Vragen en oplossingen: De mineralenkringloop

Rijk Baltus heeft een melkveehouderij in Middenmeer (NH) en doet mee aan het project Koeien & Kansen. “Een interessante manier om als veehouder meer inzicht te krijgen in veel processen binnen mijn bedrijf.”

“Op mijn melkveehouderij werk ik intensief met de kringloopwijzer waarin bemesting en de bodem twee belangrijke speerpunten zijn. Met behulp van deze kringloopwijzer krijg ik goed inzicht in het gebruik van mineralen op mijn boerderij.

Deel dit topic

Reacties

friese koemelker
Dat de ene grodsoort deandere niet is dat wisten duizenden jaren geleden de batavieren en defriezen al.de frieze kose het risico volle leven zelfs op de rand van overstromings gevaar omdat de grondhet vruchtbaarst was,die klei daar. nu gaan we met kringloop bemesten wat er ook afgehaald is .wat eenverdeel en heers menaliteit. en dan nog is neerslag vaak heel raar verdeeld over hetland, wat individueel voor iemand grote gevolgen kan hebben.b.v. eerst weinig opbrengst en dan nog evengepakt worden met de mest plaatsing. zeik nat kan net zo funest zijn op gronden met geringe draagkracht, kringloop isa gewoon een ander woord voor minas en moet nooit uitgevoerd worden.
Cornelis
Mooi verhaal van Rijk. Haalt mooie resultaten op zijn bedrijf. Ga er eens mee aan de salg zou ik zeggen.
spotmelker
Vergeet het woord kringloop, daarvoor weten we te weinig. Je kunt je wel focussen op efficiëntie en behoud van bodemvruchtbaarheid en/of diergezondheid.
Cornelis
@spotmelkerDe naam maakt niet zoveel uit. Kunst is om de input (en dus kosten) van buiten je eigen bedrijf te beperken.
Wiebren
Op zich heb je gelijk @spotmelker, al wordt het wat eentonig. Niemand zegt ook dat hij met het 'boekhoudrapport' bezig is terwijl daar jaarlijks wel de cijfers instaan waar je uit kunt halen of het goed of slecht gaat. Geen hond die op jet idee komt om alleen maar de bankrekening te kijken of het bedrijfsresultaat 'teveel' of 'te weinig' is. Met mest niet anders als we quotumloos zijn.
spotmelker
Je formuleert het weer mooi Wiebren. Waar ik op doel/hamer is dat je elk proces in je bedrijfsvoering zo efficiënt mogelijk moet uitvoeren. Het wordt wat onoverzichtelijk als je al die processen optelt en aan die uitkomst een conclusie verbindt.
friese koemelker
Rijk Balthus woont in dewieringermeer, een ijsselmeer polder en zal ietsminder produceren dan de drie flevoladse. maar daar is 6 grassnedes en ok 7 is mogelijk. maar er zijn ook gronden waar combinatie grond enerzijds en langdurige droog weer ook dit jaar niet verder komt dan3 gewone sneedjes en oktober nog een schraapsel.Dan kun je nog zo je best doen maar jekrijgt er zonderintensief met de haspel er over heen echt niet meer af.nog meer je best doen ,nog efficienter dat hebben we toch al jaren gedaan? Wie maais verbouwd ook grotever schillen waar e machteloos bij staat . Zie degolvende maispercelen op veen maar tegen over mais op goed zand of weer flevoland. gewoon rommel.Kringloop weg er mee!
+1
Cornelis
Mijn vader heeft daar een mooie uitspraak over: Er is geen slechte grond, er zijn wel slechte boeren.

Ook hier in de polder zijn mensen die de derde snede nog vast hebben staan.....
mlkvhoudr
Ik heb hier nog wel,stukjes eerste snede 2010 staan, kun je nagaan wat voor een waardeloze boer ik ben..................
friese koemelker
Mooi dat er zulke super boeren zijn . ik wist al meer dan 50 jaar dat ik en vele anderen van die pruts zakken zin . maar der zijn ookgeboren wijsneuzen.
+1
Cornelis
Toen ik hier vijftien jaar geleden begon zeiden de kenners: dat je toch op zulke waardeloze grond gaat boeren. Er is veel aan te doen: schuiven en rond leggen, egaliseren, op veel plekken kun je draineren, je kunt je organische stof% verhogen, betere grassen inzaaien, geen sporen rijden en ga zo maar door.
mlkvhoudr
Het zijn ook maar gelukkig een paar stukjes, heb veel percelen rond laten leggen. Een sloot achterlangs laten leggen, maar als je in de uiterwaarden zit en er staan grote bomen naast heb ik nog geen goede oplossing kunnen vinden om de stukjes vlak bij de hoge/grote bomen berijdbaar te houden dus dat laten we dan maar onbewerkt, de koeien gaan er wel eens door maar dat is dan ook alles
friese koemelker
Ik heb een mening gegeven hoe ik denk over de kringloopwijzer vooral om dat het voortbregndvernogen van grond enorm kan verscillen zo heb ik geprobeerd aan te geven e ,het is geen lopnde band waar alleen maar een hierprecies gelijk product af komt.hieral 45 jaar grasland vernieuwing en zo ook de rassen ver nieuwing gevolgd.in ons persoonlijke geval de enorm droogte gevoelige grond is de laatste 2 jaar wel heel erg droog en bruin omdat bijn elke bui om het zuidelijke deel van friesland heen trok. endan wordt die kringloop wijzer een fiasco. nu moet niet ieder een gaan zggen dat er een regen haspel moet komen. dat zou drie maanden beregenen worden.
+1
ricardo
Maak je me wel nieuwschierig waar je in zuidwest friesland zit, ben je mn buurman?
+1
mts Postma
Nee ik ben je buurman
ricardo
@mts Postma
Ben benieuwd wie u bent? 😄
jan w
Beste Friese Koemelker,
Zoals U waarschijnlijk in friesland in een weidegebied zit, dan zult U aan de BEX weinig voordeel halen. Dit wordt in vele gevallen weer gecompenseerd door de kringloopwijzer, waardoor er ook een voordeel voor U kan zijn.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , koeien , mineralen , bemesting , kringloopwijzer en kringloop geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
17
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
0