Bekapmes kan mortellaro overbrengen

Britse onderzoekers ontdekten dan het gereedschap dat wordt gebruikt wordt voor klauwverzorging de ziekte van Mortellaro kan overbrengen van koe naar koe.

Deel dit topic

Reacties

arjan Kok
De klauwen ontsmetten na iedere behandeling lijkt mij eerder een goede standaard
meelezer10
Je eigen klauwen ook niet vergeten dan. Meestal houdt ik een koepoot net boven de bijklauwen vast. Is de mortelaro daar ook aanwezig of beperkt zich dit tot het zichtbaare plekje?
cloggie
Dan nog breng je het over via de mesjes die je gebruikt dus, dus dat is in principe minder goed dan je gereedschap tussen de te behandelen koeien door ontsmetten. En een mesje ontsmetten is simpel, emmertje met chlooroplossing er bij hebben en het is klaar.
jan is hobbyboer
Ben 15 jaar geleden al gestopt met het bekappen van de hele koppel. Achteraf een slimme zet lees ik nu.
spotmelker
De besmettingscyclus doorbreken met (tijdelijk) onbeperkte weidegang, liefst in de sneeuw helpt veel beter dan klauwmesjes ontsmetten.
jan is hobbyboer
Quote:
@spotmelker: onbeperkte weidegang,

Da's iets wat hier in de achterhoek nauwelijks nog voorkomt.
spotmelker
Hier in de NOP ook niet maar die het doen hoor ik niet over mortellaro klagen.
+1
De ondernemers
Het zit in de hele stal. De koeien die er gevoelig voor zijn krijgen het toch wel. Wel of geen messen. En zelf met onbeperkte weidegang hebben we er nog last van.
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@De ondernemers: onbeperkte weidegang

Grupstal en onbeperkte weidegang: geen mortellaro (of wij hebben al jaren geluk gehad 😄
MTSTAMMINGA
Heb het indertijd zogemaakt dat ze door het voetenbad na buiten moeten zomers als ik ze er door haal [met mooi droogweer]
Sinsdien is het aardige mindere geworden
En een pluspunt na buiten willen ze wel met mooi weer ,dat de meesten lopen er vlot door
ROORDA J
Heb ze liever met schone poten door het bad.Dus van uit het land door de melkstal en dan door het bad.Bij volledig opstal gaat eerst de branslang op het eind van de carrousel de poten te lijf al vorens het bad te betreden.Het blijft lastig mortelaro ook in de zomer te bestrijden.
+1
gezienus
De beste oplosing is een voetbad waar je zelf beter niet met de neus boven kunt ruiken
cs-agrar
Dieren buiten, ALLE roosters schoon, ontsmetten en dieren via voetenbad er weer in, ben je er zo vanaf. Belangrijkste is natuurlijk wel dat de dieren met zichtbare mortellaro behandeld worden.
Ik behandel de koeien met mortelaro hier altijd met melkhandschoenen aan daarna gooi ik ze weg. Koeien intapen geeft bij mij het beste resultaat lange haren even weg branden dan hooffit erop en intape de tape haal ik er na 3 dagen weer af
Voetbad gebruik ik nooit
+1
DeBoerin
Quote:
@bedrijfsverzorger: voetbad gebruik ik nooit

Hier de koeien jaarrond op stal. 2 keer per jaar klauwverzorging en al 15 jaar geen voetbad meer. Gesloten bedrijf en geen Mortellaro.
George
Ik liet mijn koeien altijd zoveel mogelijk dag en nacht buiten lopen en over de roosters hadden we een roosterschuif. In de wintermaanden maandelijks een voetbad met kopersulfaat en hadden de laatste jaren geen mortellaro meer.
+2
Ik een particulier klauwverzorger, hoe moeten wij het dan aanpakken als wij bij een rundveehouder de hele stal bekappen ? Gaat toch teveel tijd in zitten en hoeveel messen moeten wij dan gebruiken ?
En wat dan met de schijf op de haakseslijper ?? Ik zeg onbegonnen werk, ze willen hebben dat de digi-klauw erin moet komen en dan nou de messen ontsmetten allemaal extra handelingen wat de veehouder in principe betalen moeten.
En tegen mortellaro gebruik ik bij chronische gevallen pleisters van DR Kendoff,10 dgn erop en weg is de mortellaro( mits goed aangebracht door klauwverzorger).
Heb al ooit een klauwverzorger horen zeggen wie ook nog eens les zou geven op een hoge school in Duitsland, dat mortellaro niet besmettelijk is.. Nou het lijkt mij dat de meesten wel beter weten. Toch is het zo dat er een aantal stieren zijn waarbij het opvalt dat de dochters ervan veelal mortellaro hebben, dus kan het dan ook nog genetisch zijn?
arjan Kok
Klauwgezondheid is ook beetje erfelijk er zijn tenminste behoorlijke verschillen in vererving tussen stieren

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mortellaro , koe en klauwverzorging geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
20
DEELNEMERS
15
WEERGAVES
4