Niet-weiders gaan extra premie RFC betalen

Royal FrieslandCampina (RFC) wil haar weidepremie per 1 januari 2015 verhogen van 0,5 naar 1 euro per 100 kilo melk. Deze verhoging betalen de boeren met elkaar. Alle RFC-boeren leggen namelijk per 2015 0,35 cent per 100 kilo melk in.

Deel dit topic

Reacties

+4
jan is hobbyboer
Op naar het duppie verschil.
+3
christo
Je kunt je melkgeld terugverdienen door aan nieuwe hogere eisen te voldoen. Zou het bijna een geniaal voorstel kunnen vinden. Lijkt wel op IKB-Varken, voldoe je er niet aan = niet leveren. Wat een bestuur! Melk vermarkten is hun taak. En het liefst zo eenvoudig mogelijk.Lijkt verdorie de belastingsdienst wel: beter kunnen we het niet maken, moeilijker wel. Zo, dat lucht even op.
+3
Cornelis
Zo eenvoudig mogelijk? Bedoel je poeder en bulkkaas produceren?
-1
christo
Je snapt best wat ik bedoel. Melk is wit en je kunt daar verschillende dingen van maken. Dat is de taak van FCDF. Al het maatschappelijke geneuzel wat er bij komt kijken zoveel mogelijk langs je heen laten gaan. FCDF trekt wat mij betreft daarin teveel de kar.
+1
Cornelis
@christoEr zijn er ook velen die FC heel graag die kar laten trekken en als je de grootste bent schept dat soms verplichtingen. Probleem is een beetje dat die maatschappij zich nogal met ons bemoeit. En wie kan er nu tegen een gezonde veestapel zijn en zuinig omgaan met energie?
+7
gezienus
Quote:
@Cornelis: En wie kan er nu tegen een gezonde veestapel zijn

sorry cornelis krijg het gevoel bij het lezen waar het topic overgaat dat opstalers geen gezonde veestapel hebben
christo
Ik ben van mening dat alles wat de kostprijs verhoogt, en niet direct ten goede komt aan het saldo zoveel mogelijk vermeden moet worden om een financieel gezond toekomstperspectief te houden. De broekriem is in de melkveehouderij nog nooit strak genoeg aangehaald.Zie dat maar als luxeprobleem.
Cornelis
@gezienusDan heb ik het niet goed weergegeven en zal FC ook niet beweren. Weidegang zit niet in het duurzaamheidsverhaal.
Farmer_
Quote:
@gezienus: sorry cornelis krijg het gevoel bij het lezen waar het topic overgaat dat opstalers geen gezonde veestapel hebben

Dat is onzin, knoeiers heb je ook bij weidegangbedrijven.
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Cornelis: En wie kan er nu tegen een gezonde veestapel zijn en zuinig omgaan met energie?

Daar is niemand op tegen, dat levert direct rendement op. Daarom is het ook een symbolische aktie, dat duurzaamheidskwartje. Je verdeelt de leden in boven- en ondergemiddeld met bijbehorende beloning, maar hebt toch niet echt het idee dat je hiermee iemands gedrag beïnvloedt?

Is het geen mooiere optie de extra bonussen door de onderneming te laten betalen? Indirect betaalt dan ook elk lid mee, maar dan is het in ieder geval nog fiscaal aftrekbaar, draagt de maatschappij ook nog bij...
Cornelis
@Jack RijlaarsdamDie heb ik ook al verzonnen.... En de tijd zal leren of het gedrag veranderd, lijkt me wel de bedoeling.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Cornelis: En de tijd zal leren of het gedrag veranderd,

Een ouwe hond leer je geen kunstjes en een dwarse boer breng je ook niets bij. Je loopt lang genoeg mee om dat te weten. Cees kan wel mooi weer spelen bij Unilever, als dat de bedoeling is, is het plan nu al geslaagd.
Cornelis
@Jack RijlaarsdamEn als de koeien nu gemiddeld een paar maanden ouder worden is dat toch mooi meegenomen. En ja dat is de bedoeling Jack en het werkt ook nog. Kan Unilever zeggen dat ze alles duurzaam inkopen.
pieta
In Nederland zit toch een poederfabriek die aardig goed uitbetaald.
sorry
Wat heeft het ikb in het laatje gebracht bij de varkenshouder?
christo
Een zo goed als failliete sector.
Cornelis
@christoEn wat is nu de belangrijkste reden dat de sector er op dit moment zo voorstaat?
christo
Kostprijs.
+1
gezienus
@Cornelis
overaanbod te veel regels mestprobleem en dat de varkens in andere landen verhoudings gewijs goedkoper kunnen worden gemest
christo
@CornelisEr zijn ook vooruitstrevende varkensboeren de sterrenvlees produceren. Het is niet grappig om te zien dat ondanks alle inspanningen dit geen succes is geworden. Waarom leren we daar met zijn allen niet van?
+5
Cornelis
@christoDat is nu juist waar de zuivel mee bezig is. Niet op de intensieve veehouderij gaan lijken!!! Dat hebben we er van geleerd.
-1
jan w
@CornelisDan vraag ik mij af waar ze dan toch mee bezig zijn. In 2003 wist de hr. Olyslager op een symposium van de rabobank in Zutphen het volgende nog te verkondigen: " Het uitbetalen van een lage melkprijs past goed in het beleid van de concerndirectie, melk is voor ons een kostprijs en het liefst betalen we daar niks voor, maar dat kunnen we ook niet maken". Het doel was om schaalvergroting af te dwingen, daarvoor moesten op zo'n kort mogelijke termijn ongeveer 33% van de leveranciers van RFF naar de kloten worden geholpen.
En de fusie heeft ook nog niet opgebracht wat ons allemaal is voorgeschoteld.
Wanneer stoppen ze eens met boertje pesten.
+2
schoppenboer
@jan w
Ik heb niet het idee dat het allemaal beter was zonder fusie. Volgens mij is FC een cooperatie die een goede melkprijs neerzet en een stap vooruit denkt!
+2
jan w
@schoppenboer
Ik was er vroeger ook trots op, maar die trots hebben ze mij ontnomen.
Een vos verliest wel zijn haren, maar niet zijn streken!
+2
Cornelis
@jan wJan is het een idee om FC te beoordelen zo het nu is. Elf jaar terug is best lang en dat kunnen we met elkaar niet meer veranderen. Waar worden boeren gepest in de plannen die nu voorliggen? Wordt er ergens gezegd dat je moet stoppen of zo?
+5
pieta
@Cornelis
Ik vind wel dat het er steeds meer op begint te lijken. Wij weiden niet en zolang het kan houd ik de koeien binnen. Maar er zijn ook bedrijven die niet kunnen beweiden en je komt als niet weider toch wel erg in het nadeel. Om over het gevoel dat je eigenlijk maar 2e rangs lid bent zullen we maar niet beginnen.
jg
@pieta
Het probleem van steeds minder weidegang is mede veroorzaakt door banken. Bruns van ING geeft op boerenbusiness.nl aan dat grondprijs te hoog is tov de rentabiliteit.
Uitbreidingsplannen zonder grond zijn wel gefinancierd, met als gevolg intensivering, mestoverschotten en te veel ammoniak.
Tevens wordt de druk om af te lossen opgevoerd waardoor er geen liquiditeit over blijft om grond aan te kopen.
+4
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jg: veroorzaakt door banken

Hou nou toch op! Een bank is een geldwinkel en je bent en blijft zelf baas.
jg
[@Jack Rijlaarsdam
Als een bank uitbreidingen van 60 naar 500 koeien mogelijk maakt op een huiskavel van 30 hectare ben je oorzaak van het probleem.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jan w: In 2003

Jan, hou nu eens op deze oude koe uit de sloot te halen, dat heb je al zo vaak gedaan. Olijslager heeft niets meer te vertellen, FF is niet meer en je kunt niet met droge ogen beweren dat de doelstelling van RFC is een lage melkprijs uit te betalen.

Wat is jou voorgeschoteld dat de fusie niet heeft gebracht?
ejb
@pieta
waarom zou je niet over dat gevoel mogen beginnen????
de waarheid mag vertelt worden

je kunt er tegenaan blijven schoppen of je conclusies trekken.

feit is dat je als melkveehouder dag in dag uit werkt voor een goed product en als de coöperatie waar je nota bene nog zelfs mede eigenaar bent ook jou product neerzet als 2de rangs product zoals FC nu doet en er van discussies met de leden die niet in de raad zitten al heel lang geen sprake meer is(sinds de fusie ook nooit geweest is) vind ik dat je alles eens heel goed op een rijtje moet zetten.
wat ik toen heb gedaan is bij de meesten wel duidelijk en heb geen gelukkiger dag gehad het laatste jaar dan toen ik vertrok bij FC.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jg: een bank

Jij verwacht dus dat de bankensector de lijnen uit gaat zetten en zo de toekomst van de sector bepaalt. Gezien het recente verleden lijkt het mij juist wijzer dat zij zich richten op de eigen toko.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@ejb: heb geen gelukkiger dag gehad het laatste jaar dan toen ik vertrok bij FC.

Hoop echt voor je dat dit een eufemisme is, anders heb je maar een droevig leven...
+7
de hoef
@pieta
pieta ik kan ook niet weiden met 10 ha huiskavel .maar met het jongvee en droge koeien lukt dat best .
deelweidegang brengt ook aardig geld op.
het is de kunst van de ondernemer om de kans te zien liggen.
+1
jg
@Jack Rijlaarsdam
Dat klopt dat doen ze ook. Kijk naar ING die aangeeft dat aflossingsvrije leningen niet de juiste keuze was en er dus flink terugbetaald moet worden. Echter de grote projecten die ik benoem zijn vaak al jaren geleden ontsproten en zijn/worden vrij recent afgerond. Praktisch gezien bepaalt de financier van de richting en de toekomst van een sector, de liquiditeit van de sectoren is onvoldoende om zelf de structurele ontwikkelingen op een bedrijf te financieren. Dus wie betaalt bepaalt.......
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jg: Dus wie betaalt bepaalt.......

Dit is het enige zinnige in je bijdrage. Een ondernemer die een goed plan heeft en aan de afgesproken verplichtingen kan voldoen bepaalt zelf welke richting hij op gaat en echt niet z'n financier.
+1
jg
@Jack Rijlaarsdam
De gedachten 5 jaar geleden waren anders dan de huidige. Kom je momenteel met hetzelfde plan als 5 jaar geleden wordt er geheel anders geoordeeld.
Kijk alleen al eens even naar de NB-vergunningen met al zijn verplichtingen.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jg: De gedachten 5 jaar geleden waren anders dan de huidige.

Spijker op z'n kop! Waarom verwijt je dan mensen iets die beslissingen genomen hebben op basis van de gegevens en gedachtegang van vijf jaar geleden?
jg
[@Jack Rijlaarsdam
Waarom mag ik een bank niet wijzen op oorzaak en gevolg. Je mag van hen toch expertise verwachten , ook voor een langere termijn dan een kwartaal ??
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jg: Je mag van hen toch expertise verwachten

Je schat het kennis- en denkniveau bij banken hoger in dan ik doe. De dag dat de bank mij gaat vertellen hoe ons bedrijf te ontwikkelen zal ik voorstellen dat zij de koeien dan ook maar zelf gaan melken.
jan w
@Cornelis
Het idee lijkt mooi, maar daarvoor is de arrogantie bij RFC te groot, je loopt telkens weer met de kop voor de muur.

Vorig jaar oktober bericht, Salmonella ongunstig. 3 weken later brief, Er is een fout gemaakt bij Qlip. Er komt een nieuw onderzoek, toen wel goed. Er kan nog geen excuses af. Qlip (Amersfoort) een paar keer gebeld, Maar je krijgt 0,0. ( weet inmiddels wel dat er verontreinigd verdunningsvloeistof is gebruikt).

2 jaar geleden. RMO geen ontsmettingsvloeistof in de monsternemerkan waar de lepel in gaat.( nu kan dat trouwens niet meer). ledenadviseur gemaild. "zus en zo". Bericht retour:"Bij Germo zeggen dat ze zich netjes aan de regels houden". Ik bericht retour: "Ik kan dat toch zien, ik lieg niet". Krijg ik weer bericht retour:'" Ik heb met Germo gebeld en ze zeggen.....".
Volgende keer RMO weer geen ontsmettingvloeistof. Dan de rmo chauffeur maar eens aan de tand voelen. "Maak je maar geen zorgen er wordt niet op kwaliteit geschept, maar in Steenderen hebben ze de boel nog niet voor elkaar en we kunnen bijna geen ontsmettingvloeistof meer krijgen, vandaar".
Dan werd er melk gehaald. s'avonds tussen half 5 en half 8. Gevraagd of ze aan konden geven wanneer ze kwamen vroeg of laat. Want dan kun je of voor de tijd het werk doen of na de tijd. Niet mogelijk. Ledenadviseur: "daar bemoeien wij ons niet mee, dat moet je zelf maar uit zoeken.
Op laatst maar een buffertank gekocht , zodat er toch gemolken kan worden, maar wel € 12000.00 kosten.
En dan met de geschiedenis uit het verleden erbij.
Cornelis
@ejbErik als jij nu nu eens druk gaat maken dat Jan A er ook niet met de andere helft van jullie ledentegoeden vandoor gaat dan heb je voorlopig werk zat.
Cornelis
@jan wBij ons gaat alles vanzelf Jan...... Mijn buffervat kostte de helft en vond dat vooral voor mezelf een goed investering. Laat je leven niet bepalen door dit soort dingen. Ik merk weinig van arrogantie bij bestuur en directie. Ben blij dat ze besturen en visie tonen. En neem van mij aan dat ze het beste met de toko voor hebben.
ejb
@Cornelis
Jan A is nergens mee vandoor. je moet wel opletten als je iets over een ander schrijft, ga er vanuit dat je niet bewust leugens over een ander schrijft

overigens maakte ik helemaal geen inhoudelijke opmerking over RFC maar snap best dat jij je op mij afreageert want kritische leden binnen RFC is iets nieuws voor de ledenraad, de tijd dat iedereen ja knikt ligt achter jullie en nu moet er verantwoording afgelegd gaan worden en worden en worden de bestuurders ook aangesproken op hun besluiten want verschuilen achter het resultaat kan nu ook niet meer zie winstcijfers eerste half jaar 2014

misschien moet de ledenraad zichzelf eens een spiegel voorhouden en zichzelf de vraag stellen hoe je iedereen binnen de club tevreden houd en of herverdeling melkgeld past binnen een cooperatie, er word nu wel verteld dat opstallers 0,35 meebetalen maar dat is natuurlijk onzin, je hebt zelf eerder aangegeven dat maar 0,09 uit de markt gehaald word en dus betalen de opstallers direct en deels indirect(minder winst) totaal 0,91. wees gewoon eerlijk en vermeld de feiten ook gewoon zoals ze zijn.
+3
pieta
@jg
De bank gaat eenmaal niet op de plek van de overheid zitten. RFC is hard op weg om dit wel te doen. Ik ben bang dat je een splitsing binnen de coop gaat krijgen tussen weiders en niet-weiders. Ik vind dat geen goede zaak.
pieta
@de hoef
Ik heb ze hier één jaar in de wei gehad en het is niets voor mij. Ik zie het niet als een kans.
pieta
@Jack Rijlaarsdam
Bij RFC word je er nu wel op afgerekend. Dus in zoverre klopt het niet wat je zegt.
+2
pieta
Quote:
@Cornelis: En neem van mij aan dat ze het beste met de toko voor hebben.

Nu nog met mijn toko!
Cornelis
@pietaOok dat!
Cornelis
@ejbReken het uit zo je wilt. Jou rekensom klopt in elk geval niet! En ja hoor reken mij maar af op het beleid, geen enkel probleem. Ik zit er niet om vliegen te vangen. Realiseer je dat jij volledig afhankelijk bent van de prijs die FC uitbetaalt.
pieta
@Cornelis
Dat ben ik niet met je eens. Ik vind de halve cent die ze voor weidegang gaven meer dan genoeg. Ik vraag me af waar het stopt.
+1
pieta
@Cornelis
De prijzen. En die veranderen niet door wat geneuzel over duurzaamheid. We hebben nu een jaar of anderhalf een goede melkprijs ontvangen en die prijs heeft gewoon alles met meer vraag als aanbod te maken en weinig met een koe in de wei. Een koe in de wei is voor achter de komma en dan moet je niet met premies komen die al voor de komma beginnen.
+2
ejb
Quote:
@Cornelis: Realiseer je dat jij volledig afhankelijk bent van de prijs die FC uitbetaalt.

onzin

de prijs word bepaald door de indexbedrijven in West Europa want FC neemt niet de moeite om een eigen prijs neer te zetten en zijn dus ook niet afhankelijk van FC

verder van die 0,91 daar zit inderdaad nog een stukje belastingvoordeel want je hebt minder winst.
Cornelis
@pietaIk vind die halve cent ook genoeg. We zien echter dat we op deze manier onze afspraken in het convenant weidegang niet gaan halen en dit is daar het antwoord op.

En voor de volledigheid, FC heeft een goede verzekering.
Cornelis
@ejbToch wel bijzonder dan dat een ieder (zelfs twee banken) reikhalzend uitkijken naar aanstaande maandag 13.00 uur..... En geen onzin Erik, je hebt zelf verteld dat Noorderland keurig de FC prijs betaald.
Cornelis
@pietaWe kunnen ons ook nergens iets van aantrekken, koeien binnen, schijt aan het feit dat we in rap tempo de aarde opconsumeren. Je kunt ook een beetje vooruit denken.
jan is hobbyboer
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: bepaalt zelf welke richting hij op gaat en echt niet z'n financier.

Dit is bij mij ook al jaren zo. Moet er niet aan denken dat bank hier echt meepraat over hoe ik m'n leven inricht. Ik ken nog wel een prikker wiens leven niet geleid wordt door de bank.
jan is hobbyboer
Quote:
@Cornelis: we in rap tempo de aarde opconsumeren.

Dit is wel een beetje erg milieu-lobby jargon. Daar geloof ik geen bal van. 't is gewoon omdat onze klanten misschien wel iets meer willen betalen voor het mooie plaatje, dat is de kunst van marketing. Coca Cola wordt ook rijk met een simpel recept die ze al 100 jaar vermarkten voor een woekerprijs. Laat ons dat nu ook proberen, ik wil liever niet DOC achterna, bulk verkopen in NL is echt een doodlopende weg. Bijkomend voordeel is dat, wanneer je weiden beetje onder de knie hebt, en beetje bent afgekickt van de trekker- en kengetallen verslaving, het ook gewoon hardstikke rendabel is.
pieta
Quote:
@Cornelis: schijt aan het feit dat we in rap tempo de aarde opconsumeren

Wat heeft dat met weidegang te maken?
pieta
Quote:
@Cornelis: Ik vind die halve cent ook genoeg. We zien echter dat we op deze manier onze afspraken in het convenant weidegang niet gaan halen

Afspraken herzien dus. Opnieuw om tafel voor een nieuw convenant. Wellicht is het een optie om eens in beeld te brengen waarom de bedrijven die niet weiden niet weiden. Wellicht dat je dardoor meer zicht op eventuele problemen krijgt. Ik denk namelijk dat wie aan een halve cent niet genoeg heeft om te beweiden andere "problemen"heeft dan dat weiden niet uit zou kunnen.
ejb
@Cornelis
FC heeft geen eigen melkprijs maar werkt met een garantieprijs die gebaseerd is op de indexbedrijven die voornamelijk in West Europa zitten. dat ik dit jou nog moet uitleggen.

en wij beuren dus ook minimaal dezelfde prijs die RFC dus gratis voor ons berekend en dat is toch iets heel anders dan de FC prijs

maar met de interesse van de banken op maandag 13.00 kun jij je wel eens zeer lelijk vergissen want ze zijn veel meer geïnteresseerd in de lange termijnvisie en de jaarcijfers dus ook in die tegenvallende halfjaarcijfers van RFC
-1
Cornelis
@ejbJe denkt het allemaal nogal te weten, mooi hoor! En mocht je het idee krijgen dat je zelf het kritisch zijn als lid hebt uitgevonden dan had je toen je nog lid was een keer in Noord_Holland moeten komen luisteren.
ejb
@Cornelis
vind in dit geval jou reactie ledenraadslidonwaardig.

blijkbaar kun jij wel erg slecht tegen tegenspraak.

verder heb ik niets uitgevonden maar valt het wel op dat als ik reageer jij reageert als door een wesp gestoken, zo leer je ook mensen kennen.

en als jij vind dat niet RFC leden niet mogen reageren moet je dergelijke discussies voortaan maar voeren op melkweb. deze prikbord mag ik gewoon mijn mening geven of je het nu leuk vind of niet.

en ik vink nu: niet meer volgen boven aan deze topic aan
de hoef
Quote:
@ejb: en ik vink nu: niet meer volgen boven aan deze topic aan

ja daar schiet je veel mee op jo
Cornelis
@ejbMooi man, laat je dag niet verpesten he. Wat een leuke manier van mensen leren kennen heb jij. Ik vink aan: gewoon blijven volgen.
gezienus
[@Corneliskoeien binnen, schijt aan het feit dat we in rap tempo de aarde opconsumeren. Je kunt ook

Echte voorlopers ,zou waker dier ook nog een funktie geven binnen de coop
+11
cornelisssen
Met de fusie van friesland foods hebben we het idee en realisatie van herverdeling van melkgeld
binnengehaald (kwantumtoeslag) . Je ziet waar deze ideeen allemaal toe leiden.
Op zich allemaal leuke ideeen , maar ik ben geen voorstander van herverdeling van melkgeld binnen een cooperatie, dus ook geen voorstander van deze nieuwe
ideeen.
Als bepaalde ideeen maatschappelijk zeer wenselijk zijn,zoek dan mogelijkheden
binnen de toeslagrechten,maar probeer als melkcooperatie bij de kernactiviteiten (vermarkten van melkproducten) te blijven en zorg dat je geen
uitvoeringsorgaan wordt van misschien wel maatschappelijk wenselijke dingen met
alle controle er bij, want dan is het eind zoek
+3
spotmelker
Ik begrijp ook niet waarom coöperaties niet alle boeren dezelfde melkprijs uitbetalen. Bij de aardappel en suikerbietencoöperaties wordt ook echt geen quantumtoeslag o.i.d. betaald daar hoor je ook niemand over zeuren.
+1
de hoef
Quote:
@spotmelker: aardappel en suikerbietencoöperaties

heb jij wel is een aardappel in de wei zien lopen dan
+2
cs-agrar
Heren, snap het dan. Er is ooit door RFC verkondigd dat ze ALLE extra melk van de leden konden verwerken als quotum er af zou gaan. Maar dat redden ze natuurlijk nooit tegen een knappe uitbetalingsprijs. Dit is niet meer dan ontmoedigen om meer te produceren, of alleen produktie van iets, van wat ze denken, dat beter te verkopen is.
De meeste bedrijven met grote groeiplannen kunnen zeer slecht tot zelfs niet aan de beweidingseis voldoen..
+3
christo
De premie op weidemelk zou uit de markt moeten kunnen komen. Dat was de oorspronkelijke insteek. Als dat niet lukt moet je ook een grote jongen durven zijn. Bij mij mislukt er ook wel eens iets.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@christo: De premie op weidemelk zou uit de markt moeten kunnen komen........ Als dat niet lukt moet je ook een grote jongen durven zijn.

En toegeven dat het gewoon een kwestie van herverdeling van melkgeld is. Dat gebeurt nu, best transparant...
+2
pieta
Jij raakt behoorlijk de kern. Ze hebben eens wat afgesproken over hoeveelheid beweiding, over een fosfaatplafond en wat dat weiden wel niet oplevert. Wat blijkt nu beweiden neemt af. Ze presteren goed qua melkprijs maar de winst is gewoon gezakt het afgelopen half jaar en we hadden toch weidemelk. Waar is dat enorme rendement dan?
Ze hebben gekozen voor koeien in de wei als uithangbord voor de verkoop van melk(producten). Hier kunnen ze marketingtechnisch waarschijnlijk niet op terugkomen maar de keuze is volgens mij niet de goede geweest.
-1
huub
De dalende winst komt door de enorme melkaanvoer, die extra melk wordt min of meer gedumpt, dan drukt dus de winst nogal.

Opstallers kiezen ervoor niet te weiden om dat ze denken dat dat een hoger rendement oplevert, dan kunnen ze die 0,35 ook wel missen.
+6
cs-agrar
De consument is grotendeels gewoon prijskoper, het zijn mensen, net als wij en ook wij letten op de prijs. Hoe vaak hebben we het "toverwoord" kostprijs al niet op het prikbord langs zien komen.
Het enige voordeel wat je met beweiding richting de consument behaald is mooie reclamefilmpjes met een zeer hoog Ot en Sien gehalte, aaibaarheid of weet ik hoe je het noemen moet. Daardoor blijft de naam hangen. Eenmaal voor het schap is prijs toch grootste doorslaggever, direct gevolgd door smaak (lijkt mij). Het geweldig mooie verhaal spoort maar een enkeling aan om er daadwerkelijk bij de koop op te letten.
In bulk telt eenmaal de prijs, op een gespecialiseerde markt telt de rest.
christo
Er komen in Nederland elk jaar minder bedrijven die koeien goed kunnen weiden. Simpelweg omdat de huiskavels niet voldoende meegroeien. Het is een ontwikkeling die zich door zal zetten. Degenen die wel voor de premie gaan moeten wel beseffen dat de norm 1000m2 per koe is. Dat wordt hier in de buurt wel eens vergeten. Ik kan daar niet aan voldoen. Vind dat geen keuze.
cs-agrar
Quote:
@huub: Opstallers kiezen ervoor niet te weiden om dat ze denken dat dat een hoger rendement oplevert, dan kunnen ze die 0,35 ook wel missen.

Zou het alleen daarom zijn?
Lijkt mij dat opstallers ook meestal degenen zijn met heel wat dieren, en maar weinig land bij huis. Wil je dan melk in die tank krijgen moet je een en ander toch anders in gaan vullen.
Automatische melksystemen zorgen meestal ook voor meer opstallen.
+1
pieta
Quote:
@huub: de dalende winst komt door de enorme melkaanvoer, die extra melk wordt min of meer gedumpt, dan drukt dus de winst nogal.

De garantieprijs is marktafhankelijk en de winst/prestatietoeslag weerspiegelt de prestatie die RFC geleverd heeft. Ik weet heus wel dat weiden maatschappelijk draagvlak creëert maar de winst van weiden is op veel bedrijven niet groot anders had je geen premie nodig. En marketingtechnisch is eenmaal gekozen voor weidegang als reclame zeg maar dus daar kunnen ze niet op terug komen. Van mij hadden ze wel op andere zaken mogen focussen. Ik geloof niet dat beweiding ons op de internationale markt enorme extra winsten oplevert.
Frans1
Quote:
@pieta: Ik geloof niet dat beweiding ons op de internationale markt enorme extra winsten oplevert.

Dat zou de komende jaren nog wel eens kunnen veranderen,afgelopen zomer in Duitsland op vakantie geweest,daar liep ook bijna geen koe meer buiten.Het lijkt erop dat weidemelk super exclusief wordt! KASSA!!! 😃
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@pieta: Ik geloof niet dat beweiding ons op de internationale markt enorme extra winsten oplevert.

Misschien geen extra winst, maar wel extra afzetruimte tegen een goede marge. Gezien de toenemende productie komt dat ook van pas...
jan is hobbyboer
Quote:
@huub: de dalende winst komt door de enorme melkaanvoer,

enorme aanvoer? Volgend jaar gaat er echt nog veeeeeel meer melk komen, zelfs ik ga meer dan verdubbelen qua leverantie 😄
dorpsrandhoeve
@jan is hobbyboer
Ga je van de hobby je beroep maken Jan?
paul1
@christo
tien koeien per hectare is toch al best veel eigenlijk...
jan w
@Frans1
En dan neem je op vakantie in Tsjechie een kijkje bij een melkveehouder en toen bleek bij navraag dat hij nog 3 cent meer beurde dan wij voor de melk krijgen. dan moeten wij al een goede prestatietoeslag krijgen om dat te kunnen evenaren.
pieta
@Frans1
Ierland, Nieuw Zeeland en Australië weiden nogal wat meer als wij hier. En die zijn behoorlijk op export gericht. Dus dat exclusief.....
Frans1
@pieta

Allemaal kostprijskillers,en opstallers maar roepen dat weiden niet loont 😄
pieta
@Frans1
Waarom neemt weiden in Nederland dan af terwijl je hier ook nog premie krijgt voor beweiding?
Frans1
@pieta
Goed te managen,hogere opbrengst van het land,constant rantsoen.
Ben ik er nog vergeten?
Coen
@Frans1 , ........ maar vergeet niet de extra kosten cq verliezen.

een ieder moet doen wat bij hem/haar past
pieta
@Frans1
Ik denk dat bij veel bedrijven de winst van weiden helemaal niet zo groot is. Zeker niet bij degenen die het niet doen of er mee gestopt zijn. De oorzaken hiervoor zullen divers zijn.
Farmer_
@pieta
Als die winst zo groot zo zijn dan jagen de opstallers ze meteen in de wei, die zijn ook niet op hun achterhoofd gevallen.
+3
Frans1
@pieta
Volgens jou is opstallen voordeliger,ik noem alleen een paar pluspunten die ik hier en daat langs hoor komen.Dan is die 35ct per 100 kg toch peanuts om mij buiten te laten prutsen met die beesten
pieta
@Frans1
Volgens mij is het vooral herverdeling van melkgeld en krijgt een weider vanaf 2015 1 cent meer als een niet-weider. Dus hoezo slechts 35 cent?
Frans1
@pieta
Jij hoeft slechts 35 ct per 100 kg melk af te dragen.Ik moet die ook afdragen en krijg er 1 ct weidepremie voor terug dus netto 65 ct per 100 kg,een stijging van 15 ct per 100 kg per 2015.
Over dat herverdelen van melkgeld, toen de quantumtoeslag werd ingevoerd zei iedereen boven het gemiddelde : ik ga er op vooruit dus waarom zou ik tegen zijn. Dus dat vind ik bij deze dan dus ook.De herverdeling door de quantumtoeslag wordt nu grotendeels goedgemaakt door de weidepremie op een enkeling na die veel koeien heeft en ze ook nog kan weiden.
pieta
@Frans1
Volgens mij draagt een niet-weider 0.35 bij en dat gaat van zijn melkprijs af en een weider draagt 0.35 bij en ontvangt 1 cent. Verschil dus 1 cent. Weider 0.65 plus een niet weider 0.35 in de min.
En dan wordt volgens mij een deel van de weidepremie nog eerst vanuit de winst betaald. Daardoor is de winstdeling van niet-weiders lager.
huub
Quote:
@pieta: maar de winst van weiden is op veel bedrijven niet groot anders had je geen premie nodig.

wij deden voor de weidepremie de koeien ook al naar buiten 😉
Ook de controle op weidegang, daar zit FC strak boven op.
+2
cs-agrar
Als ze er dan toch zijn, kunnen ze die koeien ook wel halen
+4
mlkvhoudr
Toegegeven het is niet elk jaar feest maar ik zit dit jaar al op 182 dagen weidegang en bij mij zijn de platen ook vol aan het einde van het jaar. En ze lopen ook nog eens meer als 6 uurtjes per dag buiten dus de FC kan mij wel een priveberichtje sturen dan zal ik het imago van de FC wel hoog houden mogen jullie allemaal mekkeren over 0,35 cent die je mist.
+1
Farmer_
Al met al heeft het nog niets opgebracht(buiten een goed gevoel) tot nu toe en dat zal ook wel niet veranderen.
+3
leo-k
Ik snap al die commotie rond de weidegang niet zo. RFC gebruikt de weidegang als een marketing instrument. Eentje die makkelijk aanslaat bij de consument van deze tijd. Ikzelf vind dat ze dat goed doen.
Tegenwoordig lig je als producent (en zeker een grote) onder een vergrootglas. Dus je zegt wat je doet en doet wat je zegt. Dus is het logisch dat ze beleid maken om weidegang te stimuleren. Dat is wat ze doen, en ze zeggen niet direct dat opstallen slecht is.
Als je door je keuze in bedrijfsvoering niet voor weidegang kiest, maar wel de marketing strategie ondersteunt en graag mee wil liften, dan mag dat nu voor 0,35 cent. Als je de strategie niet ondersteunt zou ik zeggen stop met jezelf frustreren, en kies voor een afnemer die wel bij jouw visie past....
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@leo-k: Als je door je keuze in bedrijfsvoering niet voor weidegang kiest, maar wel de marketing strategie ondersteunt en graag mee wil liften, dan mag dat nu voor 0,35 cent.

Zo simpel is het. Mooi gezegd.
pieta
Nee, het kost meer. En dat meeliften is maar de vraag of je dat ook echt doet. We gaan met de coop eenmaal die kant op en hoe het aan de andere kant is/zal zijn of zou zijn geweest zullen we nooit weten.
christo
Goede reactie. Maar als je geen keuze hebt loop je wel melkgeld mis.Het idee van vertrekken bij FCDF is het overwegen waard en het is in ieder geval mooi dat die keuze er wel is.
jorisdriepinter
Ben benieuwd wie er voor 0,35 weg wil.
En wat gaan de andere afnemers doen? Misschien wel volgen met een ietwat aangepast program dat past binnen de NZO afspraken?
jan is hobbyboer
Quote:
@jorisdriepinter: Ben benieuwd wie er voor 0,35 weg wil.

D'r gaat niemand weg bij RFC, don't worry. De eeuwige mopperaars zijn allang weg en de rest heeft ook wel door dat het bij RFC misschien ook niet helemaal optimaal is, maar zeker niet minder dan bij al die andere leverancieers, die zo nu en dan wel wat meer betalen, maar ook een stuk wankeler zijn naar de toekomst. En iedereen weet dat je maar 1x weg kunt en niet meer terug kunt komen. Dus ik verwacht dat er niemand weggaat.
+1
MTSTAMMINGA
CONO is toch begonnen met weidepremie ? een aantal jaren terug als eerste
Meer als 50 melkverwerkers hebben toch een handtekening onder het weideconvanant gezet?
Cornelis
Ook A-Ware hoor, die mogen ook hun steentje bijdragen.
+4
jan w
Ik ben op zich ook wel voor de weidepremie, maar dan moet het geld wel uit de markt komen en geen herverdeling van het melkgeld.
Cornelis
Jan zet nu een stuk maatschappelijke acceptatie eens op een waarde.
jan is hobbyboer
Quote:
@Cornelis: Jan zet nu een stuk maatschappelijke acceptatie eens op een waarde.

De grote intensieve groeiers hebben liever dat dit gratis door de ot-en-sien hobbyboeren geregeld wordt. Alleen sterven die langzaam uit en nu moet er dus beleid komen. Op naar het dubbeltje verschil. Verplichting 200 dagen per jaar dag en nacht weiden. Dat vinden burgers pas mooi. Nu lopen de meeste koeien buiten als normale mensen werken, hebben ze er nog nix aan.
arjankok_
@jan is hobbyboereen dubbeltje verschil is voor bedrijf van 800000 wel 80000euro daar moet je maar niet op rekenen
+2
jan is hobbyboer
Quote:
@arjankok_: een dubbeltje verschil is voor bedrijf van 800000 wel 80000euro daar moet je maar niet op rekenen

Jullie zijn echt allemaal kruideniers qua opbrengsten. Coca cola vraagt meer dan een euro voor een litertje water met een smaakje. Als je het voor elkaar krijgt om een premium product te presenteren is een duppie echt nix. Enige waar veel boeren groot in denken is in het maken van schulden (kosten), de opbrengstkant moet altijd minimaal zijn. Ik heb het liever andersom.
Frans1
Quote:
@jan is hobbyboer: Nu lopen de meeste koeien buiten als normale mensen werken, hebben ze er nog nix aan.

Valt mee hoor,als ze naar hun werk gaan moeten ze voor mij wachten als ik ze naar buiten doe over de weg en "s avonds als men terugkomt idem 😃
+1
pieta
Juist Karst, en vorig jaar was hun voorsprong tov RFC al weg. Dus waar is die winst van al die jaren weiden? Ik denk nog steeds dat het in de marketing meer en meer een wassen neus is maar voor de groeimogelijkheden/maatschappelijke acceptatie in NL belangrijk.
Coen
De standaard wordt/is weidemelk, stalmelk krijgt hierop dus korting
cs-agrar
Cono zit in andere markt dan RFC, zijn grotendeels in een specialisme gespecialiseerd en zijn over langere tijd nog niet ingehaald. Neem aan dat jullie het bedrijf ook niet alleen dit jaar hebben.
arjankok_
Voor een bedrijf met 800000 ltr melk betekent dit een verscil van 8000 euro op jaarbasis, het was 4000, maar de opstallers gaan nu 2800 extra gekort worden en de weiders krijgen netto 1200 meer , weiden wordt zo wel meer busines
huub
Juist, netto verschil van 1 cent.
€10.000 op 1 miljoen
Laat een investeringsmaatschappij 6Ha aan je huiskavel kopen, pachten voor €1500/ha (3% van €50.000)

Een gemiddeld bedrijf kan met 6Ha extra huiskavel wel een koppel van 100koeien weiden, heb je de mestruimte en het extra gras voor niets.
pieta
Als die 6 ha beschikbaar is. Ik weet niet hoe het bij jullie is maar ik heb buren. En gelukkig boeren die ook.
huub
@pieta
Het is maar een voorbeeld, inmiddels is de weidepremie wel de moeite waard, ook (of juist) voor grote bedrijven.
pieta
@huub
Beter gezegd is misschien wel dat korting zo hoog begint te worden dat je je koppel 120 dagen 6 uur per dag uit huis moet plaatsen. Smiley
+1
huub
@pieta 't is maar net hoe je het uitlegt.
Fryslanboppe
Ik heb 1 vraag. Er wordt altijd gezegd dat we in Nederland wel moeten weiden, duurzaam ondernemen, om ons imago moeten denken, omdat we anders onze afzet niet kwijt kunnen. Maar waar zouden ze de melk dan weghalen, welk land doet het op deze aspecten beter dan de Nederlandse boeren?
arjankok_
Traditionele weidegang vindt je ook veel in ierland en nieuwzeeland weet dat de ierse marketing ook gericht is vooral bij vlees op het weide imago
+1
zuivelarbeider
De klant is koning.
vooral mensen uit de randstad WILLEN koeien in de wei.
Doe je dit niet, kopen ze gewoon produkten van de concurrent.
cs-agrar
Die concurrent welke ook geen beweiding heeft?
+1
jan w
Je moet wel rekening houden dat er verschil is tussen de burger en de consument.
De consument wil helemaal niet dat de plofkip verdwijnt uit de schappen, die kijken alleen maar naar hun protemonnee.
-1
zuivelarbeider
De plofkip gaat bij Jumbo uit de schappen.
Andere supermarkten gaan waarschijnlijk volgen.
Maatschappelijke invloed is groot.
Mischien alleen weide melk in de supermarkt...........in de toekomst.
Zit eraan te komen.
+1
Farmer_
En dat alles voor dezelfde prijs, als die plofkip niet zo gewild was werdt die toch gewoon niet gekocht door die koopbewuste randstadters en was die allang verdwenen uit de schappen, wat een dom gel*l.
+2
gezienus
De plofkip verdwijnd er worden hogere eisen gesteld aan het houden van dieren terwijl de consument de meerwaarde niet wil betalen
jan w
Gaat er van U straks ook loon in worden gehouden, dit om nadien weer terug te kunnen verdienen doordat U goed uw best heeft gedaan. Wat een onzin!
+1
jan 1
Quote:
@zuivelarbeider: De plofkip gaat bij Jumbo uit de schappen.
Andere supermarkten gaan waarschijnlijk volgen.
Maatschappelijke invloed is groot.
Mischien alleen weide melk in de supermarkt...........in de toekomst.
Zit eraan te komen.

Dan is er in de winter geen melk!
jan w
Straks moeten we het melkgeld in 2 keer verdienen.
1 1 x melkgeld, die dan weer teniet wordt gedaan om in bonussen nog een keer te moeten verdienen.
friese koemelker
Ik heb eens de vraag gesteld in deRFC vergadering waaro zoveel diverse prijs differensatie? DE waddenmelk was ook in de maak. Ik kreg geen direct antwoord maar de bestuurders zijn het verdere deel van de morgen mij aan het belaglijk maken geweest.Nooit zal ik weer in vergadering van deze hufters bezoeken . echt nooit weer !
zuivelarbeider
Het is nu zo bij ons bedrijf, geen pindakaas tussen het brood.
Zoniet, gaat de order naar een ander bedrijf.
Pindakaas geeft allergie.
Zo werkt deze werled op dit moment.
zuivelarbeider
Wereld
+3
Coen
Bron: LC

Impuls weidegang is goed doordacht

Met een extra financiële prikkel probeert Friesland-Campina de koe in de wei te houden. Een weloverwogen en goed doordacht plan.
Grazende en genoeglijk herkauwende koeien. Het beeld is een icoon van het Nederlandse landschap, een icoon van het dierenwelzijn van de melkveehouderij en een icoon van een sector midden in de maatschappij.
Het bezorgt de sector een goed imago, veel goodwill en de boer veel arbeidsplezier.
Om te voorkomen dat de sector desalniettemin toch haar eigen boegbeeld ten grave draagt, hebben vele betrokken organisaties met elkaar afgesproken
dat het aantal bedrijven met weidegang, al dan niet in deeltijd, minimaal 81 procent moet zijn. Friesland-Campina dook daar vorig jaar al onder met 79,1 procent. Het aantal koeien dat daadwerkelijk minimaal zes uren gedurende minimaal 120 dagen weidt, is nog maar 62 procent.
Met het einde van de melkquotering in zicht was snel ingrijpen bitter noodzakelijk. Veel boeren staan te popelen om op bevrijdingsdag 1 april hun nieuwe stallen vol te zetten. En de praktijk wijst uit: hoe groter het melkbedrijf, des te groter de animo voor opstallen. Met grote koppels zou het moeilijker weiden zijn.
Donderdagmorgen presenteerde coöperatievoorzitter Piet Boer het nieuwe actieplan. Het moet gezegd: het zit goed in elkaar. Het zal ongetwijfeld een deel van de opstallers overhalen om hun vee weer te weiden en twijfelende ‘weiders’ er van weerhouden om hun koeien het jaar rond op stal te houden. De weidemelkpremie stijgt van 0,5 naar 1 cent per kilo melk en die voor deelweidegang van 0,125 naar 0,46 cent.
Dat lijkt een promotie van het deelweiden (minimaal een kwart van het vee heeft weidegang), maar doordat bij alle boeren 0,35 cent per kilo melk ingehouden wordt valt de puzzel weer in elkaar. Het verschil tussen weiders en opstallers komt uit op 1 cent en ook het verschil met de deelweiders neemt toe. Nieuw is dat de ‘opstallers’ nu ook daadwerkelijk meebetalen aan de premie voor hun weidende collega’s.
Dat zal wel even slikken zijn voor de opstallers, maar profiteren van een goed imago en goodwill heeft zijn prijs. Het betreft hier grootheden die essentieel zijn voor de toekomst van een sector. Als de melkveehouderij net zo onzichtbaar en grootschalig wordt als grote delen van de varkenshouderij, is het snel gedaan met het begrip en het medeleven.
pieta
Quote:
@Coen: Nieuw is dat de ‘opstallers’ nu ook daadwerkelijk meebetalen aan de premie voor hun weidende collega’s.

Niet nieuw maar gewoon meer.
pieta
Quote:
@Coen: de boer veel arbeidsplezier

Tja, dat bepaal ik zelf wel.
+2
MTSTAMMINGA
Quote:
@pieta: Tja, dat bepaal ik zelf wel.

Daarom kunnen we het als sectoor ook beter zelfregelen als dat het bij wet door de poletiek wordt geregelt
+1
Frans1
@MTSTAMMINGA
+2, beoordeeld door pieta ,Coen

Karst,jij krijgt de neuzen dezelfde kant op 😄
+2
jan w
@MTSTAMMINGA
Ik ben zelf ook weider, maar ik vind het geen reden om niet-weiders te laten betalen voor een weider. Hier in de omgeving zijn ook boeren die de koeien op stal houden ivm de vele wandelpaden en daarbijbehorende wandelaars met honden en de kans op neo-spora.
+1
MTSTAMMINGA
@jan w
Nou die neospora komt ook met het kuilvoer wel voor de koeien
Wat is jou voorstel dan om genoeg koeien buiten te houden @jan w
Farmer_
@MTSTAMMINGA
Verpakking met weidemelk in de super zetten met de tekst erop:
"wilt u de koe in de weide houden dan betaal 20ct/liter extra, wilt u niet meer betalen loop dan een schap verder "
jan w
@MTSTAMMINGA
Het moet uit de markt komen, lukt dat niet dan gewoon duidelijk naar de consument.
pieta
Quote:
@MTSTAMMINGA: Wat is jou voorstel dan om genoeg koeien buiten te houden @jan w

De norm voor genoeg wat verlagen en ook uitdragen dat koeien het op stal goed hebben. Ik ga publiek de door mij ervaren nadelen van weiden niet benoemen. Er zijn zelfs mensen die her en der in de weilanden bomen willen gaan plaatsen zodat ze in de schaduw kunnen liggen. Mijn punt is kort samengevat dat Unilever duurzaam is omdat ze duurzaam inkopen bij de boer. Oftewel ze schuiven het mooi af.
jan w
Straks bedenken ze nog meer regeltjes en moeten we 2 x het melkgeld verdienen om het 1 keer uitbetaald te krijgen.
MTSTAMMINGA
Klopt Jan als je dat leest van ziekte vrij en melkweigering

Maar zolang ze 1 keer in de maand een goeieprijs betalen met een dikke nabetaling doen we ons best
+1
ricardo
Je hoort nooit iemand over de 4 ct/kg die ze uitgeven aan reclame, waarom vertrouwd men daar de directie wel in? we hebben toch vertrouwen in de mensen die bij Friesland Campina werken?
jan w
Met die werknemers in de zuivel heb ik geen armoe mee. Het is een van de beter betaalde CAO's en ze hebben afgelopen voorjaar nog een loonsverhoging gehad van 4%. Dat is lang niet bij alle cao's zo.
jan w
Met die werknemers in de zuivel heb ik geen armoe mee. Het is een van de beter betaalde CAO's en ze hebben afgelopen voorjaar nog een loonsverhoging gehad van 4%. Dat is lang niet bij alle cao's zo.
zuivelarbeider
Heel apart, goede cao en toch geen personeel kunnen krijgen.
Eerste half jaar komen uitzendkrachten in de pakhuis cao.
Daarna normaal in de zuivel cao, en worden dan door het uitzendbureau er uit gegooid.
Zo werken momenteel de meeste bedrijven.
Heel apart....
Cornelis
@zuivelarbeiderDe meesten hier zijn blijkbaar hun eigen loon gewend.....
+1
mlkvhoudr
@zuivelarbeider

Waar moeten ze sollciteren dan ? dan geef ik het wel door als ik nog weer eens iemand spreek die zegt dat er geen werk te vinden is
zuivelarbeider
Altijd
A
jorisdriepinter
Ik zag laats iemand van het WNF op RTLZ uitleggen hoe ze de wereld duurzamer willen maken.
Hun zienswijze: richt je op de grootste 100 bedrijven ter wereld. Wanneer je die zo ver weet te krijgen dat ze veranderen is het effect veel groter dan dat je 200 miljoen consumenten weet te veranderen. Als voorbeeld werd Unilever genomen.
Dit bedrijf is gevoelig voor druk vanuit NGO's omdat ze met hun merken kwetsbaar zijn voor reputatie schade.
Kortom, Unilever wordt min of meer gedwongen om duurzamer te gaan werken.
Dat kunnen ze alleen door duurzamer te gaan inkopen, en daar ligt onze kans.
Duurzaam wil namelijk ook zeggen dat wij als primaire producenten er een normale boterham aan mogen verdienen.
Unilever moet bij duurzaam inkopen ons dus ook een normale marge gunnen, anders zijn Ze niet duurzaam bezig. Als WNF en anderen dat maar goed gaan monitoren gaan wij goede tijden te gemoed.
De volgende slag zijn de supermarkten. Doordat dat er nog maar een paar zijn, zijn zij ook kwetsbaar geworden ten opzichte van deze actiegroepen.
Er wordt op dit forum nogal eens beweerd dat de consument toch alllen maar naar de prijs kijkt. Maar als er straks onder druk alleen maar duurzame producten in de super liggen is dat goed voor ons.
+3
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jorisdriepinter: Duurzaam wil namelijk ook zeggen dat wij als primaire producenten er een normale boterham aan mogen verdienen.

En toen..... schrok je wakker. 😃

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melk , frieslandcampina , campina en rfc geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
159
DEELNEMERS
32
WEERGAVES
3