De nieuwe quota vanaf 1 april 2015

Per 1 april 2015 is het melkquotum passé, dertig jaar lang de belangrijkste begrenzer van ontwik- kelingen in de melkveehouderij. ‘De begrenzing blijft. Het enige verschil is dat per bedrijf straks verschilt welke wetgeving het plafond vormt’, zegt Lubbert van Dellen.

Van Dellen is marktdirecteur Food en Agri bij Ac- con AVM. Komende woensdagavond, voorafgaande aan de beursdag, spreekt hij in Joure. Zijn boodschap is dat het melkquotum dan wel mag verdwijnen, maar dat er door andere knelpunten verschillende nieuwe ‘quotums’ ontstaan. Als belangrijkste knelpunten noemt Van Dellen ammoniak en vergunningverlening, het fosfaatplafond en fosfaat per hectare.

Ammoniak
‘Ammoniak in relatie tot vergunningverlening speelt eigenlijk overal. Op veel locaties betekent dat in de praktijk nu al, maar in de nabije toekomst nog veel meer, dat verde- re groei niet op dezelfde locatie mogelijk is.’ ‘Zeker bij een aantal melkkoeien van 200 en meer speelt dat. De postzegel als bouwblok is dan niet langer bepalend. Wie meer dan 200 koeien wil melken zal die extra koeien in veel gevallen op een andere locatie moeten melken.’

Lees het hele artikel in het magazine: issuu.com/langs-de-melkweg/docs/…

Deel dit topic

Reacties

Jack Rijlaarsdam
Nu nog ff geen tijd om te lezen, maar ziet er zeker gelikt uit!
DOC 72 nieuwe boeren erbij ? Is dat goed voor de doc melkprijs?
Annejoy
Misschien is DOC ook wel wat boeren kwijt geraakt aan A-Ware?
Annejoy
Misschien is DOC ook wel wat boeren kwijt geraakt aan A-Ware?
+1
De factor arbeid word heel vaak onderschat, en de voer aankoop, bedrijven die 60-65 ha mais aankopen, moet je veel melk voor leveren.
+2
George
Quote:
@Gait oet klooster: arbeid word heel vaak onderschat, en de voer aankoop

Ach wat , niet plotseling terug gaan trekken. Groeien jullie en rap wat zou DTOT zeggen. 😄
Bovendien kost de mais in Belgie geen drol lees ik op het andere prikbord dus importeren dat voer. En dan ligt er in Frankrijk nog een hoop braakland volgens weer een andere beroemde boer op dit prikbord. Dus meer dan voer zat. En de mest mag je misschien wel ruilen op mais. 😄
+2
pieta
Van zoveel hectares mais kun je ook veel melk leveren.
Zullen ze ook wel MOETEN, van DE bank.
+2
George
@de tukker oet twente
Maar ze hebben dan wel cashflow en dat moet je hebben en is het enige belangrijke als je geld wilt lenen hebben de ervaringsdeskundigen op dit prikbord me verteld.
Ik ben niet echt overtuigd en ik ken gevallen waar de cash is flowing away.
+1
jg
RFC neemt het heft in handen, de rol van LTO wordt daarentegen kleiner.
Bedrijven zonder fosfaatoverschot kunnen groeien tot aan hun ruimte. Overschotsbedrijven zullen steeds hogere percentages moeten laten verwerken, wat te veel kost en kwa capaciteit niet mogelijk is. Zo blijft het fosfaatplafond de absolute grens.
meelezer
Bij het opgroeien heb ik reeds geleerd dat grenzen altijd relatief zijn. Wat ik niet mocht als kleuter mocht ik na lang aandringen soms wel als puber.
Beperkingen zijn vaak ook kansen, als je het maar wil zien!
jg
Dmv kennis kunde en ondernemerschap lukt mij dat ook. Een aantal grenzen zijn hard. Rfc rules.
Coen
Zo zou het moeten zijn. 😄 maar de LTO-lobby is anders 😞
dus is het Sharon gemakkelijk "verdeel en heers" 😞
+1
spotmelker
Fosfaatplafond is vol voordat bij veel bedrijven de hectarenormen opgevuld zijn. Wie en hoe mag er dan gegroeid worden?
+1
Druk
@spotmelker
Groeien op basis van ruimte in hectares, ten koste van diegenen die een hectare-overschot hebben ? Da's toch logisch !
jg
@Druk Dat schijnt Lto niet te willen.
Coen
@jg , de politiek zal uiteindelijk beslissen, ik hoop dat daar het verstand zal zegevieren
spotmelker
@Druk Dat ben ik wel met je eens maar je hoeft toch geen bedrijven die wat meer vee hebben dan mestplaatsingsruimte kapot te maken wel? Ze moeten wel hun eigen probleem oplossen en niet via zo'n achterlijk collectief plan hun collega's laten meebetalen om de voor hun noodzakelijke mestverwerking rendabel te krijgen.
Druk
@spotmelker
Kapot maken is ook niet de bedoeling, maar hun outlook moet (binnen termijn van enige jaren?) uitsluitend liggen op verlaging van hun hectare-overschot EN geen collectieve bijdrage van de collega's met plaatsingsruimte.
+2
jan is hobbyboer
Quote:
@Coen: ik hoop dat daar het verstand zal zegevieren

Wat je verstand vind is waarschijnlijk nogal afhankelijk van je bedrijfssituatie.
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@Druk: EN geen collectieve bijdrage van de collega's met plaatsingsruimte.

Als alleen de collega's met plaatsingsruimte bij moeten dragen is dat niet erg collectief. En die willen trouwens vast wel bijdragen, als er maar voor betaald wordt. Wij hebben iets wat de intensieve jongens graag willen hebben, in een vrije markt hangt er dan vaak een (hoge) prijs aan. Kom maar op zou ik zeggen, of anders maar inkrimpen.
George
@jan is hobbyboer
Beste Jan helemaal mee eens. Wij hebben grond en hun de stront en dus in alle redelijkheid betalen voor mest en voer. En anders zelf investeren in dure grond. Maar dat was niet rendabel en hip genoeg , liever een groot hok met golfplaten zodat ze konden melken , eenzijdig groeien in vee maar niet in grond zoals de varkenshouderij het jaren heeft gedaan. Maar ik zie hier nu dat de betere varkenshouders niet de grootste zijn maar wel over eigen grond beschikken. Enkele hebben hier ook gewoon 20 tot 40 ha grond eigendom in zuid oost Brabant.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@George: gewoon 20 tot 40 ha grond eigendom

Dat stelt voor een beetje varkenshouder toch niets voor? Ik dacht iets van een twintig vleesvarkens/ha, 40 ha is dan voldoende om de mestafzet van 800 vleesvarkens af te dekken. Schiet niet echt op...
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@spotmelker: geen bedrijven die wat meer vee hebben dan mestplaatsingsruimte kapot te maken wel?

Ik denk dat de bedrijven met 'wat meer vee' makkelijk een paar koeien minder kunnen gaan houden, zonder dat ze 'kapot' gaan. Ik vrees alleen dat hier in de achterhoek bij veel boeren uitgegaan is van 30.000+ liters per ha produceren (en in Brabant waarschijnlijk nog wel meer), dan het je niet 'wat meer vee', maar veel meer vee, dan moet er wel iets serieus bedacht worden (blijkbaar liefst over de rug van de boeren met plaatsingsruimte) anders is er voor deze boeren wel een serieus probleem.

En maar pietlutten over de maisprijs, terwijl dit mestgedoe de hele bedrijfsvoering op z'n kop gaat zetten, als intensievo zou ik al m'n energie maar in een oplossing van dit probleem stoppen anders kan het maar zo eind 2015 over zijn, als de overheid besluit te gaan handhaven. Mooie ondernemersuitdaging dit fosfaatplafond. Ben benieuwd, het is zo 2015.

Ik zie het positief, het is wel goed voor de melkprijs als er minder koeien komen.
George
@Jack Rijlaarsdam
Het verschil zit hem in het pensioen. De 1 heeft heel veel bakstenen met asbestplaten en de ander heeft ook nog 40 ha grond.
Scheelt wat in de mestafzet en ze telen voor een gedeelte hun eigen voer (CCM).
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@George: Het verschil zit hem in het pensioen

Dat kan ik volgen, wanneer er ten minste geen of lichte hypotheek op zit. Jij gaf echter aan dat de betere varkenshouders grond in bezit hebben. Nou, dan vraag ik me af hoe jij beoordeelt of iemand een betere varkenshouder is.
George
@Jack Rijlaarsdam
Dit zijn mensen die vroeger ook op de grondmarkt waren en grond bijkochten en niet alleen hokken bouwden. Zijn niet de grootste maar wel financieel de sterkste bedrijven. Hoe ik dat beoordeel? Gewoon omdat ik dat weet. 😄 Zijn enkele vrienden van me , even oud als ik en nauwelijks schuld.
Jack Rijlaarsdam
@George
Aha, dus naar jouw mening is een varkenshouder die belegt in landbouwgrond een betere varkenshouder dan een collega die z'n geld anders investeert. Lijkt me een redelijk subjectieve mening, laat ik nu toch denken dat het iets te maken had met betere kengetallen.
+3
MTSTAMMINGA
@George
Een slechte koeboer zonder schuldt en slechte kengetallen
Verdient minder als 1 met een boel schuldt en goeie kengetallen !!!!!!
George
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: belegt in landbouwgrond een betere varkenshouder dan een collega die z'n geld anders investeert.

Ja ze hebben een bedrijf met nauwelijks schuld en eigen grond en geen last van een bank en verdienen goed de kost. Dan mag je spreken van een goede varkenshouder.

Je kunt je geld inderdaad verkeerd investeren in bijvoorbeeld nog meer stenen en golfplaten waar je over 20 jaar niks meer voor krijgt en mag hopen dat je het hebt terug verdiend in die tijd. Dit hebben de meeste gedaan en zitten er financieel beroerder bij. Maar jij als Noorderling hoeft een zondige Zuiderling niet te geloven. 😄
George
@MTSTAMMINGA
Kengetallen? Is dat een telefoonnummer? 020 is Amsterdam en 040 Eindhoven geloof ik. 😄 Een koeienboer met geen schuld hoeft ook lang niet zoveel te verdienen dan 1 met veel schuld. Gewoon zonder druk van de bank de kost verdienen , je weet niet wat je mist. 😄
+4
pieta
@MTSTAMMINGA
Wie grond koopt die blijft. Dit omdat deze bedrijven financieel zo goed draaien dat ze grond kunnen kopen. Dat hoorde ik eens iemand zeggen.
-1
George
@pieta
Ze zeggen zoveel , zoveel dat ze niet meer weten wat ze gezegd hebben. 😄
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: @George
Aha, dus naar jouw mening is een varkenshouder die belegt in landbouwgrond een betere varkenshouder dan een collega die z'n geld anders investeert. Lijkt me een redelijk subjectieve mening, laat ik nu toch denken dat het iets te maken had met betere kengetallen.

Volgens mij is de laatste 10 jaar elke belegging beter geweest dan een belegging in varkens en bakstenen voor varkens, dus ik denk dat George wel gelijk heeft. Die sector heeft niet echt vooruit geboerd. Die steken nog veel meer de kop in het zand dan koeienboeren.

Beleggen/speculeren in grond is natuurlijk hardstikke lucratief geweest de laatste 10 jaar, prijs is bijna verdubbeld.
+4
jan is hobbyboer
Quote:
@MTSTAMMINGA: @George
Een slechte koeboer zonder schuldt en slechte kengetallen
Verdient minder als 1 met een boel schuldt en goeie kengetallen !!!!!!

Karst, ik ben misschien wel een van de weinige boeren die de situatie kent van veel schuld (ong. 35000 euro/ha) en van weinig schuld (< 10.000 euro per ha). Het grote verschil is niet de hoeveelheid geld die je verdiend, maar simpelweg de relaxedheid waarmee je kunt boeren. Het maakt allemaal niet zoveel meer uit met weinig schuld, je hoeft je niet zo druk te maken over kengetallen of dat het een jaartje financieel wat minder draait, er is toch buffer genoeg, oplossingen zijn eenvoudig te bedenken, zonder dat je meteen op de knieen moet bij de bank.

Echte boeren houden blijkbaar van de permanente stress van het moeten presteren maar ik, tot ergernis van jouw, vind het ook wel prettig dat ik me daar niet zo druk meer over hoef te maken. Als je van de stress houdt dan vooral niet teveel aflossen en blijven investeren, als je van een relaxed leven houd, 10 jaar op je tanden bijten en flink aflossen en daarna rustig verder boeren. Het is maar waar je voor kiest.
Frans1
Quote:
@George: Ja ze hebben een bedrijf met nauwelijks schuld en eigen grond en geen last van een bank en verdienen goed de kost. Dan mag je spreken van een goede varkenshouder.

Poosje geleden had jij het over door een buis kijken van 1 mtr en 70 mm doorsnede,en als ik jouw reacties de laatste tijd lees ben jij nou niet degene met een brede kijk op de zaken,maar jij kijkt alleen naar mensen die aan het uitboeren zijn,hoe goed zij het wel niet doen ,weinig schuld bla bla bla.
Ik vroeg jou een tijdje terug hoe ik dat als jonge boer moet doen,eigen grond en weinig schuld,daar kreeg ik geen antwoord op.
Dan is Jan Hobby een stuk realistischer, als je wilt beginnen zul je er diep in moeten.
+1
Frans1
Quote:
@jan is hobbyboer: Beleggen/speculeren in grond is natuurlijk hardstikke lucratief geweest de laatste 10 jaar, prijs is bijna verdubbeld.

Je weet wat er gezegd wordt over beleggen,rendementen uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst.
Grondprijzen gaan steeds verder uit de pas lopen met de opbrengsten,dus de wal keert het schip een keer.
Druk
@Frans1
Beiden hebben een bedrijf zonder continuiteitsperspectief voor een volgende generatie, ze kunnen zich ook niet meer als zodanig ontwikkelen.
Dat soort bedrijven hebben alleen een inkomensverschaffing als er (nauwelijks) geen vreemd vermogen is. Stilstand is hier dus achteruitgang.
+3
Frans1
Quote:
@Druk: Beiden hebben een bedrijf zonder continuiteitsperspectief voor een volgende generatie, ze kunnen zich ook niet meer als zodanig ontwikkelen.

Leg eens uit?
+4
jan is hobbyboer
Quote:
@Druk: Beiden hebben een bedrijf zonder continuiteitsperspectief voor een volgende generatie,

Ik denk dat dat wel een beetje gelul is Durk. Er zijn hier genoeg boeren die 80 koeien melken op kleine 20 ha eigen grond (+nog wat bijgehuurd). Ik heb de grond mooi om het huis liggen, schuurtje en wat machines voor 80 koeien zetten kost mij ruim half miljoen euro. Dan kan ik dus 80 koeien melken voor schuld van ongeveer 1 euro per liter.

Als dat geen perspectief heeft dan heb je hier in de achterhoek heel veel bedrijven, met soms hele mooie gebouwen, die geen enkel perspectief hebben. Ik kies er alleen voor om dit niet te doen, da's wat anders, er zijn meer dingen in het leven dan hele dag je te barsten werken voor een karig loontje en een hoog risicoprofiel. Dat is een keuze, die ik gelukkig nog heb. Intensieve boeren met een top hypotheek (>1.5 euro per liter, de alom bejubelde harde groeiers) hebben deze keuze niet meer.

En zoals gezegd, ik heb kortstondige ervaring met top hypotheken, da's niet wat ik m'n hele leven wil. Aflossen doet een ongelooflijk beroep op het vrij beschikbare geld, maar als je het een tijdje volhoud geeft het veel rust. Ben blij dat ik het gedaan heb.
+1
Coen
@George, de verschillen uit de technische resultaten, in de arbeidsproductiviteit en de vaste lasten zijn veel groter dan de circa 6 cent verschil in rentelasten 😄
Farmer_
@jan is hobbyboer
Jij zit toevallig zonder opvolger en kun je zo je bedrijf runnen, maar het heeft geen toekomst, wil je het een toekomst geven moet je investeren.
ricardo
@pieta
Dat heb ik ook horen zeggen:-)
jan is hobbyboer
Quote:
@Farmer_: Jij zit toevallig zonder opvolger en kun je zo je bedrijf runnen, maar het heeft geen toekomst, wil je het een toekomst geven moet je investeren.

Ja dat klopt, maar daar is ook financiele ruimte zat voor.

Met een begrote marge van ca 10-15 cent per liter doe ik het trouwens niet eens zoveel slechter dan boeren met 8 ton melk die 3-4 cent per liter marge halen, maar dat terzijde. Als ik weer 2 ton ga melken mag ik per jaar bijna een ton uitgeven, ongekende luxe met mijn bedrijfsvoering.
MTSTAMMINGA
@jan is hobbyboer
Als je met mindere schuld als 10.000 euro de ha hobbyboer bent
Zijn er meer hobby boeren dan je denkt Jan
Alleen als zulke boeren ondernemer zijn en een bedrijf willen houden waar de volgende genaratie ook kan boeren\goed de kost verdienen Wordt er geinvesteert en zitten ze er weer boven die 10.000 euro de ha

Hier is pas een probleem met de bank als de Rabobank omvalt
Wij betalen optijd de rente en de Rabobank ook aan ons 😄
+4
George
Quote:
@Frans1: Ik vroeg jou een tijdje terug hoe ik dat als jonge boer moet doen,eigen grond en weinig schuld , daar kreeg ik geen antwoord op.

Dat valt niet mee , overnames zijn heel moeilijk tegenwoordig en meestal wordt na een lange periode in VOF vorm samengewerkt te hebben met ouders het bedrijf overgedragen tegen een veel lagere prijs dan de vrije marktprijzen. De rendementen in de landbouw zijn dusdanig laag dat het ook niet anders kan. Maar ik heb ook wel ooit gezien dat pa nog grond kocht voor €4 m2 en 2 jaar later voor minder dan de helft over deed aan de opvolger. Niet heel redelijk tegenover de andere kinderen maar daar hebben we het al ooit vaker over gehad. Het is gewoon niet eenvoudig , maar velen willen nog verder groeien en dan vooral in aantal stuks vee en niet in grond en daar heb ik meestal mijn twijfels over.
Druk heeft gelijk dat hier alleen een inkomen kan worden verdient omdat er nauwelijks lasten zijn. Maar stilstand is nog geen achteruitgang.

Druk schreef: Beiden hebben een bedrijf zonder continuiteitsperspectief voor een volgende generatie, ze kunnen zich ook niet meer als zodanig ontwikkelen.

Er is nog geen vermogen verloren en als ik een financiering van €30000 per ha aanga heb ik ook weer een tiptop melkveebedrijf. Alleen heb ik geen opvolger en zie ik dat niet zitten en verdien ik liever de kost op een manier met weinig lasten.

Ik weet bovendien heel goed dat het niet voor iedereen weg is gelegd om met weinig schulden te boeren en weet goed genoeg dat iemand die het bedrijf pas heeft overgenomen fikse lasten heeft en dat kan ook niet anders . Ik heb ook nooit geschreven dat dit anders kan , wel dat ik deze mensen een goede melkprijs gun en dat ik sympathie heb voor de DDB om dit ook te realiseren. Ik heb meer moeite met de grootheidswaanzin en de enorme eenzijdige groei met enorme stallen en veel koeien maar geen grond. En dan beginnen te mauwen over afzetkosten van mest en de maisprijzen. Om voor deze problemen de hele sector te laten opdraaien vind ik een heel slechte zaak , maar helaas is dit een heel grote groep en daarom heb ik veel tegenstanders. Al deze zaken waren onnodig als je gewoon je bedrijf evenwichtig had ontwikkeld met minder snelle groei en minder lasten. De laatste jaren nog quotum kopen en of lease tegen bedragen waar verlies op werd geleden , record bedragen superheffing betalen om zogenaamd klaar te zijn voor 2015 , allemaal dingen die totaal niks met ondernemen te maken hebben maar gewoon absoluut waanzinnig zijn in mijn ogen. Ik heb voor velen een afwijkende mening en loop niet altijd de grote meute achterna.
Dat het me niet populair maakt interesseert me overigens helemaal niks en laat de minnen maar weer komen. 😄
pieta
Quote:
@jan is hobbyboer: Met een begrote marge van ca 10-15 cent per liter doe ik het trouwens niet eens zoveel slechter dan boeren met 8 ton melk die 3-4 cent per liter marge halen,

Die hebben als het goed is voor de berekende marge al wel 5 a 6 cent afgelost. Cashflow per kg is ook wel redelijk alleen moet er nogal wat naar de bank als aflossing waardoor de marge lager is.
George
Quote:
@Coen: veel groter dan de circa 6 cent verschil in rentelasten

Die rentelasten kunnen binnen 5 jaar 12 cent zijn en verdubbelen of zelfs nog meer en dan spreken we elkaar weer.
George
Quote:
@jan is hobbyboer: Dat is een keuze, die ik gelukkig nog heb. Intensieve boeren met een top hypotheek (>1.5 euro per liter, de alom bejubelde harde groeiers) hebben deze keuze niet meer.

Jan ken je die van dat bootje? Midden op zee. 😉
+2
pinokkio
@George
Van mij krijg je een plusje hoor! Die grote stallen zonder grond en eentophypotheek geloof ik ook niet in. Wel in die mensen die erover nadenken hoe je de komende 10 tot 30 jaar door wilt komen.
Je hebt er iig over nagedacht. Vandaar dat plusje
gezienus
@MTSTAMMINGA
vraag mij af als je in een gebied zit waar de grondprijs maar 20000 € kost als je met nieuw bouw wel zoveel geld los krijgt

grondprijzen van 80000€ op dat gebied is nederland als veehoudeijland veel te duur ?
George
Quote:
@pieta: berekende marge al wel 5 a 6 cent afgelost

Daarom is die druk minder groot en kom je er met mindere kengetallen
(wat het ook mogen zijn) ik zou zeggen mindere resultaten niet meteen in de knel.
George
Quote:
@jan is hobbyboer: Die steken nog veel meer de kop in het zand dan koeienboeren.

Op die enkeling na die ik betitel als goede varkensboer. Wat je nu ziet is dat de melkveehouderij dezelfde weg is ingeslagen dan de varkenshouderij.
diezel
@Farmer_
Zou er wel een disclaimer onder zetten als het toekomst-advies opstaller mocht blijken te zijn! 😄
Erco
@jan is hobbyboer
een schuld van 35.000 euro per ha waar kan ik ervoor tekenen? Met deze grondprijzen en land van >60.000 zal het meerendeel van de bedrijfsopvolgers die kant op gaan lijkt me. En dat relaxt boeren waar jij het over hebt... Het is maar net hoe je zelf bent... sommige liggen nergens wakker van. Schuld zegt niks
George
Quote:
@Erco: wakker van. Schuld zegt niks

Beste Erco , zo denken tegenwoordig waarschijnlijk de meeste mensen. Zonder schromen werden tot een paar jaar geleden woonhuizen gekocht met een aflossingsvrije financiering van 110 % van de waarde die inmiddels is opgelopen tot 140% door waarde vermindering van de huizen. Ik denk dat er inmiddels zijn die toch niet meer zo heel diep slapen. Het zou niks voor mij zijn.
Hansel
@Erco
Vroeger konden ze niet slapen met een ton schuld, nu kunnen ze niet uit bed komen met meer als een mijoen schuld.
gezienus
Quote:
@George: zo heel diep slapen. Het zou niks voor mij zijn.

jij bent ook vaak laat snachts \avond .. george als je denkt dat het zakt nu verkopen
+2
Frans1
Quote:
@George: Dat valt niet mee , overnames zijn heel moeilijk tegenwoordig en meestal wordt na een lange periode in VOF vorm samengewerkt te hebben met ouders het bedrijf overgedragen tegen een veel lagere prijs dan de vrije marktprijzen. De rendementen in de landbouw zijn dusdanig laag dat het ook niet anders kan. Maar ik heb ook wel ooit gezien dat pa nog grond kocht voor €4 m2 en 2 jaar later voor minder dan de helft over deed aan de opvolger. Niet heel redelijk tegenover de andere kinderen maar daar hebben we het al ooit vaker over gehad. Het is gewoon niet eenvoudig , maar velen willen nog verder groeien en dan vooral in aantal stuks vee en niet in grond en daar heb ik meestal mijn twijfels over.
Druk heeft gelijk dat hier alleen een inkomen kan worden verdient omdat er nauwelijks lasten zijn. Maar stilstand is nog geen achteruitgang.

Druk schreef: Beiden hebben een bedrijf zonder continuiteitsperspectief voor een volgende generatie, ze kunnen zich ook niet meer als zodanig ontwikkelen.

Er is nog geen vermogen verloren en als ik een financiering van €30000 per ha aanga heb ik ook weer een tiptop melkveebedrijf. Alleen heb ik geen opvolger en zie ik dat niet zitten en verdien ik liever de kost op een manier met weinig lasten.

Ik weet bovendien heel goed dat het niet voor iedereen weg is gelegd om met weinig schulden te boeren en weet goed genoeg dat iemand die het bedrijf pas heeft overgenomen fikse lasten heeft en dat kan ook niet anders . Ik heb ook nooit geschreven dat dit anders kan , wel dat ik deze mensen een goede melkprijs gun en dat ik sympathie heb voor de DDB om dit ook te realiseren. Ik heb meer moeite met de grootheidswaanzin en de enorme eenzijdige groei met enorme stallen en veel koeien maar geen grond. En dan beginnen te mauwen over afzetkosten van mest en de maisprijzen. Om voor deze problemen de hele sector te laten opdraaien vind ik een heel slechte zaak , maar helaas is dit een heel grote groep en daarom heb ik veel tegenstanders. Al deze zaken waren onnodig als je gewoon je bedrijf evenwichtig had ontwikkeld met minder snelle groei en minder lasten. De laatste jaren nog quotum kopen en of lease tegen bedragen waar verlies op werd geleden , record bedragen superheffing betalen om zogenaamd klaar te zijn voor 2015 , allemaal dingen die totaal niks met ondernemen te maken hebben maar gewoon absoluut waanzinnig zijn in mijn ogen. Ik heb voor velen een afwijkende mening en loop niet altijd de grote meute achterna.
Dat het me niet populair maakt interesseert me overigens helemaal niks en laat de minnen maar weer komen

Hier komen geen minnen op George,inhoudelijke reactie, goed uiteen gezet.Mijn complimenten
George
Quote:
@gezienus: als je denkt dat het zakt nu verkopen

Waarom zou ik dat denken , en dan het geld op een bank zetten?
Farmer_
Quote:
@diezel: Zou er wel een disclaimer onder zetten als het toekomst-advies opstaller mocht blijken te zijn

Ieder moet dat doen wat het beste bij hem past. 😄
+1
MTSTAMMINGA
@Frans1
Een tijdje terug was hier een boer
Alls je vroeg wat hij deed antwoorde hij Mijn vaders boerderij op eten De belasting begon hem te helpen op een moment
Zijn vader had een groot bedrijf ,en hij zat met 65 jaar in een huurhuis
+2
Frans1
Quote:
@George: Ik heb meer moeite met de grootheidswaanzin en de enorme eenzijdige groei met enorme stallen en veel koeien maar geen grond. En dan beginnen te mauwen over afzetkosten van mest en de maisprijzen. Om voor deze problemen de hele sector te laten opdraaien vind ik een heel slechte zaak

Hier ben ik het ook helemaal mee eens George,Wij hebben nog wat plaatsingsruimte over maar de stal is aardig vol,dus voeren we wat mest aan op het maisland,bedoeling is om rustig door te groeien dus op den duur stalling bij te bouwen en dus onze eigen plaatsingsruimte te benutten
George
Quote:
@MTSTAMMINGA: Alls je vroeg wat hij deed antwoorde hij Mijn vaders boerderij op eten De belasting begon hem te helpen op een moment

Waarom hielp de belasting hem? Wat deed die boer dan eigenlijk?
MTSTAMMINGA
@George
Kwam in box3 bij de belasting

Melkverleasen en dat mocht op een moment niet meer omdat hij zelf niet molk
Weide wat vee en verkocht was gewas dat bracht toen niets op
Had net zo'n groot bedrijf als jij George
+2
jan is hobbyboer
Quote:
@Erco: een schuld van 35.000 euro per ha waar kan ik ervoor tekenen?

Dat was toen de waarde van de grond hiero zo ongeveer en ik vond het wel veel. Voor een zelfvoorzienend bedrijf is het nog steeds meer dan 2 euro per liter, dat geldt volgens de meeste criteria nog steeds als veel.

Niet zelfvoorzienende bedrijven zijn binnenkort niet interessant meer om over te nemen. Doodlopende weg.
George
Quote:
@MTSTAMMINGA: net zo'n groot bedrijf als jij Georoge

Dus ik kom ook nog eens in een huurhuis? 😄
jan is hobbyboer
Quote:
@MTSTAMMINGA: en hij zat met 65 jaar in een huurhuis

Ik denk dat voor de meeste huiseigenaren een paar jaar in een huurhuis gaan zitten vanaf 2008 rendabeler was geweest dan in hun eigen huis blijven. Enige vastgoed dat z'n waarde heeft gehouden is landbouwgrond, de rest is toch behoorlijk gezakt. Huren is dan zo gek nog niet. Maar ja, dan moet je wel beetje 'out of the box' kunnen denken, en als ik de reakties van Karst de laatste tijd zo hoor is dat niet z'n sterkste kant.
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@George: Dus ik kom ook nog eens in een huurhuis?

Mijn bedrijf is nog kleiner, ik zit waarschijnlijk met 55 al in een huurhuis. Dat maakt me trouwens ook niet zo heel veel uit, daar zal ik me ook wel redden, materialisme is ook een ziekte. Fietsen is m'n hobby, dat kun je vanuit een huurhuis ook wel 😄.
George
@jan is hobbyboer
Kijk ondanks we het voor ruim 90 % met elkaar eens zijn hebben we wel een andere hobby , ik ben namelijk niet zo'n fietser. Eens per jaar met vrienden op kroegentocht van terras naar terras. Maar ooit in de toekomst moeten we toch eens samen een stuk gaan fietsen. In Brabant natuurlijk. 😄
George
Quote:
@jan is hobbyboer: huiseigenaren een paar jaar in een huurhuis gaan zitten vanaf 2008 rendabeler was geweest dan in hun eigen huis blijven.

Dat was met melken eigenlijk ook zo. Ik heb eind 2009 ook een huis gekocht in het dorp voor €300000 en zal misschien ook wel gezakt zijn naar €250000 maar dat kan me niet schelen. Mijn moeder heeft het er heel erg naar haar zin en het melkquotum is veel meer gedaald dan die €50000. Ik heb wel een beetje geluk dat ik altijd nog in mijn eigen huurhuis kan gaan wonen. 😄
+3
sorry
Leuk een verhaaltje van Piet Boer,met nog meer regeltjes,laten ze maar eerst eens de zaken intern beter voor elkaar maken
+6
ricardo
DE NIEUWE QUOTA VAN DE TOEKOMST!

Vind het wel grappig dat degenen die het meest tekeer gaan over bedrijfsontwikkeling, (George en Jan de hobbyboer) er de meeste aandacht aan schenken, terwijl je zou denken dat die zich er het minst zorgen over zouden maken, bespeur ik hier een zekere frustratie?.Of gewoon teveel vrije tijd en geen verdere afleiding:-)
+5
jan is hobbyboer
Quote:
@ricardo: Vind het wel grappig dat degenen die het meest tekeer gaan over bedrijfsontwikkeling, (George en Jan de hobbyboer) er de meeste aandacht aan schenken, terwijl je zou denken dat die zich er het minst zorgen over zouden maken, bespeur ik hier een zekere frustratie?

Onze afwijkende mening ligt het meest onder vuur, en aangezien dit een discussieforum is, is het wel aardig om dan even te reageren.
+1
George
+4
ricardo
Er is ook iemand die vind dat je goed bezig bent als je niets zegt George 😄
+3
George
Quote:
@ricardo: Vind het wel grappig dat degenen die het meest tekeer gaan over bedrijfsontwikkeling, (George en Jan de hobbyboer) er de meeste aandacht aan schenken

Ik maak me er totaal niet druk over en eigenlijk moet ik jubelen dat het zo gaat. Ik heb grond en dus mestplaatsingsruimte en ik kan voer telen. Kansen te over dus. Maar ik heb wel graag dat die boeren die enorme risico's lopen mij ook kunnen betalen voor mijn geleverde diensten. Als ik verhalen hoor hoeveel moeite sommige van deze grote groeiers moeten doen om de financiering rond te krijgen en met verschillende banken aan tafel moeten met allerlei bedrijfsplannen zouden deze mensen misschien wat beter tegen zichzelf in bescherming genomen moeten worden. Begrotingen maken met onrealistische kosten voor voer en mest en denken dat de rente nooit meer stijgt is nu eenmaal gevaarlijk. Je zet je voor het leven klem.
+2
de hoef
Quote:
@George: denken dat de rente nooit meer stijgt is nu eenmaal gevaarlijk. Je zet je voor het leven klem.

da is dan weer wel wijze praat george .maar als de rente hart stijgt heeft heel nederland een nog groter probleem ,dus dat zal wel niet zn vaart lopen
spotmelker
@de hoef Als dat gebeurt ligt de economie zo op z'n gat dan kan zowat niemand z'n hypotheeklast nog ophoesten.
Druk
@spotmelker
Gevaar van deflatie, met blijvend lage rente, is groter dan de kans op inflatie met hoge rente
MTSTAMMINGA
@de hoef
En net als 37 jaar terug de grond prijs dondert na beneden als de rent weer bij de 10% komt !!!!
+1
jg
[@MTSTAMMINGA
De grondprijs is o.a. gestegen door de forse groei van de wereldbevolking, deze neemt nog steeds toe. 37 jaar geleden ca 4 miljard mensen, nu 7,2
Echter bij een grondwaarde daling van 50 % moet je niet "onder water staan".
+2
diezel
@MTSTAMMINGA
Kan je geruststellen. In Japan ging de grondprijs ook ruim driemaal door de midden. En dat bij, zoals hier nu, gratis geld.
George
Quote:
@spotmelker: kan zowat niemand z'n hypotheeklast nog ophoesten.

Wat hebben we het toch allemaal goed voor elkaar. Toch? Heel leuk die welvaart vooruit leven.
+2
George
Quote:
@Druk: deflatie, met blijvend lage rente, is groter

Weet je dat dit nog veel gevaarlijker is dan een hoge rente wat je nu hier neerkrabbelt? Deflatie betekend eigenlijk dat veel producten goedkoper worden en de waarde van geld stijgt. En dus ook de waarde van je hypotheek. Je krijgt dus eigenlijk een hogere schuld. Nu weet ik dat er in de jaren 70 een hoge inflatie was en dat ook de rente hoog was maar de hypotheek inflateerde mee. De hypotheek was dan ook relatief gezien een stuk lager geworden door de waardedaling van het geld. 100000 Gulden was in 1970 een enorme berg geld , 10 jaar later in 1980 werd er al om zo'n bedrag gelachen.
jorisdriepinter
@George
Deflatie hoeft op zich geen probleem te zijn. Het onbeperkt geld creëren wat sommige centrale banken nu doen is echter wel gevaarlijk. Er is zoveel geld naarstig op zoek naar rendement dat er grote risico's worden genomen. Er ontstaan allerlei bubbels: onroerend goed, aandelen, obligaties.
Ze hopen er de economie mee aan de praat te krijgen, maar het is levensgevaarlijk.
+4
George
@jorisdriepinter
Bij de woningmarkt staat de bubbel inmiddels al wat minder op spanning. Maar wie veroorzaakt eigenlijk die bubbels? De banken? Of zijn het toch de mensen zelf die onverantwoorde aankopen doen en daarvoor leningen aangaan? Maar wat als die bubbels totaal zijn leeggelopen , deflatie dus en dus het geld meer waard wordt en je hypotheek dus ook stijgt. De waarde die er tegenover staat is bijvoorbeeld gehalveerd maar je hypotheek niet. Dan heb je een serieus probleem. De crises oplossen is eigenlijk onbegonnen werk , maar het zal een heel lange weg worden om alles weer heel geleidelijk op gang te krijgen. Eigenlijk past daarbij geen hoge inflatie en geen deflatie.
+2
jan is hobbyboer
Quote:
@jorisdriepinter: Deflatie hoeft op zich geen probleem te zijn.

Om te zien hoe erg deflatie is hoef je toch alleen maar naar de Nederlandse huizenmarkt te kijken. Huizen zijn laatste 5 jaar minder waard geworden (je krijgt meer huis voor hetzelfde geld) maar hypotheken zijn, vooral ook omdat de meeste aflossingsvrij zijn, gelijk gebleven en nu vaak hoger dan de waarde van het huis (onderpand). Daar worden banken onrustig van met als gevolg dat huizenbezitters geen geld meer kunnen/mogen uitgeven, met als gevolg dat de hele economie daar last van krijgt.
jorisdriepinter
@jan is hobbyboer
Het tegenovergestelde van deflatie is inflatie. Om te zien hoe erg dat is hoef je alleen maar te kijken naar die landen waar de nullen niet meer op het bankbiljet passen.
meelezer10
@jorisdriepinter
Als het aantal nullen van de financiering dan maar gelijk kunt houden.
+2
diezel
@jorisdriepinter
Wat heeft inflatie met nullen te maken?
Met de euro van nu kan je gewoon 30% minder kopen dan 10 jaar terug. Je reële schulden zijn in 10 jaar tijd met 30% afgenomen.
In een deflatie-tijdperk geldt juist het omgekeerde: je kan meer kopen voor die euro en de reële schulden groeien.
Vandaar dat de grote bedrijven vanaf 2009 met spoed aan schulden-afbouw gedaan hebben. Bulken op dit moment van de cash.(cash= king)
Coen
@diezel , deflatie is een zeer groot gevaar voor kapitaalintensieve bedrijven met ook nog eens veel schulden, onze grondgebonden sectoren hebben vanwege het lage rendement ook niet de mogelijkheid om versneld hun schulden af te lossen.
Coen
@diezel , in de agrarische bedrijfseconomie in NL is het al jarenlang usance dat elke marge wordt geinvesteerd in vaste kosten 😄
met de huidige lage leningrente kun je heel veel betalen voor de meest schaarse productiemiddelen 😄
diezel
@Coen
Deflatie is gewoon een liquidatie van de kredietbubbel welke in tientallen jaren opgebouwd is. Is gewoon een natuurlijk proces.
Grote schoonmaak. Wat is dan het probleem?
Rendementen in de grondgebonden landbouw hoeven in principe ook niet bijster hoog te zijn. Het wordt een ander verhaal als je je onderpand als " toch maar stom dood kapitaal" in gaat zetten om er een vliegwiel (hefboomwerking) van te maken. Maar dan ben je op de speculatie-tour beland. Het "gratis geld" doet daar nog een schepje bovenop. Je was voor de buitenwereld toch een sul eerste klas als je aflost of je geld simpel op een spaarrekening had staan? En wat deden de grote ondernemingen? 😄
+1
diezel
@George
Het deflatie-spook doet plots ook zijn intreden in de landbouw.
Zomaar wat Boerderij-koppen.
- Grootste daling varkensprijs sinds mkz-periode
- Tarweprijs bereikt laagste niveau in ruim vier jaar
- Prijs fritesgeschikt bedroevend laag
- Frans kippenbedrijf stopt ermee
- Melkprijs DOC Kaas duikelt fors

En dan ineens is het daar: overal plotse vraag-uitval.
Grondstoffen, valuta, aandelen. Wereldwijd!!
George
@diezel
Niet zo'n goei nieuws voor de boerkes.
diezel
@George
Voor de burger en elke andere sector is een soortgelijk lijstje te maken.
+1
Coen
De nieuwe quota zijn natuurlijk het opkomende individuele fosfaatplafond maar ook de nieuwste ammoniakemissie, zie daarvoor infomil.nl/publish/pages/…
boerderij.nl/Home/Nieuws/…
+1
jan 1
Een filosoof filosofeert,fantaseert.Als tijdgeest weer anders is zal zijn uitspraak ook weer anders zijn.Maar tis natuurlijk best geestig om na te denken over vragen waarop geen eenduidig antwoord is..
jan is hobbyboer
Quote:
@jan 1: over vragen waarop geen eenduidig antwoord is

Er zijn maar heel weinig vragen waarop een eenduidig antwoord is.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , koeien , melken , ammoniak , fosfaat , melkquotum , lening , toekomst en fosfaatplafond geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
100
DEELNEMERS
26
WEERGAVES
0