Nieuwsbrief van LTO Noord over mestbeleid

ltonoord.nl/sites/ltonoord.nl/…

is denk ik zeer verhelderend en geeft een duidelijke stand van zaken weer

Deel dit topic

Reacties

jg
Waarom 100 kg fosfaatoverschot per hectare? Wat wil LTO hier mee sturen.
De gemiddelde bedrijfsgrootte in Nederland is ca 45 hectare met 90 melkkoeien.
Dit vergroot de drang/mogelijkheid om op basis van fosfaatOVERSCHOTTEN te gaan groeien.
spotmelker
Volgens bestaande regelgeving zul je die "groeimest" wel moeten laten verwerken, het nationale fosfaatplafond houd ons aan een totaallimiet en moet je de ammoniakruimte hebben dus zo hard zal dat niet gaan.
mest
Waar ga je deze mest verwerken ?
+5
Wiebren
Quote:
@jg: Reageer @jg

Probeer het eens andersom te bekijken @jg: een maximum overschot per hectare voorkomt dat bedrijven intensiever worden.
Het gemiddelde melkveebedrijf in Nederland heeft 2,25 gve/ha in 2013. Door het overschot op ca. 4,5 gve/ha te begrenzen houd je de meeste mest plaatsbaar binnen de melkveehouderij. Immers 90% van de mestproductie wordt nu al geplaatst op grond die in gebruik is.
Ook het grootste deel van het ruwvoer komt op deze manier uit eigen omgeving.
En niet onbelangrijk, het overgrote deel van de sector zit ver onder deze grens en die leg je dus geen extra regels op.
mest
Dus. Wiebren we krijgen geen mest overschot ?!
Cornelis
Er van uitgaande dat we het plafond niet overschrijden..... Wiebren
+2
Wiebren
@CornelisOm te zorgen dat we het fosfaatplafond niet overschrijden zal iedere melkkoe gemiddeld 10% efficiënter moeten worden met fosfaat en stikstof.
Als dat niet vanzelf gebeurt door de mestwet, dan moet het ergens opgelegd worden.
Wiebren
Quote:
@mest: Reageer @mest

ik verwacht weinig koeienmest in de verwerking @mest. Van varkens des te meer.
mest
@Wiebrenwiebren zo als nu gaat uit zijn wordt er volgend jaar ongeveer 80.000 ton minder varkens mest verwerkt .dat weet jij ook dus hoe los je dan verwerking op ?!
+2
meelezer10
Quote:
@Wiebren: 10% efficiënter moeten worden met fosfaat en stikstof.
Als dat niet vanzelf gebeurt door de mestwet, dan moet het ergens opgelegd worden

Ik kan al me mest kwijt op mijn eigen grond. waarom zou ik mijn bedrijfsvoering aanpassen. Ik heb helemaal geen zin in bex en kringloopwijzer. Van al het geld wat ik dan kwijt ben aan onderzoeken en heel de papierwinkel huur ik liever een paar hectare grond bij. mag ik ook een aantal koeien meer houden en heb ik nog gelijk voer ook.
+2
jan is hobbyboer
Quote:
@Wiebren: Om te zorgen dat we het fosfaatplafond niet overschrijden zal iedere melkkoe gemiddeld 10% efficiënter moeten worden met fosfaat en stikstof.

Ik heb het net even gevraagd aan mijn koeien, maar die hebben daar helemaal geen zin in. Zij vinden dat ze dit probleem niet veroorzaakt hebben en het dus ook niet op te hoeven lossen voor de grote groeiers. Ik kan ze daar geen ongelijk in geven 😄
jg
Wiebren, het is dan dus heel gemakkelijk om te groeien naar een fosfaatoverschot van 100 kg per hectare. Deze regelgeving legt niets in de weg. Verwerkingscapaciteit komt er vervolgens voldoende, rendabel of niet, het komt er. Voer (ruw) is eenvoudigweg aan te kopen. Dan is het fosfaatplafond in juni 2015 overschreden en vallen we terug op melkveerechten.
Een bedrijf , 55 ha ,dat nu een klein fosfaatoverschot ( stel 10 kg per ha en regionale mestafzet) heeft gaat "knallen" , dus een fosfaatoverschot van bijv 40 kg per hectare. Mestverwerking lost dit overschot op. Dan groeit de fosfaatproduktie op dit bedrijf met ca 40 %: het fosfaatplafond is de enige rem, dus melkveerechten.
jg
Wiebren, bij 2,25 GVE is 90 % van de mest plaatsbaar , wat heeft het dan voor zin om dmv 4,5 GVE per hectare ongeveer 90 % niet plaatsbare mest te produceren. Deze mest moet verwerkt worden en zorgt voor overschrijding van het fosfaatplafond. Komend jaar een rat-race om het fosfaatplafond te vullen.
jg
@Wiebren
Het opleggen van efficientie kan alleen door een heldere ontwerp-wetgeving aangaande introduductie van melkveerechten indien het fosfaatplafond overschreden wordt. Dat is het enige middel om fosfaatefficientie af te dwingen. Of melkinname-stop door zuivel. Daarom begrijp ik niet dat LTO verbolgen is als Dijksma dit middel benoemt. Het ondersteunt toch alleen maar het bereiken van het gezamelijke doel.
+1
Farmer_
@jg
Ze moeten jou erbij aan de onderhandelingstafel zetten met Dijksma.
+3
meelezer10
Quote:
@jg: Dat is het enige middel om fosfaatefficientie af te dwingen. Of melkinname-stop door zuivel

Iemand die al zijn mest op zijn eigen land kwijt kan wil je dit toch niet aansmeren zeker?
jg
@meelezer10
Wat zijn de alternatieven in jouw ogen?
+1
meelezer10
@jg
geen groter fosfaatoverschot dan je referentie in 2013 toestaan. Produceer je meer dan een boete van 10 euro per kg fosfaat. Groei is dan alleen mogelijk door meer plaatsingsruimte grond dus. of efficienter met fosfaat om te gaan, kringloopwijzer.
jg
@meelezer10
Dank dat 10 euro intensieve bedrijven niet afschrikt de fosfaat productie zover op te voeren dat het fosfaat plafond snel volzit. Gevolg melkveerechten. Er zullen bedrijven zijn die dit een interessante optie vinden.
meelezer10
@jg
nou 100 dan
+1
josl
Grondgebondenheid kun je organiseren. weidegang is een harde voorwaarde. Met dit voorstel kunnen creatieve ondernemers alle kanten op, ook die kant die we als 'ongewenst' beschouwen. Keerzijde daarbij is dat we de grondprijs/gebruiksovereenkomsten/pachtkosten opjagen. Daarbij is mijn mening dat aan uitbreiding na 2013 zowiezo 100% mestverwerking gekoppeld moet worden. Nu organiseer je grondgebondenheid om mestproductie verantwoord te kunnen laten stijgen, terwijl je feitelijk alleen maar met tenaamstelling grondgebruiker schuift, de plaatsingsruimte in NL wordt er niet groter door. Maw, de een schuift grond onder zijn bedrijf en produceert meer mest, voor de rest van NL wordt de plaatsbare ruimte alleen maar kleiner.
+1
jorisdriepinter
@josl
Precies. Nederland is vol, maar iedereen denkt te kunnen groeien.
+1
josl
@joslDaarbij zitten we hier dan wel op een melkveehoudersprikbord en vinden wij zelf wel steeds dat grondgebonden groei moet kunnen maar ten eerste hebben wij de intensieve veehoudeij nodig om goedkoop middels vvo ons eigen overschot te laten 'verwerken'en ( 60% van de melkveebedrijven heeft een overschot) ten tweede claimen we de fosfaatruimte die via het voerspoor grotendeels dankzij de intensieve sector is ontstaan. Als dank daarvoor zitten zij nog steeds met dierrechten, wij vinden het te verantwoorden om te groeien zónder en verdringen wij ze van de markt door grond onder ons bedrijf te leggen .Het niet plaatsbare overschot voor derden wordt hierdoor alleen maar groter.
Nu heb ik niks tegen verdringen oftewel marktwerking maar dan wel onder gelijke voorwaarden. Dit is een ongelijke en dus oneerlijke strijd.
Frans1
Quote:
@meelezer10: Ik heb helemaal geen zin in bex

Ik eigenlijk ook niet,maar ik ben toch maar begonnen met bex om te zien of er iets plaatsingsruimte bij te krijgen is.Elke druppel mest extra op het gras is welkom
meelezer10
@Frans1
Ik heb het bex voordeel een paar keer uitlaten rekenen. wel met enkele aannamens maar het voordeel was steeds beperkt en weegt niet op tegen de extra kosten van kuilonderzoek.
jg
[@meelezer10
Probleem van BEX is dat intensieve bedrijven met veel mais/krachtvoer-aankoop gunstig scoren. Onvermijdelijke mineralen/inputverliezen bij teelt van gewassen blijven op het bord van de teler. De intensieve aankoper hoeft alleen maar het eindprodukt maximaal te benutten. De verliezen bij de teelt zouden eigenlijk bij de eindverbruiker terecht moeten komen. In ieder geval is kokketeren met efficientie op intensieve bedrijven ongepast.
+1
mlkvhoudr
@jg

Hierbij wil ik @grasbaal vragen om een filmpje te gaan maken bij @jg want ik heb de stellige overtuiging dat we daar het beste bedrijf van nederland gaan aantreffen, de rest mag nog niet eens de veters strikken van jou jg, onthoud dat en laat onze co het even op film vast leggen zodat de rest van nederland ook het licht ziet en leert hoe het moet.

Want zo goed als jij is niemand, zelfs niet de gene met een efficiente mineralenbalans, het is toch een grote schande dat ze efficient werken, zijn ze nou helemaal gek geworden die vakmensen.

Dat verdient toch zeker geen compliment. Efficient werken, het zou verboden moeten worden.........
jg
@mlkvhoudr
Nee hoor gewoon een beetje alles bijhouden en verdiepen.
+4
de hoef
@mlkvhoudrben je boos?
maar ik ben ook wel benieuwd naar dat filmpje
+2
matt
@jg
Staat reuze interessant jg " kokketeren" maar als je in het vervolg weer van die
Moeilijke woorden wil gebruiken,hou dan de juiste spelling aan komt net wat
Beter over ????
Koketteren is het dus...
+1
jg
@matt
ok foutje
de hoef
@matt
wist je het zelf matt ,of leest je vriendin mee
+5
matt
@de hoef
Die leest wel eens mee,kwam ik achter toen ik met Guusje aan het
ouwehoeren was tractorfan.nl/images/smilies/…
Suusje
@matt
Oh?? 😃
jan w
Vind het een beetje onnozel.
bex of kringloopwijzer.
mogelijkheid tot middelen over een jaar of 3. Dit om een slecht groeiseizoen te compenseren.
Rest wat je over hebt, of verantwoord afzetten. mest voor mais bv. en de rest verwerken.
dus geen beperkingen en of limieten.
+4
jan is hobbyboer
Ik heb voorgevoel dat de politiek zelf wel bepaald wat er gaat gebeuren, dat die paar boeren hoog en laag kunnen springen, maar dat ze er toch nix op uit gaan doen.

Zo is het de laatste tijd steeds gegaan.
josl
Jan, dit komt deze keer niet omdat een paar boeren hoog of laag springen, dit komt omdat LTO ( tenminste LTO noord) en NMV het wetsvoorstel van Dijksma ( uitbreiden met 100% mestverwerking) niet meer steunen, terwijl ze daar zelf (LTO tenminste) vorig jaar om gevraagd hebben. Nu doet Dijksma eindleijk eens wat de sector vraagt en is er plots verdeeldheid. Dan wordt het gezegde als 2 honden vechten....van toepassing. Straks gaat het zwarte pieten beginnen wie de schuld in de schoenen geschoven wordt dat het dierrechten worden.Ik hoop voor LTO dat we dat bij de NZO neer kunnen leggen want die hebben een erg dikke vinger in de pap is mij wel gebleken.
spotmelker
@ josl Het zijn niet de organisaties die dit bepalen. De melkveehouders zelf zorgen wel voor dat het fosfaatplafond vol komt en dan doet Dijksma inderdaad waar ze dan indirect om gevraagd hebben. Er zal wel een nieuw pensioenfonds ontstaan.
josl
Ik heb het over de veewet spotmelker. Die moet er dit jaar nog door. Dat fosfaatplafond vol maken is van latere orde
jan is hobbyboer
Quote:
@josl: dit komt omdat LTO ( tenminste LTO noord) en NMV het wetsvoorstel van Dijksma ( uitbreiden met 100% mestverwerking) niet meer steunen,

Het is geen chronische overschatting van de invloed van LTO/NMV om te denken dat die nog enige invloed op het beleid hebben. Daar is afgelopen jaar niet veel van gebleken. Je mag leuk meelullen en als je doet wat minister zegt gunt ze LTO/NMV best wel de credits, maar als LTO/NMV niet meewillen dan doet ze gewoon wat die 16 miljoen andere nederlanders wenselijk vinden.
mest
Onze minster luistert wel .maar als 5 belangen aan tafel zitten valt het niet mee wie ze moet gaan geloven !?
jorisdriepinter
@mest
Je overschat de invloed. Ook als we met 1 organisatie met haar aan tafel zaten was de invloed niet veel groter. Ze weegt gewoon alle belangen( ook van buiten de landbouw ) tegen elkaar af.
mest
@jorisdriepinter
Dat valt wel mee dat denkt u !
Grasbaal
Het voorstel van LTO en NZO biedt meer ruimte dan dat van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV), dat het plafond voor mestverwerking op 80 kilo fosfaat per hectare wil zetten. Dat komt overeen met maximaal 4 koeien per hectare. Volgens Van Stralen kan het plan van LTO en NZO rekenen op steun van de NMV en het NAJK.

Meer: veeteelt.nl/maatschappij/nieuws/…
+1
Cornelis
Ik heb vanmiddag horen zeggen dat de investeringen gewoon doorgaan ook in Beilen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's lto , lto-noord en mestbeleid geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
46
DEELNEMERS
18
WEERGAVES
3
TREFWOORDEN