Rabobank financiert alleen professionele melkboeren

Is dat niet altijd zo geweest dan?? :)

Ook na de crisis blijft het voor melkveehouders met een goed ondernemersplan moeilijk om geld te lenen. Dat zegt Ruud Huirne, directeur food en agri van Rabobank Nederland."

Als je niet echt een professionele boer bent en zo niet meer vooruitkomt, verkoop dan je bedrijf aan een buurman als die een beter manager is. Dat wil de Rabobank best financieren. Rabobank staat vervolgens voor de uitdaging te bepalen of het ondernemerschap van de buurman goed genoeg is. Als de bank daar verkeerde inschattingen bij maakt, ontstaan vervolgens nog steeds problemen.

Meer: foodlog.nl/short-news/detail/…

Deel dit topic

Reacties

arjan_kok
Denk dat banken altijd fouten blijven maken, ondernemersplann kunnen nog steeds mooier zijn dan de werkelijkheid, verder heeft de redactie van foodlog beetje zitten fantaseren over dingen die ruud huirne niet heeft gezegd
+1
jg
Het inschatten van bijvoorbeeld opbrengstprijzen wordt steeds lastiger als de politiek steeds onstabieler wordt. Rfc verwacht voor december ca 32 cent gezien de presentatie op de leden bijeenkomst. Wie dit enkele maanden geleden ingeschat heeft is geniaal, en dus geen melkveehouder meer (:
Cornelis
Dan was je op de ledenbijeenkomst zeker even in slaap gevallen jg. Bij ons was het 34 cent voor december..
jg
Dan is ie zeker aangepast. Melkveehouders die de bijeenkomst bezocht hebben gaven 32 cent aan. Daarom noem is ca 32 cent.
Gezien de grondstofwaarden in o.a. Duitsland worden daar nog forse dalingen verwacht die ook de garantieprijs zullen raken. Ik verwacht niet dat dat met een daling van 3 cent ophoudt. Echter het blijft een verwachting.
Als het 34 cent blijft zal de prestatietoeslag waarschijnlijk niet meevallen.
+1
puddingbroodje
@jg
bij ons bijna vergadering ik denk dat ze dan 35 cent gaan noemen....
Frans1
@puddingbroodje
Waar is dat? Dan ga ik ook daar ook heen
Cornelis
@jgDus je hebt het van horen zeggen. En nee hij is deze week niet aangepast! En ja de huidige garantieprijs past niet bij de huidige opbrengstprijzen in de markt. Maar je sprak alleen over december. Het glas is toch weer voller op deze mooie zaterdag.
+2
puddingbroodje
@Frans1
kijk zo moelijk is dat niet gewoon de juiste vegadering bezoeken 😉 wij krijgen in de achterhoek altijd een cent meer vanwege de moeilijke omstandigheden....
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@jg: Rfc verwacht voor december ca 32 cent gezien de presentatie op de leden bijeenkomst.

Ik kom nooit op die bijeenkomsten maar waar komt die depressieve melkprijs ineens vandaan. Ik dacht dat we bij de huidige 37 cent de bodem al bereikt hebben? Nog 5 cent eraf is voor de mensen die nu al klagen toch geen pretje. Weten ze ook al hoe lang die dip gaat duren? Snap nu ook wel waarom pinken aan de straatstenen niet kwijt te raken zijn op het moment, als er geen crisis is praten we elkaar wel een crisis aan 😄.
Frans1
Quote:
@jan is hobbyboer: maar waar komt die depressieve melkprijs ineens vandaan

Bekijk de noteringen op de site van PZ maar zou ik zeggen,dat verklaart veel 😞
jg
Ook op veeteeltforum wordt 32 cent als december prijs genoemd.
MTSTAMMINGA
32 cent + weidepremie in dec is nog een leuk bedrag 😃
jg
20 cent is ook een leuk bedrag..... Alleen kost melk produceren meer dan het opbrengt.
+2
hookwood
Ja dat werd daar idd genoemd, maar zoals Cornelis al aangaf ligt de verwachte garantieprijs in december hoger. Met nog wel een marge naar boven en beneden.
+2
Cornelis
Veeteeltforum gaat niet over de melkprijs. Heb het nog even nagekeken. Op de ledenbijeenkomst wordt voor december een garantieprijs voorspelt van 35 cent, waarbij hij een cent naar boven en naar beneden kan bewegen. Dit alles voor december.
+1
jg
Dus Rfc weet nu al op 1 cent nauwkeurig wat de indexbedrijven de komende 2 maanden gaan doen? Dan kun je net zo goed zelf de prijs zetten.
jg
De Duitse grondstofwaarde is 28 cent, Rfc betaalt de prestatie toeslag deze winter alvast uit. Prima, vertel het er wel even bij.
+1
Cornelis
@jgAls je dat nu nog niet weet.... En bij ons is de winter al voorbij als het april is!
Cornelis
@jgStond er niet iets van voorspelt in mijn reactie?
Farmer_
Quote:
@jg: De Duitse grondstofwaarde is 28 cent

Waar haal je dat vandaan?, zit nog op een basisprijs van 35ct
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@Farmer_: Waar haal je dat vandaan?

Ik ga ook nog voor een prijs van 40+ centen deze winter, dat leeft wel wat makkelijker, voorspellen is toch veel te moeilijk voor mensen.
jg
@Farmer_

Agrarheute.de ROHSTOFWERTE 27,4 cent over september.
Ook op boerenbusiness.nl op 26 sept een bericht
"indicatieve melkprijs zakt onder de 30 eurocent"

Het gaat bij de beoordelimng van dit cijfer niet om het exacte nivo, het gaat om de trend.
Farmer_
Quote:
@jg: ROHSTOFWERTE

agrarheute.com/milchpreis-rohstoffwert-september/

Deze is van 17 oktober, prijzen stijgen weer iets, dacht dat die rohstofwerte de spotmarkt is.

agrarheute.com/fonterra-oktober/
Waarom kun je geen link meer plaatsen?
+2
Er zijn talloze bedrijven waar RABO lelijk mee in de maag zit, en die in de verkoop staan/gaan. Velen kunnen nog geen financiering krijgen voor een halve Ha ! , laat staan de buren erbij kopen. En dan heb je nog van die opscheppers die al 10 JAAR zeggen we gaan een nieuwe stal bouwen, voor 150/200 koeien, en waar nooit een nieuwe stal komt.We spreken DE RABO volgend jaar wel weer.
Coen
Sprak gisteren bij Henk Schoonvelde nog met Rabo, ze vertelden daar zelf dat ze de kosten van ruwvoer en mestverwerking een paar jaar geleden veeel lager inschatten dan ze nu moeten doen 😞

dus wat toen op papier nog kon, kan nu niet meer 😞 😞
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Coen: dus wat toen op papier nog kon, kan nu niet meer

Valt nog te bezien, meen dat de prognose van de melkprijs ook wat anders was.

Verder ben ik nieuwsgierig naar de gebruikte kengetallen voor mest-/fosfaatafzet. AA rekent met 5 cent per kg melk, lijkt mij fors...
Coen
@Jack Rijlaarsdam , ik meende dat in het gezamenlijke prijzenoverleg (banken en accountants) is gesproken over 18 euro per m3: all-in, dus voor VVO + fysieke mestafzet.

bij een jaarproductie van 40 m3 drijfmest kom je dan op 7 a 8 cent per kg melk 😞
hookwood
@Coenben wel benieuwd wat de VVO's gaan doen komende jaren. Als de mestverwerking zijn werk gaat doen, wordt de daadwerkelijke afzet van weer goedkoper natuurlijk wegens minder aanbod.
jan 1
Quote:
@Coen: ik meende dat in het gezamenlijke prijzenoverleg (banken en accountants) is gesproken over 18 euro per m3: all-in, dus voor VVO + fysieke mestafzet.

bij een jaarproductie van 40 m3 drijfmest ko

Volgens mij zit een koe op 27 m3 (of tel je jv er bij op),dan is het ongeveer 5 cent/kg melk.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Coen: bij een jaarproductie van 40 m3 drijfmest kom je dan op 7 a 8 cent per kg melk

Ff downloaden, pagina 8: insights.abnamro.nl/nieuwe-horizon-voor-nederlands…
Staat echt 5 cent voor mestafzet + VVO. Lijkt mij al redelijk royaal, jouw schatting is ronduit onaannemelijk.

Het is allereerst raar om het over een prijs per m3 te hebben, alles draait om de kg fosfaat, dat wordt straks de rekeneenheid voor VVO en mestafzet met wellicht een verrekening voor de m3's afvoer. Een koe produceert zo'n 43 kg fosfaat op jaarbasis, delen door het forfait, kom je lang niet op jouw aantal m3's.

Bovendien verwacht ik dalende mestafzetkosten doordat de mestmarkt wordt ontlast door de combi verwerking met export.
jg
@Jack Rijlaarsdam
In het rekenvoorbeeld van AA zal de mestproduktie van een koe inclusief jongvee doorgerekend zijn in de mestkosten. O en A wordt in de rendementsberekening ook opgenomen. Dus 43 + ca 18.
Frans1
@jg
Lijkt mij ook logisch
jg
[@hookwood
Wat gebeurt er met de plaatsingsruimte ?? Wat gebeurt er met de verwerkingspercentages? Voorlopig gaat de fosfaatproduktie stijgen door meer melkvee.
De mestafzetkosten kunnen best een paar euro per kub dalen, dat is ca 100 euro per hectare, of een halve cent per liter melk. Die betaal je er door meer vraag naar ruwvoer snel weer bij.
+2
jan is hobbyboer
Ik zal m'n buurman maar eens bellen, die is veel betere manager dan ik en heeft veel meer koeien (alleen ben ik bang dat z'n portemonnee redelijk leeg is 😄.
puddingbroodje
Dat maakt ook niet uit want de Rabo financiert het toch!
meelezer10
Ga je de buurman op kopen jan. Jou marge is toch veel groter. Of nee dit doet de rabobank niet want jij bent geeft professionele boer. 😄
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@meelezer10: Of nee dit doet de rabobank niet want jij bent geeft professionele boer.

Ik lees bovenaan dat ik moet verkopen, daarom wilde ik de buurman bellen. Buurman kopen lijkt me niets, die jongen is nog jonger dan ik en met veel plezier fanatiek boer.
+2
cs-agrar
Rabo is ook gewoon een bedrijf wat geld binnen wil halen met zo min mogelijk risico..
Frans1
Nee CS,ze willen geld uitzetten met zo min mogelijk risico 😄
+3
verbi
Als je ze vertrouwd dan wordt je gepakt,dus nooit vertrouwen die lui.
jan is hobbyboer
Quote:
@verbi: Als je ze vertrouwd dan wordt je gepakt,dus nooit vertrouwen die lui.

Da's ook een gezellige levenshouding 😄
+7
Zorg dat jezelf baas blijft, als DE bank je in DE tang heeft , ben je mooi in de aap gelogeerd, en kun je wat grond verkopen, dit gebeurt nu al, het worden hele spannende tijden.Het finaciele plaatje in Europa is een grootte zooi, wat ook nederland aan de lijve gaat onder vinden, tel daar ff bij wat erin de rest van de wereld speelt, dan kom je tot de conclusie, er is niks ZEKER of VANZELFSREKEND.
+4
MTSTAMMINGA
Moest een - zijn
Een ondernemer doet gewoon geen zaken met iemand die hij niet vertrouwt !!! Maar houdt de tegenpratij wel SCHERP !!!!
jan is hobbyboer
Quote:
@MTSTAMMINGA: Maar houdt de tegenpratij wel SCHERP !!!!

Weer een bewijs dat ik geen ondernemer ben 😄. Bij de meeste leveranciers ben ik al jaaaaren, zonder dat ik ooit over prijs onderhandel. Ik heb ook niet het gevoel dat ik teveel betaal, maar misschien is dat wel naieve dommigheid. Blijkbaar zetten de echte ondernemers de prijs wel voor mij.
+1
Kenijor
Dus een ondernemer doet zaken met een bedrijf en een boer met een coöp.?
MTSTAMMINGA
@jan is hobbyboer
Je kunt je wijsheid soms super dom vertalen 😃 😄 opnaaier 😄
vanloon
Nou, Verbi dat klinkt niet zo vriendelijk heb je ervaring dan met die van de Rabo ?
verbi
Ja, en ik ben er helemaal klaar mee.
jan is hobbyboer
Quote:
@verbi: Ja, en ik ben er helemaal klaar mee.

Gooi het in de groep zou ik zeggen, wat scheelt eraan? Willen ze een bord bij je in de tuin plaatsen?
+5
pieta
@jan is hobbyboer
Dit is toch glashelder Jan. Hij heeft alles afgelost.
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@pieta: Dit is toch glashelder Jan. Hij heeft alles afgelost.

Verbi is de nieuwe schuilnaam van George 😄
verbi
@jan is hobbyboer
Nou ik heb nog lang niet alles afgelost en nee het is niet de nieuwe schuilnaam van george en er staat ook geen bord in de tuin (wordt volgend jaar pas 50 jaar!), maar ik houdt van afspraken nakomen en daar mankeert het bij de bank nog al eens aan.
+1
oldhuus
Ik weet niet eens meer wie de Rabobank is, om de paar jaar worden ze ontslagen en zit er weer een nieuwe, fusies.
+1
George
@jan is hobbyboer
Ik heb totaal geen schuilnaam.
jan is hobbyboer
Quote:
@George: @jan is hobbyboer
Ik heb totaal geen schuilnaam.

Verbi denkt ook compleet anders over het leven dan jij 😄
friese koemelker
Entoch is het jammer dat er 2konkurenten weg zijn uit de agrarische wereld. Bijna geen concurentie meer en dan krijg je machtwellust.
tukker12
En als je (hoeve)pachtboer bent dan vind RABO je al helemaal geen ondernemer en krijg je ook niks
Maar mijn buurman met een metaalbedrijf kan veel lenen terwijl zijn gehele machinepark geleast (ook pacht toch) is
Als het verkeerd zou gaan haalt de leasemaatschappij zijn machines op en heeft de RABO een (bijna) waardeloos fabriekspand voor zijn miljoenen verstrekte hypotheek
Wie is hier nu gek!
-1
Kenijor
Je buurman heeft cash-flow, dat is in verhouding bij een boer niet veel.
mlkvhoudr
Dan heb ik wel een idee waar je boert 😉 in principe heb je als pachter een aflossingsvrije hypotheek bij de verpachter. Ik ben het overigens niet me je eens dat je als pachter geen hypotheek kan krijgen bij een bank.

Wel dat bijvoorbeeld "recht van opstal" een drama is met financiering en als je dat hebt en je wilt in spanten investeren dan kan ik me er iets bij voorstellen, maar als er bij jou in de regio grond te koop zou zijn dan kan ik geen reden bedenken waarom de rabobank dan eigendomsbedrijven anders zou moeten behandelen dan pachtbedrijven
pieta
Er zijn natuurlijk genoeg eigendomsbedrijven met een financiering van zeg maar 25.000 euro per hectare. Daar zit dus nog een behoorlijke buffer aan stille reserves in grond waar ze zekerheid uit kunnen putten. Bij aankoop van grond koop je tegen marktwaarde en heb je op basis van executiewaarde al een tekort aan zekerheden om de grond (volledig) te financieren.
+1
mlkvhoudr
@pieta

Ja zeg hoor eens ik hoor al die eigendomsbedrijven altijd roepen dat pachters het zo makkelijk hebben, dan is een blokje grond er bij kopen toch ook appeltje eitje 😃
+2
pieta
@mlkvhoudr
Ik hoor die pachters altijd klagen en denk dan koop toch gewoon grond! Smiley
spotmelker
@pieta Je schetst hier "het" opvolgersprobleem. Bij pachtbedrijven zou dit makkelijker zijn maaaaaarrr; RVOB laat alle reguliere pachters hun termijn uitzitten en doet verder alles bij inschrijving, kortom opvolgers zijn vrijwel kansloos?
jan is hobbyboer
Quote:
@pieta: Daar zit dus nog een behoorlijke buffer aan stille reserves in grond waar ze zekerheid uit kunnen putten

Kop van deze topic is toch dat je ondernemer moet zijn, geen vermogensbeheerder. Dus ik denk dat iemand met 'maar' 25.000 euro schuld per ha door de bank niet meer serieus genomen wordt. Die kan relaxed achterover zitten, niet het kenmerk van de altijd scherpe ondernemer 😄.
+1
Frans1
Quote:
@pieta: Smiley

Spatie dubbele punt haakje sluiten 😄
pieta
@spotmelker
Is de "indeplaatsstelling" verdwenen?
+1
pieta
@Frans1
Zo dan 😄
+2
Kenijor
@mlkvhoudr
Een eigendomsbedrijf heeft t alleen makkelijk, als t in verpachte staat doorgegeven wordt.
diezel
@Kenijor
Volgens mij vergeet je het voornaamste, nl. die gebruikelijke
"oneindige pacht"-korting van 50%. 😄
Druk
@diezel
Verpachte waarde is toch pachtdruk 50%, de bedrijfsopvolger begint zo dus al met een gecorrigeerd Eigen Vermogen van ongeveer 50%.
Van goodwill hebben ze in de Landbouw nog nooit gehoord, het is altijd overname met badwill.
diezel
@Druk
Verpachte waarde is ca. 70% van de vrije verkoopwaarde.
Dit wordt verminderd met " de pachtdruk" welke oplopend is tot 50%.
p.s. weet niet of je op dit moment kan spreken van Eigen Vermogen bij 70% van vrije verkoopwaarde.
download.belastingdienst.nl/belastingdienst/docs/…
Coen
@diezel , in de bedrijfsopvolging is er een faciliteit beschikbaar waarbij nog meer Eigen Vermogen kan overgaan van de oude generatie naar de bedrijfsopvolger 😄
diezel
@Coen
Heb er (hier) weleens iets moois over gelezen.
Combinatie van belastingvrij opbouwen en bovenstaand lijkt me persoonlijk het aantrekkelijkst! 😄
+2
George
Als je de titel zou geloven staan Jan en ik er slecht op want wij zijn totaal geen professionals.
ricardo
George het zijn jouw woorden 😄
+2
George
Zonder zelfkennis kun je een ander ook niet goed beoordelen. 😄

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's rabobank , ondernemerschap , melkveehouders , boer , bank en financieren geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
76
DEELNEMERS
29
WEERGAVES
2