ING: 2014 topjaar voor melkveehouders

Dat 2014 een topjaar kan worden is meer te danken aan de geweldige groei van gras en mais en dalende voerprijzen lijkt mij:

Persbericht ING

Gemiddelde melkprijs in 2014 bijna 5% hoger dan in 2013 - Kaasexport in de knel, maar nieuwe markten lonken

Amsterdam, 1 oktober 2014 – De gemiddelde melkprijs piekt in 2014 opnieuw. In combinatie met gedaalde voerkosten draagt dit bij aan wederom prima saldi voor melkveehouders. De prijzen zullen in 2015 naar verwachting geen recordhoogten laten zien, maar de resultaten zullen goed blijven.

Melkveehouders profiteren van hoge melkprijzen en dalende voerkosten
De melkveehouderij beleeft ook in 2014 een uitstekend jaar. De nu verwachte gemiddelde prijsstijging van bijna 5% leidt tot een jaargemiddelde van 39 euro (per 100 kg), een nieuw record. De saldi lagen dankzij goede melkprijzen en gedaalde voerkosten tot en met juli 43% boven het langjarig gemiddelde en 25% boven het niveau van 2013. De gunstige ontwikkeling van zowel kosten als baten blijft gelden voor de rest van het jaar, met hoog blijvende resultaten als gevolg.

10% exportgroei in eerste halfjaar
De aanhoudend sterke internationale vraag is de belangrijkste impuls voor de prijsontwikkeling. De zuivelexport nam in het eerste halfjaar toe met 10%, terwijl de totale Nederlandse uitvoer kromp met 0,9%. Het exportperspectief blijft gunstig. Naast de vraagtoename lijken een kwalitatief hoogwaardig aanbod, de rijke schakering aan afzetmarkten en de logistieke voorsprong de uitvoer te blijven stimuleren. De impact van de Russische boycot treft vooral kaas, maar blijft beperkt.

Mondiale vraag blijft groeien, internationale aanbod volatieler
De prijsdaling in september zal naar verwachting tijdelijk zijn. ING is positief over de toekomstige prijsontwikkeling, in zowel de rest van 2014 als in de komende jaren. De mondiale vraag groeit geleidelijk door en bovendien in een hoger tempo dan het internationale melkaanbod zich ontwikkelt. Voor melkveehouders blijft het dan ook aantrekkelijk om de productie op te voeren.

Deel dit topic

Reacties

-1
arjankok_
Klopt co, het gras groeide harder dan het saldo,als we nu geen qouta hadden konden we het wel meteen benutten
Frans1
Als het met deze prijzen niet lukt, lukt het nooit
Campagne
Blijft de vraag welke prijs ervoor de melk betaalt kan worden door die mondiaal groeiende vraagmarkt?
Coen
5% hogere melkprijs in 2014 zou mij verbazen, zou dan circa 2 cent moeten zijn 😄

het rekenkundige gemiddelde van de RFC-garantieprijs over 2013 was 39,45 cent, uiteindelijk hierover nog een beste prestatietoeslag.

het rekenkundige gemiddelde van de RFC-garantieprijs over 2014 komt, als de garantieprijs de komende maanden gelijk blijft op 38 cent, uit op 40,27 cent.
mijn verwachting is niet dat de prestatietoeslag over 2014 (incl. de interim-uitkering) dezelfde omvang zal hebben als over 2013.
Grasbaal
Welke advies geeft de ING mee aan melkveehouders richting 2015?

'Zorg dat je de risico's in beeld hebt en zorg dat je een plan hebt. Wacht niet tot het probleem er is, maar maak een plan voor het geval de melkprijs een keer minder is. Weet hoe je een lagere melkprijs gaat opvangen en wat voor buffer er is. Is er bijvoorbeeld een minder jaar, kun je dan het onderhoud een jaar uitstellen? Kun je, je voorstellen wat je doet bij twee slechte jaren? Gedachtes daarover zijn er nu totaal niet. Wat nu als we twee jaren zoals 2013 hadden gehad, waarin de kosten voor de voederwinning oplopen? Het zijn zaken om over na te denken. Maak plannen en zorg dat er een plan is als de zaken tegenvallen. Uiteraard zijn er gouden jaren, want die gaan er ook wel echt komen, maar wees ook klaar voor de andere jaren.'

Meer: boerenbusiness.nl/artikel/item/…
+1
cs-agrar
Dit is toch een algemeen advies, verander enkele woorden en je kunt het voor elke sector gebruiken, bijv bij een zorgcafe
Cornelis
Wat is jou plan bij twee slechte jaren?
+1
Frans1
@Cornelis
Bijstand
George
Iedereen helemaal in extase , leve de ING en fuck de Rabobank. 😄
Inderdaad tis een goed jaar, en als het goed mag dat ook gezegd worden, maar er zit een groot verschil tussen de bedrijven.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's gras , melkveehouderij , Mais , export , melkprijs , kaas , voer , melkveehouders , mpo en aldi geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
10
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
0