NB-vergunning, natura-2000

Gaan we te maken krijgen met die Natura-2000 onzin dat we ammoniakrechten moeten overnemen van een stopper? Of stal-emissie arm moeten maken?

Hier al geruime tijd 2 keer zoveel koeien als de referentie van 1994. Ruim genoeg grond en fosfaatplaatsingsruimte, maar geen NB-vergunning. Zit niet in de buurt van een natura-2000 gebied.

Wat gaat er gebeuren en wat is verstandig, iemand die hier iets verhelderends over heeft te vertellen?

Deel dit topic

Reacties

Snel aanvragen, kost veel geld, gewoon doen , voor dec de zaak bij de provincie indienen, desnoods iedere dag bellen om een ontvangst bevestiging, of zelf naar toebrengen.
david2
Ja klopt, bij ons in provincie utrecht , wordt al handhavend op getreden tegen veehouders die de nb vergunning niet voor elkaar hebben, gevolg koeien verkopen....
jan 1
Quote:
@david2: ja klopt, bij ons in provincie utrecht , wordt al handhavend op getreden tegen veehouders die de nb vergunning niet voor elkaar he

Wat een onzin!
david2
verwijderd
jan w
Ja, snel aanvragen. vooraf prijsopgave laten doen. Hier rekenden ze € 96.00 per uur. Normaal ging men er van uit dat men er ongeveer 2 dagen werk aan had om het een en ander rond te zetten. uitrekenen van de belasting van gevoelige gebieden neemt het meeste tijd in beslag. Ik hoop dat ik een beetje geluk heb, want ze hebben er bij mij 9 uur werk aan gehad. Maar ik moet er wel bij zeggen dat ik de vergunning nog niet binnen heb.
In Limburg zijn al boeren gekort ( meende 3% ) op de toeslagrechten.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jan w: Ja, snel aanvragen. vooraf prijsopgave laten doen. Hier rekenden ze € 96.00 per uur.

Idd vlot een aanvraag in laten dienen. Baat het niet, schaadt het niet. Meest effectieve methode van aanvragen hangt af van de eisen die de provincie stelt. Hier in N-H is ammoniakrechten kopen zonde van het geld, kan zo ook een NB-vergunning krijgen. Dit ligt in andere provincies weer anders. Onze laatste peildatum was 20 oktober 1991, 40 stuks melkvee, nu 200 stuks melkvee vergund.

Kostte ruim 2.000 ex btw, maar da's natuurlijk een schijntje om de toekomst van je bedrijf te verzekeren tegen de milieumaffia. Belasting betaalt de helft in dit wederom uitstekende melkprijsjaar. Vergunning na 18 weken op de mat en nu in de brandkast...
jan w
De aantallen die je in de nb vergunning krijgt verleend , heb je in de pocket.( in Principe). Heb je geen NB dan kan de gemeente gaan korten als je meer of minder dieren hebt die op de verleende vergunning staan.
Richard1
Jack, wel opletten dat hij echt definitief is. In Utrecht wordt een vergunning op dit moment alleen onomkeerbaar als er een bouwvergunning bij zit en de stal gebouwd is binnen een jaar, zo niet dan val je terug in de oude situatie en moet je achteraan sluiten, je kan eventueel nog een jaar uitstel van bouwen krijgen. Ammoniak aankopen kan hier trouwens niet.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Richard1: wel opletten dat hij echt definitief is. In Utrecht wordt een vergunning op dit moment alleen onomkeerbaar als er een bouwvergunning bij zit en de stal gebouwd is binnen een jaar,

Ik neem aan dat dit dan in de vergunning zou staan, maar er staat hierover geen enkele voorwaarde. Ik denk trouwens dat ik wel aan deze voorwaarden ga voldoen.
Frans1
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Kostte ruim 2.000 ex btw

Dat ben je in Overijssel alleen al kwijt aan leges aan de provincie
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Frans1: leges

In N-H geen leges, ben benieuwd hoe dat wordt onder de PAS.
friesboertje
Geldt dit ook als je niet in de buurt zit van een natura-2000 gebied? hier hemelsbreed 12 km verwijdert van een natura-2000 gebied.
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@friesboertje: Geldt dit ook

NB is gewoon verplicht, hoewel het ontbreken doorgaans wordt gedoogd. Mijn advies: aanvragen. Vanmiddag nog er achteraan.

LTO zet in op de PAS, raadt aan af te wachten, maar niemand weet hoe dat af komt. Dit kost je hooguit paar handenvol euries, niks te verliezen toch. Bovendien hou je weer een poppetje op het provinciehuis bezig, kan 'ie niks anders bedenken.
Druk
12 km verwijderd van een Natura-2000 gebied geeft een hele lage neerslag in mol/ha 😄
Onder de 1 mol/ha valt het allemaal wel mee 😄
mlkvhoudr
Stukje uit de nieuwsbrief van rvo :

Je zal in zo'n natura 2000 stukje zitten

3. De vergroeningseisen GLB 2015
Blijvend grasland
Blijvend grasland is een zeer belangrijk onderdeel van de vergroening. Grasland wordt bestempeld als blijvend, als het minimaal vijf jaar achter elkaar grasland is. Dit betekent dat het pas in het zesde jaar blijvend grasland kan zijn. Het nieuwe GLB kent de volgende maatregelen voor blijvend grasland:

• Landelijke monitoring blijvend grasland

De hoeveelheid blijvend grasland wordt landelijk bewaakt. Als het aandeel blijvend grasland dreigt te dalen ten opzichte van het referentieaandeel, dan kunnen er maatregelen volgen. Zo volgt bij een 3% daling een nationaal omzetverbod: omzetten mag niet zonder voorafgaande toestemming. Bij een grote daling (5%) moeten landbouwers die blijvend grasland hebben omgezet naar bouwland, deze grond weer omzetten naar blijvend grasland.

• Ploegverbod Natura 2000-gebieden

Blijvend grasland in de Natura 2000-gebieden mag niet omgezet worden in bouwland. Bovendien mag dit grasland niet worden geploegd, gescheurd of heringezaaid/vernieuwd.
friese koemelker
Hier allemaal natuurgebieden aan gewezen als natura 2ooo. ioo tot 200 jaar geleden gewone grond waar grooscalige turfinning heeft plaats gevonden.Veel is blijmen liggen ale petgat water partijen en riet landen. Het platsje nijetrijne is eingelijk gelijk aan de oppervlakte van dhet gebied Rottige Meenthe.Alles wat ergroeit en bloeidt is na de turfwinning ontstaan.Rond 1960 zaten daar een 50 melkvee bedrijve in groote van vier tot boven de veertig stuks.En de natuur die nu zo geroemd wordt is toen dus ontstaan. De laatste veebedrijven zijn 16 jaar geleden weggehaald door ruilvr kavelig.Heel veel hectares toegevoegd toen .Het toen aagewezen echte landbouw gebied is nu het slacht offer De eerste melkveehouders zaten hier misschien wel al 1000 jaar geleden!
friese koemelker
Als niets meer helpt ,want je moet in ge regio al aan die flauwekul rechten kunnen komen endat zien wij niet zitten. die idiote stalvloeren ook niet.wWij kwakken dan een lucgtwasser tegende stal.
-1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@friese koemelker: want je moet in ge regio al aan die flauwekul rechten kunnen komen

Ik heb een NB zonder NH3-rechten te kopen, kwestie van een goede adviseur zoeken.
+1
Frans1
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Ik heb een NB zonder NH3-rechten te kopen, kwestie van een goede adviseur zoeken.

Tuurlijk Jack, droom maar lekker verder
de hoef
@Frans1
misschien was zijn Hinderwet van 2004 toerijkend .hier ook de stieren omgewisseld naar melkkoeien
zuidholland en gelderland hebben het goedgekeurd van brabant hoor je niks
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Frans1: droom maar lekker

Ik slaap idd heerlijk met NB in de tas. Hele omgeving hier is als een speer vergunningen aan het scoren met een adviesbureau dat van origine van LTO komaf is middels aantonen van geen significant effect op de N2000. DLV hier helpt de klanten van het kleingeld af door aankoop van NH3 te regelen. Zal wel leuke bemiddelingsprovisie op zitten.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@de hoef: misschien was zijn Hinderwet van 2004 toerijkend

Nooit een hinderwet gehad. Provincie gaat uit van de laatste melding van een controle door de gemeente. Dat was in mijn geval 20 oktober 1991.
Frans1
@Jack Rijlaarsdam
Hier alleen uitbreiden door salderen, intern,extern, kost hoe dan ook een bult geld.
+1
j h p
@Jack RijlaarsdamPeil datum melding/vergunning hangt af van welk natura 2000 gebied er bij jou in de buurt zit.
Hier bij het Bargerveen is dat '94.
Ik had een nh3 quotum van ruim 2100 kg door een milieu vergunning,
deze is er door de gemeente in 2007 er onderweg getrokken omdat we in 2006 gestopt waren met de varkens, heb vervolgens het bouwblok van de buren (binnen 50 meter) erbij gekocht om onder de AMvB te vallen
en een AMvB melding gedaan.
De NB aanvraag ligt nu 10 dagen bij de provincie Drenthe.
Kosten op basis van voortzetting Exlan +/- 1200,- incl 25% Agrifirm korting en 500,- leges.

Moraal van dit verhaal; als je ruim in je vergunning/melding zit vraag het snel aan, overheden doen/gaan van alles doen voor krimp.
jorisdriepinter
Kwak je een luchtwasser tegen de stal, dan rijdt de RMO je stal voorbij. Bij de NZO aangesloten melkverwerkers willen deze melk niet meer hebben. Komt in de leveringsvoorwaarden te staan volgens exlan.
hookwood
Dat is een achterhaald standpunt. Inmiddels praat men alleen over een verbod op dichte stallen bij nieuwbouw, men legt geen verband meer met de luchtwassers. Er is sprake van voortschrijdend inzicht op dit gebied. Men gooit het nu op transparantie, de koeien moeten zichtbaar zijn van buitenaf.
+6
Wiebren
Prachtig, geheel gratis advies op Prikkebord geldig voor iedere melkveehouder in Nederland!

Ik vind dat erg vreemd, volgens mij bestaat het niet dat zo'n advies te geven is in een dossier als Natura2000.

Paar overwegingen:
- Bedrijven die tussen 2009 en nu gebouwd hebben hadden kunnen weten dat ze wellicht een natuurbeschermingswetvergunning nodig hadden.
- Heb je 'm niet dan moet je je volgens mij serieus afvragen of je in de spotlights wilt door nu een aanvraag te doen voor een stal die je al lang hebt staan (en vol hebt misschien). Je geeft jezelf als het ware aan!
- Kun je wachten tot de PAS ingaat (medio 2015 is nu de verwachting), dan zou ik dat zeker overwegen. Daarin wordt een oplossing geboden voor de interimmers (gebouwd zonder NB-vergunning).
- Alleen als je binnenkort bouwt en denkt klaar te zijn voor half 2015 met vergunningen zou ik een NB-wetaanvraag overwegen. Leg je oor te luister bij mensen die het kunnen weten of er vergunningen afgegeven worden in je omgeving of überhaupt nodig zijn voor je bedrijf.

- Ik gun iedereen z'n nachtrust, dus als je wakker ligt van het ontbreken van een vergunning en je wilt zekerheid dan is het misschien anders dan hierboven voor je specifieke situatie.
- Als je een vergunning aanvraagt moet je over sterke zenuwen beschikken als je rekent met een toename van ammoniak én die niet compenseert met reductie (stalsysteem) of salderen van ammoniak (rechten of depositiebank). Raad van State kan wel eens pas over 2 jaar uitspraak doen over jouw aanvraag.

En een toetje voor boeren in omgeving Rottige Meenthe/Brandemeer (rond de Tjonger), op 11 november ga ik in op dit onderwerp in Munnekeburen.
pieta
Quote:
@Wiebren: - Kun je wachten tot de PAS ingaat (medio 2015 is nu de verwachting), dan zou ik dat zeker overwegen. Daarin wordt een oplossing geboden voor de interimmers (gebouwd zonder NB-vergunning).

Waarom kan daar nou niet gewoon duidelijk over zijn? Ik heb een bedrijfsverplaatsing achter de rug 2009/2010 volledig begeleid door LTO en nooit begonnen over een NB-vergunning. Nu zijn we via een andere adviseur een aanvraag aan het indienen en dan zeg jij hier hard dat ik mezelf aangeef. Wat nu te doen?
Wiebren
Er zijn een aantal provincies waar een NB-vergunning nog afgegeven wordt. In veel provincies juist niet. Dat zal een ieder eerst zelf moeten nagaan voordat je bedenkt of je een aanvraag wilt doen.

Vervolgens, wil je er eentje aanvragen, gok dan niet op een (kleine) toename van depositie. Als je gedaagd wordt door een milieuclub loop je het op. Daarom zeg ik, dan mag je wel stalen zenuwen hebben.
Ben al heel wat uitgelachen om deze opmerking maar ik ben er nog niet op teruggekomen, diverse lachers al wel!

Dat er ook mensen zijn die een vergunning aanvragen alleen voor de zekerheid, die moeten dat vooral zelf weten. Dat bedoelde ik met 'als je er beter van slaapt'.
vofjagtenberg
@Wiebren
Heb even het nieuwe wetsvoorstel vluchtig doorgelezen (nieuwe ' Wet Natuurbescherming'), volgens mij verandert er in grote lijnen niet zo heel veel, teugels worden aangetrokken. Maar ze borduren voort op de huidige NB wetgeving. Dus afwachten maakt het in de toekomst alleen maar moeilijker lijkt mij.
+3
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Wiebren: Als je een vergunning aanvraagt moet je over sterke zenuwen beschikken

Snap ik niet. Je vraagt aan en wacht rustig af. Kost wat kleingeld, zit 'ie op een dag in de bus, haal je gebak, wordt het afgewezen, kun je altijd nog meeliften met de PAS.

Verhaal over jezelf aangeven is natuurlijk kolder, de overheid zou heel simpel een bestand met NB-vergunningen naast een bestand met agrarische bedrijven in NL kunnen leggen. De manco's komen dan vanzelf boven water, maar gedoogt deze bedrijven. Het ligt in de lijn der verwachting dat ook dat zal veranderen onder de PAS.

Jij bent er nogal zeker van dat de PAS probleemgevallen vooruit gaat helpen, het lijkt mij dat je juist stalen zenuwen moet hebben om te kunnen vertrouwen op de toeschietelijkheid van de overheid.
+1
friesboertje
Al ruim 10 jaar 190/200 melkkoeien, referentiejaar 1994 waren dit er 100. Beschik over genoeg hectares en fosfaatplaatsingsruimte over. Denk dat ik die NB-vergunning maar ga aanvragen, afwachten lijkt me ook een soort Russisch roulette spelen.
de hoef
@friesboertje
in friesland weet ik het niet maar in brabant kun je er voor 100 koeien bij kopen .en dan geven ze hem nog zomaar niet af
Frans1
Precies , er worden straks met de pas zoveel aanvragen ingediend dat de verwachte ruimte maar zo weer weg is. Hebben is hebben
Wiebren
@Jack, wat jij kolder noemt is voor honderden boeren pure praktijk.

De overheid legt ze inderdaad niet naast elkaar, die werkt aan PAS.
Handhavingsverzoeken komen van de milieuclub, die gewoon langs rijden, vergunningen opvragen of meitellingsgegevens opvragen via een WOB-verzoek. Dan een dwangsom innen bij de provincie en onrust in het veld.
Kortingen op toeslagrechten komen ook al voor.
Allemaal reuze geinig.

Nog over PAS, we vertrouwen er niet op dat het goed komt, daar worden afspraken over gemaakt. Vrijblijvendheidkan niet.
jan w
Quote:
@Wiebren: Prachtig, geheel gratis advies op Prikkebord geldig voor iedere melkveehouder in Nederland!

Ik vind dat erg vreemd, volgens mij bestaat het niet dat zo'n advies te geven is in een dossier als Natura2000.

Als Rasechte LTO er zou jij het toch beter moeten weten. Je vindt het vreemd......
Maar je zet er wel punten onder, die jij ook niet kunt onderbouwen.

Hier zijn de bedrijven die er mee te maken konden krijgen , aangeschreven door de gemeente om te zorgen voor een NB vergunning. Als je nu bij de gemeente aanklopt voor een bouwvergunning, moet je wel zorgen dat je de NB vergunning rond hebt, anders hoef je helemaal geen vergunning in te leveren of aan te vragen bij de gemeente, deze wordt helemaal niet behandeld.

En er zijn al streken waar je 3% gekort wordt op je toeslagrechten als je niet over een NB vergunning beschikt.

Volgens mij is er voor jouw of jullie( LTO ) nog voldoende werk aan de winkel om het landbouwbelang te behartigen. Het wordt tijd dat jullie eens zakelijk worden en ook eens NEE!!! durfen te zeggen. In het hele derogatieverhaal hebben jullie je ook al aardig af laten troeven door die dame in Den Haag.
Wij betalen niet voor niets toch!
Wiebren
Er is geen opmerking bij die ik niet kan onderbouwen Jan.
Wat ik zeg, het is overal anders. Dit omdat iedere provincie eigen beleid heeft. Zit je in gebieden waar meer Provincies bevoegd gezag zijn wordt het nog complexer.
In de meeste provincies is het een zootje geworden, omdat de basis iedere keer onderuitgehaald werd bij de Raad van State.

Je betaalt niet voor niets, dat is wel wat anders dan dat al je wensen vervuld kunnen worden of al je zorgen verdwijnen door inzet van LTO.
MTSTAMMINGA
Quote:
@Wiebren: En een toetje voor boeren in omgeving Rottige Meenthe/Brandemeer (rond de Tjonger), op 11 november ga ik in op dit onderwerp in Munnekeburen

Dit is op de fiets te doen @Jan w voor mij en Wieberen
Dus hoe kun je nu denken dat Wieberen niet weet wat zijn buren met dit gedoe beleven ?
shoveltje
Wiebren, ik vind het wel gevaarlijk wat je zegt om geen nb vergunning aan te vragen. ik kan me herinneren dat in 2013 groot op de voorpagina van nieuwe oogst stond geschreven dat 2013 geen referentiejaar zou worden met betrekking tot fosfaat: zie nu!!!

Je kunt beter zeggen met deze overheid weet je het maar nooit.
DeBoerin
Quote:
@Wiebren: Kun je wachten tot de PAS ingaat (medio 2015 is nu de verwachting), dan zou ik dat zeker overwegen. Daarin wordt een oplossing geboden voor de interimmers (gebouwd zonder NB-vergunning).

Kun je een tipje van de sluier oplichten, ook wij zijn een interimmer.
Hebben een emissie arme stal gebouwd waar van de ammoniakuitstoot inmiddels door metingen is vastgesteld. Op dit moment wel aangepaste norm op RAV lijst maar dit is nog steeds een tijdelijke norm welke 25% hoger ligt dan de werkelijk gemeten uitstoot.
Als we de werkelijke gemeten uitstoot mogen hanteren blijven we onder de grens van dec. 2004 met onze uitbreiding.
Alleen voorlopige getallen zijn niet voldoende om een NB wet aan te vragen 😞
+3
vofjagtenberg
De oude hinderwet en inmiddels NB wet is toch een rechtsgeldig iets? Vroeger werd het oogluikend toegestaan als je meer dieren had, dan dat er in de vergunning stonden. Maar die tijd is in een aantal provincies al voorbij. Per 1 januari 2015 volgens mij in heel Nederland. Ik zou ze niet de kost willen geven waar de vergunning niet toereikend is. Als ze dit streng gaan handhaven, is volgens mij het fosfaatplafond voorlopig nog wel even uit zicht.
DeBoerin
Quote:
@vofjagtenberg: oude hinderwet en inmiddels NB wet

Zijn 2 verschillende zaken volgens mij. Aantallen op milieuvergunning worden niet zomaar vergund in NB wet.
de hoef
Quote:
@DeBoerin: milieuvergunning

is de Hinderwet nu niet de omgevings vergunning geworden .en de nb is van de provincie
+1
vofjagtenberg
@de hoefKlopt, de omgevingsvergunning wordt afgegeven door de gemeente. Deze bepaalt eigenlijk alleen maar het bouwwerk en hoe er gebouwd moet worden. Het is in een aantal provincies dus mogelijk, dat je van de desbetreffende gemeente een stal mag bouwen voor, laten we zeggen 180 koeien, maar dat deze niet vol mag, omdat er door de provincie niet voor dat aantal vergund is (NB wet).
DeBoerin
@de hoef
klopt omgevingsvergunning. Maar deze kan dus inderdaad veel ruimer zijn dan de provincie met NB wil vergunnen.
vofjagtenberg
Dan geeft de provincie als reactie: De provincie streeft ernaar om zo snel mogelijk tot een goede oplossing te komen voor het probleem dat deze Rijkswet onuitvoerbaar is. En dat terwijl de provincies Gelderland en Zuid Holland in hetzelfde tijdsbestrek wel kunnen vergunnen.
Daarnaast zit er nog een leuk addertje onder het gras: Als tijdens de procedure de regels veranderen, moeten ze deze toepassen op jouw aanvraag.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@vofjagtenberg: Daarnaast zit er nog een leuk addertje onder het gras: Als tijdens de procedure de regels veranderen, moeten ze deze toepassen op jouw aanvraag.

Dat is niet gebruikelijk, in het algemeen wordt een aanvraag afgehandeld volgens de regels die golden op het moment van aanvragen.
vofjagtenberg
Dat dacht ik dus ook, maar dat is blijkbaar alleen bij de gemeente volgens mijn adviseur.
DAt klopt jack, bij de provincie zeker , en de gemeente verwacht ik ook, zorg dat alles in 1 keer goed is !!! bij de aanvraag.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@de tukker oet twente: zorg dat alles in 1 keer goed is !!! bij de aanvraag.

Hoeft niet hoor, je kunt de aanvraag tijdens de procedure nog wijzigen. Hier mocht de gemeente een zienswijze indienen bij de provincie en hebben we met een wijziging de naar voren gebrachte bezwaren getackeld.
jan w
Dat blijkt dus wel het geval te zijn, ik heb via het adviesbureau gehoord, dat ze bij een boer in Drenthe voor de 3e keer de aanvraag veranderd hadden, dit omdat de regelgeving in de tussentijd weer was verandert.
+1
vofjagtenberg
Moest reactie zijn op de hoef, ben nieuw hier. Snap het blijkbaar nog niet helemaal.
matt
Quote:
@vofjagtenberg: Moest reactie zijn op de hoef, ben nieuw hier. Snap het blijkbaar nog niet helemaal.

Welkom hier,site is ook,moeilijk te snappen
Ja wellekom op de site van NIVO.grt DTOT.
+1
de hoef
Quote:
@vofjagtenberg: Moest reactie zijn op de hoef,
matt werkt je wel effe in ,da heeft ie bij mij ook gedaan .
hij heeft een zwak voor mensen zoals wij
+1
vofjagtenberg
Binnen het boerenclubje zijn wij wel mee van de domste, maar we hebben het goed en zijn gelukkig!
+1
Heel snel aanvragen iedereen die dit leest, zorg dat ie zeer snel opt proviciehuus is, hier in tukkerland krijg je standaard bezwaar, van een club die hier aan verdient, en die club gaat volgend jaar bij gemeente en provincie aandringen op handhaven en ook hier gaan ze aan verdienen, zo werkt dat in bv nederland of ist ruslaand ??? tiseengrootteverneukerij.nlendatist.
jan w
Ongelofelijk, vandaag stond er nog wat van in de "boerderij vandaag".
De provincie's overijssel en Utrecht moeten de milieuorganisatie's nog € 350.000,= vergoeden voor het te laat verwerken van de bezwaren.

Provincie's en de boeren worden hierdoor onnodig op kosten gejaagd. Lang leve de democratie of is het bureaucratie
bertjeboe
Dit stond in de stentor :

destentor.nl/regio/raalte/…
Ja zowerkt dat hier in HET wijze Oosten !!!
oldhuus
Ben je blij mee die N(S)B-ers.
deere6631
Weten jullie hoe het zit als je van plan bent te bouwen vergunningen rond n en b vergunning met een gewone rooster vloer na 1jan 2015 mag je die niet meer gebruiken moet je dan een nieuwe nen b aanvragen dit alles in een natura gebied
Wiebren
Twee dingen even scheiden:

- Waar sprake is van een NB-wet geldt overgangsrecht. Wat nu vergund is, is wat je ook na 1-1-2015 mag bouwen (termijn van je vergunning is leidend)

- Waar geen sprake is van een NB-wet geldt dat er nieuwe eisen zijn via Besluit Huisvesting per 1-1-2015. Ben je nu vergund en is de bouw pas opgeleverd in 2015 dan zou je volgens het ministerie van IenM aan de eisen van 2015 moeten voldoend. Dat accepteren we als sector niet, ook hier moet overgangsrecht komen. Desnoods wordt er tegelijk ingevoerd als de PAS en dat is zeker geen 1-1-2015. Dus als je voor april 2015 je stal klaar hebt krijg je geen problemen, daar zetten wij op in (en ook NMV, NVV enz)
Eddie v
Volgens mij is dat nog niet zeker wat er zijn bezwaren ingediend tegen de voorstellen van Dijkstra.

Maar als dat doorgaat dan is het na 1-1-2015 verleden tijd voor de gewone roostervloer .

groet

Eddie

zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2014-24770.h…
-1
oldhuus
Quote:
@friesboertje: ammoniakrechten moeten overnemen van een stopper?

Ja en zelfs dan, dan moet die stopper wel een NB vergunning hebben of eerst aanvragen naar het schijnt, haha.
+2
marcel r
NB-wet vergunning is niet nodig. Maar wel een geldige milieu vergunning, zoals een hinderwet. Tevens moet dit bedrijf(als deze al gestopt is) weer vee kunnen houden, zonder dat hiervoor een "project" nodig is.
Dat wil zeggen: Er moeten weer dieren in de stal gehouden kunnen worden, zonder verbouwingen en grote aanpassingen.
+1
vofjagtenberg
Vanmiddag met adviseur aan tafel. Ze verwachten dat er een overgangsregeling komt voor bedrijven die nu aan het bouwen zijn en per 1 januari de stal nog niet gereed hebben. De roostervloer zou dan mogen blijven liggen.
Verder worden de emissie factoren van de bestaande vloeren met de nieuwe huisvestingswet met gemiddeld 2 punten opgetrokken. De invoering van de nieuwe huisvestingswet gaat waarschijnlijk gelijk lopen aan de invoering van de PAS.
Het schijnt dat er in Gelderland inmiddels handhavend wordt opgetreden tegen boeren die meer dieren houden dan werkelijk in de vergunning staat (ook melkvee).

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's emissie , koeien , grond en plaatsingsruimte geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
67
DEELNEMERS
28
WEERGAVES
12