Spuitje dreigt voor te lichte kalveren

Kalfjes met een te laag gewicht mogen niet meer worden vetgemest tot kalfsvlees. Dieren die minder dan 36 kilo wegen zijn per 1 januari 2015 niet meer welkom op kalvermesterijen. Dreigen te lichte kalveren nu een spuitje te krijgen, zo vraagt de Gelderlander zicht af.

Deel dit topic

Reacties

wijnhorst
Dit lijkt mij zeer slecht voor het imago van de veehouderij.
+3
Grasbaal
Ik pleit ervoor om de te lichte kalveren zelf af te mesten en dit vlees onder een eigen label op de markt te brengen.
+5
de hoef
Je kunt ze in elk geval al gratis krijgen ,dus wat houd je tegen
+2
jan w
Dat moet je anders aanpakken:, je vraagt gewoon,: "Wat wil je er voor geven". En dan maar hopen dat het antwoordt: "Niks is". Dan zijn ze nu van jouw.
+1
arjankok_
Er zijn al initiatieven voor jersey kalveren daar kan vast wat van opgestoken worden
+2
arjankok_
Maken we er grasbaal of hooibaal kalveren van
+2
zeppmann
Mijn oom kocht vroeger op de markt de lichte en moeilijk verkoopbare kalveren op ( voor weinig natuurlijk) en wist met extra zorg daar toch wat van te maken. Met de monopolie van Van Drie is er zeker geen plaats meer voor dit soort hobbyisten.
+2
pieta
Dat is niet waar. Probleem is punt 1 antibiotica, punt 2 leeftijd bij leveren en het belangrijkst is economisch rendement. Een goed kalf is al niet duur en geld bijkrijgen als je een kalf meeneemt is nog niet aan de orde. Vroeger was het verschil in prijs groter, de uren lager betaald en geen gedoe over antibioticagebruik.
jan w
Het probleem is dat er geen markten meer zijn, vroeger was er altijd een weg. Het moest gek zijn of er waren wel gegadigden. Nu is die marktwerking weg.
+5
arie.j
Vroeger, en dat is zelfs voor mijn tijd, toen er geen kalvermesterij was kregen kalveren ook geen spuitje.
Ze werden zo snel mogelijk door de kalverhandelaar gehaald en voor de directe slacht afgevoerd.
Nu zal dat met alle keuringen enz. niet mogelijk zijn.
Maar het blijft natuurlijk idioot om vele kilo's goed vlees met de destructie mee te geven, en voor het doodspuiten nog extra kosten te maken.
+2
aukevd
Beetje domme uitspraak van Romijn over dat afspuiten. man had beter stelling kunnen nemen tegen die ondergrens, zeggen dat afspuiten geen optie is, veeartsen oproepen om niet mee te werken aan dit soort praktijken en de mensen mobiliseren om te protesteren . Nu krijgen de veehouders van alles naar hun hoofd
+1
huub
In actie waar tegen? De markt? Je kan niet van kalverhouders verwachten dat ze het probleem van de melkveehouderij oplossen.
+1
meelezer
Deze dieren zouden verzamelt dienen te worden om rechtstreeks te worden gevoerd aan roofdieren in dierentuinen, of als voeding voor huisdieren. Jong spul en dus nog weinig in contact geweest met ziektekiemen.
+2
aldert
Jullie zijn te veel verwend in nederland wat dit betreft,wij moeten ze zo wie zo 3 weken houden,en met minder dan 40 kg neemt de handelaar ze gewoon niet mee.
paul1
Dan zijn het toch al geen nuchtere kalveren meer..
jan is hobbyboer
De 'kalversector' is waarschijnlijk van Drie. Als ze voor een mooi kalf al nix willen geven snap ik ook wel dat ze die klungels niet willen.
diezel
Zie hier elke dag de Letse combinaties met nuka's langskomen.
Hoe oud zijn die beestjes? Op hoeveel verzamelplekken zijn die al geweest? Knap hoor als dat zonder antibiotica kan! 😄
jan is hobbyboer
Voor een goeie geven ze 70 euro zag ik net, daar kun je ze toch al geen 2 weken melk voor geven, laat staan die klungels. Dat er in die sector veel gerotzooid wordt is natuurlijk geen nieuws. Heb je met intensieve veehouderij, niet het dier telt, alleen de knikkers tellen. Zelfde bij varkens en kippen, alleen daar hebben ze alles inmiddels behoorlijk dicht getimmerd. Vroeger gebeurden daar ook de raarste dingen om biggen een paar euro goedkoper te krijgen. Maar dat mag gelukkig niet meer. Bij de kalveren durven ze dat om een of andere reden nog niet.
+7
jan w
In principe is 99% van de kalveren binnen 2 weken makkelijk boven het gewicht van die 36 kilo te krijgen.
Alleen dat kost in het begin ff tijd en we menen dat we dat niet hebben. 65% van de kalveren is 1 week na de geboorte lichter dan het geboortegewicht. Maar ze kunnen ook wel een kilo per dag groeien als je ze in het begin netjes op-past.

-Zorg dat het kalf direct na de geboorte 4 liter biest binnen krijgt.
-Meet de biest op Kwaliteit, minder dan 50% van de biest heeft voldoende antistoffen om voldoende anti-stoffen aan het dier door te geven.
- Het enten voor Rota-Carona verbeterd de biest.
- Na de biest is het mogelijk om de melk aan te zuren.
- Geef de kalveren altijd melk, bij diarree hooguit 1 dag stoppen met melk en dan weer volop melk. geef bij diarrree voldoende elektrolyten. in ieder geval 10 liter per dag.
- Denk eraan dat een kalf van water niet kan groeien.
- Als je in het begin er wat tijd in steekt , zodat je ze goed op gang hebt, heb je er voor de rest bijna geen tijd meer in te steken. Alleen melk geven.

Ik wil niet opscheppen, maar de kalveren die hier vorig jaar de boerderij hebben verlaten waren met afleveren ( 2 a 3 weken ). 57.4 kg.
( vaars en stierkalveren )
huub
En niet zo angstvallig alleen maar pinkenstieren gebruiken. Het kruisen met Zweeds, Brown Swiss of Jersey is helemaal uit den boze.
jan w
Wat bedoel je daar mee te zeggen?
huub
@jan w dat er in de fokkerij ook nog genoeg te winnen is wat betreft stierkalverprijzen.
+1
mlkvhoudr
@huub

Als je dat spuitje maar vol genoeg doet kom je vanzelf wel aan de kilos 😃

Maar het is toch wel weer typisch nederlands dat aan de ene kant de dikbilkoeien minder dik moeten worden van de wet vanwege afkalfproblemen en dat je dan als holsteingebruiker de problemen weer gaat opzoeken.

Dan lijkt mij 2 weekjes hard voeren een betere optie
jan w
@huub
Het gaat hier niet om het ras kalveren, Ja misschien de yersey. Maar bijna alle rassen moet je in die 14 dagen boven die 36 kilo kunnen krijgen. Het zal dan een keertje voorkomen dat er een 2 ling die te vroeg geboren is , dat die dan niet aan het gewicht komen, maar normaal moet dat kunnen lukken.
huub
@jan w
ok, maar het komt je kalveropbrengst niet ten goede.
+2
huub
@mlkvhoudr
Wat betreft dikbillen, het is niet normaal dat een kalf niet gewoon geboren kan worden, als je ze niet zou helpen sterven ze uit.
pieta
@huub
Misschien is kruisen ook wel niet normaal. Als dat natuur was dan zou er toch maar één ras zijn? Smiley
+2
huub
@pieta
Zet maar een stier van ras A bij een tochtige koe van ras B, ik denk dat de natuur z'n werk wel doet 😉
jan is hobbyboer
Quote:
@jan w: Alleen dat kost in het begin ff tijd en we menen dat we dat niet hebben.

Tijd heb ik zat, maar heb geen zin om al die dingen die jij doet uit te voeren. Waarschijnlijk doordat ik maar een lage veebezetting heb, maar kalveren groeien hier altijd wel goed. Behalve snel biest geven na de geboorte (daar ben ik altijd wel bij) doen we hier niet zoveel vreemds. Diarree, behalve zo nu en dan voedingsdiarree, heb ik hier eigenlijk nauwelijks, maar dat zal zoals gezegd wel door de lage veebezetting komen. We hebben iglo's (dat werkt ook mooi), ze krijgen de eerste dag 2 a 3 liter biest (zeker niet meer), daarna 1 dag met de speen-fles 2x2 liter om er zeker van te zijn dat ze genoeg binnen krijgen. Daarna met de emmer 2 x per dag 3 a 4 liter koeienmelk. Groeien er als kool op. Verder geen moeilijk gedoe met testjes enzo hiero. Keep it simpel, het levert toch nix op, 70 euro las ik voor een stierkalf.
jan w
Wat ik er maar mee wil zeggen is, die tijd die je er in het begin insteekt , wel weer terug verdiend doordat er minder kalveren geen diarree krijgen, want dan begint de ellende pas?
+2
pieta
Quote:
@jan w: wel weer terug verdiend doordat er minder kalveren geen diarree krijgen

Jan,jan,jan heb je last van vrouwelijke hormonen? Schrijf nou gewoon wat je bedoeld! Smiley
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@jan w: minder kalveren geen diarree krijgen

Jan w is een echte boer, die houdt van veel werk. 😄
jan w
@pieta
Laten we dan zeggen een goede start is het halve werk.
pieta
@jan w
Ja Jan en met half werk geen goede start ofzo.
nicky76
Een normaal kalf zal inderdaad gewoon over de 36 kg moeten kunnen komen, maar wat gebeurd er met de tweelingen, en de te vroeg geboren dieren.
misschien moet de sector eens stoppen met het invoeren van veel te jonge zieke dieren uit allerlei moeilijke landen dat scheelt al een hoop antibiotica en insleep van ziektes. wat gebeurt er als er een gezond kalf de laadklep van de handelaar op gaat en deze de dag erna ziek is door de stress van het transport, wie betaald de boete. waar gaat het geld van die boete naar toe, in de zakken van de van drie groep? de sector moet eens goed gaan kijken bij collega's die het wel op orde hebben en wel kalveren kunnen mesten zonder grote hoeveelheden antibiotica.
arjan_kok
Denk dat sommige kalveren gewoon "spontaan "een langere draagtijd krijgen, geboortedatum is geduldig papier
+1
meelezer10
Als ik een week of drie a vier naar een kalf moet lopen om dan 50 euro te krijgen. nou dan gaat de zin ook wel over.
+1
spotmelker
@meelezer10Je hebt ook periodes dat ze veel meer opbrengen en het is ook een principekwestie dat je geen beesten laat verrekken omdat de markt op dat moment slecht is. Met melken denken de meeste boeren dat i.i.g. niet, dan gaat er vrolijk duur voer in en superheffing er achter aan.
+1
Fryslanboppe
LTO heeft altijd dubbele petten op, dus die kan niet een goed advies geven in deze kwestie. Ze zijn er niet alleen voor de melkveehouders.
+2
gezienus
Grof gezecht die een spuitje krijgen zijn van de markt, kan de vleesprijs ten goede komen
+1
casev
Dan laten ze wel weer een vrachtwagen vol uit oost europa komen...
+1
hofmiddelburg
Wat ook kan helpen is de helft met gesext, en de helft met blauwe(eventueel ook gesext).
cs-agrar
Wat helpt is buitenlandse kalveren in het buitenland houden. Simpel zat, kan alleen maar ellende van komen
+1
jan w
Als we hier bvd vrij zouden worden, dan zijn we al een heel stuk verder. Dan moeten de kalveren uit het buitenland ook vrij zijn.
+2
Koeieboer
Gesext sperma gebruiken dus en blauwen op dieren waar je toch niet mee verder wil fokken. Het afspuiten van kalveren gaan wij in ieder geval niet aan beginnen. Het economische aspect is belangrijk maar niet altijd doorslaggevend, dan kan je net zo goed in een fabriek gaan werken.
Grasbaal
De melkvee- en vleeskalverhouderij willen gezonde kalveren niet laten euthanaseren, ook niet als ze te licht zijn om aan te voeren op vleeskalverbedrijven. Dat zeggen vertegenwoordigers van de melkvee- en kalversector.

Meer: veearts.nl/2014/…
jan w
Ik heb een idee dat dat nu ook al wel gebeurd.
JohnFr
Hebben de "Heren" vast de discussie hier gevolgd !!
meelezer
Nee, ze willen de zwarte piet niet toegeschoven krijgen en bij de consument in een kwaad daglicht komen.
Vervolgens willen ze de kalveren straks vast met liefde afnemen TEGEN betaling.
+1
pieta
Een gezond kalf komt ook boven die grens qua kg.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , kalveren en dieren geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
50
DEELNEMERS
27
WEERGAVES
2
TREFWOORDEN