Vraag en aanbod van melk uit balans

Verwacht wordt dat de wereldwijde vraag naar melk tegen 2024 met 36% stijgt.

Er is een onevenwicht in de vraag en het aanbod van melk wereldwijd. In de groeilanden kan de lokale productie niet voldoen aan de stijgende vraag, terwijl de ontwikkelde markten met een melkoverschot te kampen hebben. Dat blijkt uit de zevende Dairy Index van Tetra Pak, dat benadrukt dat dit onevenwicht kansen biedt.

Meer: gondola.be/nl/content/…

De wereld drinkt steeds meer melk. De vraag naar zuivelproducten stijgt zelfs zo snel dat de productie niet zal kunnen volgen. De melkprijzen zitten bijgevolg in de lift.

Meer: standaard.be/cnt/dmf20141001_01298729/

Deel dit topic

Reacties

Coen
boerenbusiness.nl/artikel/item/…

Vraag neemt de leiding

Hogere melkprijs vanaf 2018 weer aan zet

02-10-2014 • Tetra Pak ziet het zonnig in wat betreft de toekomst van de zuivelmarkt. Hoewel de balans tussen vraag en aanbod nu even zoek is voorziet Tetra Pak dat in 2018 de balans gaat omslaan ten gunste van de melkveehouders. De vraag gaat vanaf dan het aanbod overtreffen. Zo maakt het bedrijf bekend in het rapport 'A global balancing act'.

De komende tien jaar blijft de vraag naar zuivel gestaag toenemen, zo concludeert Tetra Pak. 'De wereldwijde consumptie van zuivelproducten, inclusief melk, kaas en boter, gaat over de komende tien jaar naar verwachting met 36 procent toenemen om bij benadering een volume van 710 miljoen ton melkequivalenten te bereiken.'

Een stijgende vraag wordt gezien in India, China, Midden-Oosten en Afrika. Hierbij lukt het door diverse redenen niet om de vraag lokaal in te vullen. De vraag wordt gesteund door stijgende inkomens, groei van de bevolking en verstedelijking, Tegelijkertijd zit er ook een bovengrens aan de stijging van de melkproductie in ontwikkelde markten. Sleutelwoorden bij het invullen van de extra vraag zijn: consolidatie en samenwerking.

De vooruitzichten zijn goed, maar op de korte termijn ligt het melkaanbod duidelijk boven de vraag. Tegen 2018 wordt het echter steeds lastiger om voldoende melk te produceren om de vraag in te vullen. Iets wat met name te maken heeft met vraaggroei in Azië en Afrika.

Hoofdafnemer van zuivel blijft China. Er wordt rekening mee gehouden dat het land de komende tien jaar zijn aandeel bij de wereldwijde import van zuivel gaat verdubbelen. Tegelijk wordt er rekening mee gehouden dat de focus op Chinese markt gaat verschuiven naar 'home grown' melk. 'Dit kan in de toekomst een risico gaan vormen voor markten die zwaar leunen op China.'

Over het algemeen stelt Tetra Pak dat de 20 melk importerende landen tegen 2024 een aandeel gaan innemen van 33 procent bij de zuivelimport, waar dat aandeel over 2013 nog 27 procent was.

De vooruitzichten voor de melkprijs zijn goed, maar dan moeten verwerkers wel alle zeilen bijzetten om met de verwerking de productie bij te houden. Zo dreigt in Europa de productie de verwerkingscapaciteit te overtreffen. In mei meldde de Europese Commissie al dat de verwerking het punt van verzadiging aan het naderen is. 'Om optimaal te kunnen profiteren van het groeiend aanbod en groei te laten zien op de wereldwijde markt zijn snelle investeringen in verwerking van vitaal beland.' Tussen 2014 en 2020 wordt dan ook rekening gehouden met een productie-uitbreiding van melkpoeder van 5 procent per jaar. 'De waarde van de markt stijgt naar schatting van 551 miljoen euro naar 740 miljoen euro.'

Alles bij elkaar zijn de vooruitzichten heel goed. Met name voor bedrijven die er in slagen de vraag in groeiende economieën in te vullen, als wel kunnen voorzien in de vraag naar nieuwe producten vanuit verzadigde markten.
George
Quote:
@Coen: 02-10-2014 • Tetra Pak ziet het zonnig in wat betreft de toekomst van de zuivelmarkt. Hoewel de balans tussen vraag en aanbod nu even zoek is voorziet Tetra Pak dat in 2018 de balans gaat omslaan ten gunste van de melkveehouders.

Een verpakking fabrikant die de melkprijs na 2018 gaat voorspellen. Het moet niet gekker worden , ook bij deze geldt : Er is geen groter belang dan eigenbelang! Laat die boeren maar flink melken zodat wij veel verpakkingen kunnen leveren. Wat een opnaaierij. Ik ben er zelf ook ingetrapt want al deze wilde verhalen schreven ze ook over de graanprijzen en we weten wat er dit jaar mee gebeurd is met die graanprijzen.
pieta
Quote:
@George: Ik ben er zelf ook ingetrapt want al deze wilde verhalen schreven ze ook over de graanprijzen

De aap komt uit de mouw. Smiley
Frans1
Quote:
@George: Een verpakking fabrikant die de melkprijs na 2018 gaat voorspellen. Het moet niet gekker worden

Goed bekeken,ik snap ook niet dat BB dit plaatst,geen enkele nieuwswaarde
+1
George
@pieta
Ik ben niks te flauw om fouten toe te geven. Al deze euforie over grote vraag naar melk werd voorheen precies hetzelfde over graan geschreven. En ik geloofde het ook nog. Nu niet meer en dus geloof ik dit gezever over melk ook niet meer. Ik geloof best wel dat er een korte termijn tendens kan worden gegeven zoals droogte in bepaalde delen van de wereld of door veeziektes etc.
+3
jan is hobbyboer
Quote:
@George: voorheen precies hetzelfde over graan geschreven. En ik geloofde het ook nog.

Toen ik in 2006 quotum verkocht was ook de verwachting dat quotum in 2010-2011 nog heel weinig waard zou zijn. Niets was minder waar. Daar heb ik van geleerd dat voorspellingen niet veel meer zijn dan luchtfietserij. Geldt voor bijna alle voorspellingen. Gewoon zorgen dat je wat buffer hebt en je ziet wel wat de toekomst brengt.
+2
George
@jan is hobbyboer
Ze doen het nog steeds , ook de graanprijs gaat weer stijgen volgens Boerderij. 😄 eerst zien en dan geloven.


De IGC-prognose is opmerkelijk gezien de gedaalde tarweprijs. Meestal leidt een lagere prijs tot een krimp van het areaal. De beste remedie tegen lage prijzen zijn lage prijzen, luidt een bekend gezegde in de graanhandel. Want akkerbouwers laten minder productieve stukken grond braak liggen en steken minder geld in kunstmest, zaaizaad en gewasbescherming.

Op termijn daalt de productie dus weer met als gevolg hogere prijzen, zeker gezien de almaar stijgende wereldbehoefte aan graan. In 2007/2008 verbruikte de wereld 2.101 miljoen ton graan. Zeven jaar later ligt dat 16 procent hoger op een record van 2.447 miljoen ton. De wereld moet elk jaar 2 procent méér graan oogsten om het verbruik bij te benen, bij sojabonen zelfs ruim 3 procent. Als het groeiseizoen een keer tegenzit, kantelen de graan- en sojamarkten in een oogwenk. Dat is nadelig voor graanverwerkers en veehouders. Het is voor de akkerbouwers in elk geval een houvast, gezien de sterk gedaalde prijzen dit seizoen.

door Jan Engwerda 3 okt 2014
diezel
@George
De grondstofmarkten ( granen-olie-koper-ijzer-goud, etc.) willen de wereld iets vertellen en de economen kunnen het enkel over opbrengsten hebben. ( Het is: vraag-uitval-deflatie in (ook) China en sterk afkoelende wereldeconomie)
jan is hobbyboer
Quote:
: De beste remedie tegen lage prijzen zijn lage prijzen, luidt een bekend gezegde in de graanhandel.

Is dat niet gewoon de varkens-cyclus?
George
@jan is hobbyboer
Eigenlijk moet je er mijn naam niet voorzetten. Ik ben niet de auteur. Ik heb alleen dit artikeltje van Boerderij geplaatst.
jan is hobbyboer
@George
Sorry, was een kopie en dan zet ie dat er altijd voor, niet goed opgelet. Is nu weg 😄
George
@jan is hobbyboer
Geeft niks Jan.
pieta
@George
Wat zijn jullie toch lief voor elkaar @ jan is hobbyboer. Smiley
jan is hobbyboer
Quote:
@pieta: Wat zijn jullie toch lief voor elkaar @ jan is hobbyboer . Smiley

Tja, lees hoe storm over mij denk in een ander topic.
+1
pieta
@jan is hobbyboer
Was ik net aan het doen Jan. Mooi om te zien dat je toch nog iemand prikkelt.
flyingrussian
Quote:
@George: Een verpakking fabrikant die de melkprijs na 2018 gaat voorspellen

tetrapak.com/about-tetra-pak/the-company/…

misschien snap je nu beter?
jan is hobbyboer
Quote:
@pieta: Was ik net aan het doen Jan. Mooi om te zien dat je toch nog iemand prikkelt.

Is aardig gelukt geloof ik. Hij laat zich in ieder geval lekker opnaaien, hij kan beter denken, die gekke hobbyboer uit de achterhoek, blijkbaar teveel walnoten op z'n kop gevallen. Ik hoop dat ie er vannacht nog van slaapt 😄
George
@jan is hobbyboer
Sommige leven totaal in hun eigen wereldje en denken dat anderen tegen hun opzien kan ik uit zijn verhaal opmaken. Een eigenaardig gedachtengoed houden sommige er op na.
MTSTAMMINGA
@George
Wat weer een zelfkennis van jullie 😞 haha
George
@flyingrussian
Wat moet ik snappen?
flyingrussian
@George
Zucht laat maar. Misschien wat maagzuurtabletten neem kom je misschien ook wat minder zuur hier over ?
George
@flyingrussian
Sorry dat ik niet zoveel waarde hecht aan een voorspelling van Tetra pak. Maar als je er geloof in hebt is het goed zo.
George
Quote:
@MTSTAMMINGA: Wat weer een zelfkennis van jullie haha

Ja Karst , ons kent ons.
+1
flyingrussian
@George Zucht,alles en iedereen doet het bij jou en 8 koe boer jan verkeerd. Waarom zou tetra pak wel wat inzicht kunnen hebben, omdat melk verpakking een core business is, dus hun toekomst daar toch ook wel wat rekening mee houden, maar ja als je nooit verder dan je eigen dorp komt en alleen via internet met de wereld kennis maakt,is die wereld natuurlijk wel eng.
George
@flyingrussian
Ik hoef niet zo naar enge werelddelen. 😄
flyingrussian
@George
daarom kom je ook niet verder dan je dorp. Dat je het internet op durft en zelfs een website hebt.
jan is hobbyboer
@flyingrussian
Ik hoop niet dat je denkt dat de meeste Nederlanders gelukkig worden van het bestaan dat jij gekozen hebt. Later veel grote verhalen te vertellen, maar of je er een beter mens van wordt en er verder (financieel en sociaal) veel mee opschiet is nog maar sterk te betwijfelen. Het ga je goed daar daar in het oorlogsgebied.
-1
flyingrussian
@jan is hobbyboer
Nee joh met 8 koeien het redden dat is wat de wereld wil.
jan is hobbyboer
Quote:
@flyingrussian: Nee joh met 8 koeien het redden dat is wat de wereld wil.

Ik heb het quotumsysteem niet bedacht, maar in NL was het de afgelopen jaren het meest rendabel om zo min mogelijk koeien te melken. Bekijk de balans van een gemiddeld bedrijf nu en 10 jaar geleden. Er zijn maar 2 dingen gestegen, schuld en grondprijs. Dus 8 koeien is eigenlijk nog teveel.
Frans1
Quote:
@flyingrussian: Nee joh met 8 koeien het redden dat is wat de wereld wil

Het zijn tenminste zijn eigen koeien op zijn eigen grond
George
@jan is hobbyboer
Ik heb er geen. 😄 En ik besta ook nog.
Even iets anders,
vandaag heb ik wat samengewerkt met wat Friezen en het waren erg aardige gasten. Dus de vooroordelen over Friezen kunnen weer even weg. 😄 Ze waren van de Firma A.Hak en deden hier in de buurt een boring van 160 mtr bij 50 cm doorsnede voor een nieuwe waterleiding. Ik moest via de loonwerker het Bentonit boorwater afvoeren met de mesttank naar containers. Ben er de klok rond mee bezig geweest. Eentje had bij loonbedrijf Luimstra gewerkt maar vond het geen zak verdienen in het loonwerk en was die zeurende boeren meer dan zat zei hij. 😄
Frans1
Quote:
@jan is hobbyboer: Er zijn maar 2 dingen gestegen, schuld en grondprijs.

Grondprijs is waarde van de grond,Niet iedereen heeft vol ingezet op quotumaankoop in de 40 - 54 ct/% vet periode 😄
diezel
@George
Lijkt me toch behoorlijk heftig voor een New Kids-fan. 😄
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@George: Eentje had bij loonbedrijf Luimstra gewerkt maar vond het geen zak verdienen in het loonwerk en was die zeurende boeren meer dan zat zei hij.

Eens kijken hoe lang zo'n zeurdoos dit vol houdt. Bij Arie Hak ben je vaak en meestal ver van huis en maak je veel uren. Niet echt iets voor een fijngevoelig loonwerkersjochie...
jan is hobbyboer
Quote:
@Frans1: Grondprijs is waarde van de grond,Niet iedereen heeft vol ingezet op quotumaankoop in de 40 - 54 ct/% vet perio

Ik heb het over de bedrijfseconomische balans, niet de fiscale. Ik heb jaren met een negatief fiscaal EV geboerd (allemaal oude rommel, maar toch veel schuld), daar heb je echt geen last van. Bedrijfseconomisch is wat er werkelijk gebeurd als je om wat voor reden dan ook een keer wat geld nodig hebt.
jan is hobbyboer
Quote:
@Frans1: Het zijn tenminste zijn eigen koeien op zijn eigen grond

Het is eigenlijk heel simpel, de vliegende rus vind mij een malloot, en ik vind hem een malloot, begint beetje loopgraaf te worden.
-1
MTSTAMMINGA
Quote:
@Frans1: Het zijn tenminste zijn eigen koeien op zijn eigen grond

Daar ben je mis mee Frans
jan is hobbyboer
Quote:
@MTSTAMMINGA: Daar ben je mis mee Frans

Meeste grond is wel van mezelf hoor, de bank mag nog 2 bundertjes hebben, dan is het op voor hun.
-1
MTSTAMMINGA
@jan is hobbyboer
Je hebt gewoon een schuld per ha die waarschijnelijk net zo groot is per ha als @storm Jan
Maar daar is verder niets mis mee !!! Jan
+3
Frans1
Quote:
@jan is hobbyboer: Ik heb het over de bedrijfseconomische balans, niet de fiscale. Ik heb jaren met een negatief fiscaal EV geboerd (allemaal oude rommel, maar toch veel schuld), daar heb je echt geen last van. Bedrijfseconomisch is wat er werkelijk gebeurd als je om wat voor reden dan ook een keer wat geld nodig hebt.

Bij ons is de schuld ook opgelopen de afgelopen 10 jaar,daar tegenover ook de bedrijfsoppervlakte, ik bedoel dat niet overal op dezelfde manier de schuldenlast is opgelopen.
+2
jan is hobbyboer
Quote:
@MTSTAMMINGA: Je hebt gewoon een schuld per ha die waarschijnelijk net zo groot is per ha als @storm Jan
Maar daar is verder niets mis mee !!! Jan

Dan heeft storm wel een heel raar bedrijf. Ik heb ongeveer 9000 euro per ha schuld, storm had meer dan 1.5 euro per liter, dus dan zou Storm niet meer dan 6000 liter per ha melken. Dat lijkt me erg stug.

Verder is mijn schuld veel minder dan 2 jaarsalarissen, dus erg te behappen, zelfs voor een gewone burger. Veel boeren hebben 4 keer de omzet als schuld, dat zijn toch hele andere ordes van grootte. Daar is van alles mis mee, maar dat moet iedereen ook verder zelf weten, ik hoef de rente en aflossing niet te betalen (gelukkig).
George
@Jack Rijlaarsdam
Hij wil veel verdienen en sliep hier in de buurt in een van de betere hotels die te krijgen zijn. Maar wat ik hier schrijf over zeurende boeren waren die jongen zijn woorden. Hij had op een Vervaet en later op een Vredo gezeten wist hij me te vertellen.
meelezer10
@jan is hobbyboer
Jij had toch 16 ha? a 9000 is bijna anderhalve ton. Is dat veel minder dan 2 jaarsalarissen?
George
@meelezer10
Er zullen weinig boeren zijn die onder de €10000 per ha zitten. Allemaal financieel sterke bedrijven waarbij de bank geen enkel risico loopt.
George
@meelezer10
Er zullen weinig boeren zijn die onder de €10000 per ha zitten. Allemaal financieel sterke bedrijven waarbij de bank geen enkel risico loopt.
meelezer10
@George
Het ging me niet zo om die 9000 euro maar om die 2 jaarsalarissen. Volgens mij komt de gemiddelde nederlander met vier jaarsalarissen nog niet aan die ander halve ton. of heb ik het nu mis?
pieta
Quote:
@jan is hobbyboer: Veel boeren hebben 4 keer de omzet als schuld

Jan heeft een goede hoofdtak als ICT'er. Zonder pensioen dat inkomen trouwens.
jan is hobbyboer
Quote:
@meelezer10: Is dat veel minder dan 2 jaarsalarissen?

In de bewoonde wereld worden andere salarissen betaald dan boeren elkaar gunnen. Een vmbo opgeleide bouwvakker kost al bijna 50 euro per uur.
meelezer10
@jan is hobbyboer
Wat een werkgever moet betalen is wat anders dan wat een werknemer over houd. Een zzp heb je rond de drie tientjes op de dam. Van die drie tientjes moet hij nog voor zijn oude dag zorgen.
jan is hobbyboer
Quote:
@meelezer10: Een zzp heb je rond de drie tientjes op de dam

Een zzp-er in de bouw of landbouw, vaak vmbo/mbo opgeleid krijg je misschien nog wel voor 30 euro. In de bouw is het crisis en in de landbouw wordt nooit betaald, maar een wat hoger opgeleide ZZP ICT-er krijg je echt niet voor dat geld, ze zouden wel gek zijn. Volgens mij is er op het moment zelfs gebrek aan volk in ICT, dus prijzen zullen binnenkort wel weer omhoog gaan.
+4
dorpsrandhoeve
Allemaal leuk en aardig zo ver vooruit kijken. Maar eerst dit jaar maar eens en dan volgend jaar, en zo verder.
+1
Clooney
Denk dat de waarheid een beetje in 't midden zit, is over het algemeen vaak zo en dus ook geen paniek.
Clooney
Zie hieronder staan, help dieren in nood, doneer??
koetje 33
Lijkt hier uit de meeste reactie's wel of niks meer goed komt en terwijl het verleden nooit anders geweest is. Als prijzen laag zijn gaan ze vanzelf ook weer omhoog.
+2
Frans1
Mijn reactie sloeg op het artikel wat Coen plaatste van Tetra Pak,een verpakkingenproducent,wat die verwachten wat de zuivelmarkt de komende jaren gaat doen.Hier hecht ik totaal geen waarde aan.
+2
arie.j
Tetra pak is een onderneming die wat betreft omzet in geld en ook het aantal werknemers wereldwijd ongeveer vergelijkbaar is met FC.
Dus geen kleintje, en ze hebben een groot belang voor wat de omzet en de trends in de zuivel gaan doen.
Al was het alleen al voor hun investeringen
Dus dat ze prognose's maken is logisch.
Maar voorspellen blijft moeilijk, zeker wanneer het de toekomst betreft.
Dit geluid van hun is beter dan wanneer ze krimp voor de zuivelafzet zouden voorzien.
Maar verder is het afwachten.
George
Arie zo'n voorspelling is evenveel waard als die van de banken. Die hebben ook belangen in de landbouw en ook die voorspellingen komen niet altijd uit. Het is inderdaad mooi als het positief is maar niet meer dan dat.
+1
MTSTAMMINGA
Men denkt in de toekomst En men weet zeker dat de toekomst anders gaat dan dat men nu denkt

De ene keer lukt het wat beter om de toekomst te voorspellen als de anders keer

Als grootmoeder zekerwist wat ik nu zekerweet
Was ik nu rijk 😞

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melk en dairy geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
58
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
1
TREFWOORDEN