Politiek wil in Europa geteeld veevoer

Diverse politieke partijen in Nederland willen af van het 'gesleep met soja', zoals Carla Dik-Faber van de ChristenUnie het noemt. Zij willen dat de regering flinke stappen zet naar de verduurzaming van de veevoerimport.

Deel dit topic

Reacties

+4
arjankok_
In een wereld met vrij verkeer van goederen en internationale gevoeligheden lijkt me dit soort overheidsbemoeienis niet gewenst, ons voedselpakket komt ook overal vandaan daar zou ik dan ook maar is naar kijken mevr DIK FABER!!!
jorisdriepinter
Nog even en de druivenkassen worden weer opgericht in het Westland. Navel staren daar in Den Haag.
Strategisch gezien is het economisch wel handig als Europa meer eiwit gaat produceren.
De toekomstige putin van zuid Amerika zou zo maar eens de soya kraan dicht kunnen draaien.
It's a mad world these Days.
+3
christo
Ze moeten in Den Haag vaker een kopje koffie drinken, blijf je helder van geest van. Of zou dat ook niet duurzaam zijn, het gesleep met die bonen?
meelezer10
En dat gesleep met olie moet ook maar is afgelopen zijn. Dan is het hier in nederland zo afgelopen met de heilige melkkoe de auto.
aldert
Quote:
@MelkveeNL: Diverse politieke partijen in Nederland willen af van het 'gesleep met soja',
helemaal mee eens,op ons bedrijf hebben we een eiwitoverschot,en voeren niks geen soja.Voor varkens en kippen ligt dat natuurlijk een beetje anders,maar volgens mij kan er in Europa eiwit genoeg geteeld worden.
christo
Als je een beetje produtie haalt van je grasland en een mais bijjvoert, is er al snel een tekort aan eiwit bij onze bemestingsnormen. Het is dan of eiwit bijjvoeren of een matige productie accepteren.
arjan_kok
Dat eiwit tekort is nogal grondsoort gebonden denk, zie hier althans dat er gemiddeld over het jaar nog zat eiwit in het gras zit zelfs met een lagere stikstof gift als toegestaan, alleen is het de moeilijkheid om de verschillende snedes dan voor de bek van de koe samen te brengen, maar veel maïs vraagt om soja, dus als je het maisaandeel kan verminderen, zonder op productie toe te geven heb je gedaan wat de politiek graag ziet
pieta
@arjan_kok
Nou Nou, je zegt nogal wat. Snedes samenbrengen is simpel. Koeien binnen houden en de diverse snedes even door de mengwagen halen. Hoe meer mais je voert hoe meer raap je in je rantsoen kwijt kunt.
arjan_kok
@pietahet is maar een gedachte, als je grote graskuilen heb kan je die nauwelijks samen voeren, heb je alles in balen gaat mengen eenvoudiger,bij rijkuilen zou je, snedes wel over elkaar kunnen doen maar dan heb je wel veel ruimte nodig, en wat mais aangaat, zou een samenwerking tussen noordelijke gras telers en zuidelijke mais telers goed passen, maar ik vermoed dat invoer en transport van soja gewoon goedkoper is
George
Als we rendabel soja kunnen telen als akkerbouwer , waarom dan niet eigenlijk? Als ik aan die teelt netto minstens €1500 per ha kan overhouden wil ik het best telen. 😄
vofjagtenberg
Soja is niet hip meer, je moet tegenwoordig esparcette telen. Zit bestendig eiwit in. Probleem is alleen, het zaaizaad schijnt uit de Krim te komen. Wie volgt? veeteelt.nl/Voeding/nieuws/…
+2
vofjagtenberg
Jemig, ik wordt nog handig op het prikkebord!!
+3
fleckie86
Dit kan wel eens leuk worden, dan worden die vega burges en zo ook een stuk duurder want de veehouderij ruimt het afval van de consument op. Voor de menselijke consumptie kan men allen het olie gebruiken en niet hullen en de pulp wat later in veevoer beland.
josl
Vanuitgaande dat onze dieren 2 miljoen ton soya zouden vreten is dat niet 18% maar een kwart van nederland.
Ik stel voor dat we uit principe dan ook geen soya meer in rotterdam over laden voor doorvoer.
Grasbaal
Het gaat volgens diervoeder brancheorganisatie Nevedi niet lukken om in 2015 honderd procent gecertificeerd verantwoorde soja voor het Nederlandse veevoer te gebruiken. Van de 1,8 miljoen ton soja die we jaarlijks in Nederland gebruiken zal volgens Nevedi slechts een derde voldoen aan de internationaal geaccepteerde standaard van de Ronde Tafel voor Verantwoorde Soja (RTRS). De zuivelsector in Nederland gebruikt vanaf volgend jaar alleen nog maar verantwoord geproduceerde soja. Het zijn de Nederlandse varkens- en pluimveesectoren die het laten afweten en hun beloften niet nakomen. - See more at: solidaridad.nl/intensieve-veehouderij-breekt-belof…
arjan_kok
Dus de varkens en pluimvee sector verbreekt de belofte, zij zeggen van niet, dan kunnen ze dat wel uitleggen lijkt mij, dan zal blijken wat de waarheid is, snap nu dat het allemaal te maken heeft met ontbossing
+1
wally
Geen soya schroot meer dan ook geen soya bonen meer dus geen Alpro soya melk meer !!!

en ook geen rijst meer uit verwegistan maar aardappelen uit nederland

als dat gesleep met voer !
oldhuus
In vrijwel ieder product zit wel een of andere palmolie soja-olie, zelfs sommige kaas 😞 goedkoper als melk, oerwoud er af olieplanten/bomen er op.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's voer , europa , veevoer , politiek en arla geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
18
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
0