Kamervragen NH3

Remco Dijkstra en helma lodders hebben schriftelijke vragen gesteld naar aanleiding van de artikelen in de v focus

v-focus.nl/2014/09/…


hieronder de schriftelijke vragen

Kamerlid: Dijkstra
Fractie: VVD
Den Haag, 18 september 2014
Schriftelijke vragen van de leden Lodders en Remco Dijkstra (beiden VVD) aan de staatssecretaris van Economische Zaken en de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu over de relatie tussen ammoniakuitstoot en emissiearme bemesting.
1.
Kent u het artikel ‘Ammoniakbeleid loopt uit de pas met metingen in het veld?’1
2.
Deelt u de conclusies van het Lichenologisch Onderzoeksbureau Nederland en de redactie van V-Focus, op basis van bestaande gegevens van het Landelijk Meetnet Luchtkwaliteit en de Chemische Samenstelling Regenwater, dat er niet of nauwelijks een verband te leggen is tussen emissiearme bemesting en de stikstofuitstoot? Zo ja, hoe gaat u deze conclusies verwerken in uw beleid? Zo nee, waarom niet?
3.
Kunt u aangeven of de emissies die de landbouw zou uitstoten meerdere keren zijn opgehoogd? Op basis van welke informatie hebben deze keuzes plaats gevonden en is het gehanteerde rekenmodel door het Planbureau van de Leefomgeving sinds 1990 geactualiseerd aan de wetenschap van vandaag de dag? Zo ja, wie zijn betrokken bij deze actualisatie en wat waren de conclusies? Zo nee, waarom niet?
4.
Bent u voornemens het gesprek aan te gaan met de verschillende onderzoekers en het Planbureau voor de Leefomgeving om te bezien of er consensus gevonden kan worden over het al dan niet bestaan van een sterke relatie tussen emissiearme bemesting en ammoniakuitstoot? Zo ja, op welke termijn zal dit gesprek plaatsvinden? Zo nee, waarom niet?
5.
Kunt u aangeven hoe het voornemen van de beoogde voorzitter van de Europese Commissie om de regels voor luchtkwaliteit eenvoudiger te maken zich verhoudt tot het ammoniakbeleid?2 Voelt u zich gesterkt met zijn woorden om binnen Europa te pleiten voor het loslaten van het verband tussen emissiearme mest en de ammoniakuitstoot zolang dit nog niet bewezen is? / wanneer dit verband op wetenschappelijke basis wordt ontkend?
6.
Deelt u de opvatting dat de meetmethodes waarop de overheid en de politiek haar opinie en besluiten baseert van onberispelijke aard moeten zijn? Of op zijn minst niet ter discussie moeten worden gesteld? Zo ja, hoe gaat u zich inzetten om duidelijkheid te scheppen ten aanzien van de relatie tussen emissiearme bemesting en stikstofuitstoot? Zo nee, waarom niet?
1 V-Focus, 18 september 2014, v-focus.nl/2014/09/…
2 Nieuwe Oogst, 16 september 2014 nieuweoogst.nu/scripts/edoris/…

Deel dit topic

Reacties

+1
arjan Kok
Het begint een aardige soap te worden rond ammoniak
+3
puddingbroodje
Verder is hier nog een interessante bijeenkomst v-focus.nl/2014/09/…
+3
Stoppen met dat domme gedram !!!
+5
jan 1
Als er echt en betere benutting zou zijn met injecteren vd mest,moet dat toch op z,n minst aangetoond kunnen worden met meeropbrengst.waar kan je dat vinden?NB vergunningen zijn theoretische berekeningen ,zelfs tegen de wind in vallen er tonnen nh4 op natuurgebied 15 km verderop.
Tis wel lachen met die onderzoekers...
+3
Stoppen met dat gezeik, en alle schade vergoeden, aan de boeren.
puddingbroodje
Ik vind het jammer dat ik de indruk heb dat lto de kop in het zand steekt voor de voortschrijdende inzichten wat betreft nh3! maar hopenlijk heb ik het helemaal mis!

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , water , landbouw , lto , milieu , europa , bemesting , wetenschap , overheid , uitstoot , politiek , doc , kamervragen , europese commissie , structuur , ammoniakuitstoot , ammoniakbeleid , regels en europese unie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
6
DEELNEMERS
5
WEERGAVES
1