Bezemkruiskruid, gevaarlijker dan je denkt...

"Bezemkruiskruid bloeit van juni tot december, en in zachte winters zelfs tot in februari. De bestuiving vind plaats door middel van insecten. Maar als bijen van deze plant honing verzamelen, kunnen de giftige pollen hele bijenvolkeren doden. Voor een paard is 40 gram van elk deel van deze plant giftig, voor een koe is dat 140 gram. In kuilvoer of in hooi word dit plantje door het vee niet herkend. Maar dat is nog niet alles: heeft de koe dit plantje gegeten, dan kan het gif via de melk in de mens terechtkomen, wat tot leverbeschadigingen kan leiden en de vruchtbaarheid van de man kan beïnvloeden." Lees verder zie onderstaand.

Ik kende het plantje niet want het komt niet in mijn kruidenboeken voor... en nu bloeit het niet alleen op ons erf maar ook langs het weiland. Of beter gezegd: Bloeide. En heb ik er een klusje bij.

Het plantje bloeit op dit moment ook volop langs treinrails en rijkswegen.

Deel dit topic

Reacties

Nico96
Beter bekend als jacobskruiskruid.
+3
Meelmuisje
Nee dat zie je verkeerd, Jakobskruiskruid heeft gelobte eik-achtige bladeren, en Bezemkruiskruid lijkt met zijn dennenaald-achtige bladeren sprekend op Boksbaard ook bekend als gele Morgenster, een plantje wat ook in bermen en tussen het gras groeit en wat de mens vroeger als (wortel)groente kende.
Meelmuisje
Verschil Jacobskruiskruid en Bezemkruiskruid. Opvallend is dat de latijnse namen niet overeen komen.
ronnie2
Hoe groot is de kans dat dit ook met het mengvoer mee komt.??
Campagne
In een reactie op deze blog op de boerderij-site las ik dat dit een goede reden is om de bijensterfte nader te onderzoeken. Nu krijgt de landbouw daar nog met name de schuld van.
Meelmuisje
Daar hebben wij het ook al over gehad!
+1
cs-agrar
Gewoon zorgen dat je geen bloemetjes in je gras hebt staan.
puddingbroodje
Ik heb de afbeelding ff geprint dank !

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's hooi , melk , erf , koe , voer , kuilvoer en vruchtbaarheid geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
8
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
5