Niet bang zijn om de boot te missen

Ondernemers die geen grote groeiplannen hebben hoeven niet bang te zijn om na 2015 de boot te missen. Het valt op dat groeisprongen in veel gevallen de kostprijs verhogen en het rendement verminderen. Juist in een vrije markt is een goede kostprijs en een sterke uitgangspositie belangrijk.

Deel dit topic

Reacties

+2
George
Het is een keuze om gewoon de kost te verdienen of te kiezen voor een bootje midden op zee. 😄 Hoe toepasselijk dat men het bij ABN ook al over een boot heeft.
+3
paul1
Zolang het maar niet met de titanic is.
jan is hobbyboer
Pierre uut Azewijn heeft goed naar mij geluisterd. Maar ja, we hebben ook samen op school gezeten 😄.
George
Heeft hij toch wat van je opgestoken Jan. 😄
+1
jan is hobbyboer
Pierre was een goeie vent, samen veel getraind voor wielrennen. Pierre's ouders en later z'n broer hadden mengvoerfabriek die later volgens mij door Hendrix overgenomen is. Dus Pierre snapt nog wel iets van business.

Vind het wel mooi voor hem dat ie zo ver gekomen is. Hij was altijd al ambitieus, maar daarnaast ook wel slim. Hij zit er ook al jaren daar bij de bank. Ik ben zelfs klant van hem 😄. Ik spreek hem nu nooit meer maar vind het altijd wel grappig als ie weer eens voorbij komt. Elk jaar houdt ie zo'n praatje met voorspellingen die nooit uitkomen 😄.

Volgens mij was het nl. tot voor paar jaar zo dat elk doldwaas plan wel door de ABN gefinancierd werd, nu hebben ze daar blijkbaar de buik vol van. Als top gefinancierde boer zou ik dan niet erg gemakkelijk zitten bij de ABN. Deze bank is nl. stuk harder (lees zakelijker) dan de RABO. Dat weet ik nog wel uit de tijd van mijn hoge financiering, en het zou mij verbazen als dat nu beter is.
+1
Farmer_
@jan is hobbyboer
Dacht eerst UTD.
jan is hobbyboer
@Farmer_
Ja dat zou best eens kunnen. Zoals gezegd ik ben hem, behalve dat ik hem in z'n functie langs zie komen, uit het oog verloren. En Azewijn is ook nog km of 40 hier vandaan.
Farmer_
@jan is hobbyboer
Ze hadden daarvoor nog een kleine particulier overgenomen bij ons in de buurt, dat was weer 20km de andere kant op.
Cornelis
Maar dat heb ik ook met Pierre..........
jan is hobbyboer
Quote:
@Cornelis: Maar dat heb ik ook met Pierre......

Pierre heeft op veel scholen gezeten, anders kom je niet zo ver in het leven 😄
cs-agrar
Quote:
@jan is hobbyboer: Pierre heeft op veel scholen gezeten, anders kom je niet zo ver in het leven

Volgens mij was ie dan gewoon een probleemkind..
George
+4
Coen
Eindelijk ziet men ook daar het licht, nu nog de melkveehouders zelf

"Berntsen is van mening dat intensieve groei minder aantrekkelijk is dan enkele jaren geleden. Hij merkt op dat de ruwvoerprijzen op een hoger niveau liggen en dat mestverwerking wordt verplicht voor elke kilo fosfaat boven de bedrijfsreferentie 2013"
+3
Campagne
Is toch een ander geluid. Eerder was het vloeken in de kerk als je zei dat opschalen niet perse het rendement verhoogd en de kostprijs verlaagd.
George
Ik ben allemaal bezig met het plussen van jullie reacties en dat zouden minnen moeten zijn. 😄 Ik heb natuurlijk mestplaatsingsruimte en kan ruwvoer telen. En dat lukt voor mij een stuk rendabeler met intensieve veehouders. Maar dan wel met intensieve veehouders die het ook kunnen betalen. En daarom toch weer wel een plus want die over geambieerde melkveehouders moeten af en toe een beetje tegen zichzelf beschermt worden.
jan 1
Heeft bij mij niet in de klas gezeten,maar onze tanker is op koers:)
Inhoudelijk kan hij gelijk hebben,maar vraag nu maar in midden of zuid nl een vergunning aan...
George
Quote:
@jan 1: maar vraag nu maar in midden of zuid nl een vergunning aan...

Je bedoelt dat je die niet makkelijk krijgt? Dan hebben ze geluk en komen ze niet midden op zee terecht. 😄
jan is hobbyboer
Quote:
@jan 1: maar onze tanker is op koers:)

Mooi man, en nu op koers blijven, da's niet zo makkelijk, want tankers staan erom bekend dat ze nogal moeilijk van koers veranderen, niet echt handig in een snel veranderende wereld.

Ik gun ook iedereen een groot intensief bedrijf met hele goeie resultaten, alleen komt er nu vanuit de bank die voorheen de meest wilde plannen financierde een nieuw geluid. En aangezien die nogal dicht bij het vuur zitten is de kans nogal groot dat ze weten wat er aan de hand is.

En vergeet niet, Pierre spreekt namens de belastingbetalers, dat bankje van hem is van ons, dus als een ABN boer z'n leningen niet betaalt hebben wij als belastingbetalers daar last van. Ben dus blij dat ze wat behoudender worden.
jg
Jan, het beste is een vergunning hebben zonder de last van een overbelaste tanker. 2 jaar voor 28 cent melken vaart niet makkelijk.
jan is hobbyboer
Quote:
@jg: 2 jaar voor 28 cent melken vaart niet makkelijk.

Wordt er niet warm of koud van. Hou trouwens niet van varen, erg saai.
+1
david2
Ik zeg al een paar jaar dat er in 2016 ook vast nog wel een aannemer is die een nieuwe stal kan bouwen, een paar jaar gelden leek het wel of je na 2015 geen nieuwe stal meer kon bouwen, ik bekijk rustig hoe het allemaal gaat na "d-day" en zie ik wel of ik ga uitbreiden, melk nu 80 koeien
+4
oldhuus
Adviseurs zeggen ook altijd dat je minimaal 100 koeien moet hebben om voldoende inkomen te realiseren en dat moet dat in je eentje kunnen, nou, die gaan er vanuit dat een boer alleen maar kan koeien melken verzorgen en voeren. Als je met 50 koeien in ouwe ligboxenstal niks verdient dan word het met 100 in een nieuwe ook niks.
Coen
Dat "one man, one million" (kg melk) is alweer ver verleden tijd, je moet nu voor de dag van morgen schijnbaar 200 melkkoeien hebben
jan 1
Quote:
@Coen: dat "one man, one million" (kg melk) is alweer ver verleden tijd, je moet nu voor de dag van morgen schijnbaar 200 melkkoeien hebben

Klopt,is hier ook al 10 jr verleden tijd,maar ga voor de gein maar ff een verbouwinkje regelen,of schaf wat ijzer aan,of nog beter kijk is ff wat onderhoud van je machines kost.
Als je als boer niet op tijd opschaald (wat altijd duur is)dan kom je je zelf een x tegen.Of je moet alles zelf in mekaar knutselen,kan ook niet iedereen.
jan 1
Quote:
@oldhuus: Adviseurs zeggen ook altijd dat je minimaal 100 koeien moet hebben om voldoende inkomen te realiseren en dat moet dat in je eentje kunnen, nou, die gaan er vanuit dat een boer alleen maar kan koeien melken verzorgen en voeren. Als je met 50 koeien in ouwe ligboxenstal niks verdient dan word het met 100 in een nieuwe ook niks.

Met 50 mk in een ouwe meuk heb je een riant inkomen,maar je mag dan wel zelf het licht uit doen.
+3
pieta
@jan 1
Daar ben ik het niet mee eens. Iets waar een riant inkomen uitkomt kan ook een volgende generatie iets mee.
+2
oldhuus
@jan 1
Hier zijn ook nog wel bedrijven met 50 koeien in redelijke stallen '80-'90 en die hebben het altijd druk en het is geen vetpot, ik bedoel als je die omvang niet efficiënt kunt maken moet je dan wel 100 willen?
jan 1
Quote:
@pieta: Daar ben ik het niet mee eens. Iets waar een riant inkomen uitkomt kan ook een volgende generatie iets mee.

Oke,alles zal een x vernieuwd of over genomen moeten worden,jij ben boekhouder geweest..of nog!
oldhuus
Natuurlijk moet iets een keer vernieuwd, maar op een gegeven moment is er zoveel, mestopslag, sleufsilo's, kapschuur, erfverharding, kavelpad, tractoren, machines, een stal en koeien alleen heb je ook niks aan. RDM op dit moment 11 euro toe in de silo/put, nu kan ik het aanvoeren, als ik ga opschalen moet ik dat zelf betalen + transport. Voer is dan wel goedkoop maar hoe zit volgend jaar.
Coen
@oldhuus , bedrijf in balans brengen en houden, de technische vooruitgang zal je helpen met opschaling 😄
oldhuus
@Coen
Ja balans altijd. Wel vooruit denken, investeren in capaciteit.
Zie toch en zeker bij de coöperatieboeren ook nog "genetische vooruitgang"= koeien worden steeds groter. Maar stallen groeien niet mee, stallenbouwers zijn hier blij mee want ja er moet maar een nieuwe stal komen voor al die Atlantics...
Frans1
Goed stuk. Ik heb het ook altijd gelul gevonden,klaar voor de toekomst,de boot missen en al dat gezever.
O let op 200 koeien is een gepasseert station, 400 of nog beter 500,en wel zorgen dat je de bunders erbij hebt, dus kopen die grond, en niet zitten zeiken over een versleten knie of heup , nee daar heb je geen tijd voor, je moet verder, en vooral verder groeien, anders moet je belasting betalen, want zoveel verdien je wel.Ja op zaterdag avond aan het schap in de disco, kan iedereen 400 koeien melken, maar op zondag morgen??? kHeb het hier al vaker gezegd het worden nog spannende tijden,nu al bedrijven die over de kop gaan, te koop staan, ruzie met de bank, van alles kun je horen.
+3
MTSTAMMINGA
Je moet alleen geloven wat je ziet 😄
Ik zie het hier om mij heen gebeuren Tamminga,veel drama s
Coen
Ik zie (en hoor) dat op dit moment reeds veel melkveebedrijven 'onder curatele' staan bij de banken 😞 hoe is dat in godsnaam mogelijk na een periode met hoge melkprijzen, relatief nog lage voerprijzen en lage rentes.

als dit de voorbode is voor de komende jaren met volatiele melkprijzen, hoge voerprijzen en dure mestverwerkingskosten dan krijgen nog heel veel meer bedrijven het moeilijk.
Frans1
Quote:
@Coen: ik zie (en hoor) dat op dit moment reeds veel melkveebedrijven 'onder curatele' staan bij de banken

Waar haal jij deze informatie vandaan dan? En hoe zie je dat bedrijven onder curatele staan?
MTSTAMMINGA
@Coen
Superheffing betalen en dat niet in de begroting hebben meegenomen 😞
jg
@MTSTAMMINGA
Denk ik ook Karst, volgend jaar wordt dat nog erger.
Coen
@MTSTAMMINGA', hoor wel dat velen voor de bank een liquiditeitsbegroting moeten maken, dat is (denk ik) toch geen goed teken in deze tijd met goede melkprijzen.

het zal zijn oorsprong wel hebben in de forse bedragen die recentelijk betaald zijn (en nog steeds worden) aan melklease en/of Superheffing
maar ze zeggen allemaal dat die melkquotumkosten over 6 maanden zullen vrijvallen 😄

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's rendement en kostprijs geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
40
DEELNEMERS
16
WEERGAVES
2
TREFWOORDEN