Robert Bodde .... redactie van de boerderij of van partij van de dieren ???

Bodde komt met alleen negatieve verhalen over veehouders en alles in de grond trappen, ik zeg weg er mee ga maar naar de partij van de dieren. bij de volgende waardeloze kolom zeg ik de boerderij per direct op.

zie link

boerderij.nl/Rundveehouderij/Blogs/…

Deel dit topic

Reacties

+1
puddingbroodje
Ik snap je reactie maar vind hem toch wat overdreven! Heeft de man dan echt niet een klein beetje gelijk?
Hansel
Dat weet ik niet, is deze man ervaringsdeskundige?
+5
DeBoerin
Quote:
@puddingbroodje: Heeft de man dan echt niet een klein beetje gelijk?

Dat het op sommige bedrijven zo is, dat zal zeker.
Maar dat dit niet het algemene beeld is op een groter bedrijf weet ik ook zeker: zorgen voor een soepel draaiende / gezonde vee stapel is op een groter bedrijf misschien nog wel belangrijker dan op een klein bedrijf vanwege beschikbare tijd. VOORKOMEN IS BETER DAN GENEZEN.
Vanochtend aan het ontbijt nog gehoord: koe ... loopt niet goed, dadelijk separeren en na de koffie even bekappen. Zowel mijn man als zoon houden ondanks dat het momenteel druk is met kalverij, bedrijfscontrole en een zieke schoonmoeder niet van uitstellen
😄
De beste man kan ook een positieve benadering kiezen in zijn blog en dan daarbij de problemen ook benoemen.
+6
arjan_kok
Lees al jaren geen boerderij meer, gewoon te duur, ook website is vervelend
+2
dorpsrandhoeve
Ben het vaak oneens geweest met dhr Bodde, Zelfs een tijd geleden een ban gekregen om te reageren op de boerderij site. (is wel weer uitgepraat met de chef digitaal)

Deze keer legt Bodde echter de vinger op de zere plek, hoe vervelend sommige collega's dat ook vinden. En echt niet overal gaat het zoals Bodde schetst. Er zijn echter collega's die zoveel gegroeid zijn en het zo druk hebben dat wat Bodde schetst ook gewoon werkelijkheid is. Dat hij dit scherp opschrijft mag wat mij betreft ook. Het is zijn mening, en die mag hij best wat scherp formuleren in een column. Dat zou ik ook doen. Het hoeft niet altijd van dat half zachte, om iedereen te sparen.

Maar houd eens zelf de spiegel voor, en als je kunt zeggen dat je gisteren geen een koe kreupel de nacht in hebt laten gaan, of dat je kalveren allemaal goed groeien, dan moet je je zelf gewoon niets van zijn schrijfsel aan trekken.

De rest wel.
+9
mlkvhoudr
Wie zonder zonde is gooie de eerste steen.....ik ben in ieder geval niet 24/7 een modelboer die alles perfect doet, een fantastische man van mijn vrouw en een geweldige vader, ik blijf het wel nastreven.

De verantwoording om mijn uiterste best te doen op alle vlakken in mijn leven en liefst nog iets beter dan dat blijf ik wel nastreven.

Want het kan altijd beter.
spotmelker
@ mlkvhoudr heeft je vrouw je dit ingefluisterd??
+4
mlkvhoudr
@spotmelker

je wilt niet weten wat wij elkaar allemaal influisteren 😃 maar wij hebben een man/vrouw maatschap dus we zullen met ons 2 en onze uiterste best moeten doen
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@mlkvhoudr: uiterste best

Wat een kul allemaal weer. Ik doe helemaal niet m'n uiterste best, heb gewoon een bedrijfsopzet bedacht waarbij in principe 's morgens en 's avonds de dieren verzorgt worden. De rest van de dag is er niemand mee bezig, alleen als ik iets speciaals zie of verwacht, dan kijkt mijn vriendin er overdag naar. Er is echt niet dag en nacht iemand beschikbaar om die paar koeien van mij in de lucht te houden, en dat hoeft ook helemaal niet. Alles wordt hier prima verzorgt maar niet ten koste van alles. Als je zulke kasplantjes hebt waar je hele dagen achteraan moet lopen heb je of veel teveel koeien, of compleet de verkeerde koeien gefokt. Zo'n beest red zichzelf echt wel in een weide. Gras eten en beetje herkauwen, zo moeilijk kan het toch niet zijn.

Maar ik heb makkelijk lullen, door mijn huisvestingssysteem met heel veel weiden heb ik nauwelijks klauwproblemen. Kleine kalveren die na 5 weken nog geen 35 kilo wegen heb ik ook nog nooit gehad. Ik heb meer problemen met kalveren die al dik boven de 50 kilo beginnen.
mlkvhoudr
[@jan is hobbybo er

Jan toch, ik had jou slimmer verwacht, dit is een redenatie van niks. Hoe dom die is ga ik niet eens uitleggen.
jan is hobbyboer
Quote:
@mlkvhoudr: is ga ik niet eens uitleggen.

Omdat ik zo dom ben zul je het eigenlijk wel even uit moeten leggen. Zou niet weten wat er verkeerd is aan mijn methode van boeren, ik heb gezonde koeien, die als er wat is goed verzorgt worden, alleen er is gelukkig niet zo vaak wat. Er wordt ook geen kalf geboren zonder dat er iemand bij is (dat kunnen geloof ik niet zoveel boeren meer zeggen tegenwoordig).
+2
pieta
Quote:
@jan is hobbyboer: Er wordt ook geen kalf geboren zonder dat er iemand bij is (dat kunnen geloof ik niet zoveel boeren meer zeggen tegenwoordig).

Ik denk juist dat er tegenwoordig veel meer kalveren geboren worden waar de veehouder niet bij is. In de nieuwe stallen zit nagenoeg altijd een goede afkalfstal en bij mij is een van de belangrijke punten in de fokkerij afkalfgemak. Wij hoeven meestal niet te helpen.
+1
mlkvhoudr
@jan is hobbyboer

Jan er is helemaal niks mis met jouw manier van boeren. Je lult af en toe wel erg uit je nek, maar ook dat vind ik verder prima.
+1
de hoef
Quote:
@mlkvhoudr: Je lult af en toe wel erg uit je nek

dat valt ook nog wel mee ,maar hij heeft een zeer sterke eigen mening.ik mag dat wel niet met de stroom mee roeien
oldhuus
@jan is hobbyboer
Een gezonde koe kan zelf ook wel kalven. Als ze hier maar in het strohok lopen maak ik mij er niet te druk om.
+1
mlkvhoudr
@de hoef

Ik waardeer jan zijn bijdragen ook wel maar hij heeft wel moeite zich te verdiepen in de andere partij.

Nu zei jan ik heb maar een paar uurtjes werk per dag aan mijn koeien, ja "dah" maar als die er 120 heeft gaat die echt niet meer uit werken.........
+4
DeBoerin
Quote:
@jan is hobbyboer: Er wordt ook geen kalf geboren zonder dat er iemand bij is (dat kunnen geloof ik niet zoveel boeren meer zeggen tegenwoordig).

Wij zetten 's nachts de wekker als we denken dat er een koe kalft.
Maar met een jonge opvolger in huis komt ook de techniek in huis: tegenwoordig kunnen we met een goede camera en een ipad of mobiel uitstekend zien hoever het is met de kalverij en hoeven we alleen uit bed als daar aanleiding voor is.
Er worden hier zowel overdag als 's nachts dan ook genoeg kalveren geboren zonder dat we er bij staan maar er worden er weinig geboren die we niet onder onze aandacht hebben 😄
jan is hobbyboer
Quote:
@oldhuus: maak ik mij er niet te druk om.

Da's niet het criterium, sommige boeren maken zich alleen druk om de kleur van hun trekker. Als een kalf acherstevoren is of er zit een poot niet goed dan ik de kans dat er een levend kalf afkomt niet zo groot als je er niet bij bent. Tenminste da's mijn ervaring, maar ja, ik ben ook niet zo'n liefhebber van het gebruik van alleen maar pinkenstieren. Misschien is dat wel het verschil.
jan is hobbyboer
Quote:
@mlkvhoudr: Nu zei jan ik heb maar een paar uurtjes werk per dag aan mijn koeien, ja "dah" maar als die er 120 heeft gaat die echt niet meer uit werken.........

120 koeien doe je niet alleen. Dan heb je personeel, anders ben je slaaf van je bedrijf. Da's een keuze maar dat heeft niets meer met een normale werkweek te maken. Dat je dan van pure vermoeidheid 's nachts blijft liggen kan ik me wel voorstellen. Garantie dat je binnen 15 jaar een burnout hebt.

Op 120 koeien heb je als het goed is trouwens nog maar een paar zorgenkoetjes, de rest kan in dezelfde flow als bij mij, 's morgens en 's avonds melken en (eventueel) voeren, Rest van de dag andere dingen, waaronder verzorgen van die paar zieke koeien. Grote bedrijven hebben het ook 100x makkelijker voor elkaar dan ik met m'n ouwe rommel.
+2
mlkvhoudr
@jan is hobbyboer

Ik ben al 19 jaar ondernemer ben ik nu uit de risicogroep 😉

Maar zonder dollen ik heb de laatste jaren wel eens aan gegeven aan mensen dat wij de combinatie van een jong gezin, een bedrijf, mijn vrouw gaat ook nog parttime uit werken best zwaar vinden.

Mensen kijken je dan meewarig aan en vinden het maar raar, dus dat zeggen wij maar niet meer 😃

We hebben alles onder controle en het gaat fantastisch. En het is niet druk, maar we hebben een dynamische omgeving 😃
jan is hobbyboer
Quote:
@mlkvhoudr: We hebben alles onder controle en het gaat fantastisch. En het is niet druk, maar we hebben een dynamische omgeving

Da's precies wat ik bedoel, als je dan niet al teveel grote rampjes, zowel zakelijk als prive, tegenkomt dan lukt het net. Doe je echt alles alleen met je 120 koeien al 19 jaar lang, incl landwerk? Mijn complimenten, dan heb je bovengemiddeld sterk gestel, zowel lichamelijk als geestelijk.
mlkvhoudr
Quote:
@jan is hobbyboer: tegenkomt dan lukt het net. Doe je echt alles alleen met je 120 koeien al 19 jaar lang, incl landwerk?

Nee en nee niet al het landwerk en de meeste tijd van die 19 jaar in maatschap, eerst met mijn moeder en later in maatschap met mijn vrouw
+1
Greetje
Heel veel melkveehouders en hun gezinnen besteden gelukkig heel veel tijd en liefde aan de kalfjes. Het is dus waar dat een kalfje
Greetje
Dit gaat niet helemaal goed..
-2
Greetje
Wat ik wil zeggen, dat op een kalvermesterij er sowieso geen tijd en geduld is voor kalfjes
jvt
Ik zie hetzelf met ons gegroeid bedrijf. Vroeger werd een koe al bekapt voordat ze bij wijze van spreke de poot iets op durfde te lichten. Nu wordt er, mede omdat separeren niet goed gaat in deze stal, twee keer per week de box in de stal gezet en bijgewerkt wat er bijgewerkt moet worden. De van oudsher nederlandse koeien zijn wat makkelijker, die kan ik nog met een touwtje om de kop in de ligbox met kapbeugel leiden, de belgische hebben mede door de voorgaande eigenaar, een grote paniekreactie zo gauw je iets anders doet dan de normale gang van zaken. Zij moeten derhalve meestal wachten op een van die twee dagen. Ideaal? zeker niet!!!! Maar op dit moment kan het ff niet anders, willen de stal ook nog aanpassen om separatie te vergemakkelijken, maar we kunnen niet alles realiseren binnen de tijd dat we hier op dit bedrijf zitten. Nu 2x per jaar alles laten bekappen, en de rest zoals voorgenoemd. Qua kalfjes ligt de verzorging bij mijn vrouw, dit is wel top!! Maar... de prijzen voor de kalveren staan niet in verhouding tot de zorg die geboden wordt, maar dit is tegenwoordig bij varkenshouders ook wel zo...
+7
MTSTAMMINGA
De goedkoopste arbeider is goeie draaihekken in de stal op de juiste plek !!
oldhuus
Heb hier nu ook in 10 minuten de box in de stal en er een koe in staan. Rest koppelbehandeling die jongen zet de box zo over het voerhek heen,20-30 koeien op een morgen.
Kalverhokken uitmesten en instrooien was vroeger een heel gedoe met kruiwagens en dan werd het uitgesteld, na nieuwbouw stelt het niks meer voor direct in de shovelbak vorken, grote stropakken staan er naast, wielen onder de hokken, meer frisse lucht. En biest komt er meestal ook wel met een uur in.
dorpsrandhoeve
Je durft in elk geval de spiegel voor te houden en ziet zelf de knoopjes. Dat is op zich al super.
+1
ricardo
Column is niet zo veel naast de waarheid, als ik voor mezelf praat, alleen is kritiek makkelijker te accepteren van iemand die zelf een topper is, en of dhr Bodde dat is, tsja das moeilijk.
+1
arjan_kok
Als meneer bodde zelf kreupel loopt wordt hij ook niet gelijk behandeld, dieren tegenwoordig meer rechten als mensen zo lijkt het
+3
jan is hobbyboer
Een dierenarts staat in ieder geval sneller op de stoep dan dat je hier door de huisartenspost geholpen wordt 😄
+1
dorpsrandhoeve
Dat klopt. een schande eigenlijk.
+1
arjan_kok
@dorpsrandhoeveheb zelf geen vervelende ervaringen met huisartsen, etc, maar als mensen poosje moeten kunnen wachten waarom dan de dieren niet, hangt van de urgentie af of zoiets laakbaar is
+3
dorpsrandhoeve
@arjan_kok
Het is gewoon heel simpel, zelf kun je je mond open doen als je moet wachten.

Die dieren zijn van jouw, en het is heel simpel, je hebt gewoon zorgplicht over jouw dieren.

Er is 1 dingetje dat ik in Bodde zijn column veracht, zeg maar, dat is dat de wil er niet is. Daar ben ik het niet mee eens. Zo was ik gisteren bij de FC vergadering waar je sommige mensen ziet die laat zeggen erg vermoeid waren. Dat had ik vorig jaar ook toen ik nog 2.5 uur bezig was met melken en de rest van het werk er ook nog was. Een heel aantal collega's heeft het dusdanig druk dat een kreupele koe vaak een dag of meer doorgeschoven wordt, terwijl het eigenlijk voor de koe en de portemonee beter is om de koe direct te behandelen.

Nu kan ik de koeien separeren, en heb ik genoeg poorten en schuifpoorten die zoals eerder in de reakties al is geschetst een goedkope arbeider is. (vooral die van oude boxen, wat slijpschijf, wat lasdraad en wat gas.) Ik zet een koe met gemak alleen in de behandelbox, en dat moet ook, want meestal zie je die koe net als het avond wordt, en dan sta ik daar ook alleen voor.
+1
dorpsrandhoeve


Overigens hebben artsen ook zorgplicht, maar bij sommigen is dat soms naar de achtergrond verdrongen lijkt wel.
Farmer_
@dorpsrandhoeve
Als er hier een spontaan begint te kreupelen, meteen exenel + pijnstiller, dat is vaak al voldoende, wordt het dan nog niet beter na 2 dgn, dan bekappen, ff op de knie, is 10 minuten.
Verder elk half jaar klauwbekapper.
christo
@Farmer_
exenel? Mag je dat spuiten in Dld?
Farmer_
@christo
Ja, heb het altijd op voorraad.
+2
puddingbroodje
@Farmer_
Erg verstandig dat een middel als exenel hier verboden is! zorgt voor baat het niet dan schaadt het niet behandelingen en dat met een laatste redmiddel voor de mens....!
Farmer_
@puddingbroodje
Gebruiken ze exenel bij mensen?, is trouwens al dik 20 jaar in de omloop en wordt wereldwijdt gebruikt, behalve dan schijnbaar in Holland.
friesboertje
Inmiddels al 34 reacties. De heer Bodde heeft wel een snaar geraakt.. Hij heeft ook wel wat gelijk. Maar helaas kan ik niet alles perfect doen.
oldhuus
Als hij zelf boer was dan
+1
tukker12
Boerderij kost meer dan 7 euro in de week, en er staat nog voor geen twee eoro nieuws in, en alleen voor de opa strip vind ik het te duur, dus al jaren de deur uitgedaan
+2
jan is hobbyboer
Quote:
@tukker12: dus al jaren de deur uitgedaan

Dat heb ik dus met al die agrarische blaadjes gedaan, je leert nergens zoveel als hier op het prikkebord, en nog gratis ook 😄.
MTSTAMMINGA
Ja Jan we leren een boel verkeerde dingen van je 😄
+1
George
Dat heb ik ook al jaren geleden gedaan. Toen Boerderij tips ging plaatsen dat je de afrastering moest controleren als je het vee buiten deed in het voorjaar en dat je wat extra zand van de kuil moest doen voor een vorstperiode was het besluit snel genomen. Zulke onnozele tips wat iedereen zelf ook wel weet.
George
Quote:
@MTSTAMMINGA: Jan we leren een boel verkeerde dingen

En toch pik je het volgens mij slecht op Karst. 😄
+2
MTSTAMMINGA
@George
Ja George ik wordt net als jou ,ga gewoon mijn eigen gang 😃 😄
milkman1
Wij lezen de Boerderij een week later via een goede buur, kost verder niks en zij krijgen van ons Veeteelt te lezen. Hotnews lees ik wel via prikkebord.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's boerderij , grond en dieren geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
50
DEELNEMERS
21
WEERGAVES
3
TREFWOORDEN