Veehouders enthousiast over proef kruidenmengsels

Resultaten bemoedigend:

Een aantal veehouders en dierenartsen, waaronder de Zwolse veehouder Henry van Ittersum, hebben de afgelopen zomer geëxperimenteerd met de kruiden- en plantenmengsels. Bij de meeste koeien met een verhoogd risico op het ontstaan van een uierontsteking, is de proef succesvol verlopen. Dankzij het insmeren van de uiers met de kruidenmengsels zijn ze niet ziek geworden. De exacte onderzoeksgegevens worden nog nader uitgewerkt, maar de resultaten zijn volgens de onderzoekers bemoedigend.

Meer: ouderenjournaal.nl/overijssel/2014/…

Deel dit topic

Reacties

+1
flyingrussian
Bij de meeste koeien met een verhoogd risico op het ontstaan van een uierontsteking, is de proef succesvol verlopen. Dankzij het insmeren van de uiers met de kruidenmengsels zijn ze niet ziek geworden. De exacte onderzoeksgegevens worden nog nader \uitgewerkt, maar de resultaten zijn volgens de onderzoekers bemoedigend.

Dus ze waren niet ziek,maar ze konden ziek worden, is dit een huub stapel onderzoek? Daarnaast terug dingen van AB kan je toch beter kijken wat is de oorzaak ipv de genezing te veranderen
+1
hofmiddelburg
Het is weer een middel om HF-koeien gezond te houden.
Kost extra tijd en geld.

Kruisen maar!
Farmer_
Heb wat van die kruisingen in de stal gehad en wil ze niet meer, zo gauw als ze geinsemineerd zijn en dragend zijn, zakt de melk weg en worden ze vet, geef mij maar een HF.
flyingrussian
Kruizen is ook niet alleen de oplossing,eens fokken de koe die bij je past en je management. Niet iedereen kan/wil een koe die dik melk geeft en alles sores erbij je kan ook wel hf fokken die goed sterk is. En zonder zuiver ras geen kruizen
flyingrussian
Kruizen is ook niet alleen de oplossing,eens fokken de koe die bij je past en je management. Niet iedereen kan/wil een koe die dik melk geeft en alles sores erbij je kan ook wel hf fokken die goed sterk is. En zonder zuiver ras geen kruizen
Coen
Sjoerd Miedema uit Haskerdijken vertelt de Indiase experts van medicinale kruiden over zijn melkveebedrijf.
‘Veel bewondering voor zijn innovatieve manier van boeren’

Indiase hulp bij strijd tegen antibiotica

De veehouderij heeft flinke stappen gemaakt bij de vermindering van antibiotica. Kruiden kunnen helpen om die laatste moeilijke meters te maken.

India werd twee jaar geleden getroffen door een uitbraak van mond- en klauwzeer. Dankzij het gebruik van kruiden wisten boeren de schade binnen de perken te houden. Na verloop van tijd knapte het vee weer op.
Een delegatie van Indiase experts op het gebied van medicinale planten verhaalde trots over dit wapenfeit, gisteren tijdens een rondvaart op de Frisian Queen over de wateren rondom Akkrum.

De Indiërs bezoeken Nederland in het kader van een door Brussel, Overijssel en Fryslân gefinancierd uitwisselingsprogramma voor de veehouderij. Doel is om van elkaars ervaringen en praktijken te leren.
Zo zou de Nederlandse melkveehouderij van de Indiërs kunnen opsteken hoe ze het antibioticagebruik kunnen reduceren door het voeren van meer kruiden. De afgelopen jaren is dit gebruik al stevig afgenomen in Nederland, met zo’n 50 procent. Maar de overheid schrijft een reductie van 70 procent voor om het gevaar van antibioticaresistentie een stevig halt toe te roepen.
Halverwege de rondvaart werd aangemeerd bij het melkveebedrijf van Sjoerd Miedema in Haskerdijken. Miedema (375 melkkoeien, 2 miljoen kilo melk) bezocht begin dit jaar India en is sindsdien extra overtuigd van het nut om zijn weilanden kruidenrijker te maken. Zijn koeien hebben daardoor meer weerstand en zijn minder vatbaar voor ziekten.
De Indiase experts adviseerden om vooral soorteigen kruiden te gebruiken, passend bij het Nederlandse ecosysteem.
Miedema is al een aantal jaren doende om zijn veestapel aan te sterken door in te kruisen met Jerseys en Blaarkoppen. Zijn koeien zijn beduidend kleiner en geven minder melk dan gangbare dieren, maar hebben ook minder verzorging en krachtvoer nodig. De kostprijs valt daardoor lager uit.
De boer uit Haskerdijken had graag zijn melkplas tegen een meerprijs willen vermarkten, maar dat acht FrieslandCampina te complex. ,,Neemt niet weg dat we veel bewondering hebben voor zijn innovatieve manier van boeren”, verklaarde Thom Albers, directeur coöperatiezaken
van Friesland- Campina.
Miedema overweegt sterk om over te schakelen op biologisch, omdat het 11 cent per kilo melk meer oplevert.
De strenge normen voor veedichtheid vindt hij bezwaarlijk. ,,Ik wit selswol hoefolle kij ik de hektare hâlde kin.”

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's zomer , koeien en uierontsteking geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
6
DEELNEMERS
4
WEERGAVES
0