Nieuwe verzekering tegen lage melkprijs in de VS

Melkproducenten in de VS hebben een nieuw instrument zich te beschermen tegen dalende melkprijzen en stijgende voerkosten. De nieuwe Amerikaanse landbouwwet heeft namelijk de Dairy Margin Protection Program (DMPP) gecreeërd. De Amerikaanse melkproducenten hebben tot 28 november de tijd om te besluiten of ze er gebruik van willen maken.

De Amerikaanse overheid wilde met dit nieuwe instrument melkproducenten in eigen land in staat stellen zich te beschermen tegen een herhaling van 2009 toen de melkprijs halveerde.

Meer: boerenbusiness.nl/melkmarkt/artikel/…

Deel dit topic

Reacties

MTSTAMMINGA
Die met een hogekostprijs per liter heeft zoiets nodige
Die met een lagekostprijs waarschijnelijk niet
jg
Degene met laag aandeel VASTE kosten in de kostprijs......heeft zoiets misschien minder nodig.
+1
meelezer10
Quote:
@MTSTAMMINGA: Die met een hogekostprijs per liter heeft zoiets nodige
Die met een lagekostprijs waarschijnelijk nie

En dus stijgt de kostprijs van die met een hogekostprijs nog verder.
+4
Druk
Verzekeren is angst aan praten, verzekeren kost ook altijd geld
+2
diezel
Zou me niets verwonderen dat bij het eerste serieuze grondprijs-/melkprijsdipje, iets soortgelijks, een eis van de bank gaat worden.
+2
jan is hobbyboer
Quote:
@MTSTAMMINGA: Die met een hogekostprijs per liter heeft zoiets nodige

Als je zoiets nodig hebt kun je er maar beter mee ophouden.
+1
MTSTAMMINGA
Elke ondernemer heeft weleens een hoge kostprijs !!! Jan
Weet jij en veleanderen alles van toen ze de boerderij overnamen oa denk ik
+2
jan is hobbyboer
Quote:
@MTSTAMMINGA: Elke ondernemer heeft weleens een hoge kostprijs !!! Jan

Daar gaat het toch niet om, het gaat erom dat je je daarvoor moet verzekeren (en dat dus je kostprijs nog hoger wordt). Dat vind ik onzin. Zelfs met een hoge kostprijs moet er nog wel zoveel ruimte in de financiering zitten dat je een jaartje slechte prijs (zeg dat je ton tekort komt) kunt overbruggen zonder je daarvoor te verzekeren. Het is nl. de bedoeling dat je zo snel mogelijk van die hoge kostprijs afkomt, dus in normale jaren flink kunt aflossen. Als dat niet zo is lig je de rest van je leven aan de ketting van de bank. Dat gun je niemand, dus kun je er dan beter mee ophouden.

Veel varkensboeren kunnen je vertellen hoe leuk het is om aan zo'n ketting te liggen, bij zeugen mag het niet meer, bij boeren wel.

Om mijn stelling wat kracht bij te zetten zal ik ook wat uitroeptekens gebruiken !!!!!!!!!!!!!!!!!! 😄
+1
Druk
@MTSTAMMINGA
Elke ondernemer moet zelf zorgen voor voldoende marge in zijn bedrijfsexploitatie en, ter overbrugging van een dip in dit geheel, voor voldoende financiële reserves.

Gisterenavond nog gehoord op vergadering van onze bank: Banken zullen de komende jaren zeer moeilijk gaan doen bij financieringsaanvragen om verliezen te financieren, dus een gewaarschuwd mens telt voor twee 😄
MTSTAMMINGA
@jan is hobbyboer
Als de marge voldoende is voorjou De boel vast leggen zei Jan de Boer in JOURE Want bij te weinige marge wordt je boer af Vooral als je groote omvang hebt en weinige eigen vermogen
Zo vertelde hij het toch @Coen
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@MTSTAMMINGA: Als de marge voldoende is voorjou

Ik ben geen doelgroep voor deze onzin. Dit is voor mensen die eerst uitbreidingsplannen op het scherpst van de snede begroten met marges van 3 a 4 cent per liter, maximaal financieren, in goede jaren buffer opbouwen voor de dommen vinden, en dan erachter komen dat de melkprijs in een paar maanden een duppie kan zakken. Da's natuurlijk een onzinnig bedrijfsmodel, daar helpt geen verzekering tegen. Vroeg of laat gaan zulke bedrijven toch wel op de fles, of blijven de rest van hun leven aan de ketting van de bank hangen.
MTSTAMMINGA
@jan is hobbyboer
Dus iedere ondernemer die de rente vast zet gaat vroeg of laat op de Fles Jan ?
jan is hobbyboer
Quote:
@MTSTAMMINGA: @jan is hobbyboer
Dus iedere ondernemer die de rente vast zet gaat vroeg of laat op de Fles Jan ?

De meeste agrarische bedrijven die dit nodig hebben om het hoofd boven water te houden hebben het de rest van hun bestaan wel heel moeilijk. De meeste doen het omdat ze niet tegen onzekerheid kunnen. Als je het niet nodig hebt moet je het vooral niet doen, de bank verdient er goed aan, dat vastzetten. Zelfs in mijn dagen met mijn top financiering met bijna 6% variabele rente heb ik nog niet vastgezet. Heeft me in beginjaren soms bijna 15.000 euro per jaar bespaard. Dus ik heb er nix mee, al dat bange gedoe van vastzetten.

Ik blijf erbij, als je geen stootje kunt hebben in je normale bedrijfsvoering zit je gewoon veeeeeel te hoog gefinancierd en speel je met je bedrijf. Je moet dan aflossen of stoppen.
Frans1
Quote:
@MTSTAMMINGA: Als de marge voldoende is voorjou De boel vast leggen zei Jan de Boer in JOURE Want bij te weinige marge wordt je boer af

Volgens die redenatie had je dus vorig jaar zomer de melkprijs al vastgelegd.
Coen
@MTSTAMMINGA , dat zal mogelijk zijn strategie wel zijn geweest, maar wij zijn erg allergisch voor dit soort adviezen en gaan dus onze eigen weg 😄

vastzetten van rente komt door angst aanpraten, verzekeren van rente kost geld 😞
over een langere periode is een variabele rente altijd het goedkoopst 😄
+1
pieta
@Coen
Bij ons in Tubantia stond vanochtend een artikel waar oa ABN Amro aangehaald werd en waarin Berntsen aangaf dat de meest succesvolle groeiers (lees hoog rendement) een goede eigen visie hadden en dus weinig gebruik maakte van adviseurs.
Coen
@pieta , gevraagd en ongevraagd krijgen wij allemaal veel adviezen, maar wij beslissen altijd zelf en dat is wel vaak contrair 😄
jan is hobbyboer
Quote:
@Coen: Coen - 37 min. geleden

@pieta , gevraagd en ongevraagd krijgen wij allemaal veel adviezen, maar wij beslissen altijd zelf en dat is wel vaak contrair

Wanneer noem je iets een advies? Voor mij is een advies pas iets als ik serieus afweeg om het wel of niet te doen. De rest noem ik gewoon verkooppraat en gelul in de ruimte. Anders kun je alles wel advies gaan noemen 😄. Zoveel advies krijg ik niet, wel veel verkooppraat.
pieta
@jan is hobbyboer
Succesvolle groeiers waren trouwens ook zeker niet de innovatieve pioniers. Dus Jan als je wat groeit behoor ook jij tot de succesvolle.
diezel
@Coen
Ik vergelijk de Nederlandse Staat maar zo'n beetje met de melkvee- sector. Gemiddelde schuld in betrekkelijk, korte tijd driemaal over de kop.
Staat leent gespreid met een gemiddelde looptijd van 7 jaar. En de gemiddelde boer zou het op 100% 3-maands zetten.
Een huizenbezitter gokt niet met zijn huis. Een Staat gokt niet met zijn land. En de boer...........? 😄
+1
arie.j
[@diezel
Pas nog een uitspraak van min. van Fin. gelezen, de Ned.Staat heeft en of voert geen beleid wat betreft de looptijd van de staatsleningen.
Men wenst risico's te spreiden en want de toekomst brengt weten ze in Den Haag ook niet.
+1
arie.j
@Coen
Dat variabele rente over een langere periode altijd het goedkoopst is,dat is wel een beetje een drogreden Coen.
We hebben nu een heel erg lange periode van per saldo dalende hypotheekrente achter de rug .
Veel lager kan haast niet.
Of de hypotheekrente de komende jaren laag blijft, gaat stijgen,wanneer en hoeveel, dat weet niemand.
Maar in het verleden heb je behalve deze erg lange periode van dalende rente ook lange periodes van stijgende rente gehad
Zie onderstaand grafiek van de hypotheekrente van de laatste 30 jaar en sinds de 2e wereldoorlog
George
Lage kostprijs , altijd hetzelfde riedeltje. Ze willen de boeren gewoon graag melk , vlees en eieren laten produceren tegen opbrengstprijzen van halverwege tot eind vorige eeuw. Vraag eens hoe fijn dat gaat aan de intensieve sectoren zoals de legkippen- en varkenshouders.
matt
???? ???? ???? ⛅️ ⚡️
gezienus
Ze willen de boeren gewoon graag melk , vlees en eieren laten produceren tegen

Je bent de korrel mais vergeten
Farmer_
😃
+5
George
Het is eigenlijk helemaal niet om te lachen. Inderdaad hebben ze ook de granen en aardappelen en eigenlijk alles wat de boer en tuinder produceert voor weinig. Al vele jarenlang hebben accountants en voorlichters het over schaalvergroting en verlaging van de kostprijzen , terwijl ze zelf ieder jaar een grotere rekening sturen.
Farmer_
Quote:
@George: Het is eigenlijk helemaal niet om te lachen

Idd, de maisprijs wordt je ook niet vrolijk van.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkprijs , overheid , melkproducenten en dairy geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
28
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
0