De uitstoot van ammoniak is sinds 1990 met 60 tot 70% afgenomen

Het straatje van PBL, RIVM en Wageningen UR wordt zo snel mogelijk schoongeveegd, aan hun metingen en berekeningen ligt het niet......

'Ammoniakmaatregelen door boeren zijn effectief'

Sinds begin jaren negentig van de vorige eeuw zijn maatregelen getroffen om de uitstoot van ammoniak via de agrarische sector terug te dringen. Te veel ammoniak in de lucht is schadelijk voor de natuur. Sinds deze maatregelen zijn getroffen, zijn de uitstoot van ammoniak via de mest en de concentratie ervan in de lucht afgenomen. Dit effect is vooral in berekeningen van de uitstoot te zien en in mindere mate in de gemeten concentraties in de lucht. Het effect was het sterkst in de jaren negentig, daarna was er een minder sterke daling. In enkele media zijn de afgelopen week berichten verschenen als zou het ammoniakbeleid op inadequate berekeningen zijn gebaseerd. PBL, RIVM en Wageningen UR achten dat beeld onjuist.

PBL, RIVM en Wageningen UR verrichten berekeningen en metingen op transparante wijze, op basis van internationaal geaccepteerde en gevalideerde protocollen. Dat laat onverlet dat de betrokken instellingen openstaan voor elke dialoog die kan leiden tot verbetering van de methoden. De meest recente berekening is dat de uitstoot van ammoniak sinds 1990 met 60 tot 70% is afgenomen. Het merendeel hiervan is toe te rekenen aan een lagere uitstoot door de veranderde wijze waarop de mest op het land wordt gebracht, vooral in de jaren 1990 tot en met 1995. Sinds ammoniak via het landelijk meetnet ammoniak wordt gemeten, vanaf 1993, is de gemiddelde ammoniakconcentratie in de lucht met circa 25% afgenomen.

Met name stalemissies zijn bepalend
De resultaten laten zien dat de uitstoot sterker is gedaald dan de concentratie in de lucht. Dat komt onder andere doordat de berekende uitstoot vanuit de landbouw zich niet één op één verhoudt tot wat er in de lucht terechtkomt en vervolgens wordt gemeten. Meerdere factoren veroorzaken dat verschil, zoals het weer, de uitstoot die vanuit het buitenland Nederland bereikt, de aanwezigheid van andere vormen van luchtverontreiniging en chemische omzettingen van ammoniak in de atmosfeer. De belangrijkste factor is dat aanwendingsemissies per uitgestoten eenheid ammoniak minder bijdragen aan de ammoniakconcentratie dan de stalemissies.

Drie groepen maatregelen
Op de landbouwbedrijven zijn drie groepen maatregelen ingevoerd: met betrekking tot de wijze van mestverspreiding, afvang van emissies en samenstelling van veevoer. Als eerste zijn maatregelen ingevoerd voor de manier waarop de mest op het land wordt gebracht, met name emissiearm aanwenden in plaats van bovengronds uitrijden. Recenter zijn maatregelen getroffen om de uitstoot uit de stal te verminderen en voedermaatregelen, waardoor er minder stikstof in de mest terechtkomt.

Maatregelen waren effectief
Op grond van de gevalideerde en geaccepteerde jaarlijkse berekeningen en metingen, kunnen PBL, RIVM en Wageningen UR niet anders concluderen dan dat de maatregelen om de ammoniakuitstoot te verminderen door de jaren heen effect hebben en kosteneffectief zijn. Sinds 2000 daalt de uitstoot van ammoniak in mindere mate. Deze afnemende uitstoot is niet terug te zien in dalende ammoniakconcentraties. Vanwege de onzekerheden in de metingen en berekeningen is het lastig te duiden in welke mate recente maatregelen, effect hebben gehad om de uitstoot en concentratie van ammoniak te verminderen. Deze ontwikkelingen zijn aanleiding om meer in detail te gaan kijken naar zowel de metingen als de berekeningen van emissies en concentraties. Hierop is ook in een rapport van de Commissie Deskundigen Meststoffenwet ingegaan. Zeker is dat als de eerder genoemde maatregelen zouden worden opgeheven, de ammoniakconcentraties weer zouden stijgen.

bron: PBL, 21/10/14

Deel dit topic

Reacties

+7
Cornelis
Onvoorstelbaar wat een puinhoop en wat een onzin. En het enige wat Sharon roept is handhaven.....
+3
puddingbroodje
Eigenlijk is de conclusie van het ellenlange rapport wij weten het ook niet ... maar het beleid is goed en we scherpen het nog een beetje aan omdat iedereen zo loopt te zeuren.....!
Nee he gevecht met de overheid net als met mkz is een ;lastige ze zullen niet gauw toegeven dat ze gewoon de wetenschap opdracht gegeven en betaalt hebben een probleem te verzinnen namelijk nh3! En iedereen is erin getrapt ook nog.... foodlog.nl/artikel/…
j h p
Laten ze de aanwezigheid van andere vormen luchtverontreiniging eens onderzoeken, maar dat doen ze niet want dat zal tot maatregelingen leiden die heel veel stemmen kan gaan kosten, kun je beter de nog geen 100.0000 boeren het op de kop geven.
Coen
De agrarische sector stelt in de politiek niets meer voor 😞

de politiek zorgt voor een 'verdeel en heers' situatie en dat maakt het voor haar dan wel heel erg gemakkelijk 😞
AFKAPPEN DIE ONZIN.
+2
ballo
We laten toch over ons een lopen .
of zullen we nou echt eens de boel plat gooien in den haag?
en laten zien dat we er niet mee eens zijn met die flauwe kul
DJ-D
Kosteneffectief... Ja we hebben geen belasting hoeven te betalen sindsdien.
Probleem is gewoon het stinkt. En als je altijd in de stank zit heb je reden tot klagen. Maar luchtwassers kunnen dat verzachten. ja zonder stront geen eten en zonder eten geen stront. Milieu belasting is maar gering en is ook niemand op uit. We hebben als mensen gewoon voedsel nodig en Nederland kan dat leveren door ideale logistiek voldoende zoet water en innovatie. enorme kennis en dierwelzijn belangrijk vinden. Ikzelf zie enorme kansen en ben positief. Maar vind het frustrerend dat je je altijd moet verdedigen in Nederland en minder steun krijgt dan zwarte piet. Wil ook geen medelijden maar verstandig beleid en de rest doen we zelf als ondernemers.
Coen
Lees eens hoe anderen tegen het perspectief van onze totale sector aankijken:
Jan Willem is bijna-buurman van Karst 😄
pwc-megatrends-impacting-the-dutch-agrifood-industry.pdf
actueel.pwc.nl/themas/economie/…

het probleem is alleen dat er geen deskundige mensen over ons als primaire producenten praten en beslissen 😞
+2
hans m
Ik blijf het herhalen: madam Dijksma ga A.U.B. wat anders doen, laat landbouwzaken waar u geen verstand van heeft, aan een ander over!!!
gerrie-hul
Beste Hans m geen verstand van hebben + de rest die er geen verstand van hebben Afkappen die hap
+1
Juust gerrie, met geweld desnoods,dat gedonder moet vooreens en altijd afgelopen zijn, en we moeten een voorschot krijgen op de schade vergoedingen, van 50000 euro/veehouder, en later de rente op rente,op rente , plus smartegeld, en emotionele schade, 25000 euro per veehouder.
+2
marcel r
Hiermee is het bewijs geleverd, dat emissiebeperkende maatregelen in stallen blijkbaar geen effect hebben op de ammoniakconcentratie in de lucht.
Zijn we daar in ieder geval vanaf....

Tevens was al bekend, dat ondanks dat de ammoniakconcentratie in de lucht structureel te hoog is(volgens de wetenschappers), de zuurgevoelige plantjes in de natuurgebieden nog steeds leven.
Conclusie : stalemissie en kritische depositiewaarde van natuurgebieden hebben niets met elkaar te maken.

Zodra er verder als 150 m vanaf een stal gemeten wordt, zijn de meetwaarden niet meer betrouwbaar en zijn ze niet meer aan de stal toe te schrijven.

Logisch gevolg :
- NB-wet vergunningen t.a.v. ammoniakuitstoot zijn niet meer nodig(jammer voor al die ambtenaren en adviseurs die hun geld hiermee verdienen).
- Oplossing voor de bedrijven, waar het zuurgevoelige habitatje binnen 150 m vanaf de stal groeit ---> Het plantje verplaatsen.

Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan.....

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , landbouw , stal , voer , veevoer , wageningen-ur , stikstof , natuur , ammoniak , rivm , grond , uitstoot , meststoffenwet , emissiearm , ammoniakuitstoot , ammoniakbeleid , bovengronds , uitrijden en meten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
12
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
0