hoe meer vooroordelen je vindt die bevestigd worden !!! 😄 😄
jan is hobbyboer
@MTSTAMMINGA
D'r is een heel stuk van mijn antwoord weggevallen zie ik nu 😄.

Mijn vooroordeel is inderdaad dat het platteland van de USA (IOWA hoort daar zeker bij) nog steeds vol zit met extreem rechtse wereldvreemde zwaar gereformeerde (tea party achtige) figuren die daar behoorlijk de dienst uitmaken. Dat wordt door deze blog in ieder geval niet ontkracht.

Dat moet iedereen verder zelf weten, maar ik zou er niet gelukkig van worden als ik tussen dit soort malloten zou moeten leven.
+2
@jan is hobbyboer
Als je je daar aan stoort moet je daar niet naar toe gaan, maar om die mensen te betitelen als MALLOTEN, jantje dat gaat mij wat te ver.
+1
oldhuus
@jan is hobbyboer
Om die reden zou ik bepaalde gebieden ook mijden, die heb je in Nederland ook, maar voor hun is het er natuurlijk ideaal.
jan is hobbyboer
Quote:
@Gait oet klooster: @jan is hobbyboer
Als je je daar aan stoort moet je daar niet naar toe gaan, maar om die mensen te betitelen als MALLOTEN, jantje dat gaat mij wat te ver.

Tea party achtige figuren en andere godsdienst fanatici, wat voor geloof dan ook, noem ik malloten. Dat gaat mij niet te ver 😄. Hoewel meeste geloven tolerantie prediken hebben die fanatici dat stukje meestal niet helemaal begrepen.
pieta
@jan is hobbyboer
Is de tea party een geloof?
jan is hobbyboer
@pieta
Volgens mij heb je wel gelijk, tea party is geen geloof. Volgens mij is het een stroming binnen de republikeinse partij in USA. Ze houden er (in mijn ogen) zulke bezopen ideeen op na dat ze bijna een geloof zijn. Geloof en werkelijkheid gaan nl. niet zo goed samen, daarom is het ook een geloof.
arjan Kok
@jan is hobbyboerJe hebt fanatieke gelovigen en fanatieke ongelovigen zoals janishobbyboer??? (of vergis ik mij jan) vindt allebei beetje leeghoofdereg, jammer dat je kennelijk nooit een echte aardige gelovige hebt ontmoet
jan is hobbyboer
@arjan Kok
Ik ben nog nooit een extreme gelovige tegengekomen die ook nog beetje ruimdenkend was, dat vind ik altijd wel een prettige eigenschap, maar dat gaat blijkbaar niet samen. Onder de beetje gelovigen zitten heel veel aardige mensen. Ik heb ook niets tegen het geloof, dat moet iedereen zelf weten. Waar het hier om gaat in deze discussie is dat dat platteland van staten als OHIO vol zitten met bekrompen figuren. Ik zou daar niet gelukkig van worden.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koeien , grond , stallen , lei en melkveebedrijf geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
55
DEELNEMERS
20
WEERGAVES
0